تاریخ انتشار: آگوست 30, 2023نویسنده: دسته بندی: کودک
فرق بین روانشناس کودک و روانپزشک کودک در چیست؟

بسیاری از خانواده‌ها اعتقاد دارند که خودشان توانایی کافی برای تربیت فرزندانشان را دارند. این در حالیست که از مهم‌ترین عوارض پیشرفت تکنولوژی بروز اختلالات روانی و یادگیری برای کودکان و نوجوانان می‌باشد. بنابراین کمک گرفتن از یک متخصص برای حل معضلات روانی و شخصیتی کودک، تاثیر بسیار زیادی در نحوه تربیت و پرورش او خواهد داشت. در حوزه مشکلات روانی کودکان و نوجوانان می‌توان به متخصصین روانپزشک و روانشناس کودک اشاره کرد. در این مقاله از شرکت پرستاری پرستار اول می‌خواهیم به این سوال پاسخ دهیم که روانپزشک کودک کیست؟ همچنین در مورد اینکه متخصص روانشناس ‌کودک کیست و روش صحیح برای انتخاب روانپزشک و روانشناس مناسب صحبت خواهیم کرد.

روانپزشک کودک کیست؟

قبل از آنکه بخواهیم در مورد روش صحیح برای انتخاب روانپزشک و روانشناس مناسب صحبت کنیم، باید به این سوال پاسخ دهیم که روانپزشک کودک کیست؟ در واقع یک روانپزشک کودک پزشکی است که در زمینه تشخیص و درمان اختلالات روانی و رفتاری کودکان تخصص دارد. معمولاً روانپزشک‌ها از ترکیب روش‌های درمانی مختلف همچون دارودرمانی و روان‌درمانی برای مراجعان خود استفاده می‌کنند.

روانپزشک کودک

روانپزشک کودک پزشکی است که در زمینه تشخیص و درمان اختلالات کودکان تخصص دارد.

در صورتی که فرزندتان هر یک از مشکلات زیر را دارد، پیشنهاد ما مراجعه به یک روانپزشک کودک است:

  • استرس و اضطراب برای مدرسه رفتن
  • زیاد عصبانی شدن کودک
  • تهدید دیگران برای آسیب رساندن به آن‌ها یا خودش
  • زیاد از خواب پریدن به خاطر دیدن کابوس
  • افت شدید نمرات درسی

پیشنهاد مقاله : پرستار کودک یار کیست؟ شرح وظایف پرستار کودک یار

روانشناس کودک کیست؟

یک روانشناس کودک شخصی است که مهارت لازم در زمینه حل مشکلات روانشناختی و همچنین معضلات رفتاری کودکان را دارد. در واقع روانشناس در زمینه روش‌های فرزندپروری به والدین فعالیت می‌کند. مهمترین نقش یک روانشناسان کودک کمک به خانواده‌ها برای کشف و شکوفایی استعدادهای فرزندان‌شان است.

روانشناس کودک

روانشناس کودک کسی است که در زمینه حل مشکلات روانشناختی و معضلات رفتاری کودکان مهارت دارد.

بنابراین در صورت مشاهده هرگونه مشکل شناختی و رفتار در فرزندتان مثل رفتارهای تهاجمی، داشتن احساس افسردگی و غم، گوشه‌گیری از حضور در جمع، شب ادراری و غیره به یک روانشناس کودک مراجعه کنید.

تفاوت روانشناس و روانپزشک کودک در چیست؟

تا اینجا در مورد این که روانپزشک کودک کیست و از چه روش‌های درمانی برای درمان بیماران خود استفاده می‌کند، صحبت کردیم. همچنین گفتیم که یک روانشناس کودک کیست و در چه مواقعی باید به یک روانشناس کودک مراجعه کنید. شاید این سوال برای شما این سوال پیش آمده باشد که تفاوت روانشناس و روانپزشک کودک در چیست؟ همانطور که در قسمت‌های قبل گفتیم، روانپزشک در واقع پزشکی است که تخصص خود را در زمینه روانپزشکی کودکان گرفته است. روانپزشکان کودکان پس از تشخیص مشکل کودک، در صورت نیاز برای او داروهای خاصی را جهت کنترل و درمان اختلال روانی کودک تجویز می‌کند. در واقع یک روانپزشک این امکان را دارد تا در صورت لزوم بتواند از ترکیب روش‌های خاص برای درمان استفاده کند.

این در حالی است که یک روانشناس کودک پزشک نبوده و امکان تجویز دارو را ندارد. روانشناسان کودک و نوجوان با اجرای تکنیک‌های روان‌درمانی با توجه به نیاز بیمار، مشکل او را درمان می‌کنند. با توجه به توضیحات فوق گفتن این نکته ضروری است که برای تشخیص و درمان انواع مختلف اختلال‌های روانی و شناختی کودکان، باید از یک تیم درمانی متشکل از روانپزشک کودک و روانشناس کودک استفاده شود. بنابراین کاملا روشن است که مجموعه اقدامات درمانی یک روانپزشک کودک با انجام تکنیک‌های رفتاردرمانی یک روانشناس کودک تکمیل خواهد شد. بسیاری از روانپزشکان جهت تکمیل درمان مراجعین خود، آن‌ها را برای به یک روانشناس ارجاع می‌دهند.

پیشنهاد مقاله : علت، علائم و درمان اختلال دو قطبی در کودکان

تفاوت تحصیلات روانشناس و روانپزشک کودک

آشنایی با تفاوت تحصیلات روانشناس و روانپزشک کودک به ما کمک می‌کند که بدانیم روانپزشک کودک کیست. همانطور که گفتیم تفاوت عملکرد روانپزشک کودک و روانشناس کودک در تخصص آن‌ها در این زمینه است. روانپزشک کودک تحصیلات خود را با پزشکی عمومی شروع کرده و تخصص خود را در زمینه روانپزشکی کودکان ادامه داده است. این در حالی است که یک روانشناس کودک در رشته روانشناسی تحصیل کرده و تحصیلات تکمیلی خود را در گرایش کودک ادامه داده است. در مورد انواع روانپزشک و روانشناس کودک هم می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • روانپزشکان در دو دسته قرار می‌گیرند. دسته اول پزشکانی که کلیه اقدامات درمانی خود را با تجویز داروهای تخصصی انجام می‌دهند. دسته دیگر روانپزشکانی هستند که واکنش‌ها و رفتارهای تقابلی کودک را در درمانش مدنظر قرار می‌دهند. البته این دسته از روانشناسان در برخی از موارد، تمام افراد خانواده را برای کمک به درمان کودک تحت نظر قرار می‌دهد.
  • روانشناسان کودک را از نظر نحوه عملکرد می‌توان به دو دسته تقسیم کرد. گروهی از روانشناسان در درمان کودک به اجرای تکنیک‌های رفتاردرمانی اکتفا می‌کنند. گروه دیگر تخصص خود را با عصب شناسی ترکیب کرده تا بتوانند اقدامات لازم برای درمان کودکان مبتلا به اوتیسم و آسیب‌های مغزی انجام دهند.

نکاتی که باید برای انتخاب متخصص مناسب کودکتان مد نظر بگیرید

حالا که با چگونگی عملکرد و تفاوت شغل‌های روانپزشک و روانشناس کودک آشنا شدیم، باید بهترین روش صحیح برای انتخاب روانپزشک و روانشناس مناسب را نیز پیدا کنیم. در واقع برای این که بدانیم بهترین روانپزشک کودک کیست، باید با نکاتی که برای انتخاب متخصص مناسب کودکان در نظر داشته باشیم نیز آشنا شویم. در ادامه مهم‌ترین نکاتی که برای انتخاب بهترین روانپزشک و روانشناس کودک باید در نظر داشته باشید را توضیح می‌دهیم:

  • متخصص روانپزشک یا روانشناسی که برای درمان کودک‌تان انتخاب می‌کنید، باید مدرک و مهارت لازم را برای انجام کار خود داشته باشد.
  • تجربه و سابقه کاری روانپزشک یا روانشناس کودک خود را با جستجو در اینترنت و پرس و جو از مراجعین قبلی ایشان بررسی کنید.
  • یک روانپزشک یا روانشناس کودک خوب باید توانایی کافی برای برقراری ارتباط صمیمی و موثر با فرزندتان را داشته باشد. چرا که اگر کودک با پزشک یا روانشناس خود احساس راحتی و دوستی نکند، نمی‌تواند به او اعتماد کرده و وارد فرایند درمانی خود شود.

کلام پایانی

در این مقاله از پرستار اول به پرسش روانپزشک کودک کیست، پاسخ دادیم. علاوه بر این عملکرد روانپزشک کودک را با روانشناس مقایسه کرده و نکاتی که برای انتخاب بهترین متخصص کودک نیاز داشتید را بیان کردیم. مجموعه خدمات پرستاری کودک در منزل پرستار اول، متشکل از روانشناسان و روانپزشکان کودک به همراه کادر پرستاری حرفه‌ای است. این مجموعه با سابقه کاری درخشان در زمینه روانشناسی و روانپزشکی کودک، خدمات لازم را برای درمان و پرستاری از کودک در منزل فراهم کرده است. برای آگاهی از شرایط و کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید با کارشناسان ما در پرستار اول تماس بگیرید.


سوالات متداول

 1. تفاوت روانشناس کودک و روانپزشک کودک چیست؟

روانشناس کودک در زمینه تشخیص و اجرای تکنیک‌های رفتاردرمانی مهارت داشته و روانپزشک کودک با ترکیب روش‌هاس مختلف درمانی کودک را درمان می‌کند.

 2. چه زمانی باید به روانپزشک کودک مراجعه کنیم؟

در صورتی که کودک مشکلاتی همچون استرس و اضطراب، پرخاشگری، تهدید دیگران برای آسیب رساندن به خود یا آن‌ها را داشت باید به روانپزشک کودک مراجعه کنید.

 3. چه هنگامی باید به روانشناس کودک مراجعه کنیم؟

در صورتی که کودک رفتارهای تهاجمی، افسردگی و غم، گوشه‌گیری و شب ادراری دارد، باید او را نزد روانشناس کودک ببریم.

 4. بهترین روش صحیح برای انتخاب روانپزشک و روانشناس کودک چیست؟

توجه به تخصص، تجربه و سابقه و همچنین برقراری ارتباط صمیمی با کودک در انتخاب بهترین روانپزشک و روانشناس کودک بسیار مهم است.

چنانچه نیاز به مشاوره و راهنمایی در مورد خدمات پرستاری؛ دارید کارشناسان ما به‌ صورت شبانه‌روزی آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند.