تاریخ انتشار: آگوست 30, 2023نویسنده: دسته بندی: بیماری
 مراقبت از بیمار مبتلا به صرع

بیماری صرع یک اختلال در سیستم عصبی مرکزی است که در این وضعیت، فعالیت سلول‌ها در مغز دچار اختلال شده و منجر به صرع و یا تشنج می‌شود. بیماری صرع می‌تواند علائم متفاوتی داشته باشد. بعضی از افراد برای چند ثانیه به نقطه‌ای نامعلوم خیره می‌شوند و برخی دیگر به طور غیرارادی، دست و پاهای خود را تکان می‌دهند.

در این مقاله از مرکز پرستاری پرستار اول، قصد داریم تا در رابطه با نکات مهم بیماری صرع، وظایف و شرایط پرستار بیماران مبتلا به صرع صحبت کنیم. اگر چناچه در رابطه با این موضوع نیاز به اطلاعات دارید، با ما همراه باشید.

پیشنهاد مقاله : مراقبت از بیمار سکته مغزی چگونه است؟

بیماری صرع و علائم آن

بیماری صرع اغلب با تشنج همراه است. اما از دیگر علائم صرع و تشنج می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • سفت شدن ماهیچه‌های بدن
  • سفید شدن چشم ها
  • کف بر لب آوردن حین لرزش
  • از دست دادن هوشیاری

پرستار بیماران مبتلا به صرع  باید تا حد امکان حملات عصبی بیمار را کنترل کند و با مراقبت از بیمار، از بروز بیماری جلوگیری نماید. در زمان استرس و اضطراب احتمال تشنج در بیماران مبتلا به صرع افزایش می‌یابد. پرستار بهتر است بتواند شرایط به وجود آمدن استرس را برای بیمار تا حدامکان کاهش دهد.

بیماری صرع و علائم آن

بیماری صرع اغلب با تشنج همراه است.

چند اصل کلی در روش های مراقبت از بیمار مبتلا به صرع وجود دارد، ماندن در کنار بیمار، ایمن نگه داشتن بیمار در هنگام تشنج، استفاده به موقع از داروهای ضد صرع، داروهای اضطراری و انجام کمک‌های اولیه بسیار کمک کننده است. اگر خانواده بیمار به هر علتی نتوانند مراقبت از بیمار را به عهده بگیرند، کمک گرفتن از پرستار بیماران مبتلا به صرع توصیه می‌شود.

مراقبت های پرستاری مربوط به بیماران مبتلا به صرع را بعضی افراد دوست دارند و بعضی از افراد خوششان نمی‌آید و برایشان طاقت فرسا است. اما در حالت کلی نکات مهم برای پرستاری از بیمار صرعی عبارتند از:

  • هنگام عبور از پله با بیمار همراه باشید.
  • سعی کنید اطراف بیمار را خلوت کنید.
  • اگر بیمار لباس های تنگی دارد آن‌ها را تعویض کنید.
  • هر وسیله ای که به بیمار آسیب می رساند را از بیمار دور نمایید.
  • در هنگام تشنج سعی نکنید فک های بیمار را باز کنید یا چیزی بین آنها قرار دهید چون این کار باعث آسیب به دندان ها و لب و زبان می‌شود.
  • در صورتی که علائم بیش از 30 دقیقه طول کشید و تشنج های مکرر در یک روز اتفاق افتاد با اورژانس تماس بگیرید.

گاهی سوال‌هایی برای مواجه با بیمار متلا به صرع پیش می‌آید مانند: ” مراقبت از بیماران صرع باید به چه صورت باشد؟ “و یا ” نگهداری از بیماران صرعی چگونه است؟ ” در پاسخ باید بگوییم که مراقبت از بیماران مبتلا به صرع و نگهداری از این بیماران مسئولیت خیلی مهم و سنگینی است. پرستار باید تمام جوانب بیمار را بررسی کند و دارای مهارت های مخصوص باشد. به بیماری، علائم و روش‌های کنترل آن، کاملا آگاه باشد تا بتواند با صبر و آگاهی وظیفه مراقبت از بیماران مبتلا به صرع را به انجام برساند.

نگهداری مبتلایان به صرع و تشنج

تشنج های فرد مبتلا به صرع ممکن است خود به خود از بین برود اما در زمان تشنج، احتمال آسیب دیدن فرد وجود دارد. در هنگام وقوع تشنج فرد را روی زمین یا محل امنی به پهلو بخوابانید و یک بالش زیر سر او بگذارید، تا اگر فرد چار استفراغ شد، وارد ریه نشود. در هنگام تشنج نباید هیچ اقدامی برای مهار کردن فرد انجام دهید چون انقباضات و حرکات شدید بوده و باعث آسیب رسیدن به خود و بیمار می‌شوید. در برخی از بیماران حملات خفیف و برخی به صورت شدید است و این افراد نباید به صورت طولانی تنها باشند.

خانواده هایی که کودک و سالمند در خانه دارند که دچار این حملات می‌شوند، می‌توانند آن‌ها را به پرستار بیماران مبتلا به صرع بسپارند که علاوه بر مراقبت از آنها، تعداد دفعات حملات عصبی کنترل شود. پرستاری از بیمار مبتلا به صرع نیاز به دانش پزشکی دارد تا در صورت وقوع موارد اورژانسی،  اقدامات مورد نیاز انجام شود.

راهنمایی هایی برای پیشگیری از تشنج

برای پیشگیری از بروز تشنج می‌توان اقدامات زیر را انجام داد:

  • فرد دارای تشنج داروهای خود را به موقع وبا دستور پزشک مصرف نماید.
  • خواب و استراحت کافی داشته باشد و ورزش نماید.
  • از مصرف داروهای مخدر و الکل پرهیز کند.
  • از استرس و اضطراب دوری کند.
  • رژیم غذایی سالم داشته باشد.
  • اگر دارای تشنج غیر قابل کنترل است، از رانندگی، کوهنوردی، دوچرخه سواری و شنا خودداری کند.
  • از بازی‌های ویدیویی و کامپیوتری دوری نماید.

تا زمانی که علت اصلی تشنج مشخص نشده، نمی‌توان راهی برای جلوگیری از آن پیدا کرد؛ به همین علت تا آن موقع باید از کارهایی که گفته شد و موارد محرک دوری کرد.

پیشنهاد مقاله : پرستاری از بیماران قطع نخاع

اقدامات ایمنی برای فرد مبتلا به صرع

برای اینکه فرد مبتلا به صرع در شرایط بهترو ایمن‌تری زندگی کند، لازم است تا به برخی نکات توجه داشته باشید:

  1. محیطی که فرد زندگی می‌کند باید ایمن باشد تا دچار صدمه نشود.
  2. به تنهایی حمام و شنا نرود.
  3. روی بلندی و یا پشت بام کار کند تا هنگام تشنج سقوط نکند.
  4. از کلاه ایمنی استفاده کند تا هنگام صرع به ناحیه سر آسیب نرسد.

با رعایت مواردی که در این بخش گفته شد، شخص مبتلا به این بیماری، در شرایط بهتری به زندگی خود ادامه خواهد داد.

رفتار با فرد مبتلا به صرع

بیماری صرع تحت تاثیر جامعه‌ای که بیمار در آن زندگی می‌کند، و بخصوص اطرافیان فرد مبتلا قرار دارد. تعداد زیادی از مردم درک و شناخت درستی از بیماری صرع ندارند، بنابراین نمی‌توانند با بیمار مبتلا به صرع برخورد مناسبی داشته باشند.

برخورد پرستار با فرد مبتلا به صرع

صرع یک بیماری عصبی مزمن و رایج است.

در خانواده باید با کودک و بزرگسالی که صرع دارد مانند بقیه دیگر اعضاء خانواده رفتار کرد. آنها را به آرامش دعوت کرد تا بتوانند یک زندگی عادی را تجربه کنند. افراد باید نشان دهند که بیمار را درک می‌کنند و با آرامی و دادن اطمینان خاطر با او ارتباط برقرار کنند.

جمع‌بندی

صرع یک بیماری عصبی مزمن و رایج است. تشنج از مهم ترین علائم صرع می‌باشد. برای بیماری صرع درمان قطعی وجود ندارد اما می‌توان آن را با داروهایی کنترل و مدیریت کرد. در هنگام درمان صرع، انتخاب درمان مناسب در کنار آموزش بیمار باید مورد توجه قرار بگیرد.

برای مراقبت از بیماران صرع باید با اصول و نحوه رفتار با این بیماران آشنا بوده و تجربه مراقبت از آنها را داشته باشیم؛ چراکه این افراد به شدت آسیب‌پذیر و نیازمند مسئولیت پذیری بالا هستند. داشتن روحیه‌ای قوی در زمان مشکلات و تشنج، حفظ صبر و آرامش برای برخورد با بیمار ضروری است و سعی شود تا جای امکان استرس و اضطراب بر بیمار غلبه نکند.


سوالات متداول

 1. کدام بیماری‌ها از عوامل شروع تشنج‌ های دائمی و موقت می‌باشند؟

تب بالا، مالاریا، التهاب مغز، سکته مغزی از علائم مهم در شروع تشنج‌های دائمی و موقت بوده که می‌توان آن‌ها را هشداری برای بروز بیماری صرع دانست.

 2. خواب و تغذیه در بیماری صرع، اهمیت دارند؟

بله داشتن خواب و استراحت کافی و رژیم غذایی سالم توصیه می‌شود و فرد مبتلا نباید برای مدت طولانی گرسنه بماند، همچنین خواب طولانی ممکن است باعث تشنج شود.

 3. شرکت پرستار اول خدمات پرستار بیماران مبتلا به صرع ارائه می‌دهد؟

بله، شما می توانید خدمات پرستاری از بیمار مبتلا به صرع را از پرستار اول با کادری مجرب و با تجربه درخواست کنید. مراقبت از بیمار شما در منزل توسط کادر پرستاری ما به صورت حرفه‌ای انجام خواهد شد.

 4. آیا فرد مبتلا به صرع می‌تواند رانندگی کند؟

اگر فرد مبتلا به بیماری صرع دارای تشنج‌های غیرقابل کنترل است، باید از رانندگی، شنا، دوچرخه‌سواری و کوهنوردی خودداری کند.

چنانچه نیاز به مشاوره و راهنمایی در مورد خدمات پرستاری؛ دارید کارشناسان ما به‌ صورت شبانه‌روزی آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند.