تاریخ انتشار: دسامبر 25, 2018نویسنده: دسته بندی: سالمند
سکته مغزی در سالمندان

سکته مغزی در سالمندان به دلیل عوامل مختلفی ایجاد می گردد. آیا تا به حال با سالمندانی مواجه شده اید که دچاره سکته مغزی شده اند و با عوارضی که بر اثر سکته مغزی به وجود آمده است دچار انواع معلولیت ها و ناتوانی ها شده اند. سکته مغزی از علل مختلفی سرچشمه می گیرد و در میان سنین مختلف نیز اتفاق می افتد ولی شیوع آن در سالمندان به مراتب بیشتر از سایر سنین می باشد.

سکته مغزی در سالمندان چیست؟

سکته مغزی  در سالمندان را می توان یک بیماری شایع در جامعه ی سالمندان دانست. که ناشی از کاهش یا توقف جریان خون به مغز به علت انسداد در عروق مغزی به وجود می آید. اگر چه عموم مردم از سکته مغزی به عنوان فلج یاد می کنند. سکته ی مغزی به معنی پاره شدن یک شریان مغزی می باشد که به دلیل آن ممکن است گردش خون در آن ناحیه دچار اختلال گردد و در نتیجه می توان در فرد علایمی مانند فلج یک قسمت  از بدن؛ اختلالات در تکلم؛ و مشکلاتی در راه رفتن ایجاد می شود. در عرض چند دقیقه پس از این حادثه سلول‌های مغز شروع به مردن می‌کنند. دلیل سکته مغزی هر کدام از این موارد که باشد، باید دقت داشت که با وقوع سکته مغزی بیمار در خطر مرگ قرار خواهد گرفت.

سکته مغزی در سالمندان

انواع سکته مغزی چیست؟

سکته مغزی به دو چند نوع  تقسیم می شود.

سکته مغزی ایسکمیک (انسدادی):

این نوع از سکته مغزی در سالمندان زمانی اتفاق می افتد که یک لخته خون بزرگ به صورت پیشرونده در رگ های قلبی و مغزی در جریان باشد و در مغز  سبب انسداد در رگ های می گردد. در نتیجه سلول های آن نقطه از مغز شروع به مردن می کنند. زیرا این انسداد سبب می شود که مواد مغزی به مغز نرسد. اگر این انسداد بیش از پنج دقیقه طول بکشد آسیب جدی و دایمی به این منطقه وارد خواهد شد. در این میان لازم به ذکر است که بگوییم دو دلیل برای فلج سریع مغز وجود دارد که دلیل ۸۵٪ از این سکته ها را تشکیل می دهد. یکی از این دلایل اختلال در ریتم قلب و عملکرد نامنظم عضلات قلب؛ لخته شدن خون در رگ های دیواره های قلب و همچنین تشکیل لخته های خون در مغز و مسدود شدن رگ های مغزی می باشد.

سکته هموراژیک:

فلج هموراژیک هنگامی رخ می دهد که رگ های خونی در مغز به علت های مختلفی پره می شود و خونریزی رخ می دهند. این نوع خونریزی ناشی از فشار خون بالا می باشد که در 15٪ جمعیت دیده می شود.

سکته مغزی در سالمندان

علل سکته مغزی در سالمندان چیست؟

سکته مغزی می تواند از علل مختلفی سرچشمه بگیرد. در زیر به بخشی از این علت ها اشاره شده است.

  1. افزایش سن
  2. فشار خون بالا
  3. کلسترول بالا
  4. دیابت
  5. افزایش و کاهش ناگهانی فشار خون
  6. در معرض نور آفتاب قرار گرفتن به مدت طولانی
  7. مصرف سیگار
  8. مصرف بیش از حد غذا
  9. استرس بیش از حد

علائم سکته مغزی در سالمندان چیست؟

در سکته ی مغزی بیشترین علامتی که دیده می شود فلج می باشد. علائم فلج ممکن است در پا، بازو یا بخشی از صورت به عنوان از دست دادن حس و حرکت، و  یا به روش های مختلف رخ می دهد. اگر علائم سکته مغزیبه درستی و در کوتاه ترین زمان تشخیص داده شود روند درمان بسیار ساده و اثر بخش خواهد بود. در زیر به بخشی از این علایم اشاره شده استک

  1. احساس بی حسی در پاها؛ بازوها؛ گاهی یک طرف و گاهی دو طرف بدن
  2. از بین رفتن و یا کاهش دید در یک یا دو چشم
  3.  مشکل در بلع
  4. اختلال گفتاری و مشکل در صحبت کردن
  5. از دست دادن ناگهانی تعادل
  6. سرگیجه
  7. سردردهای بدون کنترل
  8. دردهای عضلانی
  9. مشکلات کنترل روده
  10. دشواری در فعالیت های روزمره

چگونه سکته مغزی تشخیص داده می شود؟

راه های مختلفی برای تشخیص سکته مغزی وجود دارد. در زیر به برخی از آن ها اشاره شده است.

  1. توموگرافی مغز
  2. معاینه عصبی
  3.  آزمایش خون

عوامل ایجاد کننده خطر سکته مغزی چیست؟

  1. جنسیت: مردان بیشتر از زنان در معرض ابتلا به سکته ی مغزی می باشند.
  2. سن بالا: در هر سنی احتمال سکته ی مغزی وجود دارد ولیکن این عامل خطر در سنین بالا  که خطر انسداد عروق خونی افزایش پیدا می کند به صورت  قابل توجهی افزایش پیدا می کند.
  3. ویژگی های ژنتیکی
  4. فشار خون بالا
  5. دیابت
  6. مصرف مواد مخدر و سیگار
  7. چاقی بیش از حد
  8. استرس

چه زمانی بایستی به استخدام پرستار سالمند فکر کنید؟

مراقبت از بیماری که دچار سکته ی مغزی شده است به راحتی میسر نیست. در بیشتر مواقع شما نیاز به پرستار سالمند در منزل دارید که مراقب سالمند شبانه روزی می تواند گزینه ی مناسبی برای شما باشد. زیرا که سالمندی که دچار سکته ی مغزی گردیده است نیاز به مراقبت ۲۴ ساعته دارد. همچنین این افراد در تکلم و بلع مواد غذایی نیز دچار مشکل می گردند که لزوم استخدام مراقب سالمند را مشخص ی کند.در بیشتر موارد سالمندی که دچار سکته مغزی گردیده است در تنفس هم دچار مشکل می گردد. کیفیت زندگی سالمند به ن.ع مراقبتی که از او می گردد بستگی دارد. خدمات فیزیوتراپی؛ توان بخشی؛ گفتار درمانی در بسیاری از زمان ها بسیار مثمر ثمر خواهد بود. استفاده ار رژیم غذایی مناسب؛ مصرف داروها در زمان مناسب؛ نظافت شخصی و … نیز در این میان اهمیت خاص خود را دارد. زیرا توجه به این امور می تواند روند بهبودی بیمار سکته مغزی را تسریع کند. اگر بیمار سکته ای قادر به تحرک نباشد تجهیزات پزشکی پیشرفته؛ شرایط فیزیکی مناسب که تحرک را برای بیمار سکته ای راحت تر می کند نقش مهمی را در زمینه بهبودی ایفا می کند. البته در ایم میان نه تنها توجه به شرایط جسمی و فیزیکی سالمند موثر می باشد بلکه توجه به ابعاد روانی او نیز از اهمیت اساسی برخوردار است. این که وی را تشویق کنیم که در جریان درمان با پزشک؛ فیزیوتراپ و یا پرستار در منزل خود همکاری های لازم را انجام دهد و این شرایط را به عنوان شرایطی کی می تواند بهبود ببخشد در نظر بگیرد خیلی اهمیت دارد.  شاید در بسیاری از موارد برای بیمار سکته ای مراجعه له روانشناس الزامی باشد.

موسسه پرستاری

چنانچه نیاز به مشاوره و راهنمایی در مورد خدمات پرستاری؛ دارید کارشناسان ما به‌ صورت شبانه‌روزی آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند.