تاریخ انتشار: دسامبر 7, 2020نویسنده: دسته بندی: کودک, بیماری, عمومی
از شیر گرفتن نوزاد: تکنیک های از شیر گرفتن نوزاد که لازم است مادر و پرستار کودک بدانند

از شیر گرفتن نوزاد Weaning زمانی اتفاق می افتد که تغذیه کودک از شیر مادر به سایر منابع غذایی منتقل شود. از شیر گرفتن کودک فرایندی است که هم مادر و هم فرزند باید صبر و درک زیادی داشته باشند.

دلایل از شیر گرفتن نوزاد

چه زمانی برای از شیر گرفتن نوزاد مناسب است؟

زمان از شیر گرفتن نوزاد یک تصمیم شخصی است. یک مادر ممکن است تحت تأثیر شرایط بازگشت به کار ، سلامتی او یا کودک ، یا صرفاً احساس مناسب بودن زمان تصمیم به این کار بگیرد.

آکادمی اطفال آمریکا (AAP) تغذیه نوزادان را فقط با شیر مادر در 6 ماه اول زندگی توصیه می کند. پس از آن ، AAP ترکیبی از غذاهای جامد و شیر مادر را تا حداقل 1 سالگی کودک توصیه می کند. سپس ، نوزادان ممکن است شروع به نوشیدن شیر کامل گاو کنند.

اکثر کارشناسان موافقند که شیردهی باید تا زمانی که برای مادر و کودک مناسب است ادامه داشته باشد. بسیاری از خانم ها پس از اولین تولد کودک ، اقدام به از شیر گرفتن کودک می نمایند . در این سن ، نوزادان شروع به راه رفتن ، صحبت و خوردن غذاهای جامد می کنند. بنابراین ممکن است به طور طبیعی علاقه خود به شیرخوردن را از دست بدهند.

شیر دهی طولانی :

تعدادی از مادران نیز بیش از یک سال شیر به نوزاد شیر میدهند (به این روش شیردهی طولانی مدت گفته می شود). شیردهی طولانی مدت برای مادران و کودکانی که آماده از شیر گرفتن نیستند گزینه سالم و معقولی است. در حقیقت ، سازمان بهداشت جهانی (WHO) به مادران توصیه می کند که 2 سال اول زندگی کودک را با شیر مادر تغذیه کنند.

لازم نیست که از شیر گرفتن کودک به صورت کلی و قطعی باشد . برخی از خانم ها بسته به شرایط کار و برنامه زندگی خود ، انتخاب می کنند که در روز از منابع دیگر تعذیه ای استفاده نماییند و در شب شیردهی انجام دهند.

هر زمان که تصمیم به از شیر گرفتن نوزاد گرفتید ، ممکن است فرزند شما زمان دیگری را برای اینکار در ذهن داشته باشد.
برخی از کودکان زودتر از آنچه مادر قصد داشته است از شیر مادر خود جدا می شوند و برخی دیگر وقتی مادر آماده است در برابر از شیر گرفتن مقاومت می کنند.
کودکانی که تحت شیر دهی طولانی قرار داشته اند معمولا مقاومت بیشتری در مقابل ترک شیر مادر دارند به عنوان مثال ، ممکن است کودک نوپای 2 ساله نسبت به کودک شیرخوار 12 ماهه دلبستگی بیشتر و انعطاف پذیری کمتری نسبت به قطع شیر دهی داشته باشد.
در مواقعی از این دست ، استفاده از یک روند آهسته و توجه به نیازهای کودک بسیار مهم است

نشانه هایی وجود دارد که کودک در هنگام امادگی برای از شیر گرفتن از خود نشان میدهد

 

به نظر می رسد هنگام شیر خوردن کودک بی علاقه یا خسته است

طول مدت زمان شیر خوردن به صورت مداوم در حال کاهش است

در هنگام شیر خوردن به راحتی حواس نوزاد پرت می شود

“بازی” با پستان ، مانند کشیدن و یا توقف شیر خرودن به صورت مداوم یا گاز گرفتن. در مورد کودکانی که در حین شیر دادن به صورت مداوم پستان مادر را گاز می گیرند لازم است فوراً  پستان خارج شود و با آرامش اما قاطعانه به آنها گفته شود “نباید گاز بگیری .این کار درد دارد و مامان را اذیت می کند.”

روشهای از شیر گرفتن نوزاد
تکنیک های از شیر گرفتن نوزاد:

برای اینکه مادر و کودک بتوانند از نظر جسمی و عاطفی با این تغییرات سازگار شوند ، باید با گذشت زمان نوزاد از شیر گرفته شود و هیچ گونه عجله ای در کار نباشد. یک روش برای اینکار این است که حداقل هفته ای یکبار از طریق یک فنجان یا یک بطری به کودک خود غذا دهی نمایید تا زمانی که کودک عادت کند که همه خوراک ها را از طریق این بطری یا فنجان بخورد.

اگر می خواهید به کودک خود شیر مادر دوشیده شده بدهید ، باید شیر را همچنان پمپاژ کنید تا تولید شیر شما همچنان ادامه یابد.

بهترین زمان برای قطع شیر دهی :

ممکن است برای انتخاب اینکه کدام زمان در روز بهترین زمان قطع شیر دهی در کودک است دچار تردید شوید . بسیاری از مادران با متوقف کردن تغذیه در وعده ظهر این کار را شروع می کنند زیرا معمولاً ترک این وعده برای کودک بسیار راحت تر است وعده صبحگاهی یا شامگاهی است .

 

بعضی از مادران تصمیم گیری در مورد زمان از شیر گرفتن را به فرزند خود واگذار می کنند. کودکانی که روزانه سه وعده غذای جامد می خورند (به علاوه میان وعده) معمولاً کمتر و کمتر شیر خواهند خورد .

در این صورت ، شیر مادر در اثر کمبود تقاضا خشک می شود و برای ادامه دادن شیر به پمپاژ احتیاج دارد. اگر کودک شما کمتر شیر می خورد ، مطمئن شوید که به اندازه کافی شیر خشک یا شیر غنی شده با آهن دریافت می کند. در مورد مقدار شیر خشک مورد نیاز فرزندتان با پزشک مشورت کنید.

 

اگر کودک شما قبل از 1 سالگی از شیر گرفته شده است ، یا متوجه شده اید که به اندازه کافی شیر تولید نمی کنید ، باید به او شیر خشک بدهید. با پزشک مشورت کنید تا ببینید چه فرمولی برای کودک شما مناسب است.

از شیر گرفتن نوزاد و تغذیه با سایر روشها
استفاده از سایر روش های تغذیه :

از شیر گرفتن کودک در شرایطی آسانتر است که کودک شیر خود را از منابع دیگری نیز گرفته باشد. بنابراین سعی کنید از طریق یک بطری به نوزاد شیر مادر بدهید. حتی اگر به شیردهی ادامه دهید ، این امر می تواند از شیر گرفتن را بعداً راحتر نماید. همچنین به سایر اعضای خانواده اجازه دهید تا کودک را با بطری تغذیه کنند و این کار باعث می شود کودک راحت تر از مادر جدا شود.

 

به یاد داشته باشید که نوزادان بالای 6 ماه باید غذاهای جامد و همچنین شیر مادر را تواماً داشته باشند. بعد از 1 سال ، شیر مادر به تنهایی تمام مواد مغذی مورد نیاز کودک در حال رشد را تأمین نمی کند. بنابراین غذاهای جامد باید جزئی از رژیم غذایی کودک شوند.

 

با شروع از شیر گرفتن نوزاد ، به یاد داشته باشید که کودک به زمان نیاز دارد تا با نوشیدن از فنجان ها و بطری ها سازگار شود. صبور باشید زیرا کودک شما شروع به کشف دنیای غذاهای متنوع نموده است.

در اینجا چند روش دیگر برای سهولت از شیر گرفتن نوزاد بیان شده است:

در زمان هایی که معمولاً به نوزاد شیر دهی انجام می گرفت بهتر است ، فکر کودک خود را در یک کار سرگرم کننده مانند بازی یا گردش درگیر کنید.

از نشستن در نقاط همیشگی شیردهی یا پوشیدن لباسهایی که در هنگام شیردهی به تن داشتید خودداری کنید

اگر کودک شما در شرایطی است که در حال سازگار شدن با سایر تغییرات در زندگی است بهتر است ، از شیر گرفتن او به تأخیر بیفتید.

تلاش برای از شیر گرفتن نوزاد هنگامی که کودک تازه به پرستار کودک سپرده شده است و یا هنگام دندان درآوردن او ممکن است ایده خوبی نباشد.

اگر کودک شما کمتر از 1 سال دارد ، سعی کنید از یک بطری یا فنجان را در زمان شیر دهی او استفاده کنید. برای یک کودک بزرگتر ، یک میان وعده سالم نیز می تواند توسط این بطری به کودک داده شود.

سعی کنید در اواخر شیردهی به کودک برنامه روزانه شیردهی خود را تغییر دهید تا کودک در زمان های مشخص در انتظار دریافت شیر نباشد

اگر کودک شما پس از شیر گرفتن عاداتی جدید مانند مکیدن و لیسیدن انگشت شست یا استفاده مداوم از یک اپتو را پیدا کرده است جلوی او را نگیرید زیرا او با این کارها احساس امنیت می نماید . ممکن است این روش ها به کودک شما کمک نماید که خود را با تغییرات عاطفی از شیر گرفتن وفق دهد.

علل از شیر گرفتن نوزاد
توجه به احساسات مادر و کودک :

بسیاری از مادران با احساسات متفاوت تصمیم به از شیر گرفتن نوزاد می گیرند. از شیر گرفتن نوزاد آزادی و انعطاف پذیری بیشتری را برای مادر و کودک به ارمغان می آورد و درک این مسئله توسط کودک بسیار لذت بخش است زیرا نشان می دهد که کودک در حال رسیدن به نقطه عطفی از نظر رشد جسمی و ذهنی است.

اما شیر دادن یک فعالیت صمیمانه است که باعث ایجاد پیوندی قوی بین مادر و کودک می شود – و برخی از زنان به سختی می توانند آن را کنار بگذارند.

بنابراین در هنگام از شیر گرفتن نوزاد انتظار طیف وسیعی از احساسات را در خود داشته باشید و درک کنید که کودک شما نیز ممکن است آنها را تجربه نماید. همچنین به یاد داشته باشید که روشهای بی شمار دیگر ی برای تغذیه کودک در روزهای آینده وجود خواهد داشت.

مرکز پرستاری پرستار اول با کادری مجرب و متخصص در اراده خدمات مراقبت و پرستاری در منزل اماده خدمت رسانی به همشهریان گرامی در قالب پرستار کودک ، پرستار سالمند و پرستار بیمار می باشد.

چنانچه نیاز به مشاوره و راهنمایی در مورد خدمات پرستاری؛ دارید کارشناسان ما به‌ صورت شبانه‌روزی آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند.