تاریخ انتشار: سپتامبر 26, 2018نویسنده: دسته بندی: سالمند
چگونه محل زندگی سالمند را بهینه سازی کنیم؟(بخش ۲)

بهینه سازی زندگی سالمند را یکی از مواردی باید دانست که در سال های اخیر و با وجود افزایش تعداد سالمندان در جامعه اهمیت خود را دو چندان مطرح کرده است. سالمندی با بلوغ فکری؛ روحی و روانی و پویایی همراه می باشد.در خیلی از موارد خانواده؛ خود سالمند و حتی مراقب سالمند اطلاعات درستی در خصوص بهینه سازی محل زندگی سالمند ندارد. و اطلاعات آنها صرفا از طریق شنود از اطرافیان به دست آمده است که در بسیاری از موارد ممکن است که غیر اصولی و خطرناک بوده باشد.  بسیاری از بیماری های دوران سالمندان از جنس مزمن و غیر واگیردار هستند. یعنی قابل انتقال به بقیه افراد نمی باشند. شایان ذکر است که ما از قبل انتظار اینکه چه مشکلی به وجود خواهد آمد را داریم. به خصوص در مورد عوامل خطر در دوران سالمندی اگر دانش کافی داشته باشیم می تواند تخمین زد که فرد میانسال با چه شرایط جسمی دچار کدام بیماری خواهد شد مگر اینکه حوادث غیر مترقبه پیش آید.

بهینه سازی محل زندگی سالمند

بهینه سازی محل زندگی سالمند: شایع تریت علت های ناتوانی سالمندان چیست؟

در این میان می توان اشاره کرد که سکته مغزی شایع ترین علت ناتوانی در دوران سالمندی می باشد. و بعد از آن نوبت به بیماری های قلبی و عروقی می رسد. لازم به ذکر است که داشتن اطلاعات و دانش کافی در این خصوص برای پرستار سالمند می تواند بسیار مفید باشد. به این دلیل که پرستار سالمند می تواند با عوامل خطر جدی که زندگی سالمند را تهدید می کند؛ آشنا باشد.  در زیر سعی شده است به اختصار مواردی آورده شود که عوامل خطر و زنگ خطری برای دوران سالمندان محسوب می شوند. و خانواده و پرستار سالمند باید به آنها دقت نظر داشته باشد.

بهینه سازی محل زندگی سالمند: علل داخلی

  1. فشار خون( به خصوص افزایش فشار خون (فشار خون بالا))
  2. بیماری دیابت یا قند
  3. چربی خون( در بسیاری از موارد چربی خون بالا ربطی به وزن سالمند ندارد. چه بسا که ممکن است سالمندی لاغر اندام باشد ولی به دلیل تغذیه نامناسب دچار چربی خون بالا باشد.)
  4. مشکلات قلبی (مشکلات قلبی و عروقی که به دنبال آن مشکلات عدیده ی دیگری برای سالمند به وجود می آید می تواند باعث معلولیت مادام العمر سالمندان شود)
  5. مصرف سیگار( مصرف سیگار سبب می شود که سالمند دچار بیماری های گوناگونی شود که عامل خطر عمده می شود).

بهینه سازی محل زندگی سالمند

بهینه سازی محل زندگی سالمند:  پله ها

به بسیاری از علل محیطی در بخش یک این مقاله پرداخته شد. در این بخش از قسمت دوم این مقاله سعی می شود بقیه نکات کاربردی برای شما به خصوص افادی که شغل پرستار سالمند را انتخاب کرده اند؛ جهت بهینه سازی محل زندگی سالمند؛ توضیح داده شود:

شایع ترین علل سقوط در منزل را پله ها تشکیل می دهند. در ابتدا توصیه می شود که شما اقدام به حذف پله های منزل نمایید. اگر حذف پله ها ممکن نباشد حداقل تلاش نمایید که تعداد پله ها را کمتر نمایید. شکستگی؛ معلولیت و مرگ و میر از عوارض سقوط از پله ها می باشد. قابل تذکر است که در مواردی که نمی توانید پله ها را حذف کنید می توانید پله ها را به رمپ تبدیل کنید. در هر حالت رمپ بهتر از پله ها می باشد. در زمانی که سالمندان مجبور به استفاده از پله ها هستند به خصوص پله های حیاط؛ اکیدا و اکیدا توصیه می شود که پله ها نرده داشته باشند. و در جاهایی که اکان گذاشتن نرده وجود ندارد توصیه می شود به جای نرده از دستگیره استفاده شود.  ارتفاع دستگیره ها از زمین باید ۱ متر باشد و همچنین قطر میله ای که برای دستگیره ها استفاده می شود باید ۴ الی ۴/۵ باشد. میلهی حمایتی در پله ها نباید با شروع و اتمام پله ها شروع و یا تمام شود. بلکه باید حداقل ۳۰ سانتی متر جلوتر شروع شود و ۳۰ سانتی متر اضافه تر در انتها به پایان برسد.

در این میان ارتفاع پله ها نیز خیلی مهم می باشد. ارتفاع استاندارد پله ها ۱۷ سانتی متر و عرض یا قطر آن باید ۳۰ سانتی متر باشد.

بهینه سازی محل زندگی سالمند

بهینه سازی محل زندگی سالمند: دستشویی

شما چه پرستار سالمند باشد و چه عضوی از خانواده سالمند؛ حتما باید سالمند را تشویق به استفاده از دستشویی فرنگی کنید. در بخش اول مقاله ذکر شد که استفاده از دستشویی ایرانی برای سالمندان هم مضر و هم خطرناک می باشد. ارتفاع توالت فرنگی باید ۴۵ سانتی متر باشد. حتما برای بهینه سازی محل زندگی سالمند لازم است که در دو طرف دستشویی چه ایرانی وچه فرنگی میله حمایتی در نظر گرفته شود. و از ابتدا و انتها ۲۰ سانتی متر بیشتر در نظر گرفته شود. حتما باید در سرویس بهداشتی زنگ خطر در نظر گرفته شود. ارتفاع زنگ خطر از زمین باید ۴۰ سانتی متر باشد. ارتفاع میله ها و دستگیره های حمایتی در سرویس بهداشتی حتما باید ۷۰ سانتی متر باشد. سرویس بهداشتی باید نور روشن و مناسب داشته باشد و همچنین باید فاقد قفل باشد و در صورتی که سالمندان مصر به داشتن قفل درب سرویس بهداشتی باشند باید حتما قفل دو طرفه باشد. کاسه توالت  از کاشی های استفاده شده در محیط سرویس بهداشتی باید متفاوت باشد. این مورد به خصوص در سالمندانی که به مشکلات بینایی دچار هستند در تشخیص راه کمک می کند.

بهینه سازی محل زندگی سالمند

بهینه سازی محل زندگی سالمند: حمام

یکی از نکات مهم در فضای همام برای سالمندان؛ نوع دمپایی می باشد. دمپایی هایی که سالمندان در حمام و یا دستشویی استفاده می کنند باید حتما استحکاک مناسب و لازم را در این زمینه داشته باشد تا مانع سر خوردن سالمند شود. زیرا که اکثر سرامیک هایی که در حمام و دستشویی استفاده می شود استاندارد برای فضای زندگی سالمند نیستند و استحکاک لازم را ندارند. و لغزنده است.  دوشی که در حمام استفاده می شود حتما باید متحرک باشد تا سالمند بتواند به راحتی از آن استفاده کند. همچنین؛ باید از یک صندلی ثابت برای نشستن سالمند بر روی آن در حمام استفاده شود. استفاده از صندلی پلاستگی به دلیل اینکه خود می تواند لیز بخورد و عامل سقوط باشد خطرناک است مگر اینکه بر روی زمین ثابت گردد. درجه حرارت آب نیز از موارد مهم می باید. در صورت امکان استفاده از سنسوری که درجه حرارت آب را ثابت نگه دارد توصیه می شود.

بهینه سازی محل زندگی سالمند

بهینه سازی محل زندگی سالمند: اتاق خواب

اتاق خواب باید مرتب باشد. نامرتب بودن و گاهی حتی یک سیم تلفن می تواند دلیل سقوط سالمند باشد. کلید چراغ باید در نزدیک درب تعبیه شده باشد. و همچنین کنار تخت باید کلید برق باشد و یا حتما چراغ خواب استفاده شود. اتاق خواب سالمند باید از نور کافی برخور دار باشد و تا حد امکان وسایل کمی داشته باشد تا امکان برخورد با وسایل را به حداقل برساند. درجه حرارت در اتاق خواب سالمند باید ۱۸ تا ۲۰ درجه باشد. تلفنی که سالمندان استفاده می کنند باید اعداد بزرگ داشته باشد و در کنار تخت سالمند و یا مبل باشد.

بهینه سازی محل زندگی سالمند

بهینه سازی محل زندگی سالمند: کفش

کفش سالمند و یا دمپایی که سالمند در خانه استفاده می کند؛ باید دارای  کمتر از۲/۵ سانت پاشنه و ارتفاع داشته باشد. بدترین نوع کفش آنهایی هستند که نرم هستند. بهترین نوع کفش برای استفاده سالمندان کفشی با کفه های نازک می باشد که حدالمقدور امکان کوچک ی بزرگ کردن داشته باشد. یا داریا سگک باشد زیرا که در طول روز اندازه سایز پای سالمند تغییر می کند.

موسسه پرستاری پرستار اول با داشتن کادری مجرب و آموزش دیده در خصوص پرستاری از سالمند می تواند در کنار و همراه شما باشد. تنها کافی است با یک تماس بهترین مراقب سالمند و پرستار کودک را در منزل خود داشته باشید. با ما تماس بگیرید.

 

موسسه پرستاری پرستار اول

 

چنانچه نیاز به مشاوره و راهنمایی در مورد خدمات پرستاری؛ دارید کارشناسان ما به‌ صورت شبانه‌روزی آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند.