تاریخ انتشار: دسامبر 23, 2018نویسنده: دسته بندی: سالمند
مراقبت از سالمند پارکینسون در منزل

مراقبت از سالمند پارکینسون در منزل چگونه باید انجام گیرد؟ پرستار سالمند پارکینسون به چه نکاتی باید توجه کند؟ آیا پارکینسون در سالمندان پیش رونده است و یا می توان سیر پیش رونده بیماری را متوقف کرد؟ آیا خانواده می توانند از سالمند پارکینسون خود به تنهایی مراقبت کنند و یا نیاز ب مراقب سالمند پارکینسون در منزل دارند؟ تمام این سوالات می تواند برای خانواده هایی که سالمند پارکینسون دارند پیش بیاید. در این مقاله سعی شده است که به صورت مختصر در مورد بیماری پارکینسون نکاتی آورده شود.

سالمند پارکینسون

بیماری پارکینسون چیست؟

در سال 1817، بیماری پارکینسون به عنوان یک بیماری فلج کننده شناخته می شد، ذکر این نکته حایز اهمیت است که در حال حاضر این اختلال عصبی(پارکینسون) از نظر شیوع دومین بیماری در بزرگسالانی که 65 سال به بالا هستند؛ می باشد که به آرامی سیر پیشرونده دارد.  البته رتبه اول بیماری های شایع سالمندان را بیماری آلزایمر به خود اختصاص داده است. که پرستار سالمند آلزایمر نیز باید نکات اختصاصی در خصوص بیماری آلزایمر را بداند.

پارکینسون می تواند به عنوان یک اختلال حرکتی مزمن ناشی از آسیب به سلول های مغز تعریف گردد. این بیماری که متعلق به گروه بیماری های سیستم حرکتی است، ناشی از کاهش سلول های مغزی تولید کننده دوپامین است. در انسان سالم، امکان انتقال اطلاعات بین سلول های عصبی از مغز دوپامین از طریق تعادل بدن حفظ شده است اما در صورت آسیب به سلول های مغزی که ترشح دوپامین را بر عهده دارند؛ می توانیم نشانه های بیماری پارکینسون را شاهد باشیم که به حرکت و تعادل آسیب می رساند و همچنین به صورت پیش رونده خود را نشان می دهد. سالمند پارکینسون به مرور ممکن است حتی با کمک هم نتواند راه برود و یا تعادل خود را حفظ کند. سالمند پارکینسون علاوه بر مشکلات جسمی ممکن است به سبب بیماری به برخی از مشکلات روحی نیز دچار گردد به همین سبب پرستاری از سالمند پارکینسون نیاز به فرد حرفه ای دارد.

سالمند پارکینسون

علائم بیماری پارکینسون چیست؟

علائمی که در سالمند پارکینسون دیده می شود با توجه به مرحله بیماری پارکینسون که همراه با کاهش میزان دوپامین آزاد شده در مغز می باشد ممکن است از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. در زیر به برخی از آنها اشاره شده است.

  1. تداوم حرکات: در طول زمان حرکت بیماران پارکینسونی بسیار کم می شود. در این میان سخت شدن عضلات نیز می تواند یک عامل کند کننده باشد.
  2. لرز: در بیماران مبتلا به پارکینسون، لرزش ها به ویژه لرزش در دست ها شایع است. با این حال، هر لرزش دست نشانه ای از بیماری پارکینسون نیست. لرزش پاها؛ چانه و لب ها نیز به وفور در سالمند پارکینسون دیده می شود.
  3. کاهش حس بویایی: پس از مدتی، بیماران پارکینسون  به خصوص با پیشرفت بیماری ممکن است که حس بویایی خود را از دست بدهند. در برخی موارد سالمند پارکینسون حتی ممکن است بوهای شدید را نیز تشخیص ندهند.
  4. تغییرات در گفتار: سالمند پارکینسون در بسیاری از موارد گفتگو را شروع می کند اما بسیار سریعتر یا کندتر از گفتار طبیعی صحبت می کند. همچنین می توانید علائم مانند توقف کلمات، پریدن از برخی کلمات؛ جمله های منقطع و یا سکوت ناگهانی در بین صحبت کردن را مشاهده کنید.
  5. تغییرات در نوشتن: افراد با توجه به سن و رشد شناختی خود مبادرت به استفاده از زبان نوشتاری و کتبی می نمایند. با توجه به پیشرفت سن نوع نوشتار افراد متفاوت می باشد. اما الگوهای نوشتاری سالمند پارینسون یا بیمار پارکینسون در نوشتن از الگوهای متفاوتی پیروی می کند. جملات به هم چسبیده و کوتاه بدون در نظر گرفتن قواعد دستوری می باشد.
  6. کاهش تقلید: بیمار پارکینسون در بیان خود زمانی که بایستی با تقلید همراه باشد مشکل دارد.
  7. جنب و جوش در هنگام خواب: بیماران پارکینسون به راحتی نمی خوابند و حتی اگر هم به خواب بروند در طول خواب می توانید به عنوان مراقب سالمند شاهد ضربه های ناگهانی، مشت زدن،پرش عضلات و هم چنین گرفتگی عضلات باشید.
  8. اختلالدر راه رفتن: مشکلات حرکتی در پاها به مانند راه رفتن؛ پیاده روی، بالا رفتن از پله ها و … در بسیاری از موارد در سالمند پارکینسون به سقوط می انجامد.

سالمند پارکینسون

علل بیماری پارکینسون چیست؟

بیماری پارکینسون به علت آسیب به سلول هایی است که دوپامین را در مغز آزاد می کنند اما علت این آسیب دقیقا مشخص نیست. ژنتیک، سن، عوامل خانوادگی، عوامل محیطی می توانند نقش مهمی در ظهور این بیماری داشته باشند. همچنین برخی از مواد شیمیایی نیز می تواند سبب بروز نشانه های بیماری گردد.

بیماری پارکینسون چگونه تشخیص داده می شود؟

هیچ روش خاصی برای تشخیص زودرس بیماری پارکینسون وجود ندارد. البته لازم به ذکر است که بیماری پارکینسون را نمی توان با سندرم ولف پارکینسون وایت اشتباه گرفت. تشخیص می بایستی با پاسخ های به دست آمده در نتیجه معاینات عصبی توسط پزشک متخصص صورت پذیرد.

آیا درمان برای بیماری پارکینسون وجود دارد؟

گرچه درمان های رایج بیماری پارکینسون  به نتایج قطعی منجر نمی گردند اما ممکن است پیشرفت بیماری سالمند پارکینسون را کند کند. در عین حال، مراقبت با کیفیت می تواند راه حلی برای اثرات بیماری پارکینسون باشد.  به خصوص استخدام مراقب سالمند پارکینسون در منزل می تواند بر روند بیماری تاثیر مثبتی داشته باشد. اگرچه بازسازی سلول هایی که از بین رفته اند، غیرممکن است، با این حال تعدادی از داروهای مورد استفاده در فرآیند درمان ممکن است بر مغز تاثیر بگذارد و دوپامین را جایگزین کنند.

 

روش های مکمل درمان پارکینسون  چیست؟

مطالعات نشان داده اند که برخی از روش های مکمل درمان در بیماری پارکینسون موفق بوده اند. ما می توانیم برخی از این موارد را به صورت زیر فهرست کنیم.

  1. تحریک کننده درمان (باتری): که در آن الکترودها در سلول های مغز قرار داده می شود که سبب می گردد ترشح دوپامین تحریک گردد و دوباره از سر گرفته شود. با این روش، اگرچه بیماری به طور کامل ناپدید نمی شود، ولیکن می تواند عوارض بیماری را کاهش دهد.
  2. کوآنزیم Q10:  در مراحل اولیه بیماری پارکینسون استفاده از این کوآنزیم می تواند بسیار موثر باشد.
  3. ماساژ: ماساژ عضلات نیز می تواند به عضلات سخت و خشک کمک کند تا نرم گردند. و بیمار می تواند به راحتی حرکت کند.
  4. یوگا و مدیتیشن: کشش عضلات و یوگا به طور معنی داری در بیماران پارکینسون تاثیر مثبتی بر جای می گذارد.

سالمند پارکینسون

مراحل بیماری پارکینسون چگونه است؟

در مراحل اولیه این بیماری، با مراحل پیشرفته آن متفاوت می باشد. زیرا که در مراحل ابتدایی این بیماری؛ سالمند پارکینسون قادر به رفع نیازهای روزمره خود بدون کمک می باشد این در حالی است که در مراحل پیشرفته این بیماری سالمند پارکینسون قادر به انجام امور روزمره بدون کمک نمی باشند. حتی در بسیاری از موارد برای حمام کردن و انجام نظافت شخصی نیز نیاز به همراهی پرستار سالمند دارد. مراقب سالمند پارکینسون و همچنین بستگان وی می بایستی داروهای بیمار را در زمان مناسب به بیمار بدهند. بستگان بیمار پارکینسون باید در نظر داشته باشند که بیماری پارکینسون منجر به مرگ نمی شود و بیمار پارکینسون نیاز به مراقبت و همراه همیشگی دارند. باید حمایت های جسمی به همراه حمایت های روانی باشد.

چه هنگامی می بایستی به استخدام پرستار پارکینسون فکر کنید؟

بسیاری از نیازهای بیمار پارکینسون ایجاب می کند که شما مبادرت به استخدام پرستار بیمار پارکینسون کنید. بیماران مبتلا به پارکینسون نیاز به مراقبت حرفه ای به ویژه در مراحل پیشرفته بیماری دارند. در این دوره، فراهم کردن شرایطی که نیازهای بیمار را برآورده کند، روند نگهداری را راحت تر و موثر تر  کند؛ بسیار در جریان مراقبت از سالمند پارکینسون موثر می باشد. پرستار سالمند پارکینسون  که  7 روز 24 ساعت کار می کند و تجربه کاری موثری دارد می تواند بسیار به بیمار پارکینسون کمک کند. تجهیزات پزشکی پیشرفته و شرایط فیزیکی مناسب که فضا را برای تحرک راحت بیمار پارکینسون  مهیا می کند نیز می تواند نقش موثری داشته باشد. در صورت لزوم، استفاده از خدمات فیزیوتراپی و تمرینات مناسب، برنامه های ماساژ و بلع، گفتار درمانی و خدمات درمانی نیز می تواند روند بیماری را کند کند.نیازهایی مانند کمک در حمام کردن؛ کمک در توالت رفتن؛ کمک در راه رفتن؛ کمک در غذا خوردن و … . البته در اکثر موارد پرستار سالمند پارکینسون می بایستی به صورت شبانه روزی در کنار سالمند حضور داشته باشد.

موسسه پرستاری پرستار اول

چنانچه نیاز به مشاوره و راهنمایی در مورد خدمات پرستاری؛ دارید کارشناسان ما به‌ صورت شبانه‌روزی آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند.