حساسیت غذایی در کودکان می تواند سبب بسیاری از مشکلات گوارشی در آن ها گردد. در این بین حساسیت به شیر در کودکان خود می تواند بسیاری از مشکلات جدی را برای کودکان به بار بیاورد که در صورت عدم توجه به آن خطرات جدی را برای کودکان سبب می شود. در این بین لازم است که به عنوان مراقب کودک با نشانه های حساسیت به شیر در کودکان و راهکارهای درمانی آن آشنا باشید تا بتوانید در مواقع ضروری مداخلات مناسب را انجام دهید.
حساسیت به شیر در کودکان چه زمانی تشخیص داده می شود؟
به عنوان پدر و مادر و یا پرستار کودک مشاهده می کنید نوزادتان به خاطر حساسیت به شیر در کودکان حالت تهوع و استفراغ دارد، ممکن است بسیار نگران باشید. شاید در مرحله اول متوجه این نوع از آلرژی ها نباشید و سبب آن ها را نیز ندانید. ولیکن زمانی که به پزشک کودکان مراجعه می نمایید ممن است اولین چیزی که از پزشک کودک بشنوید این باشد که کودک شما به شیر آلرژی دارد و حساسیت به شیر در کودکان جزیی مهم از حساسیت غذایی کودکان را تشکیل می دهد و شما ناچار هستید برای درمان حساسیت به شیر در کودکان شیر را از رژیم غذایی کودکتان حذف کنید. البته که با توجه به نظر پزشک این حذف شیر در کودکتان می تواند تدریجی باشد و یا یکدفعه انجام گیرد. این در حالی است که بسیاری از پدر و مادرها و یا افرادی که مراقبت از کودک را بر عهده دارند بسیار نگران و مضطرب می شوند زیرا که در این سنین شیر بهترین تغذیه برای کودک محسوب می گردد و حذف تدریجی و یکدفعه ای آن می تواند برای کودک مشکلات دیگری را سبب گردد. در این میان ممکن است که نوزاد از شیر مادر تغذیه نکند و تغذیه از شیر گاو و یا گوسفند را خانواده ترجیح بدهد. شیر گاو و گوسفند می تواند یکی از بهترین تغذیه های دوران نوزادی به حساب بیاید که می تواند به عنوان مکمل به همراه شیر مادر استفاده گردد و یا تنها استفاده گردد. ولی به دلیل اینکه پروتئین های موجود در شیر گاو و گوسفند به صورت فعال بوده و هضم آن نسبت به دیگر پروتئین های مصرفی زمان بر است به همین دلیل ممکن است باعث ایجاد واکنش های آلرژی زا در بدن کودک گردد و ممکن است که نوزاد شما به صورت یکدفعه ای دچار حالت تهوع و سپس استفراغ گردد. البته نوزادتان ممکن است رنگ پریده باشد و علامت های دیگری را نیز نشان دهد.
حساسیت به شیر در کودکان در چه سنینی بیشتر دیده می شود؟
حساسیت به شیر در کودکان معمولا در زمانی که نوزاد یک ساله می باشد بیشتر دیده می شود. البته لازم به ذکر است که شما به عنوان پرستار نوزاد ممکن است حساسیت به شیر در کودکان و نوزادان از سه ماهگی مشاهده نمایید البته که با رشد کودک و تکمیل فرآیندهای جسمی و فیزیولوژکی، به تدریج حساسیت به شیر در کودکان در سنین ۴ الی ۵ سالگی کم رنگ تر می گردد. و اهمیت خود را از دست می دهد. البته ممکن است آلرژی به شیر جای خود را به آلرژی به سایر مواد غذایی بدهد.
ویژگی های حساسیت به شیر در کودکان چیست؟
هر نوع آلرژی و حساسیت به خصوص حساسیت های غذایی نشانه های خاص خود را دارد و شما به عنوان پرستار بچه لازم و ضروری است که با آن ها آشنا باشید. در این جا سعی شده است به اختصار به برخی از ویژگی ها و علامت هایی که به وفور در حساسیت به شیر در کودکان دیده می شود اشاره گردد. این علامت ها می تواند نشانه های زیر را شامل باشد:
- اگزمای پوست؛ که می تواند در نواحی مختلف بردن باشد و یا این که در نقطه ای خاص از بدن متمرکز گردد.
- دل درد؛ که با بی قراری های کودک همراه است.
- ، ناراحتی ها در شکم و روده ها
- استفراغ و حالت تهوع که با بالا آوردن شیری که خورده به همراه است
- اسهال
- باد معده
- مشاهده خون در مدفوع نوزاد
- و … این حساسیت ها معمولا در یک سالگی کودک بیشتر دیده می شود.
در این دوران، سیستم گوارشی نوزاد هنوز به صورت کامل تکامل نیافته است. کودکانی که در سنین پایین به شیر و لبنیات حساسیت نشان می دهند در دوران بزرگسالی نیز دچار مشکللات مشابهی نیز می گردند. حساسیت به شیر در کودکان به احتمال زیاد تا سن 6 سالگی کودک ادامه خواهد داشت. معمولا کودکان زیر 6 سال به لبنیات و مشتقات آن و کودکان بزرگتر از ۶ سال به انواع سبزیجات آلرژی و حساسیت نشان می دهند. بر اساس تحقیقات و مشاهداتی که انجام شده است نوزادانی که به شیر حساسیت نشان می دهند در سنین بزرگسالی نیز به احتمال بیشتری دچار آلرژی های آسمی خواهند شد.
البته لازم به یادآوری می باشد که همه موادی که دارای پروتئین می باشند می توانند حساسیت در کودکان را ایجاد کند ولی در برخی از مواد غذایی پتانسیل این که بیشتر از سایر مواد غذایی دیگر کودک را دچار آلرژی و حساسیت کند بیشتر است. بر اساس تحقیقات شیر گاو در بین سایر مواد غذایی در راس این حساسیت ها قرار دارد. دیگر پروتئین ها و مواد غذایی حساسیت زا در کودکان می توانند شامل موارد زیر باشد:
- سفیده تخم مرغ
- گوشت های سفید به مانند گوشت های دریایی؛ گوشت ماهی؛ میگو؛ گوشت مرغ و … .
- ، پوست میوه جات به خصوص پرتغال و … .
- پودر گندم و جو.
در این میان نوزادانی که از شیر حیوانات برای تغذیه استفاده می کنند میزان این حساسیت چند برابر می باشد. ممکن است مشاهده کنید که نوزاد قبل از مصرف شیر حیوانات در حالت نرمالی قرار داشت این در حالی است که بعد از خوردن شیر حساسیت هایی مانند آب ریزش بینی، استفراغ و اگزما در پوست و پیچش های معده و … در نوزاد مشاهده می گردد. حتما لازم است که هر چه سریع تر با پزشک کودک خود مشورت کنید و به احتمال زیاد می بایستی شیر حیوانات را از تغذیه کودک کم یا حذف کنید. حساسیت به شیر حیوانات می تواند به صورت پف کردگی در صورت هم نمایان شود.
حساسیت به شیر حیوانات معمولا بعد از نوشیدن شیر نمایان می شود. یعنی عکس العمل بدن به پروتئین های شیر آنی بوده و زیاد زمانبر نیست. این حساسیت فقط از طریق استفراغ و تهوع نمی باشد بلکه اگر بعد از مصرف شیر هر یکی از مواردی که در بالا ذکر شده است در نوزادتان مشاهده کردید باید از ادامه شیر دادن به نوزاد خودداری کنید.
راهکارهای درمانی حساسیت به شیر در کودکان چیست؟
لازم است که خاطر نشان سازیم تا به حال حاضر هیچ درمان مشخصی برای حساسیت به شیر در کودکان به خصوص شیر گاو مشخص نگردیده است. ولی آن چیزی که باید بدانید این است که حساسیت به شیر گاو در کودکان یک نوع بیماری نیست که ناعلاج باشد. مهم ترین بخش از درمان حساسیت به شیر گاو در کودکان در این نوع حساسیت ها این است که می بایستی در یک بازه زمانی مشخص از مصرف شیر به خصوص شیر گاو خودداری شود. زیرا که این حساسیت ها مقطعی بوده و بعد از چند سال و تکمیل سیستم گوارشی نوزاد این مشکلات به تدریج حل خواهد شد. فقط باید در نظر بگیرید که سماجت در خوراندن شیر گاو به نوزادتان ممکن است این حساسیت را به حسایت به سایر مواد غذایی به مانند شیر مادرتعمیم دهد و در این صورت حتما به مشکل جدی برخواهید خورد. اگر کودکتان از خوردن شیر گاو خودداری می کند شیر مادر و یا شیر خشک بهترین نوع تغذیه برای کودک است و به عنوان مکمل می توانید از آن استفاده کنید.
اگر کودکتان به شیر حساسیت دارد به منظور احتیاط تا یک سالگی از خوراندن شیر و پنیر و ماست و هر چیزی که از مشتقات شیر می باشد به مانند بستنی؛ به نوزادتان خوددارای کنید. در این میان به عنوان جایگزین شیرسویا برای تغذیه نوزاد به شما پیشنهاد داده می شود. فقط این را در نظر داشته باشید که نوزادتان به شیر سویا نیز حساسیت نداشته باشد. شاید هیچ مواد خوراکی جای شیر گاو و شیر حیوانات را ندهد ولی می توانید از آب میو ه ها، میوه ها و تمام موادی که پروتئین دارند به عنوان مکمل غذایی در رژيم نوزادتان استفاده کنید.