تاریخ انتشار: اکتبر 14, 2018نویسنده: دسته بندی: بیماری, کودک
کمک های اولیه برای کودکان

کمک های اولیه برای کودکان:  کودکان در هر سنی که باشند با خطرات متفاوتی چه در منزل و چه در بیرون از منزل مواجه هستند. اما بیشترین آسیب هایی که کودکان درگیر آن می شوند به ترتیب عبارتند از سقوط؛ سوختن و مسمومیت.

کمک های اولیه برای کودکان

کمک های اولیه برای کودکان به چه معناست؟

شما اگر صاحب فرزند باشید و یا اینکه وظیفه پرستاری کودک را بر عهده داشته باشید حتما می دانید که کودکان به همه چیزهایی که اطراف خود می بینند با تعجب و کنجکاوی نگاه می کنند. کودکان مشتاق هستند که یاد بگیرند؛ لمس کنند؛ بچشند و خلاصه دوست دارند همه چیزهایی که اطراف خود هستند سر در بیاورند. این درحالی است که کودکان هیچ اطلاعی از خطرناک بودن آنها ندارند.

به همین دلیل مادران و یا مراقب کودک که وظیفه پرستاری از کودک را بر عهده دارند توصیه می گردد که اتاق کودک و همچنین محیط خانه را برای کودک امن نمایند. در این میان گذاشتن حفاظ برای پنجره ها؛ نرده ها؛ قراردادن سوکت در کلیدهای برق؛ اگر چه ضروری می باشد و کافی نمی باشد.

دومین قدمی که شما به عنوان پدر و مادر و یا پرستار کودک در منزل می توانید برای کودک انجام دهید این است که شرایط منزل خود را برای کودک خود و به تناسب سن او تغییر دهید.

به شما توصیه اکید می گردد که تمام مواد شیمیایی و خطرناک را دور از دسترس کودکان و در قفسه هایی که قفل دارند و کودک نمی تواند به آنها دسترسی داشته باشد نگه دارید. موادی مانند شوینده ها؛ وایتکس؛ نفت؛ چسب؛  مواد سفید کننده و … و حتی وسایل تیز و برنده ای مانند میل ها؛ چنگال و چاقو و لوازم شکستنی و … . حتما و حتما از بست های مربوط به کابینت ها و قفسه ها استفاده کنید. حتی برای یخچال هم سعی کنید از بست های مربوطه استفاده کنید.

کمک های اولیه برای کودکان

کمک های اولیه برای کودکان: مسمویت ها

شرایط غیر منتظرانه ای مانند مسمویت ها؛ می تواند ناشی از استفاده کودکان از داروها و یا مواد شوینده و خطرناک و … باشد. برای حفاظت کودکان از این گونه خطرات لازم و ضروری است که همان طور هم که در سطور بالا به آن اشاره شد مواد خطرناک را در قفسه های بالا و دارای قفل های امنی که کودک قادر به باز کردن آنها نباشد؛ قرار دهید.

داروهایی که پزشک کودکان تجویز کرده است را به موقع و با دوز مشخص بدهید. به هیچ عنوان از درمان شخصی استفاده نکنید و همچنین بدون مجوز پزشک کودکان میزان داروهای مصرفی را افزایش ندهید.

مواردی مانند شامپوها؛ کرم های شیو؛ نرم کننده ها؛ آستون ها و مواد آرایشی را در دسترس کودکان قرار ندهید.

موادی مانند نفتالین؛ زهر موش؛ آمونیاک؛ افت کش ها؛ سوسک کش ها؛فندک؛ کبریت؛ مواد آتش زا و حریق زا و … را دور از دسترس کودکان و در جاهای ایمن قرار دهید.

کمک های اولیه برای کودکان

کمک های اولیه برای کودکان: علایم مسمویت

  1. حالت تهوع
  2. استفراغ
  3. اسهال
  4. خواب آلودگی
  5. از حال رفتن
  6. نیمه هوشیار بودن
  7. سوزش گلو و بینی و دهان

کمک های اولیه برای کودکان: مداخلات اولیه در مسمویت ها

اگر کودک دارو مصرف کرده باشد و یا مواد شوینده در قدم اول سعی نمایید که استفراغ کند و سپس به او ماست بدهید و در این مدت سرع او را به مراکز درمانی برسانید.

اگر کودک نفت و بنزین و یا مشتقات آنها را خورده باشد به هیچ عنوان سعی نکنید که استفراغ کند بلکه هر چه سریعتر به پزشک و مراکز درمانی او را برسانید.

اگر کودک مواد شوینده و یا سفید کننده نوشیده باشد؛ مانع از استفراغ او باشید زیرا به دلیل مواد اسیدی که دارد اگر استفراغ نماید سبب می شود که ارگانهای داخلی بدن او دچار آسیب و سوختگی گردد؛ تا او می توانید به او روغن مایع بخورانید و به مراکز درمانی برسانید.

کمک های اولیه برای کودکان

کمک های اولیه برای کودکان: آتش سوزی

یک مادر یا پرستار کودک باید بداند که اگر در خانه و یا در محله و در نزدیک آنان آتش سوزی رخ داد باید چه اقداماتی را انجام دهند. این اطلاعات می تواند شامل مواردی مانند اینکه؛ اگر در خانه آتش سوزی اتفاق افتاد باید اول چه کاری انجام دهند؛ آیا از سطل آب استفاده کنند؛ چه نوع لباس هایی را بپوشند؛ چه چیزهایی را می توانند برای رد شدن از آتش استفاده کنند؛ و …

مادران و پرستار کودک باید بداند که در زمان آتش سوزی چه کاری باید انجام دهند. مثلا اصلا قبل از اینکه اتفاقی بیفتد باید سیم های برق در خانه چک شود و سیم های سرلخت و مشکل دار تعمیر گردد.

خطراتی که در ارتباط با اجاق گاز؛ فندک؛ مواد آتش زا و … است را برای کودک توضیح دهید. و حتما تاکید نمایید که بازی هایی مانند سیخ بازی کردن؛ کباب کردن و … ممنوع می باشد.

کاغذ؛ نایلون؛ و لباس هایی که به راحتی آتش می گیرد را باید از مواد آتش زا و اجاق گاز دور نگه دارید. اگر شما پرستار کودک و حتی پرستار سالمند هستید باید به این موارد دقت نظر داشته باشید.

آتش سوزی برای کودکان

کمک های اولیه برای کودکان: مداخلات اولیه در آتش سوزی

زمانی که فردی دچار سوختگی گردیده است می بایستی لباس ناحیه ای که دچار سوختگی گردیده است را خارج کنید. اگر لباس به پوست چسبیده باشد در صورت لزوم آن را قیچی کنید یا پاره کنید. محل سوختگی را در آب نگه دارید تا اورژانس برسد و به بیمارستان منتقل شود.

خفه شدن

در جاهایی که سیلندر گاز مشکل دارد و یا امکان نشت گاز وجود داشته باشد ؛ سبب می شود که خطرات خفگی برای کودک پیش آید. کودک را به هیچ عنوان در این مکان ها تنها نگذارید.

حتما لوله هایی که امکان نشت گاز در آنها وجود دارد را چک کنید. در جایی که کودکان ساکن هستند حتما باید دریچه و یا پنجره ای که جریان هوا را منتقل می کند باید وجود اشته باشد. به هیچ عنوان از وسایل گرمایشی غیر استاندارد استفاده نکنید.

به هیچ عنوان اجازه ندهید که کودکان با کیسه های پلاستیکی بازی کنند و به خصوص آنها را در سر خود فرو کنند. این کار سبب می شود که دهان و بینی کودک مسدود گردد و مانع از تنفس کودک می گردد.

در بعضی از زمان ها ممکن است که سر کودک در یخچال و کابینت گیر کند و باعث شکستگی و خفگی گردد. حتما از بست ها و قفل های مخصوص استفاده کنید.

کمک های اولیه برای کودکان

کمک های اولیه برای کودکان: خفه شدگی

اگر کودک با دود دچار خفگی شده است فورا او را از محل بیرون ببرید تا هوای تازه استنشاق کند و سپس به سرعت او را به نزدیکترین مرکز درمانی برسانید.

در این میان ممکن است که کودک چیزهایی را در دهان خود بگذارند مانند حبه قند؛ پسته؛ سنگ؛ آدامس و … که سبب خفه شدن کودک می گردد.

برای محافظت کودکان از این موارد خفه شدگی شما باید:

به کودکان غذاهای نرم و بدون استخوان بدهید.

به کودکان زیر ۶ سال به هیچ عنوان اجازه ندهید که از پاپ کورن؛ فندق؛ خوارکی های خطرناک استفاده کنند

به هیچ عنوان به کودکان زیر ۶ سال اجازه ندهید که با سنگ ریزه ها و اشیاء خطرناک بازی کنند.

کودکان علاقه خاصی به بازی با دکمه ها؛ سنگ ریزه ها؛ سنجاق ها و … دارند. و در خیلی از مواقع به دلیل نداشتن درک درست از مواد خطرنام؛ آنها را در گوش؛ بینی و دهان خود قرار می دهند و این خود سبب خفگی می گردد.

کمک های اولیه برای کودکان در خفه شدگی ها:

انگشت خود را به بالای سقف دهان کودک بکشید تا او استفراغ کند.

دست خود را به زیر شکم کودک بگیرید و با فشار به سمت بالا حرکت دهید. این کار سبب می شود که به ریه ها فشار بیاید و جسم واد شده خارج گردد. در نوزادان به جای قلاب کردن دو دست از انگشتان شست و میانی استفاده کنید.

اگر جسمی وارد بینی کودک شده باشد اگر در قسمت پایین بینی قرار گرفته باشد و قابل دیدن باشد از بالای بینی با دو انگشت خود فشار بیاورید تا جسم خارج گردد ولی اگر قابل دیدن نباشد بدون دستکاری جسم و بینی فورا به مراکز درمانی مراجعه نمایید.

کمک های اولیه برای کودکان:سقوط

قرار گرفتن و سکونت داشتن کودکان در جایی که اقدامات حفاظتی برای راه پله ها؛ راهروها؛ پنجره ها؛ حمام و دستشویی و … انجام نگرفته است سبب سقوط کودک خواهد گردید. همچنین اشیایی را که ممکن است در وسط خانه رها کرده باشند مانند سطل آشغال؛ دمپایی و … سبب سقوط کودکان می گردد. سقوط سبب می شود که کودکان دچار خونریزی؛ کوفتگی؛ در رفتگی و شکستگی گردند.

کمک های اولیه در سقوط:

اگر کودک افتده باشد و ناحیه ای در بدن او دچار جراحت و زخم شده باشد؛ ناحیه مربوطه را با آب و صابون بشویید. پاک کردن اطراف زخم به شرطی که هیچ چیز تیزی در اطراف زخم باقی نماند الزامی می باشد.

اگر زخم و جراحت سطحی باشد می تواند باز بماند ولی در صورتی که زخم عمیق باشد و خونریزی داشته باشد با گاز استریل فشار دهید تا جلوی خونریزی گرفته شود و محل زخم را استریل و بسته نگه دارید و فورا به مراکز درمانی برسانید.

از حرکت دادن کودک خود داری کنید و برای اینکه جلوی خونریزی را بگیرید می توانید سطح عضو خونریزی را هم سطح قلب نگه دارید. اگر خونریزی قطع نشد به مراکز درمانی بروید.

اگر شکستگی در پاها اتفاق افتاده باشد؛ زیاد به پاها فشار نیاورید و جسمی مانند تخته و یا میله ای که تحرک ندارد را به پای او ببندید و بدون اینکه خیلی کودک را تکان دهید به مراکز درمانی برسانید.

اگر شکستگی در کف پا اتفاق افتاده باشد برای آسیب ندیدن عصب پا حتما کفش را ببرید و دربیاورید.

 

موسسه پرستاری پرستار اول

 

 

 

 

چنانچه نیاز به مشاوره و راهنمایی در مورد خدمات پرستاری؛ دارید کارشناسان ما به‌ صورت شبانه‌روزی آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند.