تاریخ انتشار: دسامبر 22, 2018نویسنده: دسته بندی: کودک
علل بی خوابی شبانه کودکان

بی خوابی شبانه کودکان ممکن است دلایل بی شماری داشته باشد. به خصوص پدر و مادرانی که برای نخستین بار صاحب فرزند می گردند از علت بی خوابی شبانه کودک آگاه نیستند و این امر سبب کلافه شدن مراقب کودک در شب می گردد. در بسیاری از موارد بی تجربگی والدین و پرستار کودک؛ عدم توجه و آشنایی به نیازها و درخواست های کودک و … می تواند از عواملی باشد که بی خوابی شبانه کودک را سبب می گردند. با ورود کودک به دنیای بزرگ ترها زندگی دیگر مثل روال قبل پیش نمی برد. دیگر بسیاری از والدین نمی توانند بر اساس خواسته های خود به پیش روند. شما با موجود جدید و عجیبی روبه رو هستید که توانسته است کل زندگی بزرگترها را تحت شعاع خود قرار دهد.

البته در نظر داشته باشید که کودک عادی در طول شب ممکن است هر دو یا سه ساعت یکبار بیدار شود و والدین نباید این بیدار شدن ها را به حساب بی خوابی شبانه کودکان خود بگذارند. زیرا که در پروسه ی رشد این امر کاملا طبیعی به حساب می آید. زیرا که ورود نوزاد جدید به طور یقین خواب شما را بر هم خواهد زد.

 

 

البته لازم به ذکر است که در بسیاری از موارد این والدین هستند که در مورد بی خوابی نوزادان به خصوص بی خوابی شبانه کودکان دچار احساسات دوگانه می گردند. بسیاری از نوزادان در طول شبانه روز نیاز به حداقل ۸ ساعات در روز خواب دارند البته که نوزادان در طول شبانه روز مابین ۱۸ الی ۲۰ ساعت می خوابند. در بسیاری از موارد و به طور طبیعی خواب نوزاد بریده بریده و منقطع می باشد. تصور این موضوع که نوزاد می بایستی به صورت ممتد این چند ساعت را بخوابد اشتباه می باشد. به صورت طبیعی نوزادان در یک بازه زمانی حدود ۳ الی ۴ ساعت به طور عمیق می خوابند و در مورد نوزادانی که تازه متولد شده اند در بسیاری از موارد روزها می خوابند و شب ها بیدار هستند. به همین دلیل بسیاری از پدر و مادرها و یا مراقبین کودک که کار پرستاری از کودک را بر عهده دارند به دلیل ناآگاهی از این مورد به اشتباه تصور می کنند که نوزادشان دچار بی خوابی و بد خوابی شده است.

تفاوت های فردی در کودکان نیز می تواند تاثر بگذارد. مثلا در بسیاری از موارد که والدین بی خوابی شبانه کودکان را اعلام می کنند در واقع کودک بی خواب نمی باشد یعنی میزان خواب کودک کم می باشد ولیکن همین میزان خواب برای کودک کافی می باشد.

بی خوابی شبانه کودکان

عواملی بی خوابی شبانه کودکان چیست؟

  1. کلیت روده در دوران نوزادی از عوامل مهم بی قراری کودکان در طول شبانه روز می باشد. دل دردهایی که کودک با گریه های طولانی و ممتد به آن واکنش نشان می دهد.
  2. گرسنگی؛ در این میان ممکن است که شیر مادر جهت تغذیه نوزاد کافی نباشد و به همین دلیل بسیاری از نوزادان به دلیل گرسنگی شب ها به خواب نمی روند و گریه می کنند.
  3. جای خیس و کثیف کودک؛ در بسیاری از موارد گریه های شبانه ی کودک واکنشی می باشد که کودکان به جای خیس و کثیف خود دارند. پدر و مادر و یا پرستار نوزاد می بایستی پوشک نوزاد را چک کنند.
  4. مناسب نبودن لباس نوزاد؛ لباس نوزاد ممکن است تنگ باشد و یا از مواد پلاستیکی استفاده شده باشد که این سبب می شود نوزاد به لباس خود حساسیت نشان دهد. لازم به ذکر است که به والدین توصیه می شود از لباس هایی که صد در صد طبیعی می باشد و از پنبه و یا نخ استفاده شده است استفاده نمایند.
  5. رفلاکس معده نیز می تواند از عواملی باشد که سبب می شود کودک در طول شب بی قراری نشان دهد.
  6. نوازش نوزاد؛ بغل کردن و یا لمس نوزاد نیز از سمت مراقب نوزاد می تواند باعث بیدار شدن نوزاد گردد.
  7. خوابیدن کنار نوزاد والدین که در بسیاری از موارد سبب می گردد پرستار نوزاد دایما کودک را چک کند که خود سبب می گردد نوزاد بد خواب گردد.
  8. مناسب نبودن دمای اتاق کودک؛ زیرا که کودک به دمای سرد و گرم تر از طبیعی واکنش نشان می دهند. مناسب ترین دمای اتاق نوزاد بین ۲۰ الی ۲۲ درجه می باشد. هوای خنک تر از این درجه هم سبب می شود نوزاد سرما بخورد و هم بی خوابی او را به همراه دارد. زمانی که درجه اتاق بالا باشد درجه حرارت بدن نوزاد بالا می رود و به اشتباه بسیاری از  والدین تصور می کنند که کودک تب کرده است.
  9. لباس بیش از حد پوشاندن به نوزاد نیز از علل بی خوابی شبانه کودکان می باشد. به پرستار کودک توصیه می گردد که علاوه بر لباس زیر یک لباس نخی دیگر نیز تن کودک باشد و بیش تر از آن که سعی کنید با لباس کودک درجه اتاق را تنظیم کنید دمای اتاق را در درجه مناسبی قرار دهید.
  10. نوزاد را در اتاقی قرار دهید که ساکت و آرام باشد. زیرا که سرو صدا سبب بدخوابی نوزادان می گردد. در حد امکان در منزلتان از پنجره های دو جداره استفاده نمایید.
  11. استفاده از مکان مناسب برای خوابیدن نوزاد سبب می شود که نوزاد به راحتی بخوابد. به مراقب نوزاد پیشنهاد می گردد که مکان خوابیدن نوزاد را همواره روی یکسطح صاف و محکم به مانند یک تخت و یا گهواره بخوابانید. در بسیاری از موارد خوابیدن نوزادان در سطح نرم سبب خفگی نوزاد می گردد. به همین دلیل اکیدا به شما پیشنهاد می گردد که از قرار دادن نوزاد بر روی مبل خودداری کنید.
  12. نوزادانی که از خواب بیدار می شوند اگر والدین دقت داشته باشند بعد از تایم کوتاهی خودشان دوباره می خوابند. قبل از رفتن به اتاق نوزاد به شما پیشنهاد می گردد کمی صبر کنید و اگر نوزاد شروع به گریه کردن کرد و یا بی قرار بود به اتاقش بروید.
  13. سعی کنید نور اتاق خواب کودکان کم باشد به این دلیل که نور زیاد به خصوص در شب سبب بی خوابی شبانه کودکان می شود. نور زیاد سب می گردد که حالت هیجانی به کودک دست یابد و بد خواب گردد.
  14. اگر با وجود تمام تمهیدات ذکر شده در بالا باز هم والدین از بی خوابی شبانه کودکان شکایت دارند به پزشک اطفال مراجعه نمایید زیرا که ممکن است نوزاد دچار عفونت در گوش باشد و یا مشکلات دیگری داشته باشد.

موسسه پرستاری

چنانچه نیاز به مشاوره و راهنمایی در مورد خدمات پرستاری؛ دارید کارشناسان ما به‌ صورت شبانه‌روزی آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند.