آیا میدانید روماتیسم مفصلی در سالمندان چه علائمی دارد؟ آیا با روش های درمان روماتیسم مفصلی در سالمندان آشنایی دارید؟ به طور معمول سالمندان از درد مفاصل، التهاب و دردهای عضلانی رنج میبرند. اکثر افراد گمان میکنند سالمندان که این مشکلات را دارند یک امر طبیعی را تجربه میکنند، اما باید گفته شود که این موارد علائم بروز بیماری های گوناگون در سالمند است، که اکثرا با پرستاری از سالمند به صورت درست قابل درمان و پیشگیری میباشند.
یکی از بیماریهای شایع در بین سالمندان روماتیسم مفصلی یا آرتریت روماتوئید در سالمندان است که از هر ۱۰۰ نفر یک نفر دچار آن میشود. در ادامه مقاله درباره بیماری روماتیسم مفصلی در سالمندان اطلاعات بیشتری گردآوری شده است. شایان ذکر است که اگر خانواده ها به دلیل مشاغل کاری توانایی نگهداری از سالمند خود که به این بیماری مبتلا شده است، را ندارند می توانند به خدمات پرستاری در منزل را استفاده کرده و درخواست اعزام پرستار و استخدام پرستار بدهند.
روماتیسم مفصلی در سالمندان
روماتیسم مفصلی جز بیماری های التهابی خود ایمنی محسوب میشود، لازم به ذکر است که بیماری خود ایمنی زمانی رخ میدهد که در سیستم ایمنی بدن اختلال ایجاد شود و سلولهای خودی و قسمتهای گوناگون بدن در معرض حمله و تخریب این سیستم قرار بگیرند، بیماری روماتیسم مفصلها را درگیر میکند. در پی این بیماری ضایعات استخوانی ایجاد شده که باعث آسیب رسیدن به مفاصل بدن میشود و غضروفها تخریب میگردند.
گفتنی است رماتیسم مفصلی در افراد مسن با ساییدگی و تحلیل مفصل سالمندان متفاوت است. به طوریکه روماتیسم مفصلی سلولهای مزاحمی که خطا دارند را به اشتباه تشخیص داده و سلولهای مفاصل آسیب میبینند.
علائم روماتیسم مفصلی
بیماری روماتیسم مفصلی در سالمندان جز بیماریهای مزمن و پیشرونده محسوب میشود، که علائم آن در ابتدا خفیف و به مرور زمان افزایش مییابد. بنابراین امکان دارد افراد مبتلا در اوایل بیماری، هیچ گونه علائمی نداشته باشند یا نشانههای آن به قدری خفیف بوده که تنها پزشک توانایی تشخیص آن را داشته باشد، در مراحل ابتدایی بیماری، فرد علائمی مانند گرمی مفصل، درد، تورم و خشکی مفصلی را به پرستار گزارش میدهد.
اما با گذشت زمان استخوانها بیشتر در معرض ساییدگی قرار گرفته و غضروف ها تحلیل میروند و علائم این بیماری شدیدتر میشود، لازم به ذکر است که این علائم برای تمام افراد یکسان نمیباشد. برخی مواقع امکان دارد بیماری مدتی متوقف شود اما به مرور زمان دوباره فعال شود، به طور کلی چند مورد از علائم این بیماری بیان شده است:
- درصورت درگیر شدن مفصل تحتانی، فرد در هنگام راه رفتن لنگ میزند.
- درد، تورم و التهاب مفاصل
- ضعف ماهیچه ها
- گرمی مفصل
- سفتی و خشکی صبحگاهی مفاصل
- حساسیت مفصل به تماس فیزیکی
- خستگی مفرط و بیحالی
- تب
- کاهش وزن شدید
- بی اشتهایی در سالمندان
عوارض رماتیسم مفصلی در سالمندان
نوعی بیماری تهاجمی در سالمندان است که درسته به مفصلها حمله میکنند اما بقیه اعضا بدن با رماتیسم مفصلی در سالمندان نیز تخت شعاع قرار میگیرد. اگر بیماری آرتریت روماتوئید در سالمندان در زمان درست درمان نشود طبیعتا عوارضی را به همراه خواهد داشت که در ادامه به یکسری از آنها پرداخته شده است:
- خشکی دهان
- ایجاد اختلالات عصبی در بدن
- اختلالات بینایی
- حساس شدن چشم در برابر نور
- التهاب ریه
- کاهش گلبولهای قرمز خون در بدن
- تپش قلب
- التهابات در لثه
- التهابات در رگهای خونی بدن
به نقل از سایت webmd:
شما می توانید در هر سنی به آرتریت روماتوئید (RA) مبتلا شوید، اما به احتمال زیاد در سنین 30 تا 50 سالگی ظاهر می شود. زمانی که بین 60 تا 65 سالگی شروع می شود، به آن آرتریت روماتیسمی با شروع سالمندان یا RA دیررس می گویند.
RA در افراد مسن با RA که در سال های قبل شروع می شود متفاوت است. همچنین با مجموعه ای جداگانه از چالش های درمانی همراه است.
حتی اگر RA با افزایش سن بیشتر شایع می شود، افرادی که در اواخر زندگی به آرتریت روماتوئید مبتلا می شوند، تنها حدود یک سوم افراد مبتلا به این بیماری را تشکیل می دهند.
روش های درمان روماتیسم مفصلی در سالمندان
هنگامی که پزشک، روماتیسم مفصلی را تایید کند با توجه به شرایط سالمند روشهای گوناگونی را برای درمان آن در نظر میگیرد، که در ادامه مطالب به چند مورد از آنها اشاره شده است:
1. درمان با دارو
برای درمان روماتیسم مفصلی در سالمندان از چهار گروه داروهای ضد استروئیدی، داروهای ضد درد، داروهای ضد روماتیسمی و داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی استفاده می شود. معمولا پزشک برای افزایش روند بهبودی دو گروه از داروها را به صورت همزمان به بیمار تجویز می کند.
2. فیزیوتراپی
یکی از تاثیر گذار ترین روشهای درمانی برای کاهش علائم روماتیسم مفصلی فیزیوتراپی است، که در کنار آن می توان از سایر روش های درمانی مانند آب درمانی، طب سوزنی، گرما یا سرما برای کاهش درد و التهاب استفاده کرد، تا نتایج بهتری دریافت کرد.
3. اوزون درمانی
استفاده از خاصیت بیوشیمیایی گاز اکسیژن و اوزون در درمان روماتیسم مفصلی تاثیر گذار است. با توجه به اینکه اکثر بیماران مبتلا به روماتیسم در گردش خون دچار اختلال هستند، اوزون تراپی برای بهبود گردش خون و تامین اکسیژن مورد نیاز و جلوگیری از کم خونی در سالمندان استفاده می شود.
5. کار درمانی
کاردرمانی شامل انجام فعالیتهایی است که توسط کار درمانگر به سالمندان آموزش داده می شود، تا بدون هیچ فشاری به مفاصل درگیر، فرد به انجام کارهای روزمره خود بپردازد. پرستاری از سالمند می تواند با به عهده گرفتن این وظیفه سبب بهبود کیفیت زندگی سالمندان شود.
6. پی آر پی
یکی از بهترین روش های درمانی تاثیر گذار که برای درمان مفاصل بزرگ مانند زانو و شانه به کار میرود پی آر پی است، اگر با انجام فیزیوتراپی وضعیت بیمار بهبود نیابد، به وسیله تزریق پلاسمای غنی از پلاکت بیماری درمان میشود.
پرستاری از آرتریت روماتوئید در سالمندان
هنگامی که رماتیسم مفصلی در افراد مسن رخ میدهد، بیشتر از آنکه نیاز به روشهای درمانی داشته باشند، مراقبت و پرستاری از آنها حائز اهمیت است. سالمندان با ترک سیگار و نیکوتین، انجام ورزش مناسب و رژیم غذایی مناسب به سلامت مفاصل خود کمک بسیاری میکنند. پرستاری از روماتیسم مفصلی در سالمندان نیازمند نکات زیر است:
- انجام یوگا در سالمندان
- انجام ورزش های هوازی برای سالمندان
- تمرینات تخصصی در جهت تقویت مفاصل سالمندان
- تقویت انعطاف پذیری در افراد مسن
- داشتن یک رژیم غذایی مناسب برای سالمندان
- کاهش مصرف الکل در سالمندان
- کاهش مصرف نمک و شکر
- داشتن خواب باکیفیت و کافی
سخن پایانی
ما در مطالب بالا سعی کردیم درباره روماتیسم مفصلی در سالمندان علائم و روش های درمانی آن، اطلاعات لازم را در اختیارتان قرار دهیم شما میتوانید برای افزایش بهبود وضعیت بیمار خود پرستار سالمند در منزل را استخدام کنید.