برخی از افراد عرق سرد را زیاد تجربه میکنند که این موضوع ممکن است باعث ایجاد نگرانی در آنها شود. برخی دیگر گمان میکنند که حمله خواب باعث عرق سرد در افراد میشود. در این مقاله از پرستار اول قصد داریم تا شما را با هرآنچه که باید در مورد عرق سرد بدانید آشنا کنیم. پس تا انتهای مقاله از مرکز پرستاری در منزل با ما همراه باشید.
علل بروز عرق سرد
عرق سرد در افراد زمانی بروز میکند که هیچ احتیاجی به آن نیست و به صورت ناگهانی اتفاق میافتد. این عرق به علتهای مختلفی در بدن بروز میکند که در ادامه به بررسی علل بروز این عرق در بدن خواهیم پرداخت:
1. میگرن
یکی از علتهای بروز عرق سرد در افراد میگرن است. اغلب افرادی که دچار عرق سرد میشوند، این عرق را بعد از حملات میگرنی تجربه میکنند. این عارضه معمولاً باعث میشود در زندگی روزانه افراد اختلال ایجاد شود. بنابراین، احتیاج است که افراد به پزشک مراجعه کنند. ممکن است برای شما نیز این حالت به وجود بیاید که پس از سرگیجه تهوع و همچنین استفراغ عرق سرد کنید.
2. آسیب از طریق ضربه یا جراحت
اگر ضربهی شدیدی به بدن وارد شود و یا اینکه به فرد شوکی وارد شود، باعث میشود فرد دچار عرق سرد شود. همچنین بدن افراد بعد از جراحی دچار عرق سرد میشود که این پاسخ بدن به خاطر درد و استرس ناشی از عمل است. همچنین، برخی از عوارض جانبی عمل مثل خونریزی، تب و … نیز باعث بروز این مشکل در بدن میشود.
3. کمبود اکسیژن خون
در برخی از مواقع، بیماریهای تنفسی باعث افت شدید میزان اکسیژن در بدن میشود. در این گونه مواقع، اکسیژن به میزان کافی به بدن نمیرسد. اکثر افرادی که در شهرهای بزرگ و آلوده زندگی میکنند دچار این مشکل میشوند؛ به خصوص افرادی که مبتلا به بیماریهای زمینهای مثل آسم هستند بیشتر دچار کمبود اکسیژن میشوند.
4. کم شدن فشار خون
کم شدن فشار خون از راههای مختلفی باعث بروز عرق سرد در افراد میشود. زمانی که کاهش فشار خون در سالمندان پیدا میکند، بدن بهطور طبیعی سیستم عصبی سمپاتیک را فعال میکند و هورمونهایی مانند آدرنالین ترشح میکند که باعث افزایش ضربان قلب و تغییر جریان خون به سمت اندامهای مهم بدن میشود. این تغییرات میتواند به کاهش جریان خون به پوست منجر شود و احساس سرما و عرق سرد را ایجاد کند. افت فشارخون در مواقعی جدی خواهد بود که اکسیژن به میزان کافی به اندامهای مختلف قدر و همچنین مغز نرسد. ازجمله علائم اصلی مشکل میتوان موارد زیر اشاره کرد:
- تاری دید
- حالت تهوع و سرگیجه
- احساس سبک شدن سر
- بیهوشی
5. افت قند خون
افت قند خون میتواند منجر به بروز عرق سرد از طریق فعال شدن سیستم عصبی خودمختار باشد که در پاسخ به کاهش قند خون، هورمونهایی مانند آدرنالین ترشح میکند. این هورمونها باعث افزایش ضربان قلب و عرق کردن میشوند. همچنین، کاهش سطح قند میتواند علائمی مانند ضعف، گیجی و استرس را به همراه داشته باشد که خود منجر به عرق سرد میشوند. علاوه بر این، کمبود انرژی برای عملکرد صحیح بدن، به ویژه مغز، و اختلال در تنظیم دما نیز میتواند احساس سرما و عرق سرد را ایجاد کند. به طور کلی، این واکنشها نشانههایی از کمبود قند در بدن هستند و نیاز به درمان فوری دارند.
6. هایپرهیدروز
هایپرهیدروز یا تعریق بیش از حد میتواند به عرق سرد منجر شود زیرا غدد عرق به طور غیرطبیعی فعال میشوند و در شرایط استرس یا اضطراب، پاسخ سیستم عصبی سمپاتیک باعث ترشح آدرنالین و افزایش تعریق میگردد. همچنین، تعریق زیاد میتواند احساس سرما را ایجاد کند و در نتیجه عرق سرد را به همراه داشته باشد.
7. شوک شدن
هنگامی که یک اتفاق ناگهانی رخ داده و به افراد شوک وارد میشود، اندامهای مختلف نمیتوانند بهاندازه لازم خون و اکسیژن را دریافت نمایند. در صورتی که فرد برای مدت زمان زیادی در حالت شوک باشد، ممکن است که اندام های بدن دچار آسیب جدی شود. از جمله علائم اصلی وارد شدن شوک به بدن میتواند موارد زیر اشاره کرد:
- نشستن عرق سرد روی پیشانی
- نفس نفس زدن
- تپش قلب شدید
- حالت تهوع
- استفراغ
- گشاد شدن مردمک چشم
- وجود ضعف و خستگی شدید
- سرگیجه
- احساس استرس
- رنگپریدگی پوست
8. عفونت
ازجمله دیگر دلایل عرق سرد میتواند به وجود عفونت اشاره کرد. لازم است بدانید که عفونت اثر ناشی از حمله باکتریها و ویروسها به بافتهای بدن است. در اکثر موارد وجود این مشکل باعث ملتهب شدن اندامهای مختلف میشود. در این شرایط سیستمهای ایمنی تلاش میکنند با این عفونتها مبارزه کرده و آنها را از بین ببرند. سپس هنگامی رخ میدهد که سیستم ایمنی نسبت به یک ویروس خطرناک واکنش شدیدی نشان دهد.
9. غش کردن
زمانیکه افراد بهاصطلاح غش میکنند، بدین معناست که اکسیژن به اندازه کافی به مغز آنها نرسیده است. عرق سرد میتواند قبل و یا بعد از غش کردن و روی بدن افراد بنشیند. دلیل اصلی غش از دست دادن اکسیژن میباشد. اما ازجمله مهمترین دلایل آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کم آبی بدن
- خستگی شدید
- ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی
- عدم گردش خون مناسب
- تعریق زیاد
10. یائسگی
یائسگی یکی از دورانهای سخت زندگی خانمها میباشد که باعث شده در تولید هورمونهای استروژن و پروژسترون اختلالات ایجاد شده و آنها را متوقف کند. این مورد نیز میتوان باعث شده تا عرق سرد روی بدن شما بنشیند.
به نقل از سایت medicalnewstoday:
دو نوع غدد عرق وجود دارد: اکرین که در سرتاسر بدن یافت می شود و به کنترل دمای بدن کمک می کند و غدد آپوکرین که عمدتاً در ناحیه کشاله ران و زیر بغل قرار دارند.
عرق تولید شده توسط غدد عرق اکرین بیشتر آب است که به خنک شدن بدن کمک می کند. در حالی که گرما گاهی اوقات می تواند غدد عرق آپوکرین را تحریک کند، این غدد معمولاً با استرس و تغییرات هورمونی فعال می شوند، به همین دلیل است که نقش مهمی در عرق سرد دارند.
درمان عرق سرد ممکن است به علت آن بستگی داشته باشد. ممکن است شامل درمان های خانگی یا داروها باشد.
این مقاله علل عرق سرد، سایر علائمی که ممکن است رخ دهد و نحوه مدیریت آنها را مورد بحث قرار می دهد.
عرق سرد در بچهها
عرق سرد در کودکان زمانی رخ میدهد که آنها درگیر بیماریهای تنفسی، سرماخوردگی و آنفولانزا میشوند. این موضوع در بین نوزادان و کودکان بسیار شایع است. در این بیماریها بدن با میکروبها و ویروسها مبارزه میکند، بنابراین تب کردن یک امر طبیعی است. تب سرد نیز یکی از واکنشهای بدن است که در نتیجه تب و تلاش بدن برای تنظیم دما در بدن رخ میدهد. در اینگونه شرایط، توصیه میشود که کودک را برای مراقبتهای بیشتر به پزشک ببرید و با روش های درمان خانگی سرماخوردگی و آنفولانزا آشنا باشید.
عرق سرد در خواب
عرق سرد در خواب را بسیاری از افراد تجربه کردهاند و این موضوع پدیدهی غیرطبیعی نیست. بسیاری از افراد با توجه به دمای محیط، غذاهایی که خوردهاند و ضخامت پتو دچار عرق سرد در خواب میشوند. اما در صورتی که این عرق سرد شدید باشد و باعث خیس شدن پتو و ملحفه شما شود، حتماً باید به پزشک مراجعه کنید تا موارد زیر مورد بررسی قرار بگیرد:
- بیماری رفلاکس معده
- اختلال اضطرابی
- مشکلات هورمونی
- داروهای مصرفی
- آپنه خواب
- عفونتها
- اختلالات عصبی
- انواع سرطان مانند لنفوم و لوسمی
چه زمانی عرق سرد خطرناک است؟
عرق سرد به تنهایی برای بدن هیچ خطری ندارد و با درمان خانگی عرق سرد بهبود خواهد یافت، اما اگر این تب با علائمی مثل تب، تنفس سریع، تپش قلب، کاهش هوشیاری، عدم توانایی در حرف زدن و… همراه شود، نیاز به بررسی پزشکی دارد. در ابتدا شما میتوانید به یک پزشک عمومی مراجعه کنید. معمولاً پزشک عمومی از شما آزمایش خون میگیرد و علائم بالینی را بررسی میکند و در صورت نیاز، شما را به پزشک متخصص معرفی میکن
درمان عرق سرد
حال که تا حدودی با دلایل اصلی عرق سرد آشنا شدید، میتوانیم به شما راهکارهایی را ارائه دهیم تا برای جلوگیری از چنین اتفاقی در بدن خود جلوگیری کنید. از جمله روشهای کاربردی و بسیار راحت جهت درمان عرق سرد میتواند خوردن آب زیاد در طول شبانه روز اشاره کرد. در واقع میتوان از این طریق جلوی کم آبی بدن را گرفت. ترک دخانیات و مصرف نکردن الکل نیز در عدم وجود عرق سرد تاثیر بسزایی خواهد داشت.
شما میتوانید پس از این که متوجه نشستن چنین تعریقی روی بدن خود شوید، نفس عمیقی بکشید تا اکسیژن به اندامهای مختلف بدن برسد. مدیتیشن نیز راه مناسبی برای کاهش استرس و اضطراب و درنهایت درمان عرق سرد خواهد بود. زمانیکه این اتفاق به دلیل مشکلات زمینه ای باشید، باید از داروهای بخصوصی استفاده نمود که عبارتاند از:
- داروهای ضدافسردگی
- داروی مخصوص تعریق
- تزریق بوتاکس
درمان خانگی عرق سرد در منزل
برای درمان خانگی عرق سرد در منزل میتوانید از روشهایی که در ادامه میگوییم استفاده کنید:
- سعی کنید در طول روز به میزان زیادی آب بنوشید.
- ورزش منظم بسیار در درمان عرق سرد کمککننده است.
- نخوردن الکل و ترک دخانیات.
- انجام مدیتیشن برای دور شدن از استرس و اضطراب و انجام حرکات دیافراگمی.
جمعبندی
در این مقاله به بررسی علل عرق سرد در افراد پرداختیم و بیان کردیم که این حالت در افراد میتواند بسیار اذیتکننده باشد. در ادامه توضیح دادیم که چه زمانی عرق سرد میتواند خطرناک باشد و درمان خانگی عرق سرد را برایتان بیان کردیم. در صورتی که شما نیز تجربهای از درمان و پرستاری از بیماری در منزل دارید، با ما و کاربران سایت در میان بگذارید.
سوالات متداول
1. عرق سرد چیست و چرا اتفاق میافتد؟
عرق سرد زمانی رخ میدهد که بدن بدون دلیل آشکار و غیرقابل پیشبینی، شروع به تعریق میکند. این نوع تعریق معمولاً به استرس، شوک، اضطراب، افت قند خون، کمبود اکسیژن و برخی از بیماریهای مزمن مانند میگرن یا مشکلات تنفسی مرتبط است.
2. علل بروز عرق سرد چیست؟
علل بروز عرق سرد میتواند شامل میگرن، آسیب از طریق ضربه یا جراحت، کمبود اکسیژن خون، کاهش فشار خون، افت قند خون و هایپرهیدروز (تعریق بیش از حد) باشد. این عوامل میتوانند سیستم عصبی سمپاتیک را تحریک کنند و باعث ترشح هورمونهایی مانند آدرنالین شوند که موجب افزایش تعریق میشود.
3. عرق سرد در کودکان چه نشانههایی دارد؟
عرق سرد در کودکان میتواند به دلیل بیماریهای تنفسی، سرماخوردگی، و آنفولانزا بروز کند. این موضوع در بین نوزادان و کودکان بسیار شایع است. وقتی که کودکان دچار تب میشوند، بدن با میکروبها و ویروسها مبارزه میکند، که منجر به عرق سرد میشود. در این شرایط، بهتر است کودک را برای مراقبتهای بیشتر نزد پزشک ببرید.
4. عرق سرد در خواب چه دلایلی میتواند داشته باشد؟
عرق سرد در خواب میتواند به دلایلی مانند دمای محیط، نوع غذاهایی که فرد مصرف کرده، زخامت پتو، بیماری رفلاکس معده، اختلال اضطرابی، مشکلات هورمونی، داروهای مصرفی، آپنه خواب، عفونتها و اختلالات عصبی مرتبط باشد. اگر عرق سرد شدید باشد و باعث خیس شدن پتو و ملحفه شما شود، حتماً باید به پزشک مراجعه کنید.