تاریخ انتشار: ژانویه 27, 2019نویسنده: دسته بندی: کودک
راهکارهایی جهت بی خوابی شبانه نوزادان

بی خوابی شبانه نوزاد معمولا جزیی از مشکلات مادرانی هست که تازه زایمان کرده اند. بی خوابی شبانه نوزاد پدیده ای به نسبتا شایع می باشد. البته در این مقاله سعی شده است که تا قبل از این که راه حل هایی را عنوان کنیم در ابتدا به دلایل بی خوابی شبانه کودکان بپردازیم. در زیر به برخی از این موراد که می تواند به پرستار کودک و یا مراقب کودک کمک کند، به اختصار توضیح داده شده است.

تغذیه

افرادی که پرستاری از نوزاد را بر عهده دارند و یا به عنوان پرستار نوزاد مشغول به کار هستند باید بدانند که شیر مادر باعث تشکیل گاز در نوزادان می شود. شما می توانید مواد غذایی را جستجو نمایید که سبب می شود شیر مادر افزایش پیدا کند. البته نوع تغذیه مادر مستقیما در شیر مادر تاثیر می گذارد و مادران باید مواظب باشند که از مواد غذایی که سبب نفخ می گردد استفاده نکنند. همین رعایت نکردن مادران در نوع تغذیه در طول روز سبب ایجاد گاز  در طول شب می گردد. بیشتر نوزادان قادر نیستند که با متابولیسم خود این گازها را از بین ببرند. و به همین دلیل سبب بی قراری کودک در طول شب وبی خوابی شبانه نوزاد می گردد.

بی خوابی شبانه نوزاد

شستشوی نوزاد در شب

در حقیقت، اغلب زمان ها، نوزادان زمانی بیدار می شوند که مراقب نوزاد می خواهد آنها را پاک کند و یا بشورد. که خود سبب بی خوابی شبانه نوزاد می گردد. البته لازم به ذکر است که نوزادان در روز به دلیل گرسنگی بیشتر بیدار می شوند.

جراحی نوزادان

جراحی برای نوزادان دردناک است. مشکلات متعددی که در نوزادان بعد از انجام عمل جراحی مشاهده می کنید به مانند تب و بی خوابی شبانه نوزاد اغلب در این دوره دیده می شود. البته لازم به ذکر است در مورد تب نوزادان، الگوی خواب کودکان ممکن است دچار اختلال شود. آنها اغلب در معرض سرفه های شدید از خواب بیدار می شوند و ممکن است مدت زیادی طول بکشد تا دوباره بتوانند به خواب بروند.

اقداماتی که برای بی خوابی شبانه نوزاد باید انجام داد چیست؟

در بسیاری از موارد مادران و یا مراقب نوزاد در منزل این سوال را از روانشناس کودک می پرسد که چه اقداماتی را می توانند انجام دهند؟ در این میان آن چیزی که بیشتر از همه چیز توصیه می شود این است که کوچکترین تغییراتی که در نوزاد روی می دهد را ثبت نمایند.

در زمانی که کودک به دلیل شیر مادر دچار نفخ و گاز معده و گاز روده شده است و در نتیجه آنها دچار بی خوابی شبانه نوزاد شده است به مراقب نوزاد یا پرستار کودک در منزل نوزاد توصیه می شود که مابین دو شانه کودک را به آرامی ماساژ دهند. همچنین می توانند به آرامی شکم نوزاد را مالش دهند. زمانی که گاز از طریق معده و یا روده خارج شد کودک احساس راحتی می کند. البته به مادران و یا پرستار نوزاد توصیه می شود بعد از خوردن شیر ،نوزاد را بر روی شانه خود قرار دهید و بر پشتش بزنید تا گاز معده خارج شود.

همچنین در خصوص نظافت کودک و تعویض جای نوزاد به مادران و مراقبین کودک توصیه می گردد در زمان های خاص به خصوص قبل از خواب کودک اقدام به انجام چنین کاری کنند. این زمان های خاص سبب می شود که ریتم طبیعی کودک منظم شود. البته قبل از شستن کودک از دمای آب اطمینان حاصل کنید. از آب ولرم استفاده کنید و در ابتدا آب را به یک قسمت از پای کودک بریزد و سپس اقدام به شستن تمام نواحی نمایید. این اقدامات سبب کاهش بی خوابی شبانه نوزاد می گردد.

همچنین پوشک کودک می بایستی به صورت منظم وارسی گردد تا از خشک بودن آن اطمینان خاطر داشته باشید. از پوشک هایی استفاده کنید که ضد حساسیت باشد و سایز پوشک نیز برای کودک مناسب باشد.

شایان ذکر است که در صورتی که گاز معده کودک شما شدید باشد می توانید با توجه به مشورت با پزشک کودکان از داروهای مناسب و مخصوص کودکان استفاده کنید.

قبل از قرار دادن نوزاد در اتاق خواب از دمای اتاق خواب اطمینان حاصل کنید. زیرا دمای گرم و یا سرد سبب بی خوابی شبانه نوزاد می گردد. لذا دما را در درجه مشخص و مناسب برای نوزادان قرار دهید.

بر خلاف نظر غالب مردم وجود نور چراغ در اتاق خواب کودکان نیز سبب بی خوابی شبانه نوزاد می گردد زیرا نور از طریق پلک رد می شد و کودک را دچار بدخوابی می کند.

بی خوابی شبانه نوزاد

محیطی که کودک در آنجا می خوابد باید چگونه باشد؟

سوخت و ساز بدن نوزادان متفاوت است در بسیاری از موارد حتی صدای خیلی ضعیف می تواند نوزاد را از خواب بیدار نماید. یا حتی دمای هوا و یا بوی بد و تند نیز بر خواب نوزادات تاثیر می گذارد. در واقع نوزاد نیاز دارد که محیط منزل و حداقل اتاق خواب نوزاد را مناسب با نوزادان آماده نمایید. در بسیاری از موارد کودکان نیاز دارند که در اتاق آنها بسته باشد تا مانع از رسیدن سرو صدای محیط به کودک گردد. این اقدامات می تواند بی خوابی شبانه نوزاد را رفع نماید. البته اگر به عنوان مراقب کودک در منزل نگران می مانید می توانید از مانیتورهای مخصوص اتاق کودکان استفاده نمایید. برخی از خانواده ها با قرار دادن دوربین در اتاق نوزاد، به طور دایم نوزادان خود را نظارت می کنند. البته لازم به ذکر است زمانی که خانواده از بی خوابی شبانه نوزاد گلایه مند است در واقع کودک در مدت کوتاهی از بیداری دوباره به خواب می رود.

بی خوابی شبانه نوزاد به دلیل ترس از شب و تاریکی

وحشت شبانه دلیل دیگری است که اغلب نوزادان از خواب بیدار می شوند. البته این ترس از تاریکی در نوزادان را ممکن است در بین همه آنها مشاهده نکنید. با این حال، اکثر نوزادان به دلیل احاس و ادراکی که دارند این ترس و وحشت شبانه را تجربه می کنند. به همین دلیل است که او می خواهد مادر یا پدرش در کنارش باشند. به خصوص مادر زیرا که نوزادان مادرانشان را از اولین روزهای تولد خود تشخیص می دهند. آنها دائما می خواهند بویایی که به آن عادت کرده اند بشنوند. این یکی از دلایلی است که اغلب آنها بیدار می شوند و به ویژه در شب.

بی خوابی شبانه نوزاد

بیداری شبانه نوزاد به دلیل رشد جسمی

تحقیقات پژوهشگران نشان داده است که نوزادان به دلیل شرایطی به نام رشد رشد از خواب بیدار می شوند. با گذشت زمان بدن نوزادان رشد می کند. این احساس برای اولین بار در شب توسط نوزاد تجربه می گردد. و همین دلیل می تواند سبب بی خوابی شبانه کودک گردد. بر اساس این تحقیقات کاملا طبیعی هستند که نوزادان احساساتشان را تغییر دهند و به تغییرات بدنشان واکنش نشان دهند. البته بنا به این دلایل رشیدی بدن نوزادان به تغذیه بیشتری در طول شب نیازمند می شود به خصوص در یک دوره 3 الی 4 ماهه. البته وضعیت فیزیولوژی هر کودکی با کودک دیگر کاملا متفاوت می باشد ولی می تواند یکی از دلایل بی خوابی شبانه نوزاد باشد.

نوزادان معمولا خواب راحت دارند وقتی که شکمشان به اصطلاح عامیانه پر باشد و زمانی که جایشان تمیز باشد. در طول روز، نوزادان اغلب در زمان های خاصی از روز می خوابند. معمولا وقتی که شکمشان پر است، معمولا خواب میروند. این نتیجه شیر مادر است.

موسسه پرستاری

چنانچه نیاز به مشاوره و راهنمایی در مورد خدمات پرستاری؛ دارید کارشناسان ما به‌ صورت شبانه‌روزی آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند.