تاریخ انتشار: آگوست 7, 2021نویسنده: دسته بندی: سالمند
سرفه خونی در سالمندان چه دلایلی دارد و چگونه درمان می شود

سرفه خونی  Coughing up blood  می تواند نگران کننده باشد ، اما اگر شما فردی جوان و سالم هستید معمولاً نشانه یک مشکل جدی نیست. این امر بیشتر در افراد سالمند ، به ویژه کسانی که سیگار می کشند ، باعث نگرانی می شود. اصطلاح پزشکی برای سرفه کردن خون ، هموپتیزی است.

علایم سرفه خونی

در صورت بروز هموپتیزی ممکن است مقدار کمی خون قرمز روشن یا خلط لکه دار خونی سرفه کنید. خون معمولاً از ریه ها است و اغلب نتیجه سرفه طولانی مدت یا عفونت قفسه سینه است.

اگر خون تیره است و حاوی تکه های غذا یا شبیه به تفاله قهوه است ، ممکن است از سیستم گوارشی ناشی شود. این مشکل جدی تری است و باید فوراً به بیمارستان مراجعه نمایید .

اقدامات لازم در هنگام سرفه خونی

در صورت سرفه خونی ، حتی در صورت وجود چند نقطه یا لکه کوچک ، در اسرع وقت با پزشک تماس بگیرید.
پزشک وضعیت شما را بررسی می کند که آیا دارای یک بیماری پزشکی جدی هستید که نیاز به بررسی و درمان دارد یا خیر؟ در صورت سرفه خونی یا مشکل در تنفس ، بلافاصله با اورژانس تماس بگیرید یا به نزدیکترین بخش حوادث و اورژانس مراجعه نمایید .

آزمایشات تشخیصی :

پزشک عمومی ممکن است تصمیم بگیرد که بیمار را به یک متخصص برای رادیوگرافی قفسه سینه یا اسکن دقیق تر ، مانند اسکن توموگرافی کامپیوتری (CT) ارجاع دهد.

ممکن است درآزمایشگاه از بیمار نمونه خلط بخواهند تا از نظر عفونت بررسی شود. آزمایشات دیگری مانند آزمایش خون نیز ممکن است مورد نیاز باشد.

در برخی موارد ، ممکن است به آزمایشات بیشتری نیاز باشد تا مشخص شود خون از کجا نشات پیدا می کند . به عنوان مثال ، ممکن است متخصص ریه آزمایشی به نام برونکوسکوپی را تجویز نماید تا با بررسی مجاری هوایی اصلی ریه با استفاده از لوله ای که در یک انتهای آن دوربین قرار دارد وضعیت داخلی ریه مشخص گردد .

 

همچنین بخوانید: پرستار سالمند

 

هر چند که این مقاله می تواند ایده بهتری در مورد تشخیص علت ایجاد کننده سرفه خونی ارائه دهد ، اما لازم است از آن برای تشخیص خود استفاده نکنید. همیشه این کار را به پزشک بسپارید.

علایم سرفه خونی

علل شایع سرفه کردن خون

شایع ترین دلایل سرفه کردن خون عبارتند از:

سرفه طولانی مدت و شدید

عفونت قفسه سینه – در هنگام ظهور سرفه خونی احتمال عفونت قفسه سینه بیشتر است. در این شرایط خلط تغییر رنگ داده یا دارای چرک است ، فرد تب دارد یا احساس سفتی در قفسه سینه وجود دارد .

برونشکتازی – اگر بیمار خس خس سینه داشته باشد یا احساس تنگی نفس نماید این احتمال بیشتر وجود دارد که دچار برونشکتازی شده باشد .
گاهی اوقات خونریزی شدید بینی یا خونریزی از دهان یا گلو می تواند باعث ایجاد خون در بزاق فرد هنگام سرفه شود.

 

علل کمتر شایع سرفه خونی

سرفه خونی به ندرت ممکن است نتیجه موارد زیر باشد:

آمبولی ریه (لخته شدن خون در ریه) – این شرایط معمولاً باعث تنگی نفس ناگهانی و درد قفسه سینه می شود

بهبود سرفه خونی

ادم ریوی (مایع در ریه ها)-خلط بیمار صورتی و کف آلود خواهد بود ، و این مشکل معمولاً در افرادی با مشکلات قلبی قبلی ایجاد می شود

سرطان ریه – اگر بیمار بالای 40 سال دارد و سیگار می کشد ، احتمال سرطان ریه بیشتر است

سل (TB) – عفونت شدید ریه همراه با تب و تعریق ؛ این مشکل در جهان رایج است ، اما می توان با آنتی بیوتیک های طولانی مدت آن را درمان کرد

سرطان گلو یا نای

مصرف داروهای ضد انعقاد – داروهایی که به جلوگیری از لخته شدن خون کمک می کنند ، مانند وارفارین ، ریواروکسابان یا دبیگاتران

خلط خط دار خون در بسیاری از بیماریهای جزئی تنفسی مانند عفونتهای دستگاه تنفسی فوقانی (URIs) و برونشیت ویروسی شایع است. گاهی اوقات علت سرفه خونی در حقیقت خون بینی است که از گلو عبور کرده و سپس  به شکل سرفه خونی ظاهر می شود .

گلو درد شدید مانند استرپتوکوک یا التهاب لوزه گاهی می تواند منجر به کمی خون در بزاق یا تف شما شود. سرفه بد هم همینطور. اما هرگونه خونریزی مداوم یا شدید باید برای یافتن علت بررسی شود

گاهی اوقات ، هیچ علتی نمی توان پیدا کرد و هرگز این مشکل تکرار نمی شود.

بنابراین  ممکن است مقدار کمی خون قرمز روشن یا خلط لکه دار  در هنگام سرفه ظاهر شود . خون معمولاً از ریه های فرد است و اغلب نتیجه سرفه طولانی مدت یا عفونت قفسه سینه است.

درمان خانگی برای سرفه خونی :

نوشیدن مقدار زیادی آب  سبب رقیق شدن مخاط  و خلط می گردد و به بیمار کمک می کند تا راحت تر سرفه کند. اگر فردی دچار بیماری کلیوی ، قلبی یا کبدی است و ممکن است در مصرف مایعات محدودیت داشته باشد ، لازم است قبل از افزایش مصرف مایعات با پزشک خود مشورت کند. اگر پزشک آنتی بیوتیک تجویز کرده است ، بیمار باید آنها را طبق دستور مصرف نماید.

تشخیص سرفه خونی

آیا سرفه خونی می تواند باعث مرگ بیمار گردد ؟

سرفه خونی می تواند به سرعت به یک مشکل  اورژانسی تبدیل شود. وجود خون بیش از یک قاشق چای خوری در سرفه یک فوریت پزشکی محسوب می شود. سرفه کردن حدود  100 سانتی متر مکعب (سی سی) خون – حدود 1/3 فنجان – هموپتیزی بزرگ نامیده می شود و میزان مرگ و میر (مرگ) بالای 50 درصد دارد.

شرکت پرستاری پرستار اول  با داشتن سال ها تجربه ارزشمند در ارائه خدمات مراقبت و پرستاری در منزل آمادگی دارد به صورت شبانه روزی به همشهریان گرامی ارائه خدمت نماید.

کادر متخصص و آموزش دیده این مرکز در قالب پرستار کودک ، پرستار سالمند و پرستار بیمار با اندوختن تجارب ارزشمند در طی سال ها خدمت رسانی همواره آماده حضور در کنار شما عزیزان می باشد.

هشدار! این مطلب صرفا جنبه آموزشی دارد و برای استفاده از آن لازم است با پزشک یا متخصص مربوطه مشورت کنید.
لطفا به این مقاله امتیار دهید.

چنانچه نیاز به مشاوره و راهنمایی در مورد خدمات پرستاری؛ دارید کارشناسان ما به‌ صورت شبانه‌روزی آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند.