
آسم کودکان چیست؟ آسم یک بیماری مزمن است که این روزها بیشتر از گذشته آن را در کودکانی که اطرافمان هستند، میبینیم. این بیماری قبل از 5 سالگی رخ داده و پس از تشخیص آن و بررسی سوابق پزشکی و شدت بیماری، یک برنامه و نسخه درمانی مشخص به کودک داده میشود.
عمل به برنامه مراقبت از آسم در کودکان، برای کنترل موفقیتآمیز بیماری بسیار حائز اهمیت بوده و هر فردی که با او در ارتباط است، باید از این برنامه اطلاع داشته باشد. در حال حاضر، آسم شایعترین بیماری مزمن و جدی در کودکان جهان است. در این مطلب از مرکز خدمات پرستاری پرستار اول میخواهیم به بررسی علائم آسم کودکان و روشهای درمان آسم کودکان بپردازیم؛ با ما همراه باشید.
نشانههای بیماری آسم در کودکان متفاوت است!
سوال اینجاست که نشانه های آسم کودکان چیست؟ مشخصه بیماری آسم کودکان مختلف متفاوت بوده و برخی از آنها معمولتر و برخی به طور اختصاصی تنها در کیسهای خاصی دیده میشوند. با دانستن همه این علائم، میتوانید سریعتر به پزشک مراجعه کرده و نسبت به درمان بیماری اقدام کنید. البته، گاهی ممکن است نشانههای ایجاد شده، نشان دهنده آسم نباشند و در نتیجه نیاز به روش درمان متفاوتی خواهد بود.

مشخصه بیماری آسم کودکان مختلف، متفاوت بوده.
علائم آسم دوران کودکی
با وجود تفاوت در علائم آسم دوران کودکی، موارد زیر را میتوانیم در اکثر کودکان مبتلا به این بیماری ببینیم:
- سرفه در کودکان مبتلا به آسم، به طور مداوم و بدون توقف ادامه پیدا میکند و گاهی ممکن است این تنها نشانه وجود بیماری باشد.
- سرفههایی که معمولاً در زمان بازی، ورزش، در هنگام شب، در هوای سرد یا موقع خنده و گریه کودک اتفاق میافتند، جزو نشانههای آسم هستند.
- شدت سرفه پس از ابتلا به عفونت ویروسی نیز میتواند نشان دهنده این بیماری باشد.
- کاهش انرژی در طول بازی و نیاز به استراحت برای تنفس در طول فعالیت در کودکان مبتلا به آسم بیشتر دیده میشود.
- مشکلات خواب به دلیل سرفه یا مشکلات تنفسی در میان این علائم قرار میگیرند.
- تنفس سریع و پرفشار، صدای سوت در هنگام نفس کشیدن یا دمیدن، حرکات مشاهده شده در قفسه سینه (انقباض)، تنگی نفس و همچنین سفتی یا درد در قفسه سینه در کودکان مبتلا به آسم شایع است.
- در کودکان مبتلا به آسم، احساس ضعف یا خستگی بیشتر حس میشود.
پیشنهاد مقاله: پرستاری بیمار آسمی PK نگهداری از بیمار مبتلا به آسم مراقبت های بیمار آسمی
روشهای تشخیص آسم دوران کودکی
اگر علائم بالا را در کودک خود مشاهده کردید، به پزشک مراجعه کنید. پزشک، روشهای تشخیصی مختلفی را انجام خواهد داد تا در نهایت تصمیم درست برای ادامه روند درمان برای کودک شما گرفته شود. مسیر تشخیصی در کودکان مبتلا به آسم، بسته به نوع و شدت علائم متفاوت است:
- سوابق پزشکی
- معاینه بالینی
- آزمایشهای تشخیصی
- آزمایشهای تشخیصی دیگر
در ادامه به توضیح کاملتری از این روشها میپردازیم.
1. سوابق پزشکی
والدین باید سوابق و علائم مشکلات تنفسی کودک خود را به پزشک اطلاع دهند. همچنین، سوابق خانوادگی مرتبط با آلرژی، آسم و بیماریهای ریوی نیز باید در اختیار پزشک معالج قرار گیرد.
2. معاینه بالینی
پزشک با گوش دادن به صدای قلب و ریه کودک و بررسی علائم آلرژی یا آسم، معاینه بالینی را انجام میدهد.
3. آزمایشهای تشخیصی
برای برخی از کودکان، پزشک ممکن است رادیوگرافی قفسه سینه تجویز کند. همچنین برای کودکان بالای 6 سال نیز آزمایشاتی برای اندازهگیری حجم هوایی که وارد ریهها میشود، انجام خواهد شد که به پزشک در تشخیص و ارزیابی شدت بیماری کمک میکند.
4. آزمایشهای تشخیصی دیگر
برخی از آزمایشات دیگر نیز ممکن است برای تشخیص آسم تجویز شوند که از جمله آنها میتوانیم به آزمایش آلرژی پوستی، آزمایش خون، تست جذب ماده رادیوآلرژن، استفاده از اشعه ایکس و آزمایش سنجش سطح نیتریک اسید (eNO) در تنفس اشاره کنیم.
در نظر داشته باشید که تشخیص آسم و شروع پروسه درمان تنها به عهده پزشک متخصص بوده و بر اساس تاریخچه پزشکی، معاینه بالینی و نتایج آزمایشات انجام میشود.
پیشنهاد مقاله: علائم بیماری سل، علل و روشهای درمان آن
عوامل ایجاد آسم در کودکان
آسم در کودکان ناشناخته است اما به نظر میرسد ژنتیک و عوامل محیطی نیز در آن نقش داشته باشند. حملات آسم زمانی رخ میدهند که کودک با محرکها در تماس بوده و علائم در او تشدید یا تحریک شوند. محرکهای آسم ممکن است برای هر کودکی متفاوت بوده و در طول زمان تغییر کنند. عوامل ایجاد آسم در کودکان را میتوانیم در دو دسته قرار دهیم:
- آسم آلرژیک
- آسم غیر آلرژیک
در ادامه به توضیح کاملتری از فهرست این عوامل میپردازیم.
1. آسم آلرژیک
این مدل آسم ناشی از آلرژنها است و برخی از انواع رایج آن شامل غبار، قارچ، حیوانات خانگی، گردههای گیاهان و علفهای هرز، زبالههای آفاتی مانند سوسک و موش هستند.
2. آسم غیر آلرژیک
ناشی از محرکهای غیر آلرژیک مانند تنفس در هوای سرد، مصرف برخی داروها، مواد شیمیایی خانگی، عفونت های تنفسی مانند سرماخوردگی و آنفولانزا، آلودگی هوای فضای باز، دود تنباکو هستند. همچنین آسم ورزشی نیز در این دسته قرار گرفته و در هوای خشک ایجاد میشود.
درمان آسم کودکان چگونه انجام میشود؟
اکنون با علائم و عوامل بروز آسم آشنا شدیم، اما سوال اینجا است که راههای درمان آسم کودکان کدام است؟ داروهایی که برای کودکان با سن پایینتر تجویز میشوند، با توجه به سن و علائم آنها است. در مورد داروهای استنشاقی، ممکن است یک دستگاه متفاوت بر اساس سن و توانایی کودک مورد نیاز باشد. اما به طور کلی دو نوع اصلی از داروهای آسم عبارتند از:
- داروهای تسکین دهنده سریع که به علائم ناگهانی کمک میکنند و باید در طول حمله آسم از آنها برای درمان سریع استفاده شود.
- داروهایی با اثر طولانیتر نیز از التهاب مسیرهای هوایی ریه جلوگیری کرده و آسم را کنترل میکنند. کودک باید به صورت روزانه این داروها را مصرف کند.

گاهی نشانههای ایجاد شده، نشان دهنده آسم نیست و در نتیجه نیاز به روش درمان متفاوتی خواهد بود.
بسیاری از داروهای آسم حاوی استروئیدها هستند که ممکن است عوارض جانبی داشته و باعث تحریک دهان و گلوی کودک شوند. برخی از تحقیقات نشان میدهند که این داروها، با گذشت زمان و استفاده مداوم باعث کندی رشد، مشکلات استخوانی و آب مروارید خواهند شد. البته، اگرچه ممکن است این عوارض در کودک ایجاد شوند، اما بدون درمان آسم هم مشکلات تنفسی و … ایجاد شده و ممکن است جان کودک به خطر بیوفتد. بنابراین استفاده از آنها در پروسه درمان لازم و ضروری است.
آسم دوران کودکی چقدر شایع است؟
علل ایجاد آسم کودکان باعث شده که این بیماری یکی از شایعترین مشکلات در جهان باشد، تا جایی که در ایالات متحده نزدیک به 7 میلیون کودک مبتلا به آسم وجود داشته و این آمار در حال افزایش است. این شیوع به دلیل حضور کودک در محیطهای بسته و وجود غبار، آلودگی هوا و دود بوده که بیشتر از قبل با آنها روبهرو هستیم.
همچنین بر اساس نظر برخی از متخصصان، سیستم ایمنی ضعیف کودکان نیز برای مقابله با باکتری و ویروسها به اندازه کافی قوی نبوده و در نتیجه بروز این مشکل را جدیتر کرده است. همچنین سوابق خانوادگی، نژاد، عفونتهای تنفسی مکرر و کمبود وزن در هنگام تولد نیز میتواند ریسک ابتلا به این بیماری را بیشتر کند.
پیشنهاد مقاله: بیماری های تنفسی و 6 مورد از علائم مشکلات ریوی
تجربه شما از خواندن این مطلب
اکنون با خواندن این مطلب، پاسخ سوال آسم کودکان چیست؟ و چه چیزی باعث آسم در کودکان میشود؟ را میدانید. در دنیایی که شیوع این بیماری بسیار بالا رفته، دانستن این نکات میتواند به خانوادهها کمک کند تا زودتر پروسه درمان را در پیش بگیرند.
شما میتوانید با در نظر گرفتن علائم آسم کودکان و روشهای درمان آسم کودکان، از فرزند خود محافظت کنید. اگر تجربه برخورد با کودکانی که دارای آسم هستند را داشتهاید، نظرات خود را در مورد روشهای درمان با ما به اشتراک بگذارید و جهت اعزام پرستار بیمار و یا کودک با مشاورین مرکز در ارتباط باشید.
سوالات متداول
آیا نحوه مصرف دارو برای کودکان در سنین مختلف یکسان است؟
خیر. نوع دارو، دوز مصرف و نحوه انجام این فرایند برای کودکان با سنین مختلف متفاوت است.
آیا وجود حیوانات خانگی برای کودکانی که آسم دارند، مضر است؟
بله. گاهی موی این حیوانات میتواند علائم بیماری کودک را بیشتر کند.
آیا درمان قطعی برای بیماری آسم وجود دارد؟
متاسفانه هنوز درمان قطعی برای کودکان مبتلا به آسم وجود نداشته و تنها میتوان علائم و شدت آن را کنترل کرد.
آزمایشهای تشخیصی برای آسم کودکان کدام است؟
تست پوستی آلرژی، انواع آزمایش خون، تست جذب ماده رادیوآلرژن، استفاده از اشعه ایکس و آزمایش سنجش سطح نیتریک اسید (eNO) موجود در تنفس جزء این آزمایشات هستند.
آسم دوران کودکی چقدر شایع است؟
این بیماری یکی از شایعترین مشکلات در جهان باشد، تا جایی که در ایالات متحده نزدیک به 7 میلیون کودک مبتلا به آسم وجود داشته و این آمار در حال افزایش است. این شیوع به دلیل حضور کودک در محیطهای بسته و وجود غبار، آلودگی هوا و دود بوده که بیشتر از قبل با آنها روبهرو هستیم.
چنانچه نیاز به مشاوره و راهنمایی در مورد خدمات پرستاری؛ دارید کارشناسان ما به صورت شبانهروزی آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند.