تاریخ انتشار: سپتامبر 23, 2018نویسنده: دسته بندی: سالمند
چگونه از ابتلا به آلزایمر پیشگیری کنیم؟

چه راهکارهایی برای پیشگیری از بیماری آلزایمر وجود دارد؟ امروزه اگر نگاه ساده ای به اطرافیان خود داشته باشید می توانید تعداد زیادی از افرادی که دوره میانسالی را سپری کرده اند را ببینید که نگرانی خود را از بیماری آلزایمر به هر طریقی عنوان می کنند. می توان گفت بیماری آلزایمر هم خودش و هم نامش بلای جان سالمندان در عصر حاضر شده است. در این میان شما اگر پرستار سالمند باشید فرقی نمی کند که سالمند شما خانم باشد یا آقا. نگرانی ابتلا به بیماری آلزایمر روز به روز در حال افزایش است. آیا در این میان می توان راهکارهایی را اتخاذ کرد که بتوان از ابتلا به بیماری آلزایمر پیشگیری کرد و یا حداقل از روند پیشرفت آن کاست؟  بسیاری از متخصصان طب سالمندان بر اساس پژوهش هایی که انجام داده اند به این نتیجه رسیده اند که با اتخاذ راهکارهای درست و مناسب می توان از ابتلای سالمندان به بیماری آلزایمر پیشگیری کرد. یعنی بر اساس پژوهش هایی که سالمندان بالای ۶۰ سال را شامل می شود با انجام این راهکارها می توان از ابتلای ۹ نفر از ۱۰ نفر به بیماری آلزایمر پیشگیری کرد.

بیماری آلزایمر

راهکارهای پیشگیری بیماری آلزایمر: بیماری آلزایمر چیست؟

آآشما به عنوان پرستار سالمند چه اطلاعاتی در خصوص پرستار ی از سالمند مبتلا به بیماری آلزایمر دارید؟  آلزایمر ممکن است به صورت نقص های پیشرونده در حافظه ی کوتاه مدت؛ زبان پریشی؛ کنش پریشی؛ ادراک پریشی؛ قضاوت ضعیف؛ نقص در تصمیم گیری و سردرگمی خود را نشان می دهد. اولین نشانه های بیماری آلزایمرعبارتند از تحریک پذیری؛ عدم تمرکز حواس؛ و اختلالات مهم در حافظه کوتاه مدت مثل فراموش کردن غذای در حال پخت یا از بین بردن نام دیگران. سرانجام در بیماری آلزایمر افراد بیش از پیش سردرگم و گیج می شوند و ممکن است نتوانند معلومات عمومی و پایه را به یاد بیاورند(مثلا نتوانند حروف الفبا را به ترتیب بگویند).آنها شب و روز را اشتباه می گیرند و در مکان های آشنا راه خود را گم می کنند. کلا در بیماری آزایمر سالمند تحریک پذیر می شود و به دشواری می توان آنها را کنترل کرد. سرانجام در بیماری آلزایمر ممکن است شخص به قدری ضعیف شود که نتواند از رختخواب بیرون بیاید. رفتار غیر قابل پیش بینی و عجیب سالمند مبتلا به بیماری آلزایمر برای پرستار سالمند مشکلات زیادی را به وجود می آورد که اغلبشان همسران این افراد هستند که خودشان نیز از سالمندی و ضعف رنج می برند. پرستار سالمندی که با سالمد مبتلا به بیماری آلزایمر کار می کند باید بداند که پس از بروز اولین نشانه ها؛ ۸ تا ۱۰ سال طول می کشد که فرد مبتلا به بیماری آلزایمر از دنیا برود. در بسیاری از این موارد نشانه ی رایج غالب افت حافظه است و افراد مبتلا به آن هیچ یک از سایر معیارها برای بیماری آلزایمر را برآورده نمی سازد. که در این صورت از آن به عنوان یادزدودگی استفاده می شود.

چگونه از ابتلا به بیماری آلزایمر پیشگیری کنیم؟ چه عوامل خطری برای بیماری آلزایمر وجود دارد؟

ریسک فاکتورهای شناخته شده برای بیماری آلزایمر عبارتند از:

۱. سن که نشانه اصلی خطر ابتلا به این بیماری است.

۲. جنسیت (بیماری آلزایمر در زنان بیشتر از مردان است)

۳. ژنتیک (ابتلای یک عضو خانواده به این بیماری احتمال ابتلای سایر اعضای خانواده را بسیار بالا می برد.

۴. سابقه نقص های شناختی در خنواده

۵. سابقه آسیب به سر

۶. تحصیلات پایین

جالب این جاست که به. نظر می رسد بعضی فعالیت ها به طور مستقیم و غیر مستقیم از فرد در مقابل آلزایمر حفظت می کنند(حتی در آنهایی که سابقه خانوادگی نقص های شناختی دارند). این فعالیت ها عبارتند از فعالیت فیزیکی؛ سیگار کشیدن؛ مصرف مقادیر معمولی الکل؛ و رژیم های غذایی به همراه مقادیر زیادی ویتامین ب ۶ و ب ۱۲ و اسید فولیک

اما پرستار بیمار آلزایمر باید در تفاسیر این عوامل محتاط باشد.

بیمارن مبتلا به آلزایمر پیشرفته به علت مشکلات در حافظه کوتاه مدت قادر نیستند نقاشی بکشند یا تکالیف ساده انجام دهند. همچنین به علت نقص در حافظه بلند مدت ممکن است نتوانند اعضای خانواده یا نزدیکان و دوستان خود را به یاد آورند.

شما به عنوان نزدیکان و پرستار سالمند یا بیمار آلزایمر باید در نظر داشته باشید که؛ در دوران پیری مغز دچار چند تغییر می شود که در فرآیندهای شناختی تاثیر منفی می گذارد؛ مثل حافظه؛ یادگیری و استدلال. همان تغییرات اما با شدت بیشتر در مغز افراد مبتلا به بیماری آلزایمر روی می دهند. به عبارت دیگر مغز افراد مبتلا به آلزایمر زودتر پیر می شود.

بیماری آلزایمر

همچنین لازم به ذکر است که تغییراتی مغزی که در بیمار آلزایم به وقوع می پیوندد ۲۰ الی ۳۰سال زودتر از آنکه علایم آلزایمر نمایان شود؛آغاز می شود. بدین جهت اگر هر کدام از ما در هر سنی که هستیم شروع به انجام دادن توصیه های متخصصان کنیم دیگر نیازی نیست که هر لحظه از عمرمان را با استرس خطر ابتلا به بیماری آلزایمر سپری کنیم.

راهکارهای پیشگیری از بیماری آلزایمر چه چیزهایی هستد؟

نخستین گام در پیشگری از بیمار آلزایمر؛مراقبت از قلب است. این مطلب را نباید این گونه تفسیر کنید که شما اگر به بیماری های قلبی مبتلا شوید حتما به بیماری آلزایمر هم مبتلا خواهید شد بلکه هر چه قلب سالمتری داشته باشید؛ به همین میزان سلامت مغزتان را تضمین می کنید. البته شایان ذکر است که ذکر این مسله که متخصصان طب سالمندان بدان تاکید دارند این است که بیماری های قلبی و عروقی یکی از عوامل مستعدد کننده ابتلا به آلزایمر است. به همین دلیل در صورت داشتن هر گونه مشکل قلبی به پزشک متخصص مراجعه کنید. بررسی و چکاپ منظم سلامت قلب: فشار خون: کلسترول؛ قند خون و تعادل وزن از سنین پایین تر می تواند از خطر ابتلای به بیماری آلزایمر پیشگیری می کند. در این میان مصرف سیگار عامل خطر بسیار مهمتری است. تحقیقات نشان داده است که ۱۴٪ مبتلایان به بیماری آلزایمر سابقه مصرف سیگار دارند.

دومین گام در پیشگیری از بیماری آلزایمر فعال نگاه داشتن مغز در طول زندگی می باشد.

تا زمانی که شما مغزتان را فعال نگه می دارید و به اصلاح عمومی از مغزتان بیشتر کار می کشید. در واقع با خطر ابتلا به بیماری آلزایمر در مبارزه هستید. به خصوص از دوران میانسالی به بعد افرد باید تمام تلاش خود را به کار گیرند تا مغز خود را با چالش های جدید روبه رو کنند. به مانند یادگیری زبان دوم؛ دورهمی های روزانه؛ دیدار با دوستان؛ دیدار با اعضای خانواده؛ حل کردن جدول و معماهای پیچیده و پازل؛ و تمام چیزهایی که باعث به چالش کشیدن سلول های مغزی می شوند.

بیماری آلزایمر

سوین گام در پیشگیری از بیماری آلزایمر انجام دادن حرکات منظم ورزشی می باشد.

در دوران میانسالی و سالمندی افزایش جریان خون مغز به عنوان یکی از بهترین راهکارهای ارتقای سلامت جسم و روان شناخته می شود. ورزش مرتب و منظم باعث افزایش سلول های مغزی و ایجاد سازگاری عصب شناختی در سالمندان می شود. اگر شما فردی هستید که در صدد راهکاری برای کاهش خطر ابتلا به بیماری آلزایمر هستید باید تغذیه مناسب و ورزش مرتب را در برنامه روزی خود قرار دهید.

 

موسسه پرستاری پرستار اول

 

چنانچه نیاز به مشاوره و راهنمایی در مورد خدمات پرستاری؛ دارید کارشناسان ما به‌ صورت شبانه‌روزی آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند.