یکی از شایعترین مشکلاتی که کودکان با آن درگیر میشوند، جرم گرفتن گوش است. تجمع جرم و موم در گوش کودک به دلایل مختلفی اتفاق میافتد و سبب کاهش قدرت شنوایی کودکان میشود. به همین علت والدین باید با کمک راهکارهای پاکسازی جرم گوش کودکان این مشکل را از بین ببرند. توجه داشته باشید درمان جرم موجود در گوش ساده است و نیاز به صرف هزینه زیادی ندارد. با تکنیکهای درمان پزشکی، تکنیکهای طب سنتی و روشهای درمان خانگی میتوان جرم گوش را تخلیه کرد. والدینی که برای حفظ سلامت گوش فرزندان خود و رفع جرم گوش کودک نیاز به مراقبتهای بیشتر از کودک دارند، میتوانند از خدمات پرستار کودک بهرهمند شوند.
جرم گوش کودکان چیست؟
جرم یا موم یک ماده طبیعی محافظ در گوش کودکان است که از سلولهای مرده بدن و مواد چسبنده ترشح شده از غدد مختلف گوش تشکیل میشود. در واقع درون گوش فرزند شما چندین غده مختلف که غدد مومی گوش نامیده میشوند، وجود دارند. این غدد به طور پیوسته مادهای چسبنده تولید میکنند. زمانی که این ماده با سلولهای پوستی ترکیب میشود، ضخامت آن افزایش یافته و جرم گوش تولید میشود. جرم معمولا به رنگ نارنجی و زرد تولید میشود و در نوزادان بافتی سبک و نرم دارد.
ناگفته نماند جرم گوش در کودکان مشکل جدی به شمار نمیآید. این مومها در اغلب موارد پس از تولید شدن خشک میشوند و از بین میروند. گاهی تجمع بافت نرم موم باعث گرفتگی گوش میشود. در این حالت فرزند شما نیازمند استفاده از روشهای مختلف پاکسازی جرم گوش کودکان است. از آنجایی که تجمع جرم گوش در طولانی مدت مشکلات شنوایی در گوش کودکان را افزایش میدهند، این مشکل باید درمان شود.
به نقل از وسایت choa :
جرم گوش مادهای طبیعی است که بهعنوان روانکننده در گوش عمل میکند و از تحریک و عفونت جلوگیری میکند. اگر جرم گوش در گوش کودک شما تجمع پیدا کند و امکان پاک کردن آن بهصورت ایمن وجود نداشته باشد، بهتر است به پزشک مراجعه کنید. برای پاک کردن جرم گوش بهطور ایمن، میتوان از قطرههای تجاری یا محلولهای خانگی مانند مخلوط آب و پراکسید هیدروژن استفاده کرد. همچنین استفاده از پارچه نرم بعد از حمام برای پاک کردن بیرونی گوش توصیه میشود. از بهکار بردن گوشپاککن در داخل گوش باید اجتناب کرد، زیرا ممکن است منجر به آسیب به پرده گوش یا فشرده شدن جرم در کانال گوش شود. در صورت بروز مشکلات شنوایی یا احساس پری در گوش کودک، بهتر است با پزشک مشورت کنید.
پاکسازی جرم گوش کودکان
تخلیه جرم گوش کودکان کار چندان دشواری نیست اما با توجه به حساسیت بالای گوش کودک توصیه میکنیم برای تخلیه جرم به یک پزشک مراجعه کنید. در مواقعی که کودک علائمی همچون گوش درد، وزوز گوش و علامت کاهش شنوایی را داشته باشد، باید سریعتر به پزشک مراجعه شود.
پزشک در همان معاینات ابتدایی خود تلاش میکند جرم را از گوش کودک خارج کند. چنانچه جرم چندان فشرده نباشد، خارج کردن آن از گوش آسان و راحت است. در صورتی که جرم گوش حالت فشرده داشته باشد، پزشک از مراحل زیر برای پاکسازی جرم گوش کودکان استفاده میکند:
- در مرحله نخست احتمال دارد پزشک قطره روغن گلیسیرین را برای گوش بیمار تجویز کند. کودک شما در طول روز دو تا سه نوبت از این قطره استفاده میکند تا زمانی که جرم گوش نرم شده و خارج کردن آن آسان شود.
- در مرحله دوم باید صبر کنید تا چندین روز از مصرف قطره بگذرد. حال مجددا با کودک خود به پزشک مراجعه کنید. در این مرحله پزشک با دستگاههای مختلف گوش کودک را معاینه میکند و با شستشو دادن گوش جرم را خارج میسازد. البته هر پزشکی با توجه به حوزه تخصص خود از یک روش خاص برای خارج کردن جرم گوش استفاده مینماید.
علائم تجمع بیش از حد جرم گوش کودکان
همچون سایر بیماریهایی که اعضای بدن کودکان را با خود درگیر میکند، جرم گرفتن گوش علائمی دارد. افرادی که به موم یا جرم گوش مبتلا هستند، با علائم زیر مواجه میشوند:
- کاهش قدرت شنوایی گوش جرم گرفته
- ایجاد درد در گوش
- سرگیجه
- احساس پر بودن یا گرفتگی گوش
- احساس صدای زنگ و وزوز در گوش
- خروج ترشحات از مجاری گوش در موارد شدید
- احساس خارش درون گوش
- تب در کودکان
- احساس بوی نامطبوع از گوش
درمان تجمع جرم در گوش کودکان
پاکسازی جرم گوش کودکان به روشهای مختلفی انجام میشود. اگر برای درمان به پزشک مراجعه کنید، از طریق شستشوی گوش کودکان جرم را تخلیه میکند. علیرغم تصور بسیاری از افراد شستشوی گوش در سنین پایین نیز امکانپذیر است و ضرری برای گوش به همراه ندارد. نکته مهمی که باید به آن توجه داشت این است که بافت گوش کودکان حساسیت زیادی دارد و برای تخلیه جرم آن باید دقت پزشک بالا باشد. در شرایطی که پزشک دقت کافی را در فرآیند شستشوی گوش کودک به کار نگیزد، احتمال پاره شدن و سوراخ شدن پرده گوش وجود دارد.
توجه داشته باشید خارج کردن جرم گوش با استفاده از اشیای نوک تیز یا انگشت کاری خطرناک است و توصیه نمیشود. چنانچه میخواهید سریعاً جرم گوش کودک خود را از بین ببرید، میتوانید زیر نظر پزشک از قطرههای گوش استفاده نمایید. این قطرهها ضمن اینکه خواص ضد میکروبی دارند، در نرم کردن جرم گوش و خروج آسان موم از گوش نیز تاثیرگذار هستند.
درمان خانگی جرم گوش در کودکان
ابتداییترین راهکارها برای پاکسازی جرم گوش کودکان راهکارهای خانگی هستند. روشهای خانگی گوناگون در کاهش درد گوش و بهبود قدرت شنوایی کودک تاثیر دارند. البته نباید فراموش کرد که تخلیه خانگی جرم گوش زمانبر است و نیاز به صبر زیادی دارد. این تکنیک معمولا هزینه زیادی ایجاد نمیکند اما اگر به درستی انجام نشود، میتواند عوارض جانبی را به دنبال بیاورد. چنانچه میخواهید روشهای رفع جرم گوش کودکان را بشناسید، میتوانید به موارد زیر توجه کنید:
- استفاده از روغن زیتون
یکی از آسانترین روشهای تخلیه جرم گوش کودکان استفاده از روغن زیتون است. پزشکان و متخصصان توصیه میکنند روغن زیتون را گرم کرده و چند قطره از روغن را داخل گوش کودک بریزید. پس از آن چند دقیقه صبر کنید تا روغن با جرم خشک شده گوش ترکیب شود. حال جرم نرم شده را از گوش کودک خارج کنید. برای خارج کردن جرم نباید گوشپاککن استفاده شود. زیرا گوشپاککن جرم را به داخل گوش هدایت کرده و آسیب بیشتری به گوش کودک وارد میکند.
- استفاده از روغن بادام
علاوه بر روغن زیتون مصرف روغن بادام نیز یک راهکار خانگی موثر در جهت پاکسازی جرم گوش کودکان است. این روغن با خواص ضد التهابی خود از بروز عفونت گوش میانی در کودکان جلوگیری کرده و پس از نرم کردن جرم گوش کودک آن را از گوش خارج میکند. برای استفاده از روغن بادام نیز ابتدا باید چند قطره از روغن را داغ کنید و آن را در گوش کودک بریزید. سپس جرم گوش نرم شده را به آرامی از گوش خارج نمایید.
- استفاده از جوش شیرین
یکی دیگر از روشهای درمان و رفع موم داخل گوش کودکان استفاده از جوش شیرین است. در این روش ابتدا باید مقداری جوش شیرین را با آب رقیق ترکیب کنید. این محلول را هم زده و چند قطره از آن را درون گوش بریزید. محلول جوش شیرین باعث میشود جرم گوش حل شود و به راحتی از مجاری گوش بیرون بیاید. پس از بیرون ریختن جرم گوش آن را با دستمال تمیز کنید. با این روش بدون اینکه نیازی به مراجعه به پزشک داشته باشید، جرم گوش کودک خود را تخلیه نمودهاید.
عوارض تجمع جرم گوش در کودکان
در حالت کلی تجمع موم در گوش کودکان عوارض جدی و خطرناکی را ایجاد نمیکند. در عین حال اگر والدین نسبت به پاکسازی جرم گوش کودکان خود بیتوجه باشند، احتمال دارد در اثر تجمع موم قدرت شنوایی کودک کاهش یابد. به همین دلیل پزشکان توصیه میکنند با بروز علائم جرم گرفتن گوش سریعا از راهکارهای درمان خانگی و پزشکی جهت رفع عارضه استفاده شود. بهتر است در ابتدا والدین راهکارهای خانگی را برای رفع جرم گوش کودک امتحان کنند و اگر نتیجهای حاصل نشد، از راهکارهای پزشکی درمان جرم گوش کمک بگیرند.
جمع بندی
جرم گوش کودکان یک اختلال رایج در میان کودکان است و پس از مدتی که باعث گرفتگی گوش شود، مشکلات شنوایی ایجاد میکند. از این رو پاکسازی جرم گوش کودکان اهمیت دارد. شما میتوانید با کمک روشهایی همچون شستشوی گوش توسط پزشک، استفاده از جوش شیرین و استفاده از روغنهای طبیعی جرم گوش کودکان را تخلیه کنید. در صورتی که جرم گوش کودک تخلیه نشود، عوارضی همچون کاهش قدرت شنوایی و پاره شدن پرده گوش کودکان را به دنبال دارد. چنانچه برای مراقبت بهتر از کودک خود نیازمند خدمات پرستار کودکان هستید، میتوانید از خدمات پرستاری مرکز خدماتی پرستار اول بهرهمند شوند.
سوالات متداول
1- برای جرم گوش کودکان چه باید کرد؟
روشهای مختلفی مثل روش شستشوی گوش توسط پزشک، استفاده از روغن زیتون، مصرف جوش شیرین و مصرف روغن بادام برای نرم کردن جرم داخل گوش و رفع موم گوش کودکان توصیه شدهاند.
2- برای جلوگیری از جرم گرفتن گوش چه کار کنیم؟
برای جلوگیری از تجمع موم و جرم داخل گوش کودکان بهتر است پس از حمام کردن یا شنا در استخر با استفاده از گوشپاککن گوش کودکان را تمیز کنید.
3- آیا گوشپاککن جرم گوش را بیشتر میکند؟
بله، ممکن است گوشپاککن باعث عقب رفتن و فشرده شدن جرم موجود در گوش شود و مشکلات جدیتری همچون اختلالات شنوایی و سوراخ شدن پرده گوش را ایجاد نماید.
4- ساکشن جرم گوش کودک چگونه انجام میشود؟
ساکشن جرم گوش کودک با دستگاه مکش توسط پزشک برای خارج کردن جرم اضافی انجام میشود.