تاریخ انتشار: مارس 13, 2019نویسنده: دسته بندی: کودک
گاز گرفتن کودکان

گاز گرفتن کودکان با اینکه یک رفتار طبیعی می باشد ولی اگر این عمل بیش از حد تکرار شود در کودک به یک عادت تبدیل شده و ممکن است خانواده و اطرافیان را عاصی کند. گاز گرفتن کودکان همانند سایر رفتارهایشان بی دلیل نیوده و هدفی در پشت آن وجود دارد. ممکن است کودک شما عصبانیت یا خواسته های خود را از طریق گاز گرفتن نشان دهد. پس گاز گرفتن یک نوزاد شیر خوار با یک کودک 2-3 ساله متفاوت بوده و باید مورد توجه والدین قرار بگیرد. موسسه پرستار اول با تجربه چندین ساله در زمینه پرستاری از کودک و سالمند با استفاده از تجارب متخصصین و پرستاران کودک این مقاله را تهیه و در اختیار شما قرار داده است. امیدوارم این مطلب برای خوانندگان عزیز مفید واقع شود.

گاز گرفتن کودکان

دلایل گاز گرفتن کودکان

گاز گرفتن کودکان بسته به سن آنها دارای دلایل متفاوتی می باشد.

گاز گرفتن کودکان 5 تا 8 ماه: در این بازه سنی نوزاد بیشتر به دلیل ناراحت و عصبی شدن اطرافیان یا هر چیزی که در اطراف دهانش باشد گاز میگیرد. کودک به دلیل درآوردن دندان نیز ممکن است مادر را در هنگام شیردهی گاز بگیرند یا دست والدین و مراقب کودک در منزل را مدام به دلیل دندان درآوردن گاز بگیرد. معمولا با عکس العمل نشان دادن کودکان در این سنین از گاز گرفتن دست برمیدارند.

گاز گرفتن کودکان 8 تا 15 ماهگی: گاز گرفتن در این سنین از هیجان بوده و باز در این سن با عکس العمل نشان دادن نوزاد از گاز گرفتن دست برمیدارد.

گاز گرفتن کودکان 15 ماهگی تا 3 ساگی: گاز گرفتن در این سن نشان از عصبانیت آنها بوده و باید والدین یا پرستار کودک علت عصبانیت را پیدا کرده و حل کند.

گاز گرفتن کودکان بالای 3 سال: گاز گرفتن در این سن نشان از ترس و ضعف است. معمولا کودکان در دعوا یا جدال که کم آورده باشند شروع به گاز گرفتن می کنند. وظیفه والدین و یا پرستار کودک در این سنین دادن اعتماد به نفس به کودک و کنترل ترس و ضعف های آن است.

به طور کلی می توان دلایل اصلی گاز گرفتن کودکان را به این صورت نام برد:

  • ناراحت بودن از چیزی
  • عصبانیت
  • مورد توجه قرار گرفتن
  • دفاع از خود
  • درخواست نیازهایشان مانند گرسنگی و…
  • قوی جلوه دادن خود
  • هیجان

در بعضی کشورها گاز گرفتن کودکان یک کار ناپسند بوده و به همین دلیل ممکن است مورد تنبیه قرار بگیرند. ولی در کودکان یک غریزه ای در گاز گرفتن وجود دارد که می تواند ناشی از عواملی که در بالا اشاره شد باشد و با رفتار های مناسب والدین یا پرستار کودک کنترل شود.

گاز گرفتن کودکان

راهکارهای مناسب برای جلوگیری از گاز گرفتن کودکان

گاز گرفتن کودکان می تواند منشا روانی داشته باشد. گاز گرفتن ممکن است اعتراض آمیزترین راهی باشد که کودکان به وسیله ی آن توجه بزرگ تر ها را می طلبند اما در گروه های همبازی بعضی کودکان ممکن است رفتارهای نادرست دیگری نیز داشته باشند. در زیر به برخی از راهکارهای مناسب برای جلوگیری از گاز گرفتن کودکان اشاره کرده ایم:

  1. با آرامش با کودک رفتار کرده و زشت بودن گاز گرفتن را برایش گوشزد کنید. بی شک یکی از بهترین روش های برای جلوگیری از گاز گرفتن، با آرامش مداخله کردن می باشد. اگر کودک در جمعی یکی را گاز گرفت او را از جمع دور کرده و با آرامش کار زشت را به او تذکر دهید و در صورت تکرار این عمل مورد تنبیه قرار گرفتن را برایش گوشزد کرده تا از انجام این عمل خودداری کند.
  2. اگر کودکتان در سنی است که دندان در میاورد و عامل اصلی گاز گرفتن هم دندان درآوردنش می باشد با گرفتن دندان گیر از داروخانه ها این مشکل را حل کرده و باید توجه کنید که همیشه در اختیار کودک قرار ندهید و به صورت کنترل شده هر از گاهی برای رفع غریزه دندان گیر در اختیار کودک قرار داشته باشد.
  3. برای کودک خود آمکوزش دهید به جای گاز گرفتن در هنگام ناراحتی یا عصبانیتش از واژه ها استفاده کند و ناراحتی خور را به زبان بیاورد.
  4. هیچ وقت گاز گرفتن را یک مسئله لذت بخش جلوه ندهید. معمولا مشاهده شده است که والدین دست خود را در دهان کودک قرار داده تا گاز بگیرد. در هنگام گاز گرفتن کودکتان رفتار لذت بخشی از طرف خود جلوه نداده و با اخم کردن این کار زشت را به او متذکر شوید.
  5. هیچ وقت کودک خود را گاز نگیرید. معمولا در سنین کودکی والدین یا اطرافیان کودک را از لپ یا دستشان گاز میگیرند. این کار برای کودک نهادینه شده و گاز گرفتن را یک رفتار احساسی تلقی می کند.
  6. دلایل گاز گرفتن کودکتان را از بین ببرید. اگر کودکتان گرسنه است حتما به او شیر یا غذا دهید. اگر از یک چیزی عاصی است آن را برطرف کنید. تا جای ممکن خواسته هایش را برطرف کنید.
  7. اگر کودکتان یکی را گاز گرفته است با طرف گاز گرفته شده به صورت معطوفانه رفتار کرده و با کودک خود بد حرف بزنید تا بفهمد که مورد حمایت قرار نمی گیرد.
  8. کودک خود را تشویق کنید. اگر این رفتار را ترک کند برایش جایزه و هدیه در نظر بگیرید. شاید بهترین روش برای ترک گاز گرفتن تشویق کردن کودکان باشد.

با اینکه گاز گرفتن کودکان یک عمل طبیعی می باشد ولی از طرف والدین نباید به صورت یک عمل طبیعی جلوه داده شود. رفتار های مشابه گاز گرفتن کودکان، مانند پرخاشگری، دعوا کردن با کودکان دیگر، پرتاب کردن اشیا و … زمانی طبیعی می باشد که هر ماه بیش از یک بار اتفاق نیافتد ولی اگر این عمل ها بیش از یکبار در ماه اتفاق افتاد دیگر تبدیل به عادت شده و باید توسط والدین یا پرستار کودک کنترل شود. چون اگر این رفتارها ادامه پیدا کند در آینده از طرف اجتماع و دوستانش طرد شده و باعث افسردگی کودک خواهد شد. پس باید از همان اول اقدام به ترک عادت ها کرد. به عنوان سخن آخر اگر فرزندتان خودتان را گاز گرفته است، بیش از حد ابراز ناراحتی و درد کنید. اگر فرزندتان شخص دیگری را گاز گرفته است، با لحنی قاطع و جدی او را سرزنش کنید. اگر بنا به هر دلایلی والدین تجربه کافی در این زمینه را نداشته باشند و یا به خاطر شاغل بودن وقت کافی برای رسیدگی به کودک خود را ندارند می توانند با استخدام پرستار کودک این مشکل را حل کنند. برای گرفتن مشاوره رایگان می توانید با موسسه پرستار اول  تماس بگیرید.

موسسه پرستاری

چنانچه نیاز به مشاوره و راهنمایی در مورد خدمات پرستاری؛ دارید کارشناسان ما به‌ صورت شبانه‌روزی آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند.