با عوارض پوستی دیابت آشنا شوید

عوارض پوستی دیابت

عوارض پوستی دیابت  Diabetes and Skin Conditions از مشکلات شایعی است که بیماران دیابتی با آن روبرو می شوند و لازم است همواره از بروز آنها پیشگیری نمود. در این مقاله به بررسی شایع ترین عوارض پوستی بیماری دیابت پرداخته ایم:

آکانتوز نیگریکنس

ممکن است آن را با یک لکه برنزه یا قهوه ای اشتباه بگیرید و سعی کنید آن را پاک کنید. اما این کار فایده ای نخواهد داشت. این وضعیت در افراد مبتلا به دیابت شایع است. پوست بیمار معمولا تیره و ضخیم می شود و ممکن است مخملی به نظر برسد.

ممکن است این لکه ها خارش و بو نیز داشته باشد. پشت گردن، کشاله ران، چین های آرنج، زانو، بند انگشت و زیر بغل قسمت هایی هستند که این لکه معمولا در آنها دیده می شوند. اضافه وزن یا چاقی شانس ابتلا به آکانتوز نیگریکانس را افزایش می دهد، بنابراین کاهش وزن می تواند به خلاص شدن از شر آن کمک کند.

عوارض پوستی دیابت

تاول های دیابتی

این تاول ها ممکن است به طور ناگهانی روی انگشتان دست، انگشتان پا و گاهی اوقات روی ساق‌ها یا ساعد ظاهر شوند. از نظر ظاهری معمولاً سفید هستند و اطراف آنها قرمز نیست.

تاول ها ممکن است ترسناک به نظر برسند، اما معمولاً در حدود 3 هفته به خودی خود بهبود می یابند. آنها می توانند نشانه ای از ابتلا به دیابت یا کنترل نشدن سطح قند خون باشند.بنابراین در صورت مشاهده این تاول ها بر سطح پوست در مورد علائم خود با پزشک صحبت کنید.

ضخیم شدن پوست

پزشک ممکن است این بیماری را اسکلروز دیجیتال بنامد. این عارضه می تواند در دیابت نوع 1 و 2 رخ دهد. پوست پشت دست یا انگشتان دست یا پا ممکن است ضخیم شود.

این لکه ها ممکن است به بازوها، قسمت بالایی پشت و شانه های بیمار گسترش یابد. در موارد شدید، ممکن است در حرکت مفاصل مشکل بوجود بیاید و بیمار نیاز به فیزیوتراپی داشته باشد. بهترین راه برای درمان این بیماری کنترل قند خون است.

عوارض پوستی دیابت

لکه های ساق پا (درموپاتی دیابتی)

این لکه ها می توانند مانند لکه های سالمندی ساده به نظر برسند. اما نباید این دو را با هم اشتباه گرفت. قند خون بالا ناشی از دیابت به عروق خونی کوچک آسیب می رساند و باعث ایجاد این لکه های قهوه ای می شود.

این لکه های گرد اغلب روی ساق پا ظاهر می شوند. درموپاتی معمولاً بی ضرر است و در صورت درمان باید در 18 ماه یا بیشتر از بین برود. اما گاهی این لکه ها برای مدت طولانی دوام می آورند.

 

نکروبیوز

نکروبیوز به معنای انحطاط و مرگ است. لکه های کوچک، برجسته و قرمز روی پوست هستند که به آرامی بزرگتر و براق تر شده و گاهی اوقات زرد می شوند. ممکن است پوست بیمار بسیار نازک شده و به همین دلیل شکافته شود و زخم های ناراحت کننده ای ایجاد کند.

این زخم ها ممکن است خارش و درد داشته باشد. اما بسیار نادر است از هر 300 نفر مبتلا به دیابت فقط 1 نفر به نکروبیوز مبتلا می شود. درمان این بیماری مشکل است، اما داروهای تجویزی، تزریق‌ها یا لوسیون‌ها ممکن است به کنترل عوارض کمک کنند.

عوارض پوستی دیابت

زانتوماتوز فوران

دیابت کنترل نشده می تواند منجر به ایجاد جوش های مومی شکل بر روی پاها، دست ها، بازوها، پاها و باسن بیمار شود. مردان جوان مبتلا به دیابت نوع 1 به ویژه احتمال ابتلا به این بیماری را دارند.

جوش های پوستی ممکن است حساس و خارش دار باشند، اما مسری نیستند. در مورد چگونگی کنترل بهتر سطح قند خون با پزشک صحبت کنید. پزشک می تواند باید به کاهش درد و ناراحتی کمک کند.

 

عفونت باکتریایی

قند خون بالا می تواند پوست بیمار را خشک کرده و سیستم ایمنی بدن او را محدود کند. این خطر ابتلا به عفونت های پوستی را افزایش می دهد که استافیلوکوک (استافیلوکوک) شایع ترین آنهاست.

ممکن است فرد دیابتی دچار گلمژه چشم‌ها، فولیکول‌های مو ملتهب (فولیکولیت) یا ناخن‌های عفونی شود. اگر احساس کردید پوست شما متورم، خارش دار ، دردناک یا داغ است، به خصوص اگر می دانید قند خون بالا یا دیابت دارید، سریعا به پزشک مراجعه نمایید.

عوارض پوستی دیابت

عفونت قارچی

قارچ‌ها مانند باکتری‌ها دوست دارند در چین‌های مرطوب پوست مستقر شوند. این نقاط شامل زیر بغل، زیر سینه ها، اطراف ناخن ها و گوشه های دهان می شود. ممکن است شنیده باشید که به این بیماری پای ورزشکار نیز گفته می شود.

کاندیدا آلبیکنس شایع ترین قارچی است که باعث ایجاد عفونت قارچی می شود. پزشک می تواند به درمان عفونت کمک کند و به تشخیص دهدکه آیا این بیماری نشانه ای از دیابت کنترل نشده است یا خیر.

 

خارش پوست

خارش یک شکایت رایج است، حتی در میان افرادی که دیابت ندارند. اما خارش پوست می تواند ناشی از خشکی پوست یا گردش خون ضعیف باشد که هر دوی این موارد در افراد دیابتی احتمال بیشتری دارد. اگر مدت زمان دوش گرفتن یا حمام خود را  محدود کنید و بدن را با صابون ملایم بشویید و بعد از حمام کردن پوست را مرطوب کنید به رفع خارش کمک کرده اید.

عوارض پوستی دیابت

گرانولوم حلقوی

پزشکان مطمئن نیستند که این وضعیت چگونه با دیابت مرتبط است. آنها همچنین دقیقاً نمی دانند که چه چیزی باعث ایجاد این برجستگی های ریز قرمز در اطراف مچ پا، دست ها، پاها، یا بازوها و جاهای دیگر بدن می شود.

گرانولوم ممکن است پاسخی به التهاب باشد. پزشک ممکن است سعی کند آن را با کرم یا تزریق داروهایی درمان کند. اگر علائم بیماری خفیف باشد نیازی به درمان نخواهد داشت.

 

زانتلاسما

زمانی اتفاق می افتد که بدن کلسترول اضافی را در اطراف چشم جمع می کند. ممکن است روی پلک‌ها یا اطراف پلک‌ها متوجه ضایعات زرد صاف یا کمی برآمده شوید. این رسوبات مضر و دردناک نیستند، اما می توانند نشانه دیابت کنترل نشده، کلسترول بالا یا سایر مشکلات سلامتی باشند.

عوارض پوستی دیابت

زخم پا

اگر دیابت دارید، این زخم های بزرگ ممکن است با چیزی به کوچکی یک خراش شروع شوند، به خصوص اگر زخم در کفش های تنگ دچار فشار و ساییدگی ادامه دار باشد.

این زخم ها تا حدی به دلیل گردش خون ضعیف بوجود می آید که بهبود زخم ها را سخت تر می کند و همچنین می تواند باعث آسیب عصبی شود بنابراین نمی توان با وجود این زخم ها زندگی و احساس خوبی داشت. هر روز پای خود را از نظر وجود زخم بررسی کنید و با پزشک در مورد بهترین روش های پیشگیری و درمان مشورت نمایید.

موسسه پرستاری یرستار اول با داشتن سال ها تجربه ارزشمند در ارائه خدمات مراقبت و پرستاری در منزل آمادگی دارد به صورت شبانه روزی به همشهریان گرامی ارائه خدمت نماید.

کادر متخصص و آموزش دیده این مرکز در قالب پرستار کودک ، پرستار سالمند و پرستار بیمار با اندوختن تجارب ارزشمند در طی سال ها خدمت رسانی همواره آماده حضور در کنار شما عزیزان می باشد.

هشدار! این مطلب صرفا جنبه آموزشی دارد و برای استفاده از آن لازم است با پزشک یا متخصص مربوطه مشورت کنید.
لطفا به این مقاله امتیار دهید.

Picture of Maryam Aghaeizade
Maryam Aghaeizade
سلام! من مریم هستم. مطالعات و تحقیقات بنده در زمینه سلامت بالینی و پرستاری در منزل، در راستای بهبود کیفیت مراقبت‌های پزشکی و ارتقای سلامت فردی است. از این رو تجربه و دانش حرفه‌ای خود را که در این 10 سال به دست آورده‌ام، برای ارائه خدمات پرستاری باکیفیت و موثر با شما به اشتراک خواهم گذاشت.
فهرست محتوا​
مشاوره رایگان خدمات

ارتباط مستقیم با کارشناسان مرکز پرستار اول

در صورتی که برای دریافت خدمات پرستاری، مراقبتی و نظافتی در منزل نیاز به مشاوره رایگان دارید، فرم زیر را تکمیل کرده و منتظر تماس کارشناسان ما باشید.
مقالات مرتبط
guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
برای دریافت مشاوره رایگان خدمات پرستاری، مراقبتی و نظافتی در منزل، فرم زیر را تکمیل کرده و منتظر تماس کارشناسان پرستار اول باشید.