تاریخ انتشار: نوامبر 15, 2020نویسنده: دسته بندی: مقالات, بیماری, سالمند
افسردگی در سالمندان: هر آنچه لازم است پرستار سالمند در مورد افسردگی در سالمندان بداند

افسردگی در سالمندان ( Depression in elderly) در افراد مسن بسیار شایع است، به طوری که افسردگی در اواخر عمر، حدود ۶ میلیون آمریکایی را از سن ۶۵ سال به بالا تحت تاثیر قرار می دهد و از این دسته، تنها ۱۰٪ افراد، اقدام به معالجه و درمان خود می کنند، علت این روند آن است که افراد مسن، علائم افسردگی را به شکل های مختلف نشان می دهند و به علت سن بالا، ممکن است این علائم را با علائم مشابه بیماری های شایع تر از افسردگی اشتباه گرفته و داروهای اشتباه را تجویز کنند که همین عامل درمان را با چالش رو به رو می سازد.

علل افسردگی در سالمندان

تفاوت افسردگی در افراد مسن و جوانان :

کاملا مشخص نیست که علت تفاوت علائم افسردگی در افراد مسن و جوانان چیست اما وجود زمینه ای مشکلات پزشکی، عوارض جانبی داروهای مورد استفاده در زمان پیری، همه و همه در این روند نقش دارند.

افسردگی در سالمندان، الگوی متفاوتی دارد و اغلب با سایر بیماری ها و معلولیت های پزشکی همراهی دارد و مدت زمان بیشتری فرد را درگیر می کند.
افسردگی در افراد مسن با افزایش خطر ابتلا به بیماری های قلبی و افزایش خطر مرگ ناشی از بیماری ها همراهی دارد، به طوری که حدود ۲۵٪افرادی که تحت کاتتریزاسیون قلبی قرار میگیرند، به افسردگی مبتلا می شوند، به علاوه افسردگی، توانایی توانبخشی فرد سالخورده را کاهش می دهد.

مطالعات انجام شده بر روی بیماران مبتلا به بیماری های جسمی که در آسایشگاه هستند، نشان می دهد که وجود افسردگی، احتمال مرگ ناشی از آن بیماری ها را به میزان قابل توجهی افزایش می دهد. افسردگی همچنین با افزایش خطر مرگ پس از حمله قلبی همراه است، به همین دلیل اطمینان از ارزیابی و درمان یک فرد مسن که نگران آن هستید، بسیار مهم بوده و تاثیر شگرفی در درمان بیماری جسمی دارد.

علائم افسردگی در سالمندان :

1. از دست دادن علاقه به فعالیت های روزمره و وظایف شخصی
2. خستگی
3. مشکل در خوابیدن
4. کاهش وزن
5. از دست دادن اشتها
6. افزایش درد های بدن

تشخیص افسردگی در سالمندان
تشخیص افسردگی :

با استفاده از شرح حال دقیق و استفاده از یکسری سوالات کلیدی، یک پزشک می تواند به خوبی، غربالگری را برای بیماری افسردگی انجام دهد. پزشکان تشویق می شوند که به طور روزمره افسردگی را کنترل کنند و این غربالگری و کنترل، می تواند در حین ویزیت سلامتی اتفاق افتد.

ارتباط افسردگی در سالمندان و خودکشی

افسردگی، خطر خودکشی را به ویژه در مردان سفید پوست مسن افزایش می دهد . میزان خودکشی افراد ۴۰ تا ۸۴ سال، بیش از دو برابر جمعیت عمومی است و انسیتوی ملی بهداشت روان آمریکا افسردگی در افراد ۶۵ سال به بالا را به عنوان یک مشکل عمده بهداشت عمومی مطرح می کند.

نقش فقدان حمایت های عاطفی در ایجاد افسردگی

افزایش سن اغلب با از دست دادن سیستم های حمایت اجتماعی به دلیل مرگ همسر یا خواهر و برادر و بازنشتگی و جابه جایی محل سکونت و زندگی همراهی دارد و در نتیجه افراد مسن با افزایش سن بنا به شرایط زندگی خود، با از دست دادن و فقدان حمایت های عاطفی رو به رو هستند و ایجاد افسردگی در آن ها تا حد زیادی منوط به شرایط زندگی آن ها دارد.

عوامل خطر در افسردگی سالمندان

عواملی که خطر افسردگی را در افراد مسن، افزایش می دهند، عبارتند از :
• خانم بودن
• مجرد بودن
• طلاق گرفتن
• فقدان شبکه اجتماعی حمایتی
• وقایع استرس زای زندگی

روش درمان افسردگی در سالمندان
روش های درمانی افسردگی در سالمندان :

چندین گزینه درمانی برای افسردگی در دسترس است، این داروها شامل دارو درمانی، روان درمانی یا مشاوره است الیته روش های جدید تر و نوین تری هم مشابه روش تحریک الکترومغناطیس یا ECT هم وجود دارد و جهت درمان هم ترکیبی ار روش ها بنا به شرایط بیمار، میتواند تجویز گردد.

نقش دارو های ضد افسردگی در روند درمانی مشکلات افسردگی  :

مطالعات نشان داده است که اگرچه داروهای ضد افسردگی در بزرگسالان مسن، می تواند مفید باشد، اما ممکن است همیشه مانند بیماران جوان موثرنباشد، لذا باید واکنش های احتمالی با سایر داروها باید به دقت بررسی شود، به عنوان مثال، برخی از داروهای ضد افسردگی قدیمی مانند آمی تریپتیلین و ایمی پرامین می تواند آرام بخش باشند، ممکن است باعث سردرگمی شود یا هنگام ایستادن فرد، موجب افت فشار خون ناگهانی شوند که می تواند منجر به قوط و شکستگی استخوانی شود.

شروع کار با داروهای ضد افسردگی ممکن است بیشتر از افراد جوان باشد و از آنجا که افراد مسن نسبت به داروها حساسیت بیشتری دارند، پزشکان ممکن است در ابتدا دوز های کمتری را تجویز کنند.به طور کلی، طول دوره درمان افسردگی در افراد مسن بیشتر از بیماران جوان است.

نقش روان درمانی در افسردگی  :

روان درمانی به تنهایی ممکن است به بیماران مسن که افسردگی خفیف دارند یا به دلیل ایجاد تغییرات پر استرس خفیف مانند از دست دادن همسر یا شروع بازنشتگی رخ داده است، می تواند کمک کننده باشد. ترکیب روان درمانی با دارو ممکن است برای کسانی که افسردگی شدیدتری دارند، مفید تر واقع شود.

رفتار درمانی، با هدف اصلاح الگوهای ریشه ای افکار و اصلاح رفتارهای منفی به کار برده می شود و به بیمار آموخته می شود که افکار تحریف شده یا انتقادات خود را تشخیص دهد و با درمانگر کار کند تا تفکرات را به صورت کاملا واضح و شاخص متحول نماید و با کمک خود بیمار و آموزش صحیح، با مشکلات و چالش های رو به رو مقابله کند.

همانطور که اشاره شد، افسردگی به دلایل زیاد و مختلفی در سالمندان و افراد مسن ایجاد می شود، اگرچه تعیین بهترین استراتژی درمانی برای یک فرد خاص، ممکن است مدتی طول بکشد اما پاداش این رویه، اغلب کیفیت بهتر زندگی است و این کیفیت زندگی، طیف گوناگونی را در بر می گیرد، از گذران وقت با فرزندان وونوه ها وسایر عزیزان گرفته تا یافتن سرگرمی جدید و یا تصمیم به یک سفر طولانی، چرا که احساس خوشبختی و خوش بخت بودن، محدود سنی ندارد.

پرستار سالمند و درمان افسردگی
نقش و اهمیت پرستار در مراقبت از سالمند افسرده :

همانطور که اشاره شد، افسردگی در سالمندان، تمام ابعاد زندگی آن ها را پوشش می دهد و لذا یک برنامه ریزی درست با کمک یک فرد کارآمد و متخصص لازم است که زمینه بهبودی را در فرد سالمند ایجاد کند، این اقدامات پرستاری، شامل :

۱.برقرای ارتباط عاطفی با سالمند :

همان طور که پیش تر اشاره کردیم، خلا عاطفی که سالمند را احاطه می کند، از مستعد ترین عوامل ایجاد افسردگی در سالمندان بوده و وجود یک پرستار آگاه و با ارتباط اجتماعی مناسب می تواند زمینه این خلا را یافته و درصدد جبران آن برآید، پرستار سالمند با آگاهی از تکنینک های برقراری ارتباط، تمام تلاش خود را به کار خواهد بست تا در صدد، رفع این مشکل برآید.

۲. تهیه رژیم غذایی مناسب :

افسردگی در سالمندان، با بی اشتهایی همراهی دارد، لذا با توجه به نیاز افراد مسن و زمینه پیشگیری، تهیه یک رژیم غذایی مکمل و مغذی بی تردید در روند بهبود نقش به سزایی دارد و کنترل و تنظیم این رژیم وابسته به نظارت پرستار سالمند است.

۳.استفاده از جلسات مشاوره و روان درمانی :

یک روان درمانگر متخصص در کنار یک پرستار وظیفه شناس، ترکیب بی نظیری را در زمینه بهبود اوضاع افسردگی در سالمندان خواهد داشت و به ثمر خواد نشست.

موسسه پرستاری پرستار اول، با اطلاع و احاطه کامل از شرایط خاص سالمندان و بیماری های زمینه ای در آن ها در تلاش است تا خدمات مناسب و درخوری را به سالمندان عزیز ارائه دهد، این مرکز با داشتن کادری ماهر و مجرب و ارائه خدمات شبانه روزی آماده ارائه خدمت به همشهریان گرامی میباشد. جهت اطلاع از شرایط استخدام پرستار سالمند، پرستار کودک و پرستار بیمار با کارشناسان این مرکز تماس حاصل فرمایید‌.

 

چنانچه نیاز به مشاوره و راهنمایی در مورد خدمات پرستاری؛ دارید کارشناسان ما به‌ صورت شبانه‌روزی آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند.