تاریخ انتشار: نوامبر 7, 2018نویسنده: دسته بندی: روانشناسی, بیماری, کودک
مراحل رشد گفتاری در کودکان چگونه باید باشد؟

گفتار کودکان چه مراحلی را طی می کند؟ تکلم در کودکان چگونه آغاز می شود و چگونه رشد پیدا می کند؟ بسیاری از والدین در مورد رشد گفتار کودکان خود آگاهی های لازم را ندارند. در بسیاری از موارد مراقب کودک که وظیفه پرستاری از کودک را بر عهده دارد ممکن است شاهد تاخیر در گفتار کودکان باشند و به دلیل نداشتن اطلاعات کافی در زمینه رشد گفتار کودکان؛ نتوانند به موقع مداخلات اولیه را انجام دهند.

رشد گفتار کودکان

رشد گفتار کودکان

اولین کلمات و اولین لبخند
کودک زمانی که به دنیا می آید به صورت فیزیولوژیکی و مادرزادی آواهای مختلف را تولید می کند. توسعه زبان فرآیندی است که با تولد شروع می شود و در طول زندگی تکمیل می شود. انسان دارای یک مکانیسم خاص برای یادگیری زبان است. زبان، همراه با تمام قوانین آن، به طور طبیعی در طول تجربیات آدمی آموخته می شود. همان طور که کودک یاد می گیرد چگونه راه برود، به همان صورت  هم  صحبت کردن را یاد می گیرد. رشد گفتار کودکان به صورت مرحله ای انجام می شود و پله به پله می باشد.

رشد گفتار کودکان در اوایل تولدش چگونه است؟
کودک از همان روزهای اول تولدش، شروع به درک صداهای اطرافش می کند و کم کم هویت و اساس و ساختار زبان را از اطرافیان خود یاد می گیرد. توسعه زبان موازی با توسعه شناختی و فیزیکی بدن همراه است. در حالی که کودکان زبان را می آموزند، در درجه اول با والدین خود، سایر اعضای خانواده و دیگر افراد در محیط اجتماعی و محیط مدرسه خود شروع به تعامل می کنند. یکی از مهم ترین ابزارهای تعامل در دوران کودکی، زبان است. زبان برای همه فعالیت های کودک ضروری است. در صورتی که به عنوان پرستار کودک متوجه نابهنجاری در رشد گفتار کودکان شدید؛ حتما و حتما با روانشناس کودک تماس بگیرید.

درک تفاوت های معنایی بین گفتار و زبان مهم است. گفتار به معنای توانایی صحبت کردن است. ابراز احساسات و افکار با زبان گفتاری، یک نوع توانایی فردی حساب می شود. زبان، انتقال افکار، صداها،  نمادها یا حرکات با استفاده از تکنیک های کلامی و غیر کلامی، برای برقراری ارتباط با شخص مقابل است.

رشد گفتار کودکان

فاکتورهای توسعه زبان در مراحل رشد گفتار کودکان چیست؟

سلامتی :

بیماری های شدید و طولانی مدت می تواند گفتار کودک را به تاخیر بیاندازد. به دلیل این نوع بیماری ها، ارتباط اجتماعی کودکان محدود شده و ممکن است توسعه زبان کودک به تعویق افتد.

هوش :

یک ارتباط نزدیکی بین هوش و توسعه زبان وجود دارد. به طوری که تمام گفتارهای کودک بعد از سن دو سالگی، همراه با درگیری هوش و تکلم زبان صورت می گیرد.

شرایط اجتماعی و اقتصادی :

کودکانی که در خانواده هایی که از لحاظ اقتصادی و اجتماعی در جایگاه مناسبی قرار دارند، به طور طبیعی زود هنگام شروع به صحبت کردن می کنند. کودک رو به رشد در این نوع محیط، به دلیل افزایش واژگان، استفاده صحیح از زبان و توانایی بیان، راحت تر و سریع تر گفتارش توسعه می یابد. در دوران کودکی، کودکان از هم سن و سال های خود در محیط های مهد کودک، یا با همبازی های خود تاثیر مثبتی می گیرد.

جنسیت :

در یک خانواده ممکن است بازه یادگیری زبان و گفتار کودک باهم متفاوت باشد. معمولا دختران زودتر از پسرها شروع به تکلم می کنند. به همین دلیل، به بازه یادگیری زبان کودک بیشتر باید توجه شود.

 

روابط خانوادگی :

روابط بین والدین و طرز صحبت کردن آنها با همدیگر، در توسعه گفتار کودکان تاثیر بسیاری دارد. کودکانی که والدین آن ها با کودک بیشتر ارتباط برقرار می کنند و یا در خانواده ای که تعداد کودکان بیشتر است، نوزاد زودتر شروع به تکلم می کند. بزرگسالان باید الگوی خوبی برای فرزندان خود باشند. از آنجا که کودکان از اعضای خانواده خود تقلید می کنند، روش صحبت کردن و سبک خانواده بسیار مهم هستند. مثلا اکیدا به شما توصیه می شود که با کودکان به صورت بچگانه صحبت نکنید و سعی کنید کلمات را درست و واضح ادا نمایید. این امر در رشد گفتار کودکان اهمیت اساسی دارد.

در این جا لازم است که به شما یادآوری کنیم که استخدام پرستار کودک  به خصوص  پرستاران خارجی یا مراقبین با سطح بسیار پایین تحصیلات ممکن است بر توسعه زبان تاثیر منفی داشته باشند.

 

رشد گفتار کودکان

خصوصیات توسعه زبان در کودکان

  • دوران تا 2 ماهگی تولدش
    رفتارهای بازتابی (جستجو، مکیدن، بلع) دیده می شود. این دوران بازه تکامل حرکات تنفسی، دهان و صورت مورد نیاز برای تولید سخنرانی می باشد. در این دوره، گریه های متمایز و غیر متمایز رخ می دهد. گریه بی قید و شرط بازتابنده است. گریه یک ابزار ارتباطی است که نشان دهنده گرسنگی، درد و عصبانیت در همان ماه های اول می باشد.
  • 2-4 ماهگی. دوران سکوت
    خنده در کودک، لذت در مواردی که او از تماس بینایی دریافت می کند، مشاهده می شود. حروف صدادار را می تواند در این دوران به صورت کشیده به زبان بیاورد. بعد می تواند به آخر این حروف کلمات بی صدا اضافه کند.
  • 4-6 ماهگی. دوران نق زدن
    با افزایش کنترل زبان، آنها دوست دارندصداهای واضحی را تولید کنند. این صداها شامل کلماتی مانند ماما یا بابا می باشد.
  • دوران 7-9 ماهگی
    در این دوران کودکان دوست دارند شروع به درست کردن جملات می کنند و کلماتی را در حافظه دارند کنار هم بگذارند تا تولید واژه کنند.
  • 9-11 ماهگی. دوران تقلید صدای دیگران
    نوزادان به طور آگاهانه صدای انسان را در این دوره تقلید می کنند. کودک در این دوران سعی میکند کلماتی که تک بخشی هستن را تکرار کند.
  • 11-14 ماهگی. ماه صدا-واژه ها
    در این دوران کودک صداهایی معنی دار و بی معنی را کنار هم می گذارد و کلمات چند بخشی می سازد. در این دوران تغییر ریتم و تن صدا مشاهده می شود.
  • 18-24 ماهگی
    در این دوران کودک اسم اشیاء را کم کم تکرار می کند و برای ساخت جملات آماده می شود.

 

موسسه پرستاری

                                                                                                                                                                                      

چنانچه نیاز به مشاوره و راهنمایی در مورد خدمات پرستاری؛ دارید کارشناسان ما به‌ صورت شبانه‌روزی آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند.