فرآیند پرستاری آسم یکی از مهمترین مراحل در روند مراقبت و نگهداری از بیماران مبتلا به آسم میباشد. در برخی موارد بیمار نیاز به دریافت خدمات پرستاری تخصصی دارد و هر کسی نمیتواند از بیمار نگهداری کند. بعضا پیش میآید که بیمار نیاز به پرستار ۲۴ ساعته دارد، یعنی ممکن است بیمار در هر ساعت از شبانهروز نیاز به دریافت خدمات پرستاری داشته باشد، به همین دلیل است که خانوادهها برای نگهداری از بیماران خود استخدام پرستار بیمار انجام میدهند. یکی از این بیماریهای آزاردهنده که باید یک پرستار باتجربه و آموزش دیده از بیمار مراقبت کند، بیماری آسم است. ما در این مقاله از پرستار اول میخواهیم در مورد پرستاری و مراقبت های خانگی از بیمار مبتلا به آسم صحبت کنیم. اگر شما هم دچار بیماری آسم هستید یا یکی از بستگان و عزیزانتان مبتلا به این بیماری است، تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
مراحل روند بیماری آسم
آسم یک بیماری تنفسی ریوی است که افراد زیادی در سنین مختلف به آن مبتلا میشوند. دانشمندان تا به امروز نتوانستهاند به یک دلیل واحد برای به وجود آمدن این بیماری برسند و عوامل مختلفی را برای ابتلا به آن دخیل میدانند. در بسیاری از موارد کودکان دچار این بیماری مزمن میشوند ولی با رسیدن به دورهی نوجوانی بیماری از بین میرود. اما بیمارانی هستند که بعد از دوران نوجوانی و در سنین بزرگسالی هم با این بیماری دست و پنجه نرم میکنند. این افراد در شرایط مختلفی مانند عصبانیت، استرس زیاد، هیجان بالا، حضور در محیطهای آلوده و … دچار حملات آسم میشوند. در چنین شرایطی یک فرد آگاه باید کنار بیمار باشد و با استفاده از داروهای مخصوص شرایط بیمار را به حالت عادی برساند.
پرستاری آسم و اهمیت آن
وقتی شما میخواهید از یک بیمار که به بیماری آسم مبتلا است پرستاری کنید، باید با این بیماری به صورت کامل آشنا باشید. کمتر کسی وجود دارد که بدون علم پزشکی و پرستاری تمام علائم و نشانههای این بیماری را بشناسد و راههای جلوگیری و درمان آن را بداند. از طرفی دیگر ممکن است در هر ساعتی از شبانهروز بیمار دچار حمله آسمی شود. یعنی شما باید به صورت شبانهروزی از بیمار مراقبت کنید و او را تنها نگذارید. در زندگی پر دغدغه امروز که هر کسی مشغلههای مخصوص به خود را دارد، کمتر امکان نگهداری از بیمار به صورت شبانهروزی در خانه و نگهداری از بیمار را دارند. به همین دلیل است که خانوادهها برای نگهداری از بیمار مبتلا به آسم از یک پرستار مراقبت از بیماران آسمی در منزل کمک میگیرند. این پرستار میتواند خدمات نگهداری از بیمار آسمی را به بهترین شکل ارائه دهد و خیال شما را بابت نگهداری از بیمار مبتلا به آسم راحت کند.
به نقل از وبسایت nurseslabs :
برای موفقیت در درمان بیماران مبتلا به آسم، اهدافی همچون حفظ باز بودن راه هوایی، پاکسازی ترشحات، کاهش گرفتگی و بهبود تبادل اکسیژن باید مدنظر قرار گیرد. پرستاران باید با ارزیابی وضعیت تنفسی بیمار، داروهای تجویز شده را مدیریت کنند و از واکنشهای دارویی مطلع باشند. همچنین، مداخلات پرستاری شامل تجویز دارو و مایعات برای بیمارانی که دچار کمآبی هستند، انجام میشود. آموزش به بیماران در مورد مدیریت آسم، داروها و پرهیز از عوامل تحریککننده، بهویژه در خانه و جامعه، از مهمترین مسئولیتهای پرستاران است. همچنین باید بیمار را به رعایت دستورالعملهای درمانی و حضور در جلسات پیگیری تشویق کنند.
مراقبت خانگی از بیماران آسمی
بنا به گفته متخصصان، رعایت کردن برخی عوامل میتواند به روند بهبود بیماری آسم بخصوص آسم در کودکان کمک زیادی کند. ما در این قسمت از مقاله میخواهیم در مورد مراقبت از بیماران آسمی در منزل و روشهای پرستاری از بیماران آسمی در خانه را مورد بررسی قرار دهیم. مراقبت خانگی از بیماران آسمی عبارتند از:
1- ورزش
یکی از کارهایی که به درمان خانگی آسم کمک میکند، انجام ورزش است. انجام ورزشهای منظم، که طبق دستور پزشک باشد، میتواند به روند درمان بیماری آسم کمک کند.
2- تغذیه
داشتن رژیم غذایی سالم یکی دیگر از مواردی است که میتواند به بهبود شرایط بیمار آسمی کمک کند.
3- خواب مناسب
یکی دیگر از مواردی که باید بیماران آسمی رعایت کنند، شرایط خواب مناسب است. خواب منظم و کافی میتواند به بهبود روند درمان بیماران آسمی کمک کند.
4- مدیتیشن
افراد مشغول پرستاری بیمار آسمی است، باید بدانند که استرس و تنش برای این بیماران بسیار خطرناک است. انجام تمرینهای مدیتیشن و آرامبخش یکی از روشهای کاهش استرس و اضطراب است که به بیمار برای در امان ماندن از حملات آسمی حفظ میکند. رعایت این موارد را میتوان به عنوان درمان خانگی آسم به شمار آورد.
اقدامات ضروری در پرستاری از بیماران آسمی
در قسمت قبل در مورد برخی از مراقبتها و رفتارهایی که باید افراد مبتلا به بیماری آسم و پرستاران آنها مد نظر داشته باشند، صحبت کردیم. اما نکات دیگری نیز وجود دارد که برای پرستاری بیمار آسمی باید رعایت شود. رعایت این نکات میتواند علائم بیماری آسم را کاهش داده و از حملات آسمی جلوگیری کند. برخی از مهمترین نکاتی که برای مراقبت از بیماران آسمی در منزل باید مورد توجه قرار بگیرد، عبارتند از:
- آلودگیزدایی
شما اگر مسئولیت پرستاری از بیمار آسمی را بر عهده دارید، باید توجه ویژهای به پاکیزگی تمام نقاط خانه داشته باشید. همچنین شما باید کپکها و قارچهای پنهان خانه مانند قارچهای موجود در لولهی سینک را هم از بین ببرید.
- نگهداری از حیوانات خانگی
اگر در خانهای که از بیمار آسمی نگهداری میکنید حیوان خانگی دارید، باید بسیار مراقب باشد. بیماران آسمی نسبت به پرز و موی حیوانات بسیار حساس هستند، بنابراین باید به صورت مرتب موهای حیوان را کوتاه کنید.
- دارو
وقتی کسی مسئولیت پرستاری بیمار آسمی را بر عهده دارد، باید با داروهای این بیماری آشنایی داشته و نحوه مصرف آنها را بداند. علاوه بر این مصرف داروها باید سر ساعت مصرف شود. پرستار باید مراقب باشد که بیمار داروها را سر وقت و درست مصرف کند. نکته مهمی که در مورد داروهای این بیماری وجود دارد این است که دارو همیشه باید در دسترس و همراه بیمار باشد. شما به عنوان پرستار بیمار آسمی باید حواستان باشد که بیمار هنگام خروج از خانه داروهای مورد نیازش را همراه خود داشته باشد. این نکات مهمترین نکاتی هستند که شما به عنوان کسی که مسئول پرستاری بیمار آسمی، باید رعایت کنید.
- مدیریت حملات آسم
داشتن برنامهای برای شناسایی و مدیریت حملات آسمی، همراه با دسترسی سریع به اسپریهای نجات، اهمیت دارد.
نکات مهم برای مراقبت از افراد مبتلا به آسم
در بخش قبل اقدامات ضروری در پرستار بیماران آسمی را بیان کردیم. در این بخش میخواهیم نکات مهمی که برای بهبود یا حفظ وضعیت بیمار باید رعایت کنید را به شما بگوییم. از جمله مهمترین نکاتی که یک بیمار مبتلا به آسم و کسانی که از او مراقبت میکنند، باید بدانند عبارتند از:
– عدم نوشیدن مایعات یخ
– خوردن غذا پیش از زیاد گرسنه شدن
– خودداری از پرخوری و با هم خوری موادغذایی و خوراکیها
– انجام روزانه ورزشهای تنفسی
– عدم مصرف دخانیات و قرار گرفتن در معرض دود
با رعایت این نکات ساده و راحت مبتلایان به بیماری آسم میتوانند اقدامات مثبتی را در جهت بهبود بیماری خود انجام دهند.
کلام پایانی
در این مقاله از سایت پرستار اول در مورد پرستاری و مراقبت های خانگی از بیمار مبتلا به آسم صحبت کردیم. همچنین مهمترین نکاتی که در مورد مراقبت های خانگی برای بیماران آسمی نیاز دارید را بیان کردیم. امیدواریم با مطالعه این مقاله اطلاعات خوبی درباره مراقبت از بیماریهای مبتلا به آسم به شما داده باشیم.
سوالات متداول
1- مراقبت خانگی از بیماران آسمی به چه صورت است؟
در منزل میتوان با ورزش، تغذیه، خواب مناسب، مدیتیشن، تا حد بسیار زیادی بیماری آسم را کنترل کرد.
2- بیماری آسم چیست؟
آسم نوعی بیماری تنفسی ریوی است که تا به امروز دلیل اصلی و واحدی برای ابتلا به آن مشخص نشده. محققان دلایل مختلفی را برای به وجود آمدن این بیماری مزمن بیان کردهاند.
3- ورزش چگونه به کنترل بیماری آسم کمک میکند؟
یکی از کارهایی که به درمان خانگی آسم کمک میکند، انجام ورزش است. انجام ورزشهای منظم، که طبق دستور پزشک باشد، میتواند به روند درمان بیماری آسم کمک کند.
4- آلودگیزدایی چگونه به مراقبت از بیماران آسمی در منزل کمک میکند؟
شما اگر مسئولیت پرستاری از بیمار آسمی را بر عهده دارید، باید توجه ویژهای به پاکیزگی تمام نقاط خانه داشته باشید. همچنین شما باید کپکها و قارچهای پنهان خانه مانند قارچهای موجود در لولهی سینک را هم از بین ببرید.
5- آیا آسم باعث مرگ میشود؟
آسم میتواند در موارد شدید و بدون درمان مناسب باعث مرگ شود. حملات آسم شدید که منجر به انسداد کامل راههای هوایی شوند، میتوانند خطرناک باشند. با این حال، با کنترل مناسب، استفاده از داروهای تجویز شده، و اجتناب از محرکهای آسم، خطر مرگ ناشی از آسم به میزان زیادی کاهش مییابد.