تاریخ انتشار: نوامبر 1, 2021نویسنده: دسته بندی: بیماری, عمومی, کودک
چگونه به کودک مبتلا به انکوپرزیس کمک کنیم؟

انکوپرزیس  Encopresis یک مشکل کاملاً رایج است که کودکان بین 3 تا 7 سال با آن مواجه می شوند. مشخصه این عارضه این است که کودک از رفتن به توالت برای اجابت مزاج خودداری می کند .

علایم انکوپرزیس

 

همچنین بخوانید: پرستار کودک

 

تنها در صورتی کودک حاضر به استفاده از دستشویی می شود که والدین به او اصرار زیادی نمایند یا مدفوع به لباس زیر کودک نشت کند .

به طور معمول این وضعیت باعث خجالت هم برای کودکان و هم برای والدین می شود، به خصوص اگر کودک بالای 3 سال سن داشته باشد. اعتقاد بر این است که یبوست طولانی‌مدت دلیل اصلی انکوپرزیس است.

 

یبوست مدفوع را سفت می کند و در حین اجابت مزاج بسیار دردناک می شود. این درد و عذاب باعث پرهیز کودک از رفتن به توالت و در نتیجه کثیف کردن لباس زیر با مدفوع می شود.

 

انکوپرزیس اغلب توسط والدین بسیار دیر تشخیص داده می شود زیرا آنها کثیف کردن لباس را به عنوان یک مشکل رفتاری و نه یک مشکل پزشکی که کودک نمی تواند کنترل کند، درک می کنند.

 

گاهی اوقات، انکوپرزیس با عفونت دستگاه ادراری یا از دست دادن کنترل ادرار همراه است. مدیریت انکوپرزیس نیاز به صبر و حمایت زیادی از سوی والدین دارد.

 

زیرا جدا از رژیم غذایی مناسب و کمبود مصرف مایعات که باعث یبوست می شود، استرس نیز در ایجاد انکوپرزیس در کودک نقش دارد. بنابراین مهم است که علت این عارضه را شناسایی کرده و سپس برای دستیابی به هدف نهایی یعنی منظم کردن حرکات روده و جلوگیری از کثیف شدن لباس کودک، اقدام کنید.

این مقاله مروری کوتاه بر چگونگی کمک به کودک مبتلا به انکوپرزیس  ارائه می دهد.

پیشنهاد مقاله : بهترین روانشناس کودک در تهران

چگونه به کودک مبتلا به انکوپرزیس کمک کنیم؟

 

انکوپرزیس می تواند برای بسیاری از والدین یک مسئله خسته کننده و پیچیده باشد، اما قطعاً چیزی است که می توان آن را بدون هیچ مشکلی حل کرد.

با این حال، باید توجه داشت که هر چه زودتر والدین به مشکل پی ببرند و اقدامات لازم را برای آن انجام دهند، درمان آن آسان تر می‌شود. برای شروع، والدین باید به کودک خود در مورد عملکرد دستگاه گوارش و چگونگی و چرایی دفع روده ها آموزش دهند.

 

همچنین باید به کودک گفته شود که چگونه ماهیچه های کنترل کننده روده را تقویت کنند تا در صورت لزوم از بی اختیاری در مدفوع خودداری کنند. باید توجه داشت که والدین هرگز نباید کودک را در قبال «حادثه‌ای» که رخ می‌دهد، مسئول بدانند، زیرا باعث ایجاد احساس گناه در او می‌شود و مشکل را بیشتر پیچیده‌تر می‌کند.

علایم انکوپرزیس

 

سرزنش ممنوع

سرزنش اعتماد به نفس کودک را از بین می برد و به او این احساس را می دهد که توانایی کافی برای حل مشکل را ندارد. والدین همچنین می توانند یک سیستم پاداش برای کودک در نظر بگیرند تا به او در مقابله با انکوپرزیس کمک کنند.

به عنوان مثال اگر کودک یک روز شلوار خود را کثیف نکند باید یک جایزه کوچک به شکل ستاره به کودک بدهند.  اگر این کار به مدت یک هفته  ادامه یابد، باید به کودک یک اسباب بازی بدهند یا به عنوان پاداش او را به شهر بازی ببرند .

این کار شاید بهترین روش برای کودکانی باشد که واقعاً مایلند از شر انکوپرزیس خلاص شوند و از شرمساری اجتماعی اجتناب کنند.

استرس و انکوپرزیس

برخی از کودکان مبتلا به انکوپرزیس هستند که به سختی می توان با آنها مقابله کرد زیرا به دلیل استرس یا محیط خانه مشکلات رفتاری قابل توجهی دارند.

برای چنین کودکانی بهتر است به مشاوره روانشناسی مراجعه شود تا بتوان اعتماد به نفس کودک را تقویت کرد و عزت نفس او را افزایش داد که بدیهی است در پایین ترین حد خود قرار دارد.

پس از رفع این مسائل، مشکل انکوپرزیس قطعا بهبود می یابد. این مسئله مهم است که والدین به کودک یادآوری کنند که او در این مشکل تنها نیست و کودکان زیادی هستند که همین مشکل را دارند.

تشخیص انکوپرزیس

این مشکل می تواند گریبانگیر برخی از دوستان، همسایه ها یا همکلاسی های آنها باشد. همیشه این احتمال وجود دارد که انکوپرزیس پس از درمان موفق عود کند.

احتمال عود انکوپرزیس

والدین نباید از این موضوع دلسرد شوند زیرا این امر کاملاً طبیعی است به خصوص زمانی که کودک درمان را تازه شروع می کند.  ممکن است ماه ها طول بکشد تا مشکل انکوپرزیس به طور کامل برطرف شود. در اینجا لازم به ذکر است که هر چه این عارضه زود تشخیص داده شود، درمان آن آسانتر می شود.

 

گاهی مشاهده شده است که بسیاری از والدین حتی کثیف شدن لباس کودک را به عنوان یک مشکل در نظر نمی گیرند  و فکر می کنند با افزایش سن این مشکل برطرف می شود.

این تصور همیشه درست نیست. بهتر است والدین هنگامی که می بینند کودک لباس های خود را بیش از حد کثیف می کند، با پزشک مشورت کرده و درمان آن را آغاز کنند.

 

درمان سریع بسیار مهم است زیرا به تعویق انداختن درمان ممکن است آسیب قابل توجهی به اعتماد به نفس کودک وارد کند و او را از نظر اجتماعی منزوی کند که هیچ سودی برای او نخواهد داشت .

 

در نتیجه، انکوپرزیس یا کثیفی مدفوع یک مشکل کاملاً رایج در بین کودکان 3 تا 7 ساله است. برخی از والدین اغلب این موضوع را یک مشکل رفتاری می دانند و حتی ممکن است کودک را سرزنش کنند. این ایده خوبی نیست زیرا انکوپرزیس وضعیتی است که خارج از کنترل کودک است.

 

راه های مختلفی وجود دارد که از طریق آنها والدین می توانند به کودک کمک کنند تا این مرحله شرم آور زندگی را پشت سر بگذارد. سیستم پاداش برای کثیف نشدن شلوار شاید بهترین راه برای افزایش اعتماد به نفس باشد.

درمان تشویقی انکوپرزیس

شرکت پرستاری پرستار اول  با داشتن سال ها تجربه ارزشمند در ارائه خدمات مراقبت و پرستاری در منزل آمادگی دارد به صورت شبانه روزی به همشهریان گرامی ارائه خدمت نماید.

کادر متخصص و آموزش دیده این مرکز در قالب پرستار کودک ، پرستار سالمند و پرستار بیمار با اندوختن تجارب ارزشمند در طی سال ها خدمت رسانی همواره آماده حضور در کنار شما عزیزان می باشد.

هشدار! این مطلب صرفا جنبه آموزشی دارد و برای استفاده از آن لازم است با پزشک یا متخصص مربوطه مشورت کنید.
لطفا به این مقاله امتیار دهید.

چنانچه نیاز به مشاوره و راهنمایی در مورد خدمات پرستاری؛ دارید کارشناسان ما به‌ صورت شبانه‌روزی آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند.