تاریخ انتشار: مارس 5, 2019نویسنده: دسته بندی: کودک
مراقب کودک بیش فعال

مراقب کودک بیش فعال: برای این که بتوانید در خصوص مراقب کودک بیش فعال بودن تصمیم نهایی بگیرید می بایستی در خصوص کودک بیش فعال و اصلا در مورد خود بیش فعالی در کودکان اطلاعات دقیق تری را داشته باشید. به شما به عنوان مراقب کودک بیش فعال و مراقب کودک توصیه می شود که با توجه به حساسیت کار و حرفه ی پرستاری از کودک حساسیت های لازم را در خصوص مراقب کودک بیش فعال بودن در نظر بگیرید.

مراقب کودک بیش فعالی

مراقب کودک بیش فعال: بیش فعالی چیست؟

بیش فعالی (ADHD) یک نوع اختلال در دوران کودکی می باشد که می توان گفت تقریبا 10 درصد کودکان درگیر به آن هستند. به عنوان مراقب کودک بیش فعال می توانید علایم بیش فعالی را معمولا از سال های اول رشد که شروع شده است مشاهده نمایید. اگر می خواهید میزان شیوع بیش فعالی در کودکان را بدانید بر اساس  تحقیقات در پسران شایع تر از دختران می باشد.
برخلاف تصورات عموم مردم که فکر می کنند بیش فعالی قابل کنترل و درمان نمی باشد هم قابل کنترل و هم درمان است البته لازم است بدانید که درمان و مداخلات درمانی در مورد کودکان بیش فعال با دانش و رفتار صحیح اطرافیان ممکن می باشد. متاسفانه والدین و مراقب کودک بیش فعال در بسیاری از موارد تعریف جامع و مشخصی از کودک بیش فعالی ندارند و به همین دلیل به محض شیطنت کودک از سمت والدین و  مراقب کودک بیش فعال برچسب بیش فعالی به آنها زده می شود.

مراقب کودک بیش فعال

تفاوت کودکان بیش فعال و اتیسم چیست؟

به عنوان مراقب کودک بیش فعال باید بدانید که بیش فعالی یکی از شایع ترین و پیچیده ترین اختلالات در کودکان است که از علایم آن می توان به پرتحرکی، کمبود توجه و تمرکز و حرکت های تکانه ای (غیرقابل پیش بینی) اشاره کرد. قبل از این که به توضیح هر یک از علایم آن بپردازیم لازم است در صورتی که می خواهید پرستار کودک اتیسم و یا مراقب کودک بیش فعال باشید تفاوت بین بیش فعالی و اوتیسم را بدانید. کودکان مبتلا به اوتیسم در شناخت نشانه ی هیجانات مشکل دارند به عنوان مثال تفاوت رفتاری بین نارحت و خوشحال بودن را نمی توانند در چهره کسی تشخیص دهند و رفتار افراد را درک نمی کنند ولی کودکان مبتلا به بیش فعالی در درک نشانه های هیجانی مشکل دارند و نمی توانند هیجانات را متناسب با آن چه ابزار می می شود درک کند به طور کلی امکان دارد بچه های مبتلا به بیش فعالی برای درک نشانه های هیجانی به بلوغ نرسیده باشند و نتوانند خوشحالی ، ناراحتی یا هر احساس دیگری را از انسان های اطراف درک کنند. کودکان بیش فعال برخلاف کودکان اوتیسم که درکی از هیجان ندارند، هیجانات را درک می کنند اما نمی توانند رفتارهای خود را متناسب با موقعیت هیجانی تنظیم کنند.

مراقب کودک بیش فعال

بیش فعالی همراه با تحرک زیاد

کودکانی که از نوع بیش فعال همراه با تحرک زیاد هستند معمولا با ناآرامی و تحرک زیاد و بیش از حد شناخته می شوند. معمولا در بین عموم هم بیش فعالی با این رفتارهای تهاجمی و انفجاری بیشتر نمود پیدا کرده است. بنا به اذعان پرستار کودک بیش فعال کودک بیش فعال با تحرک زیاد  هیچ وقت در یک جا نمی نشینند و دائم در حال حرکت و معمولا حرکاتی از نوع پریدن و دوییدن و … هستند. این کودکان اگر وارد مدرسه شوند باعث آزار و اذیت اطرافیان خود با حرکات انفجاری زیاد خود می شوند. معمولا قوانینی در مدرسه برای رفتار با این کودکان وجود ندارد ولی روانشناس کودک به مراقب کودک بیش فعال و والدین  تصیه می کند که حتما قوانین و مقررات مشخصی را کودک بیش فعال در نظر بگیرند.  به طور کلی حرکات پرخطر، پرحرفی از مشخصه های این نوع از بیش فعالی است.

مراقب کودک بیش فعال

بیض فعالی همراه با کم توجهی

بیش فعالی همراه با کم توجهی مراقب کودک بیش فعال باید بداند که کودک بیش فعال کم توجه معمولا تمرکز کمتری در مسائل دارد و به طور دایم در حال رویاپردازی می باشد. این کودکان به علت پرت بودن حواسشان و نداشتن تمرکز کافی نیاز به مراقبت شدید دارند چون این کودکان در بیرون از خانه خطرات زیادی از جمله افتادن و تصادف کردن و … تهدید می کند. به همین جهت مراقب کودک بیش فعال بودن به معنی این است که مراقب کودک در منزل می بایستی دقت بیشتری را در ارتباط با مراقبت از کودک داشته باشد. این کودکان در مدارس هم به علت اینکه تمرکز کافی ندارند مورد سرزنش معلم قرار می گیرند و تکلیف های خود را به علت نداشتن دقت کافی در بیشتر مواقع نمی توانند به درستی انجام دهند. مشخصه دیگر این نوع بیش فعالی، فراموشکاری زیاد می باشد. این بدین صورت است که ممکن است لوازم و وسایل خود را در مکانی گم کنند و جا بگذارند. کودکانی که این نوع بیش فعالی را دارند معمولا در انجام برنامه ریزی برای کارهایشان هم به مشکل برمی خورند.

مراقب کودک بیش فعال

بیش فعالی از نوع تکانه ای

بیش فعالی از نوع تکانه ای به دلیل داشتن صبر و تحمل کم به این نام خوانده می شوند. این نوع کودکان ممکن است در بین حرف دیگران بپرند و اجازه صحبت به آنها را ندهند. این نوع از بیش فعالی در مدارس نیز مشاهده می شود که در بازی های بین کودکان بی صبر بودن و یا حوصله انجام دادن کارهای گروهی را نداشتن از نشانه های بارز این نوع بیش فعالان در مدارس است. این نوع کودکان معمولا به علت بی تحملی دارای دوستان کمی هستند. در بسیاری از موارد این نوع از کودکان بیش فعال با مراقب کودک بیش فعال نیز دچار تنش می گردد.
بر اساس نظر متخصصان روانشناس کودک و نوجوان، ممکن است کودکی همه موارد بالا را نداشته باشد و تنها یک نوع از این بیش فعالی ها را شامل شود و در برخی از موارد نیز هم دیده شده که کودک بیش فعال هر سه علایم بالا را دارا هستند.

علایم بیش فعالی

– پرسر و صدا بودن
– پر حرفی
– تمرکز کم
– پریدن و دوییدن به طور دائم
– بی قرار بودن و تحمل کم
– فراموش کاری
– میل کم به اتمام کامل کار و تکالیف

مراقب کودک بیش فعال

توصیه هایی برای والدین و مراقب کودک بیش فعال

– به هیچ عنوان کودک خود را با کودکان دیگرا مقایسه نکنید. و یک دید و نگرش مثبت به کارهای کودکان خود نشان دهید. این را قبول کنید که این یک نوع اختلال در کودکتان بوده و باید با رفتارهایتان رفتارهای نامناسب کودکتان را کنترل کنید. به عنوان مراقب کودک بیش فعال و پرستار کودک به کودکان خود گوشزد کنید که کدام رفتارش قابل قبول بوده و از انجام کدام کارها می بایستی پرهیز کند. کودکان خود را همیشه مورد تحسین قرار دهید و او را به انجام کارهای که بیش فعالی را کاهش دهد تشویق کنید.
– رابطه بین والدین و فرزندان باید مستحکم شده و به تمام حرفهای کودک خود گوش کنند و نبایستی از حالت ها و رفتارهای کودک خود خسته شوند. به عنوان مراقب کودک بیش فعال ارتباط چشمی بین خود و کودک را حفظ کرده و در بیشتر مواقع او را در آغوش بکشید و به او محبت کنید. اگر کودکتان در اجرای برنامه ها و اهداف خود کاستی دارد همیشه کمک حال  او در این مسائل باشید.
– به عنوان مراقب کودک بیش فعال به کودکان خود نحوه صحیح رفتار را یاد بدهید تا در مدرسه به مشکل برنخورد . آیا او در خانه تمرین کرده و فعالیت هایی که قادر است انجام دهد را با کودک انجام دهید. اگر یک کاری برای کودک شما مشکل است و کودکتان از انجام آن عاجز است با برنامه ریزی صحیح و گام به گام او را به انجام کارهایش تشویق کنید. کودکتان را مکلف به انجام کارهای خانه بکنید و در تصمیمات خانه او را شریک خود قرار دهید.
– به عنوان مراقب کودک بیش فعال تشویق و تنبیه هایتان باید قابل درک باشد. اگر کودکتان کاری شایسته انجام داده پاداش و جایزه در نظر گرفته و بلافاصله ارائه دهید. از محروم کردن برای خیلی کارهایی که در صدد حذف آن هستید نیز می توانید استفاده کنید به عنوان مثال برای کودکتان بگویید که او از انجام کارهای پر تحرک محروم شده و اگر انجام دهد هیچ پاداشی در قبال آن دریافت نخواهد کرد.
– اگر کودکتان دارویی مصرف می کند و دارای رژیم غذایی خاصی است، در زمان معین و بر اساس برنامه ای خاص به او ارایه دهید. از مواد غذایی دارای پروتئین و سبزیجات و میوه ها بیشتر استفاده کنید.
اگر احساس می کنید کودکتان یکی از علایم بالا را دارد و شیطنت های آن قابل درک نیست و کنترل آن سخت می باشد. می توانید برای مشاوره رایگان با موسسه پرستار اول که دارای سابقه چندین ساله در حوزه پرستاری و مراقبت از کودک و سالمند می باشد تماس گرفته و مشکلات کودکان خود را با این موسسه در میان بگذارید.

موسسه پرستاری

چنانچه نیاز به مشاوره و راهنمایی در مورد خدمات پرستاری؛ دارید کارشناسان ما به‌ صورت شبانه‌روزی آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند.