پرستار کودک در منزل چه وظایفی دارد؟

وظایف پرستار کودک چیست

امروزه با توجه به اشتغال والدین، یکی از دغدغه‌های آن‌ها مراقبت از کودکان خود است و همیشه درگیر پیدا کردن یک پرستار کودک برای فرزند خود هستند. یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های آن‌ها در انتخاب پرستار کودک، هزینه‌ پرستاری کودک است. در این مقاله از پرستار اول قصد داریم تا شما را با پرستار کودک و مزایا و معایب آن آشنا کنیم. پس تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

وظایف پرستار کودک در خانه

پرستار کودک در خانه با توجه به شرایط و نیازهای کودک، وظایف مختلفی دارد. برخی از این وظایف بین والدین و پرستار کودک توافق می‌شود. پرستار کودک در منزل باید از کودک مراقبت کند و مواظب حال روحی و روانی او نیز باشد. در ادامه مقاله شما را با وظایف پرستار کودک در منزل آشنا خواهیم کرد.

معرفی 12 وظیفه اصلی پرستار کودک

همانطور که در بالا نیز به آن اشاره شد، هر پرستار کودک وظایفی را دارد. در ادامه شما را با 12 وظیفه اصلی پرستار کودک آشنا خواهیم کرد:

1. مراقبت از ایمنی و سلامت کودک

در وهله‌ی اول، پرستار کودک باید مواظب باشد تا اتفاقی برای کودک نیفتد. ممکن است در طول روز و در حین بازی کردن، کودک در معرض اتفاقات زیادی قرار بگیرد. وظیفه‌ی پرستار کودک است که با مدیریت شرایط از بروز این اتفاقات جلوگیری کند تا کودک دچار مشکل نشود. برای مثال، زمانی که کودک تب دارد، سعی کند اقدامات لازم برای کاهش تب او انجام دهد.

2. تغذیه و تهیه غذا برای کودک

کودک برای اینکه رشد کند و سالم بماند، باید غذاهای سالم و مقوی بخورد. یکی از اصلی‌ترین وظایف پرستار کودک در منزل، تهیه غذاها و میان وعده‌های سالم برای کودک است و همچنین باید بر تغذیه‌ی کودک نظارت داشته باشد تا او حتماً غذاها را بخورد. آگاهی از این که کودک به چه مواد غذایی آلرژی دارد، بسیار لازم و ضروری خواهد بود.

3. نظافت و بهداشت شخصی کودک

برای اینکه کودک مریض نشود، باید بهداشت شخصی او رعایت شود. پرستار کودک دوقلو در منزل باید از تمیز بودن کودک اطمینان حاصل کند. برای مثال، زمان‌هایی که لازم است پوشک او را عوض کند، او را به حمام ببرد و لباس‌های تمیز به او بپوشاند.

 وظایف پرستار کودک در منزل
پرستار کودک باید به توسعه‌ی ذهنی و جسمی کودک اهمیت دهد.

4. آموزش و بازی با کودک

کودکان در طول روز زمان زیادی را صرف بازی کردن می‌کنند. پرستار کودک باید به توسعه‌ی ذهنی و جسمی کودک نیز اهمیت دهد. برای مثال، بازی‌های مفیدی را برای کودک طراحی کند و در طول روز زمانی را صرف بازی و آموزش دادن به کودک کند. پرستار کودک می‌تواند او را تشویق به خواندن کتاب، نقاشی و یا رنگ‌آمیزی کند.

5. ایجاد و حفظ روتین روزانه

کودکان برای اینکه احساس امنیت کنند، نیاز دارند که از یک برنامه روزانه مشخص و مدون پیروی کنند و این برنامه پراکنده نباشد. برای مثال، در یک ساعت مشخص به خواب بروند، غذا بخورند و بازی و تفریح کنند. انجام این برنامه‌ها به کودکان کمک خواهد کرد تا متعهد به برنامه خود در آینده نیز باشند.

6. مدیریت امور مربوط به خواب کودک

خواب یکی از مؤلفه‌های اصلی در رشد و نمو کودک است و حتی کیفیت خواب می‌تواند روی کیفیت روز کودک تأثیر بگذارد. بنابراین، از وظایف پرستار کودک در منزل باید کودک را سر ساعت مشخصی بخواباند و همچنین نظارت کند که کودک به میزان لازم و کافی خوابیده است.

7. ارتباط با والدین

از آنجایی که کودک در طول روز زمان زیادی را با پرستار خود می‌گذراند، کارهای یک پرستار بچه در خانه باید شرح حالی از وضعیت کودک را برای والدین توضیح دهد تا هم والدین از وضعیت کودک خود آگاه شوند و هم در صورت بروز مشکلی، پرستار بتواند آن مشکل را با والدین حل کند.

پرستار کودک چه وظایفی دارد
پرستار کودک در منزل مزایای زیادی دارد.

8. آموزش مهارت‌های اجتماعی

پرستار کودک بیشترین زمان را با او می‌گذراند، بنابراین باید سعی کند تا به طور مؤثر و اثربخش، مهارت‌های اجتماعی لازم مثل احترام به دیگران، رفتار با کودکان هم‌سن و سال خود و … را به کودک بیاموزد.

9. مراقبت از وسایل و محیط اطراف کودک

پرستار باید اطمینان حاصل کند که فضایی که کودک در آن بازی می‌کند، مثل اتاق او و وسایلی که از آن استفاده می‌کند، در تمامی زمان‌ها سالم هستند و مشکلی وجود ندارد. در واقع، پرستار کودک باید به شرایط محیطی کودک توجه کند.

10. حمل و نقل و همراهی کودک

برخی از اوقات، شاید لازم باشد تا پرستار کودک او را به مدرسه و یا مهدکودک ببرد. در این مواقع باید اطمینان حاصل کند که در حین رفت و آمد اتفاق ناگواری برای کودک نیفتد و سلامت کودک حفظ شود.

11. مدیریت رفتار و انضباط کودک

کارهای یک پرستار بچه در خانه باید با توجه به ارزش‌های خانواده‌ای که کودک در آن زندگی می‌کند، شیوه‌ی رفتار مناسب را به او بیاموزد و بر رفتار و انضباط فردی کودک نظارت داشته باشد.

12. آموزش مهارت‌های استقلال فردی

بعد از مدتی، پرستار کودک باید به او بیاموزد که برخی از کارهای شخصی خود که توان انجام آن‌ها را دارد، خودش به‌تنهایی انجام دهد؛ کارهایی مثل کفش و لباس پوشیدن، غذا خوردن، تمیز کردن اتاق از وظایف پرستار کودک در منزل به حساب می‌آید. انجام این کارها توسط کودک باعث می‌شود کودک استقلال فردی خود را به دست آورد.

معایب پرستار کودک در منزل

پرستار کودک در منزل مزایای زیادی دارد، اما همانند هر کار دیگری، معایبی را نیز داراست که در ادامه به بررسی این معایب خواهیم پرداخت:

  • هزینه بالا: اولین عیب استفاده از پرستار کودک در منزل، هزینه بالای آن است. استفاده از پرستار تمام‌وقت و یا پاره‌وقت می‌تواند هزینه‌بر باشد، به خصوص برای والدینی که به دنبال پرستار متعهد و متخصص هستند.
  • اعتماد و اطمینان: برای بسیاری از والدین سخت است که به پرستاران در منزل اعتماد کنند زیرا آن‌ها قرار است کودک خود را با او در خانه تنها بگذارند. همچنین فرایند انتخاب پرستار و بررسی پیشینه او می‌تواند بسیار برای افراد استرس‌زا باشد.
  • نبود تعامل اجتماعی: اگر کودک به جای حضور در مهدکودک، صرفاً در خانه و توسط پرستار نگهداری شود، به دلیل اینکه تعامل با هم‌سن و سالان خود ندارد، ممکن است در رفتارهای اجتماعی و در تعامل با دیگران با مشکل مواجه شود.
  • وابستگی بیش از حد کودک به پرستار: ممکن است کودک به شدت به پرستار خود وابسته شود و به والدین خود توجهی نکند که این موضوع باعث بروز مشکل برای کودک و والدین او خواهد شد. این اتفاق به خصوص زمانی می‌افتد که پرستار کودک به مدت طولانی عوض نشده است و تنوعی وجود ندارد.
  • تفاوت در سبک تربیتی: ممکن است سبک تربیتی پرستار با آنچه شما ترجیح می‌دهید کاملاً متفاوت باشد و پرستار برخلاف میل و خواسته و همچنین ارزش‌های خانوادگی والدین به تربیت کودک بپردازد. این اختلاف نظر بین والدین و پرستار می‌تواند بسیار مشکل‌ساز باشد.
  • نبود نظارت مستقیم: به دلیل اینکه والدین در بیرون از خانه کار می‌کنند، نمی‌توانند به درستی نظارت مستقیمی بر روی فعالیت‌های پرستار و کیفیت مراقبت از کودک داشته باشند که این موضوع می‌تواند بسیار نگران‌کننده باشد.

وظایف پرستار کودک در منزل

مزایای داشتن پرستار کودک

استفاده از پرستار کودک در منزل طبیعتاً مزایای خود را نیز دارد که در ادامه به برخی از مهم‌ترین این مزایا خواهیم پرداخت:

  • مراقبت شخصی و فردی: پرستار کودک در منزل از کودک شما با توجه به نیازهای او مراقبت می‌کند، در حالی که این مراقبت در مهدکودک فردی نیست و از تعداد بالایی بچه همزمان مراقبت می‌شود که این موضوع باعث می‌شود نتوانند به طور صحیح و کامل به نیازهای فردی کودک پاسخ دهند.
  • انعطاف‌پذیری در برنامه‌ریزی: برخی از والدین ممکن است ساعت کاری مشخص و منظمی نداشته باشند. پرستار کودک در منزل می‌تواند برنامه‌ی مراقبتی خود را با توجه به ساعات کاری والدین تنظیم کند. این انعطاف‌پذیری در برنامه بسیار کمک‌کننده خواهد بود.
  • حفظ روتین زندگی کودک: وجود پرستار کودک در منزل باعث می‌شود تا روتین زندگی کودک که شامل ساعت خواب، غذا خوردن و بازی کردن است، حفظ شود. این روتین مشخص به حفظ سلامتی جسمی و روانی کودک نیز کمک می‌کند.
  • کاهش احتمال بیماری‌ها: زمانی که کودک خود را در مهد بگذاریم، احتمال اینکه به بیماری‌های مختلفی مبتلا شود بسیار بالاست. اما مراقبت از او در محیط امن خانه خودتان توسط پرستار، احتمال ابتلا به بیماری‌های مختلف را در او کاهش خواهد داد.
  • آرامش خاطر والدین: بودن پرستار کودک در منزل باعث می‌شود تا والدین احساس آرامش بیشتری داشته باشند، زیرا آن‌ها می‌دانند که کودکشان در محیط امن خانه خودشان بزرگ می‌شود و خطرات کمتری او را تهدید می‌کند.

مادریار کیست؟

مادریار فردی است که در خانه به مادران، به ویژه مادرانی که تجربه‌ای ندارند، در مراقبت از کودکان و انجام کارهای خانه کمک می‌کند. وظایف مادریار می‌تواند شامل مراقبت از کودک، کمک در کارهای روزمره خانه و پشتیبانی از مادر در دوران پس از زایمان باشد. او به نوعی نقش حمایتی برای مادران ایفا می‌کند تا مادر بتواند بهتر به نیازهای خود و کودک رسیدگی کند.

شرح وظایف مادریار

مادریار مجموعه‌ای از وظایف را دارد که در ادامه به بررسی وظایف مادریار در منزل خواهیم پرداخت:

  1. مراقبت کردن از نوزاد و یا کودک: مادریار به مادر کمک می‌کند تا از نوزاد و یا کودک خود مراقبت کند. این کمک‌ها می‌تواند شامل بازی با کودک، عوض کردن پوشک او، سیر دادن به او و سایر مسائل مربوط به کودک باشد.
  2. کمک به مادر در دوره پس از زایمان: زنان بعد از زایمان دچار یک‌سری از مشکلات جسمی و روحی روانی می‌شوند. مادریار با حمایت فیزیکی و عاطفی بعد از زایمان به مادر کمک می‌کند تا به حالت عادی زندگی برگردد.
  3. کمک در کارهای خانه: مادریار ممکن است کارهای یک پرستار بچه در خانه و دیگر کارهای روزانه خانه را مثل غذا پختن، ظرف شستن و … انجام دهد تا مادر بتواند زمان بیشتری را با کودک خود بگذراند.
  4. آموزش به مادران تازه‌کار: مادرانی که اولین تجربه در مراقبت از کودک را دارند، ممکن است با مشکلاتی مواجه شوند و نیاز باشد تا آموزش‌هایی در زمینه‌ی شیر دادن، پوشک عوض کردن و خواباندن کودک به آن‌ها داده شود. مادریار آموزش‌های لازم را به آن‌ها می‌دهد.
وظایف پرستار کودک
تمرکز اصلی پرستار کودک روی نگهداری از کودک است.

تفاوت بین وظایف پرستار کودک با مادریار

وظایف پرستار کودک در منزل و مادریار هر دو به مراقبت از کودک و حمایت از والدین مربوط می‌شود، اما این دو نقش از نظر هدف و حوزه‌های تمرکز با یکدیگر متفاوت هستند. در ادامه به بررسی تفاوت‌های پرستار کودک با مادریار خواهیم پرداخت:

  • تمرکز اصلی پرستار کودک بر نگهداری از کودک است، اما تمرکز و هدف مادریار حمایت از مادر و کودک و نگهداری از کودک است.
  • پرستار کودک به طور مستقیم از کودک مراقبت می‌کند و همچنین کمتر به انجام کارهای خانه می‌پردازد، اما مادریار به‌صورت غیرمستقیم به مراقبت از کودک می‌پردازد و در واقع کمک‌کننده مادر در مراقبت از کودک است و ممکن است کارهای خانه را نیز انجام دهد.
  • پرستار کودک معمولاً باید دارای آموزش و تحصیلات خاصی در زمینه مراقبت از کودک باشد، اما مادریار وظایف خود را بر مبنای تجربه‌های خود انجام می‌دهد.
  • پرستار کودک معمولاً به‌صورت تمام وقت و یا پاره‌وقت استخدام می‌شود، اما مادریار برای دوره خاصی بعد از زایمان استخدام می‌شود و به مادر کمک می‌کند.

فواید استخدام پرستار کودک در خانه از موسسه پرستار اول

افرادی که در موسسه‌ی پرستار اول استخدام می‌شوند دارای تخصص و مهارت‌های زیادی هستند. این موضوع به والدین اطمینان خاطر می‌دهد که آن‌ها کارشان را به بهترین حالت انجام می‌دهند. پرستارهای این موسسه به والدین کمک می‌کنند تا آن‌ها زمان بیشتری را برای استراحت، کار و یا فعالیت‌های مورد علاقه‌ی خود داشته باشند.

موسسه‌های معتبر مثل پرستار اول، پرستاران را استخدام می‌کنند که خود را با برنامه‌های کاری والدین تنظیم کنند. این انعطاف‌پذیری بسیار برای والدین کمک‌کننده خواهد بود. برای استخدام پرستار کودک در شمال تهران میتوانید به راحتی به پرستار اول اعتماد کنید.

نحوه ورود به شغل پرستاری کودک

برای اینکه در شغل پرستاری کودک موفق باشید بهتر است که تصمیم خود را بگیرید. در بهترین حالت شما باید تحصیلات مرتبط با کودک را در رشته های مربوط به کودک به اتمام برسانید. ولی اگر فارغ التحصیل رشته های دیگری هستید، می توانید از دوره های کوتاه مدت استفاده کنید. دوره هایی مانند کودک یاری یا مربی مهد کودک و … .  البته که بسیاری از خانواده ها در کنار تحصیلات اهمیت ویژه ای را برای تجربه ی کاری شما در نظر می گیرند. هر چقدر تجربه و علاقه ی کاری شما در خصوص مراقبت از کودکان بالاتر باشد. در شغل پرستار بچه شما هر چه بیشتر موفق تر خواهید بود.

اگر تصمیم شما در خصوص داشتن شغل پرستار کودک قطعی می باشد. برای یافتن شغل پرستار کودک شما می توانید به دنبال کار در مراکز دولتی و خصوص باشید. برای اشتغال در مراکز دولتی باید در رشته های مرتبط با کودک تحصیل کرده باشید، چه روانشناسی و چه علوم تربیتی. در مراکز خصوصی مانند مهد های کودک شما اگر دوره های مرتبط را هم گذرانده باشید می توانید درخواست شغل پرستار کودک دهید. البته شایان ذکر است که در سال های آتی اهمیت  استخدام پرستار کودک حرفه ای به درستی مشخص شده است. بنابراین دیگر بسیاری از خانواده‌ها به پرستار کودک به چشم کارگر منزل خود نگاه نمی کنند که باید امور نظافتی کل منزل را انجام دهد بلکه انتظارات آنها با توجه به عصر حاضر، دانش آنها و …  معقول تر شده است.

جمع‌بندی

در این مقاله توضیح دادیم که پرستار کودک در منزل و مادریار چه کسانی هستند و هرکدام از آن‌ها چه وظایفی دارند. در ادامه به بررسی مزایا و معایب پرستار کودک در منزل پرداختیم. اگر شما نیز تجربه‌ای از داشتن پرستار کودک در منزل خود دارید، با ما و کاربران سایت در میان بگذارید.

سوالات متداول

1. پرستار کودک چیست و چه وظایفی دارد؟

پرستار کودک فردی است که مسئولیت مراقبت و نگهداری از کودکان را در منزل به عهده دارد. وظایف پرستار کودک در منزل شامل مراقبت از ایمنی و سلامت کودک، تهیه غذا و نظارت بر تغذیه، رعایت بهداشت شخصی کودک، بازی و آموزش به کودک، مدیریت خواب و روتین روزانه، و ارتباط با والدین است.

2. پرستار کودک چگونه به توسعه مهارت‌های اجتماعی کودک کمک می‌کند؟

پرستار کودک با برگزاری بازی‌های گروهی، آموزش مهارت‌های ارتباطی و اجتماعی، تشویق به اشتراک‌گذاری و احترام به دیگران، و ایجاد فرصت‌های تعامل با کودکان هم‌سن و سال، به توسعه مهارت‌های اجتماعی کودک کمک می‌کند.

3. پرستار کودک چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

پرستار کودک باید صبور، مهربان، مسئولیت‌پذیر، خلاق و با انرژی باشد. همچنین باید مهارت‌های ارتباطی قوی داشته باشد و بتواند با کودکان و والدین به خوبی ارتباط برقرار کند. تجربه و تخصص در زمینه مراقبت از کودکان نیز از اهمیت بالایی برخوردار است.

4. چگونه والدین می‌توانند به پرستار کودک اعتماد کنند؟

والدین می‌توانند از طریق بررسی پیشینه و تجربه پرستار، دریافت معرفی‌نامه و توصیه‌نامه از کارفرمایان قبلی، انجام مصاحبه و آزمون‌های مختلف، و نظارت بر عملکرد اولیه پرستار، به او اعتماد کنند. انتخاب پرستار از طریق موسسه‌های معتبر نیز می‌تواند به افزایش اعتماد والدین کمک کند.

5. هزینه‌های استخدام پرستار کودک چگونه تعیین می‌شود؟

هزینه‌های استخدام پرستار کودک به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله میزان تجربه و تخصص پرستار، ساعت‌های کاری (تمام‌وقت یا پاره‌وقت)، وظایف مشخص شده و نیازهای خاص کودک. والدین می‌توانند با موسسه‌های مربوطه مشورت کرده و بر اساس نیازها و بودجه خود، پرستار مناسب را انتخاب کنند.

لطفا امتیاز خود را ثبت کنید
Picture of مریم آقایی زاده
مریم آقایی زاده
سلام! من مریم هستم. مطالعات و تحقیقات بنده در زمینه سلامت بالینی و پرستاری در منزل، در راستای بهبود کیفیت مراقبت‌های پزشکی و ارتقای سلامت فردی است. از این رو تجربه و دانش حرفه‌ای خود را که در این 10 سال به دست آورده‌ام، برای ارائه خدمات پرستاری باکیفیت و موثر با شما به اشتراک خواهم گذاشت.
فهرست محتوا​
مشاوره رایگان خدمات

ارتباط مستقیم با کارشناسان مرکز پرستار اول

در صورتی که برای دریافت خدمات پرستاری، مراقبتی و نظافتی در منزل نیاز به مشاوره رایگان دارید، فرم زیر را تکمیل کرده و منتظر تماس کارشناسان ما باشید.
مقالات مرتبط
guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
برای دریافت مشاوره رایگان خدمات پرستاری، مراقبتی و نظافتی در منزل، فرم زیر را تکمیل کرده و منتظر تماس کارشناسان پرستار اول باشید.