تاریخ انتشار: آگوست 30, 2023نویسنده: دسته بندی: کودک
واکسن اطفال؛ زمان بندی واکسن کودک و مزایا واکسن

بیماری‌های مختلفی سلامت نوزادان را تهدید می‌کند و حتی ممکن است منجر به مرگ نوزاد شود. این بیماری‌ها شامل سل، فلج اطفال، دیفتری، سیاه سرفه، هپاتیت ب، اوریون، سرخک و غیره است. در گذشته‌های دور این بیماری‌ها عامل مرگ‌ومیر بسیاری از نوزادان بودند اما خوشبختانه با پیشرفت علم می‌توان از ابتلا به بیماری‌های مختلف پیشگیری کرد. روش شناخته شده برای مقابله با این بیماری‌ها تزریق واکسن اطفال است. واکسن زدن در کودکان برنامه خاصی دارد و براساس جدول زمانی ویژه‌ای انجام می‌شود. در این مطلب قصد داریم تا زمان بندی واکسیناسیون در اطفال را معرفی کنیم؛ با ما همراه باشید.

واکسن اطفال

اولین سوالی که به وجود می‌آید این است که واکسن چگونه ایمنی ایجاد می‌کند. پس از تزریق واکسن، عامل بیماری بی‌خطر و خنثی شده  وارد بدن می‌شود. در این شرایط سیستم ایمنی بدن ساخت آنتی بادی برای مقابله با بیماری را آغاز می‌کند. در اولین برخورد بدن با عوامل بیماری‌زا، فرایند تولید آنتی بادی به زمان بیشتری نیاز دارد، اما اگر مجددا عامل بیماری وارد بدن شود، مقابله با آن‌ها سریع‌تر انجام می‌شود. در واقع سلول‌های حافظه آماده پمپاژ آنتی بادی هستند.

هر بیماری آنتی بادی مخصوص خود را دارد، پس با تزریق واکسن، بدن در برابر ابتلا به بیماری ایمن می‌شود، چرا که آماده ساخت مجدد آنتی بادی است. واکسن زدن در کودکان، آن‌ها را از خطر ابتلا به بسیاری از بیماری‌ها نجات می‌دهد.

پیشنهاد مقاله: آیا رفت و آمد با کسانی که واکسن کووید نزده اند کار درستی است؟

مزایای واکسیناسیون کودکان

حال که می‌دانیم واکسیناسیون در کودکان چیست؟ باید با مزایا آن نیز آشنا شویم. همانطور که گفتیم واکسن زدن، بدن را در مقابله با بیماری‌های مختلف تقویت می‌کند. پس از واکسیناسیون احتمال ابتلا به برخی بیماری‌ها به طور کامل از بین می‌رود. در برخی دیگر از بیماری‌ها نیز حتی در صورت ابتلا، فرایند درمان راحت‌تر و سریع‌تر انجام می‌شود.

واکسیناسیون

واکسن زدن در کودکان، آن‌ها را از خطر ابتلا به بسیاری از بیماری‌ها نجات می‌دهد.

برخی افراد درباره سلامت واکسن‌ها نگران هستند، اما باید بدانید که این نگرانی کاملا بی‌مورد است. انواع واکسن اطفال توسط سازمان بهداشت جهانی تایید شده و بی‌خطر هستند. همچنین بر فرایند تولید این واکسن‌ها نظارت کامل صورت می‌گیرد تا کاملا ایمن باشند.

چه واکسن‌هایی باید بزنیم؟

زمان بندی واکسیناسیون در اطفال، برنامه خاصی داشته و هر واکسن در زمان مشخصی تزریق می‌شود. در ادامه جدول واکسیناسیون در کودک را معرفی کرده‌ایم که باید در موعد مقرر تزریق شوند.

سن نوزاد واکسن‌ها
بدو تولد واکسن ب ث ژ (BCG)، واکسن فلج اطفال، واکسن هپاتیت ب
2 ماهگی واکسن سه گانه (دیفتری، سیاه سرفه و کزاز)، واکسن فلج اطفال، نوبت دوم واکسن هپاتیت ب
4 ماهگی نوبت دوم واکسن سه گانه، نوبت سوم واکسن فلج اطفال، واکسن هموفیلوس آنفلوانزا
6 ماهگی نوبت سوم واکسن سه گانه، نوبت چهارم واکسن فلج اطفال، نوبت سوم واکسن هپاتیت ب
12 ماهگی واکسن سرخک، سرخچه و اوریون
18 ماهگی نوبت چهارم واکسن سه گانه، نوبت پنجم واکسن فلج اطفال
۴ تا ۶ سالگی تجدید واکسن‌های فلج اطفال، سه گانه، سرخک، سرخچه و اوریون

در میان واکسن‌هایی که در نمودار واکسیناسیون کودک معرفی شدند، همگی به صورت تزریقی هستند به جز فلج اطفال! در این فهرست واکسن فلج اطفال به صورت قطره خوراکی دریافت می‌شود.

پیشنهاد مقاله: واکسیناسیون کودک؛ نکاتی طلایی برای مراقبت قبل و بعد

چه دلیلی برای واکسینه کردن کودک وجود دارد؟

اگر این سوال در ذهن شما ایجاد شده است که دلیل واکسینه کردن چیست؟ پاسخ ساده است، ایجاد ایمنی در برابر بیماری‌ها! این بیماری‌ها در گذشته افراد زیادی را درگیر کرده و آمار مرگ‌ومیر بالایی داشته‌اند. برای مثال در دهه 1920 تخمین زده شد که بیماری دیفتری هر ساله 100 تا 200 هزار نفر را در کشور آمریکا درگیر کرده  و از این میان 13 الی 15 هزار نفر جان خود را از دست می‌دانند.

واکسن به کودک

واکسن به معنای تزریق عوامل بیماری به صورت کنترل شده به بدن کودک است.

به لطف پیشرفت علم، اختراع واکسن نقطه پایانی بر شیوع بیمای‌های مختلفی شد. تزریق واکسن اطفال ضروری‌ترین اقدام والدین است که نباید به آن بی‌توجهی کنند. دقت داشته باشید که زمان بندی واکسن کودک باید به دقت رعایت شده و تغییر برنامه زمانی واکسیناسیون امکان‌پذیر نیست؛ پس مهلت واکسن زدن کودک را فراموش نکنید.

عوارض واکسیناسیون کودکان

همانطور که گفتیم واکسن زدن در کودکان کاملا بی خطر و ایمن است، با این وجود مشاهده برخی علائم پس از تزریق واکسن طبیعی است. این عوارض به صورت تب، بی‌حالی، گریه و احساس درد در ناحیه تزریق واکسن بروز می‌کند که پس از مدتی از بین می‌رود.

واکنش‌های شدید و آلرژيک پس از تزریق واکسن نادر هستند اما در صورت مشاهده هر یک از آن‌ها بلافاصله به پزشک مراجعه کنید. از جمله این واکنش‌های می‌توان به عفونت در ناحیه تزریق واکسن، تب بسیار شدید، تنگی نفس، ورم بدن و تشنج اشاره کرد.

پیشنهاد مقاله: بیماری های واگیردار را بیشتر بشناسیم

مراقبت از کودکان پس از تزریق واکسن

در این مطلب درباره واکسن اطفال صحبت کرده و نمودار واکسیناسیون کودک را معرفی کردیم. همانطور که گفته شد، تزریق واکسن باید مطابق زمان بندی واکسیناسیون در اطفال انجام شود تا ایمنی کامل به وجود آید. پس از تزریق واکسن بروز عوارضی مانند تب و بی قراری کودک کاملا طبیعی است، اما در این شرایط کودک نیاز به مراقبت مداوم دارد.

در ماه‌های اول پس از زایمان، معمولا مادران ضعف بدنی زیادی داشته و در این صورت نگهداری از نوزاد پس از تزریق واکسن کار سختی است. در چنین شرایطی کمک گرفتن از یک پرستار کودک، بهترین انتخاب ممکن است. پرستار وظیفه نگهداری از نوزاد را برعهده گرفته و به نگرانی اعضای خانواده پایان می‌دهد. موسسه خدمات پرستاری پرستار اول آماده است تا بهترین پرستار کودک را برای نگهداری از فرزند شما اعزام کند. این موسسه خدمات پرستاری دارای مجوز رسمی از وزارت بهداشت بوده و با پرستاران حرفه‌ای و باتجربه همکاری دارد.


سوالات متداول

واکسیناسیون در کودکان چیست؟

واکسن به معنای تزریق عوامل بیماری به صورت کنترل شده به بدن کودک است. در این روش بدن با عامل بیماری مقابله کرده و آنتی بادی تولید می‌کند. اگر عامل بیماری مجددا وارد بدن شود، سلول‌های حافظه با سرعت و تعداد بیشتری آنتی بادی تولید کرده و از ابتلا به بیماری جلوگیری می‌کنند.

چرا تزریق واکسن اطفال ضروری است؟

ابتلا به بیماری‌های مختلف مانند فلج اطفال، سل، هپاتیت ب، دیفتری، کزاز، سیاه سرفه و غیره سلامت کودکان را تهدید می‌کند. تزریق واکسن از ابتلا به این بیماری‌ها پیشگیری کرده و تضمین‌کننده سلامتی است.

عوارض احتمالی واکسن زدن در کودکان چیست؟

پس از تزریق واکسن بروز برخی عوارض مانند تب، گریه، احساس درد در ناحیه تزریق و بی‌حالی کودک طبیعی است. بروز عوارض آلرژیک مانند ورم، تب بسیار شدید، تشنج و عفونت محل تزریق بسیار نادر است اما در صورت مشاهده هر یک از این عوارض بلافاصله باید به پزشک مراجعه کنید.

پس از تزریق واکسن چگونه از کودک مراقبت کنیم؟

پس از تزریق واکسن معمولا کودک بی‌قراری می‌کند و باید به طور مداوم تحت مراقبت قرار گیرد. با توجه به شرایط خاص مادر پس از زایمان، می‌توان از پرستاران کودک موسسه پرستار اول کمک گرفت.

چنانچه نیاز به مشاوره و راهنمایی در مورد خدمات پرستاری؛ دارید کارشناسان ما به‌ صورت شبانه‌روزی آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند.