تاریخ انتشار: دسامبر 17, 2020نویسنده: دسته بندی: کودک, بیماری, عمومی, مقالات
اختلال در رشد کودکان: نقش والدین و پرستار کودک در درمان این اختلال چیست

اختلال در رشد کودکان  Failure to Thrive وقتی رخ می دهد که کودک در سن رشد آنطور که باید وزن اضافه نمی کند و علایم رشد در او قابل مشاهده نیست.
اختلال در رشد کودکان به خودی خود یک بیماری یا اختلال جدی نیست. بلکه این نشانه کمبودهایی در بدن کودک است. به طور کلی ، کودکانی که به خوبی رشد نمیکنند کالری کافی برای رشد و افزایش وزن به روش سالم را دریافت نمی کنند.

اختلال در رشد

وقتی بچه ها نمی توانند وزن خود را افزایش دهند ، ممکن است اغلب قد بلندی نداشته باشند و در این مورد هم دچار نقص باشند. بچه ها باید کالری کافی دریافت نمایند تا به خوبی رشد کنند. بنابراین بچه هایی که موفق به رشد کافی نشده باشند ممکن است دیرتر از بچه های دیگر شروع به راه رفتن و صحبت کنند و در یادگیری در مدرسه نیز مشکل داشته باشند.

چه عواملی باعث اختلال در رشد کودکان می شوند؟

موارد مختلف می توانند باعث این مشکل شوند ، از جمله:

عدم دریافت کالری کافی

گاهی اوقات والدین یا پرستارکودک ، شیر خشک را به اشتباه اندازه گیری یا مخلوط می کند ، بنابراین کودک از شیر خشک کالری کافی دریافت نمی کند. مشکلات مربوط به شیردهی یا شروع به تغذیه از مواد جامد نیز می تواند باعث اختلال در رشد کودکان شود. بعضی از خانواده ها در تهیه غذای کافی برای فرزندان خود مشکل دارند. و گاهی والدین نشانه های گرسنگی فرزندان خود را به خوبی نمی شناسند.

کم غذایی کودک :

بعضی از کودکان در خوردن غذای کافی مشکل دارند. این حالت ممکن است به دلیل اختلال در رشد کودکان یا یک بیماری باشد که در بلع تأثیر می گذارد (مانند فلج مغزی یا شکاف کام) ، یا بیماری مانند اوتیسم که در آن کودکان دوست ندارند غذاهای با بافت یا طعم های خاصی بخورند.

مشکلات سیستم گوارش.

مشکلات سیستم گوارشی می تواند از افزایش وزن کودک جلوگیری کند. شرایطی مانند ریفلاکس معده ، اسهال مزمن ، فیبروز کیستیک ، بیماری مزمن کبدی و بیماری سلیاک می تواند جذب مواد مغذی و کالری کافی برای افزایش وزن را برای بچه ها دشوار کند و سبب اختلال در رشد کودکان گردد.

عدم تحمل غذا

عدم تحمل غذا به معنای حساسیت بدن به برخی غذاها است. به عنوان مثال ، عدم تحمل پروتئین شیر به این معنی است که بدن نمی تواند غذاهایی مانند ماست و پنیر را جذب کند ، که این امر می تواند منجر به اختلال در رشد کودکان شود.

مشکل اختلال در رشد کودکان

وجود یک بیماری

کودکانی که بیماری قلبی ، ریوی یا غدد درون ریز دارند ، ممکن است بیش از بچه های دیگر مشکلات کالری داشته باشند. خوردن غذای کافی برای برخی از کودکان در اینن شرایط دشوار است.

عفونت ها

بدن در هنگام مقابله با عفونت ممکن است مقدار زیادی کالری مصرف کند. و کودکانی که وضعیت جسمی خوبی ندارند ممکن است کمتر از حد معمول غذا بخورند.

اختلالات متابولیکی

این اختلال نوعی مشکل در بدن کودک است که تجزیه ، پردازش یا تولید انرژی از غذا را برای بدن سخت می کنند. همچنین می تواند باعث کم خوردن غذا یا استفراغ در کودک شود.

گاهی اوقات ترکیبی از موارد فوق منجر به اختلال در رشد کودکان می شود.

به عنوان مثال ، اگر نوزادی مبتلا به رفلاکس شدید باشد و تمایلی به غذا خوردن نداشته باشد ، زمان تغذیه می تواند برای او استرس زا باشد. کودک ممکن است ناراحت و نا آرام شود و پرستار کودک نتواند به اندازه کافی به کودک غذا بدهد.

اما در موارد خاصی ، پزشکان مطمئن نیستند که دقیقاً چه چیزی باعث بروز این مشکل شده است

تشخیص اختلال در رشد کودکان

اختلال در رشد کودکان چگونه تشخیص داده می شود؟

بسیاری از نوزادان و کودکان دوره های کوتاهی را پشت سر می گذارند که به اندازه انتظار وزن نمی گیرند. اما اگر كودك به صورت طولانی مدت به اندازه كافی چاق نمی شود یا مدام لاغرتر می شود ، پزشكان سعی می كنند دلیل آن را دریابند.

 

پزشکان معمولا سابقه سلامتی کودک ، از جمله سابقه تغذیه را از والدین و پرستار کودک می خواهند. داشتن این سابقه به پزشک کمک می کند تا تشخیص دهد که کمبود غذا ، استرس های خانگی یا مشکلات تغذیه ای ممکن است باعث بروز این مشکل شود.

یک متخصص تغذیه یا سایر متخصصان مراقبت های بهداشتی نیز ممکن است کالری موجود در رژیم غذایی کودک را ارزیابی کنند تا مطمئن شوند که کودک به اندازه کافی انرژی دریافت می کند.

 

پزشکان در هر معاینه وزن کودک ، قد و اندازه دور سر کودک را اندازه می گیرند و نتایج را در نمودار رشد قرار می دهند. اگر وزن کمتری نسبت به اکثر بچه های همسن خود داشته باشند یا سرعت کافی در وزن گیری نداشته باشند ، ممکن است بچه مبتلا به اختلال در رشد کودکان باشد.

 

پزشکان ممکن است آزمایشاتی (مانند آزمایش خون یا آزمایش ادرار) را برای بررسی مشکلات پزشکی که می تواند بر وزن و رشد کودک تأثیر بگذارد ، تجویز کنند.

اختلال در رشد کودکان چگونه درمان می شود؟

معالجه کودکانی که اختلال در رشد دارند به این صورت است که کودک باید به اندازه کافی کالری مورد نیاز برای رشد را دریافت نماید . تیم مراقبت از کودک با روشهای مختلف به علت عدم رشد کافی کودک پی خواهند برد و آن را درمان خواهد کرد .

تیم ارزیابی اختلال در رشد کودکان ممکن است شامل افراد زیر باشد:

پزشک مراقبت های اولیه
یک متخصص تغذیه
متخصصان کاردرمانی برای کمک به مشکلات حسی یا هماهنگی
گفتاردرمانی برای کمک به هرگونه مشکل مکیدن یا بلعیدن

اگر خانواده ای در تهیه غذای کافی مشکل داشته باشد ، یک مددکار اجتماعی
روانشناسان و سایر متخصصان بهداشت روان برای هرگونه مسائل رفتاری
متخصصان (مانند متخصص قلب ، مغز و اعصاب یا متخصص گوارش) برای درمان بیماری های جسمی که می تواند بر وزن کودک تأثیر بگذارد

معمولاً کودکانی که اختلال در رشد دارند می توانند در خانه درمان شوند. همچنین لازم است برای بررسی افزایش وزن به طور منظم کودک را به نزد پزشک ببرند . پزشکان اغلب برای کودکان غذاهای پرکالری و برای نوزادان فرمول های شیر پرکالری توصیه می کنند.

درمان اختلال در رشد کودکان

پزشکان همچنین ممکن است موارد زیر را توصیه کنند:

برای اطمینان از گرسنگی کودکان ، بین وعده های غذایی فواصلی تعیین می گردد
جلوگیری از کالری “کاذب” مانند آب میوه ها و آب نبات ها
اگر مشکلات حسی و بلعی وجود دارد ، غذاهای دارای بافت خاص را ارائه دهید
سایر استراتژی ها بسته به علت اختلال در رشد کودکان مشخص و تعیین می گردد.

افزایش وزن معمولا زمان می برد ، بنابراین ممکن است چندین ماه طول بکشد تا کودک در محدوده طبیعی وزنی قرار گیرد.

برخی از کودکان با اختلال در رشد ممکن است در بیمارستان به مراقبت نیاز داشته باشند. آنها چند ساعت (یا بیشتر) به صورت شبانه روزی تغذیه و تحت مراقبت قرار می گیرند تا اینکه مقداری وزن اضافه کنند. پس از خروج از بیمارستان ، معالجه کودک از خانه ادامه خواهد داد.

نقش والدین و پرستار کودک در درمان اختلال در رشد کودکان :

ممکن است پذیرفتن این مسئله که کودک شما مبتلا به اختلال در رشد کودکان است برای والدین آسان نباشد . مهم نیست که چه چیزی باعث بروز این مشکل می شود ، روش هایی برای کمک و حمایت از کودک شما وجود دارد که والدین و پرستار کودک قادر به انجام ان هستند :

 

توصیه های پزشک یا متخصص تغذیه را دنبال کنید.
کودک خود را در زمان های مقرر به همه ویزیت های دکتر برسانید
در صورت بروز علائم جدیدی در کودک ، مانند اسهال یا استفراغ مکرر ، با پزشک تماس بگیرید.
در مورد هر گونه بیماری و اختلالی که پزشک در فرزند شما تشخیص میدهد اطلاعات کافی را کسب کنید.
اگر از مشکلات مربوط به تغذیه فرزند خود احساس استرس یا ناامیدی کردید با پزشک متخصص و روان شناس صحبت کنید.

مرکز پرستاری پرستار اول با داشتن کادری مجرب و متخصص در ارائه خدمات مراقبت و پرستاری در منزل، آمادگی دارد به صورت شبانه روزی و در قالب پرستار کودک، پرستار سالمند و پرستار بیمار در خدمت همشهریان گرامی باشد. کافی است با کارشناسان ما در تماس باشید تا در اسرع وقت نسبت به اعزام پرستار مورد نظر اقدام گردد.

چنانچه نیاز به مشاوره و راهنمایی در مورد خدمات پرستاری؛ دارید کارشناسان ما به‌ صورت شبانه‌روزی آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند.