تاریخ انتشار: اکتبر 19, 2020نویسنده: دسته بندی: کودک, مقالات
دروغ گویی در کودکان: علل بروز و راهکارهای آموزشی که والدین و پرستار کودک باید بدانند

دروغ گویی در کودکان Lying in children  ممکن است سبب نگرانی والدین شود که علت اصلی این رفتار چیست و به چه دلیلی بروز میکند . همچنین والدین معمولا نگران ماندگار شدن این رفتار درکودک و ادامه یافتن آن به دوران بزرگسالی کودک هستند که قطعا سبب بروز مشکلات جدی در زندگی او خواهد گردید.

علل دروغگویی در کودکان

پیش از اینکه بخواهیم به دنبال یافتن دلایل اصلی دروغ گویی در کودکان  باشیم لازم است این سه سوال را از خود بپرسیم :

اول ، کودک چند ساله است؟

این مقاله برای حل مشکل دروغ گویی در کودکان بین 5 تا 10 سال است.
در صورت مشاهده دروغگویی در کودکان زیر 5 سال ، صحبت کردن در مورد تفاوت بین تخیل و واقعیت مفیدتر است اما در مورد کودکان بالای ده سال لازم است اقدامات دیگری انجام شود که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
اما برای کودکان 5-10 ساله ، دروغ گفتن بخشی طبیعی از رشد شناختی آنهاست و فرصتی عالی برای یادگیری در مورد اهمیت داشتن صداقت در زندگی است.

دوم ، آیا تا به حال موضوع صداقت در کودک به طور خاص مورد تحسین قرار گرفته است؟

وقتی بچه ها شروع به دروغ گفتن می کنند ، اغلب خودشان نمی دانند که در حال انجام این کار هستند. لازم است در این مرحله والدین وارد عمل شوند.
فضای خانه یکی از مهم ترین مکان های آموزشی به کودک می باشد . این مکان خارج و جدا از محیط بیرونی است که والدین می توانند ارزشهای خانوادگی را به کودک آموزش داده و منتقل نمایند.
گاهی اوقات ، داشتن آموزشهای خاص و جلسات خانوادگی که به ارزش داشتن صداقت و منع دروغ گفتن می پردازد بسیار مفید است. لازم است والدین و پرستار کودک صداقت را به عنوان یک موضوع مهم در خانه مورد توجه قرار دهند.

چند نکته اساسی وجود دارد که ما سعی می کنیم هر زمان که می توانیم به فرزندان خود بیاموزیم. و اگرچه خانواده ما هیچکدام کاملاً عالی نیست ، اما بچه های ما حداقل می دانند که والدین آنها در مورد موضوع صداقت کجا ایستاده اند.
به عنوان مثال ، والدین میتوانند به کودکان این موضوع را خاطر نشان کنند که: ” یکی از مهمترین چیزهای ارزشمندی که ما داریم – چیزی که هیچ کس نمی تواند از ما بگیرد – صداقت ماست.”
ممکن است کودک این سوال را بپرسد که صداقت چیست ؟

” صداقت به این معنی است که ما کار درست را انجام می دهیم حتی وقتی کسی در حال نظارت و ارزیابی اعمال ما نباشد” .

لازم است کودک این موضوع را درک نماید که صداقت منجر به اعتماد می شود. و اعتماد عامل قدرتمندی در زندگی فردی و اجتماعی فرد است. دانستن این موضوع که باید از اعتماد نگهداری شود چرا که به دست آوردن آن سخت و از دست دادن آن بسیار آسان است از نکات اصلی تربیتی کودک و جلوگیری از دروغ گویی در کودکان است .

شناخت دروغگویی در کودکان

سوم ، آیا کودک تفاوت بین یک شوخی و یک دروغ را می داند؟

بسیاری از کودکان به این دلیل دروغ نمی گویند که از دردسری دور شوند و یا کاری را دزدکی انجام دهند بلکه آنها در حال یک شوخی کودکانه هستند تا شاید باعث لبخند دیگران شود و یا سایرین را سرگرم نماید .
اکثرا کودکان در پایان این داستان ها اعلام میدارند که شوخی کرده اند و اگر این کلمه را به زبان نیاورند لازم است در مورد اهمیت این جمله با آنها صحبت نمایید.
همچنین لازم است به کودک یادآور شوید که این کار را زیاد تکرار نکند زیرا در غیر این صورت دیگر کسی داستان های او را باور نخواهد کرد.

هنگامی که کودکی دروغ می گوید معمولا والدین او را صدا زده و جملات زیر را به آنها می گویند
“دیگر دروغ نگویید”
– “من می دانم که دروغ می گویید”
این جملات تنها باعث خجالت زدگی کودک می شود و قطعا آنها را از دروغگویی بازنخواهد داشت.

6 گام وجود دارد که با انجام این مراحل بدون اینکه کودک دچار صدمات روحی شود فضای مناسب برای  جلوگیری از دروغ گویی در کودکان بوجود می آید:

قدم اول: زمینه را برای دروغگویی کودک آماده نکنیم:

این معمولاً بزرگترین (و آسانترین) اشتباهی است که والدین مرتکب می شوند. ” آیا برادرت را زدی؟” ، “دزدکی شکلات خوردی ؟” ، “آیا دندانهایت را مسواک زدی؟” ، “آیا تو این ظرف را شکستی؟”…
سوالات که پاسخ ان بله یا خیر است دروغگویی در کودکان را تشویق می نماید. پاسخ یک کلمه ای می تواند قبل از اینکه کودک به پاسخ سوال فکر کند پاسخ دروغ را انتخاب نماید.
در عوض اظهار کنید که اطلاع دارید که موضوعی دچار مشکل و اشتباه است و سپس بر روی حل مشکل تمرکز کنید.
سوالات خود را به گونه ای مطرح کنید که به کودک بفهمانید که شما متوجه وجود مشکل هستید و به دنبال حل مشکل بوجود آمده هستید.

مرحله دو: جلوگیری از خجالت زدگی کودک

لازم است والدین این موضوع را مدنظر قرار دهند که خجالت زده کردن کودک در طولانی مدت روش مناسبی برای آموزش به او نمی باشد.
به احساسات کودک احترام بگذارید و واکنش های او را تماشا کنید. به یاد داشته باشید ، این یک فرصت عالی برای یادگیری و رشد کودک است.
والدین باید این موضوع را درک نمایند که کودک آگاه به دنیا نمی آید و با یادگیری مسائل گوناگون آموزش دیده و پرورش می یابد.

جلوگیری از دروغ گویی در کودکان

مرحله سوم:  تاثیر یادگیری عملی در جلوگیری از دروغ گویی در کودکان

یکی از قدرتمندترین راههای یادگیری ، تجربه عملی است. در آموزش کودک، صحبت در مورد مسائل مختلف و سخنرانی ها طولانی را کنار بگذارید.

در عوض ، یک قدم عقب بروید. به جای اینکه به آنها مدام گوشزد نمایید که چه کاری انجام دهند ، خود را آماده کنید تا با نمایش عملی صداقت به آنها آموزش دهید.
در مرحله بعد سوالات مهمی وجود دارد که میتواند به صورت شایانی به آموزش صداقت کودک کمک نماید.

مرحله چهارم: درباره آنچه اتفاق افتاده گفتگو کنید

پس از مشخص شدن آنچه اتفاق افتاده است ، وقت آن است که کمی سوالات عمیق تر پرسیده شود.
سوالاتی نظیر این که :
چرا این اتفاق افتاد؟
چگونه می توانیم این مشکل را برطرف کنیم؟
برای جلوگیری از وقوع آن در آینده چه کاری می توانیم انجام دهیم؟

این سوالات سبب تمایل بیشتر کودک برای مشارکت در گفتگو با والدین می شود. این موضوع مهم است که والدین در مورد دلیل دروغگویی کودک و یافتن علت آن بررسی کافی را انجام دهند.
در هنگام یافتن دلیل دروغگویی کودک این سوالات لازم است پرسیده شود .
آیا کودک می ترسید که به دردسر بیفتند؟
آیا کودک سعی می کرد که کسی را تحت تأثیر قرار دهند؟
آیا کودک امیدوار بود که از انجام کاری خلاص شوند؟

احساس امنیت و دروغگویی در کودکان

مرحله پنجم: جلوگیری از دروغ گویی در کودکان با  ایجاد احساس امنیت

تا این مرحله هنوز چندان در مورد اهمیت صداقت داشتن با کودک صحبت نکرده ایم . این تاخیر به این دلیل است که اصول آموزش به کودک باید مرحله به مرحله انجام پذیرد. بهتر است پیش از درس اصلی و بعد از درس اصلی مقدار زیادی عشق به کودک ابراز شود.
در این مرحله ، ما میدانیم که علت اصلی دروغگویی کودک چیست و کودک نیز میداند که والدین از دروغگویی او با خبر هستند . لازم است دراین مرحله احساس خطر کودک را کاهش داده و به تقویت احساس امنیت او بپردازید زیرا یادگیری تنها در یک فضای امن ایجاد می گردد.

عباراتی مانند ، “من می فهمم” ، “این منطقی است” ، “می بینم” و “می توانم دلیل را ببینم” می توانند تا حد زیادی سبب افزایش احساس امنیت کودک گردد.
سپس می توانید در مورد اهمیت داشتن صداقت و حفظ اعتماد سایرین با کودک صحبت نمایید.

مرحله ششم:  گفتگو را با ابراز  عشق پایان دهید

وقتی کودک متوجه می شود که والدین می دانند که او دروغ گفته است ، خواه ناخواه نگران واکنش والدین خواهند بود.
لازم است به کودک بگویید که همه ما اشتباه می کنیم. و حتی اگر آنها اعتماد شما را کمی از دست داده اند ، اما این میزان علاقه شما به آنها را تغییر نمی دهد و شما همچنان کودک را دوست خواهید داشت.

به کودک کمک کنید تا درک کنند که می توانند دوباره اعتماد شما را جلب کنند ، هرچند که مدتی طول می کشد و لازم است روی این موضوع زحمت بکشند.
بچه های ما باید بدانند که اقدامات آنها عواقبی دارد ، اما عشق ما به آنها بی قید و شرط است.

در نهایت در صورتیکه با انجام این گام ها همچنان کودک به دروغ گفتن ادامه دهد لازم است که بایک مشاور با تجربه در این مورد صحبت و مشورت نمایید تا کلیه ابعاد این رفتار مورد بررسی دقیق قرار گرفته و روش درمانی مناسب آن تجویز گردد.

مرکز پرستاری پرستار اول با کادری مجرب و آموزش دیده آماده ارائه خدمات مراقبت و پرستاری به کودکان ، سالمندان و بیماران گرامی می باشد. این مرکز با پاسخگویی بیست و چهارساعته  همواره آماده خدمت گذاری به همشهریان گرامی می باشد.

 

 

چنانچه نیاز به مشاوره و راهنمایی در مورد خدمات پرستاری؛ دارید کارشناسان ما به‌ صورت شبانه‌روزی آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند.