
تب به معنای افزایش درجه حرارت بدن است که در اثر دلایل مختلفی مانند ورود عوامل بیماریزا اتفاق میافتد. تب در کودکان اهمیت زیادی دارد، زیرا در صورت عدم کنترل،خطرآفرین خواهد شد. نگهداری از کودک در هنگام تب نیازمند رعایت نکات مختلفی است تا با کاهش درجه حرارت بدن از خطرات احتمالی جلوگیری شود. در این مطلب قصد داریم تا درباره تب در کودکان، نشانهها، علت و نحوه نگهداری از کودک در هنگام تب صحبت کنیم، پس تا انتها همراه ما باشید.
تب و نشانه های آن در کودکان
درجه حرارت بدن در حالت طبیعی در حدود 37 درجه سانتیگراد است. البته در طول روز این درجه حرارت در اثر عوامل مختلفی مانند دمای هوا، فعالیتهای روزانه و غیره مقداری نوسان خواهد داشت. دمای بیش از 38 درجه سانتیگراد را تب در نظر میگیرند که بدن از حالت طبیعی خود خارج شده است. تب میتواند در اثر ورود باکتری و ویروسها اتفاق بیوفتد که پس از مدتی به طور طبیعی پایینتر میآید.
پیشنهاد مقاله: پایین آوردن تب کودکان در خانه بدون مصرف دارو
نشانههای تب در کودکان
تب در کودکان اهمیت بیشتری دارد، چرا که سیستم ایمنی بدن آنها ضعیفتر بوده و در صورت عدم کنترل تب، مشکلات مختلفی ایجاد میشود. اولین نشانه تب افزایش درجه حرارت بدن است که میتوان با استفاده از تب سنج میزان آن را بررسی کرد.

نشانه تب در کودکان اهمیت بیشتری دارد، زیرا سیستم ایمنی بدن آنها ضعیفتر است.
از دیگر نشانههای تب در کودکان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- پوست قرمز و برافروخته
- عرق کردن
- لرز
- بدندرد
- سردرد
- کاهش اشتها
- کم آبی بدن
- تغییر خلق و خو
- تنفس غیرعادی
- ضعف یا کمبود انرژی
عدم کنترل تب در کودکان عامل ایجاد مشکلات زیادی بوده که با نشانه های مهم آن در متن بالا اشاره شد.
علت تب بی دلیل در کودکان
گاهی اوقات کودک بیمار نیست، برای مثال دچار سرماخوردگی یا آنفولانزا نشده اما علائم تب مشاهده میشود. پیش از آنکه به فکر درمان تب و لرز کودکان در خانه باشید، ابتدا باید با علل تب در کودکان آشنا شوید:
- دندان در آوردن کودک
- واکسن
- پوشیدن لباس زیاد
- گرمازدگی
- کم آبی بدن
- عفونت
- ورود باکتری و ویروس
تب بی دلیل در کودکان علت های مختلفی دارد که در متن بالا به موارد مهم آن اشاره کردیم.
تب در کودکان زیر دو سال
هر چه سن کودک کمتر باشد، مراقبت از کودک در هنگام تب اهمیت بیشتری خواهد داشت. در کودکان زیر 2 سال تب بالا میتواند به اندامهای بدن آسیب زده و خطرناک شود. پس در این گروه سنی پس از مشاهده علائم تب، کودک را به مراکز درمانی ببرید تا علاوه بر کاهش درجه حرارت بدن، علت تب را نیز بررسی کنند. پس از مراجعه به پزشک و کاهش تب نوزاد، میتوان با خیالی آسوده برای نگهداری از کودک در منزل اقدام کرد.
تب شبانه کودک نشانه چیست؟
معمولا تب و علائم آن شبها بیشتر نمود پیدا میکند، به همین دلیل گفته میشود شبها پرستاری از کودک در هنگام تب اهمیت بیشتری دارد. اصلیترین علت تب شبانه در کودکان عفونتهای ناشی از ابتلا به بیماریهای ویروسی همچون سرماخوردگی و آنفولانزا است. البته از دیگر دلایل تب شبانه کودکان میتوان به عفونت مجاری تنفسی و تب ناشی از واکسن یا دندان در آوردن کودک اشاره کرد.
پیشنهاد مقاله: درمان اسهال کودکان [درمان خانگی اسهال کودک]
علت قطع نشدن تب در کودکان
معمولا تب در کودکان پس از درمانهای ساده بهبود مییابد، اما گاهی اوقات تب ادامهدار شده و قطع نمیشود. علت این تب میتواند عفونت بدن مانند عفونت سیستم تنفسی و عفونت دستگاه ادراری باشد. تا زمانی که این عفونت از بین نرود، تب کودک ادامه خواهد داشت. البته گاهی اوقات قطع نشدن تب ممکن است دلایل شدیدتری مانند ابتلا به بیماری سل داشته باشد. در هر صورت اگر تب کودک شما پایین نیامد، به جای استفاده از داروهای بدون نسخه یا هر فعالیت دیگری، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.
تشنج ناشی از تب در کودکان
بدن کودکان به دلیل ضعیف بودن گاهی اوقات نمیتواند تب بالا را تحمل کند که نتیجه آن بروز تشنج است. احتمال تشنج ناشی از تب در کودکان 3 ماهه تا 5 ساله بیشتر بوده و باید به آن توجه کرد. از علل تشنج ناشی از تب در کودکان میتوان به عفونت، سابقه خانوادگی یا تزریق واکسن اشاره کرد.
نشانهها و علائم تشنج ناشی از تب
تشنج ناشی از تب ممکن است کوتاه باشد یا اینکه تکرار شده و مدت زمان طولانی اتفاق بیوفتد. تکرار تشنج خطرناک است، اما به طور کلی پس از بروز تشنج ناشی از تب باید به پزشک مراجعه کنید تا سلامت کودک بررسی شود. از علائم تشنج ناشی از تب در کودکان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

توجه به بایدها و نبایدهای نگهداری از کودک تب دار در منزل اهمیت زیادی دارد.
- از دست دادن هوشیاری
- کف در دهان
- سخت شدن تنفس
- تکان دادن دستها و پاها
- مشخص شدن سفیدی چشمها
- تغییر رنگ پوست
علائم تشنج ناشی از تب دلایل زیادی را در کودکان شامل میشود.
نحوه نگهداری از کودک تب دار در منزل
چگونه از کودک تب دار مراقبت کنیم؟ اولین نکته در نگهداری از کودک دچار تب، این است که نباید کودک را تنها بگذارید. اگر نمیتوانید به طور مداوم در منزل بمانید از پرستاران کودک کمک بگیرید. دمای بدن کودک را بررسی کنید تا از تغییرات احتمالی آگاه شوید. توجه داشته باشید که تب کودکان اهمیت زیادی دارد، پس ابتدا به پزشک مراجعه کنید تا درمانهای لازم برای کاهش تب انجام شود. در ادامه میتوانید با روشهای خانگی به کاهش تب کودک بپردازید.
پیشنهاد مقاله: تغذیه سالم برای کودکان و نوجوانان
درمان خانگی و سریع تب کودکان
اما چگونه تب کودکمان را ببریم؟ با برخی روشهای ساده و خانگی میتوان به کاهش تب کودک کمک کرد. توجه به بایدها و نبایدهای نگهداری از کودک تب دار در منزل اهمیت زیادی دارد و برای این گروه سنی نباید خود درمانی کرد و به صورت خودسرانه به کودک دارو داد. برای کاهش تب کودک در خانه نکات زیر را مدنظر قرار دهید:
- لباسهای کودک را کاهش دهید و پتوی روی بدن کودک را بردارید.
- یک پارچه خنک و نمدار را روی سر کودک قرار دهید تا تب کاهش یابد.
- کودک را با آب خنک (نه خیلی سرد) پاشویه کنید.
- با آب ولرم کودک خود را به حمام ببرید تا احساس ناراحتی ناشی از تب کاهش یابد.
- کودک نباید در معرض نور خورشید باشد و هوای اتاق را با استفاده از پنکه یا کولر با سرعت پایین خنک کنید.
- به کودک خود آب و مایعات بیشتری بدهید تا دچار کم آبی بدن و مشکلات ناشی از آن نشود.
برای بریدن تب روش های مختلفی وجود دارد که در بالا با بعضی نکات درمانی آشنا شدیم.
پرستار کودک برای مراقبت و درمان تب و لرز کودکان در خانه
در این مطلب از مرکز خدمات پرستاری پرستار اول درباره تب در کودکان صحبت کردیم و به این سوالات پاسخ دادیم که چگونه از کودک تب دار مراقبت کنیم؟ و چگونه تب کودکمان را ببریم؟ همانطور که گفتیم از کودکی که تب کرده است باید به طور مداوم مراقبت نمود. اگر نمیتوانید در خانه بمانید و به طور دائم مراقب کودک باشید، از پرستاران کودک موسسه پرستار اول استفاده کنید. این مرکز با پرستاران کودک حرفهای همکاری داشته که میتوانند به بهترین شیوه، نگهداری از کودک در هنگام تب را انجام دهند.
سوالات متداول
علت تب در کودکان چیست؟
تب در کودکان ممکن است در اثر ابتلا به بیماریهای ویروسی مانند سرماخوردگی ایجاد شود. از دیگر دلایل تب کودکان میتوان به تزریق واکسن، دندان در آوردن، گرمازدگی، کم آبی بدن و عفونت اشاره کرد.
نشانهها و علائم تب در کودکان شامل چه مواردی است؟
اولین علامت تب، افزایش درجه حرارت بدن بیش از 38 درجه سانتیگراد است که میتوان با تبسنج میزان حرارت را اندازهگیری کرد. دیگر علائم تب کودکان شامل عرق کردن، قرمز شدن پوست، لرز، بیحالی، سردرد، بدن درد و غیره است.
نکات مهم برای نگهداری از کودک تب دار در منزل چیست؟
اولین نکته مهم در هنگام تب کودکان، مراجعه به پزشک است زیرا ادامهدار شدن تب خطرناک خواهد بود. کودک خود را در شرایطی که تب دارد تنها نگذارید و اگر نمیتوانید به طور مداوم کنار کودک بمانید، از پرستار کودک استفاده کنید.
در هنگام تشنج ناشی از تب در کودکان چه کار کنیم؟
تشنج ناشی از تب به دلیل عدم تحمل بدن کودک به درجه حرارت بالا اتفاق میافتد. این تشنج ممکن است کوتاه باشد یا ادامهدار شود؛ در هر صورت باید حتما به پزشک مراجعه کنید.
با چه روشهای خانگی میتوان تب کودک را کاهش داد؟
از جمله روشهای خانگی کاهش حرارت بدن نوزاد میتوان به کمپرس سرد، پاشویه، کم کردن لباسهای کودک، خنک کردن محیط، حمام ولرم و مصرف مایعات اشاره کرد.
چنانچه نیاز به مشاوره و راهنمایی در مورد خدمات پرستاری؛ دارید کارشناسان ما به صورت شبانهروزی آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند.