درد مچ دست یکی از شایع ترین دردها در دست می باشد که علل زیادی دارد . همانطور که می دانید مچ دست از تعدادی استخوان کوچک ، غضروف و ماهیچه و رگ تشکیل شده است و اغلب در معرض آسیب هایی همانند شکستگی، در رفتگی و نیمه در رفتگی ، آرتروز و حتی نقرس قرار می گیرد.
اگر درد مچ دست به علت آسیب دیدگی و یا التهاب باشد، در مواقعی که مچ دست دچار عفونت و یا تومور است این درد شدیدتر خواهد بود .
با این حال درد مچ دست علل زیادی دارد که تشخیص دقیق را ممکن است دشوار کند . لذا تشخیص دقیق پیش نیاز یک درمان مناسب نیز می باشد .
علائم درد مچ دست چیست؟
درد مچ دست بسته به علت می تواند متفاوت باشد . مثلا درد ناشی از آرتروز بیشتر شبیه دندان درد خفیف است در حالیکه سندرم تونل کارپال با علائم سوزن سوزن شدن یا گزگز در شب ها نمایان می شود .
نحوه تشخیص درد مچ دست چگونه است؟
پزشک معالج جهت تشخیص پیچ خوردن یا رگ به رگ شدن ، از طریق موارد زیر وضعیت مچ دست شما را معاینه کند :
- اسکن ام آر آی
- عکس برداری رادیولوژی
- آرتروگرافی که نوع خاصی از رادیولوژی یا اسکن ام آر آی است و پس از تزریق یک ماده رنگی در مچ دست انجام می شود .
- آرتروسکوپی جراحی با سطح تهاجم پایین است که به وسیله یک دوربین که به محل مفصل مچ دست وارد شده و وضعیت را از نمای نزدیک بررسی می کند .
درمان های غیرجراحی درد مچ دست :
- طب سوزنی
- لیزر درمانی
- فیزیوتراپی
- پلاسما
- ازن تراپی
روش های درمان مچ دست به چه صورت است؟
توجه داشته باشید که همه ی دردهای مچ دست نیاز به مراجعه پزشک ندارند . مثلا رگ به رگ شدن و فشار جزئی به یخ ف کمی استراحت و داروهای بدون نسخه نیز اغلب جواب می دهند . اما در صورتیکه درد و تورم بیشتر از چند روز متوالی طول بکشد و بدتر شود ، نیاز است به پزشک مراجعه نمایید .
توجه داشته باشید که هر گونه تاخیر در تشخیص و درمان باعث کاهش دامنه حرکت ، ناتوانی در طولانی مدت و بهبودی کمتر می شود .
راهکارها و روش هایی برای درمان درد مچ دست
- کمپرس های سرد و گرم را در طول روز چند مرتبه استفاده کنید
- استفاده ی خوراکی یا تزریقی از داروهای ضد التهاب
- به مچ دست استراحت دهید و آنرا رو به بالا نگه دارید
- از اسپلینت های مخصوص درد مچ دست استفاده کنید
- تمرین های تقویتی و انعطاف پذیری داشته باشید .
- اگر مچ دست دچار التهاب شده تمرین های حرکتی را انجام ندهید
- استراحت همراه با انجام تمرینات حرکتی موجب بهبود نسبی آرتروز مچ دست می شوند .
عمل جراحی مچ دست به چه صورت است؟
در برخی موارد حاد برای درمان درد مچ دست ، جراحی لازم و ضروری است .
- ترمیم تاندون یا رباط : در برخی موارد از عمل جراحی برای ترمیم پارگی و کشیدگی تاندون مچ دست استفاده می شود .
- شکستگی شدید استخوان مچ دست : در این مورد جراح بخش های جدا شده از استخوان را با استفاده از میله های مخصوص فلزی به یکدیگر وصل می کند .
- سندرتونل کارپال : چنانچه علائم شدید باشند ، شاید نیاز به باز کردن تونل کارپال جهت کاهش فشار وارد شده به عصب وجود داشته باشد .
روش های پیشگیری از درد مچ دست
- استحکام استخوان ها را در اولویت سلامت خود قرار دهید : حتما دقت داشته باشید که روزانه مقادیر کافی از کلسیم را دریافت کنید . که این مقدار برای بزرگسالان 1000 میلی گرم در روز باید باشد . و برای زنان بالای 50 سال حداقل 1200 میلی گرم در روز می تواند تا حد زیادی مانع شکستگی استخوان شود .
- مراقب حرکت خود باشد تا نیفتید : افتادن رو به جلو یا به عبارتی افتادن روی دست ها دلیل رایج آسیب های مچ دست است . لذا حتما برای جلوگیری از زمین خوردن و افتادن حتما از کفش استاندارد استفاده کنید . خطراتی که ممکن است در خانه باشد را رفع کنید . فضای خانه را همیشه روشن نگه دارید و تا جای ممکن میله هایی را در دستشویی و یا نرده هایی را در راه پله ها نصب کنید تا موقع راه رفتن از آنها استفاده کنید .
- برای ورزش کردن حتما از وسایل محافظتی مخصوص استفاده کنید : جهت فوتبال ، اسنوبورد و اسکیت بازی حتما از محافظ های مچ دست استفاده کنید .
سخن پایانی
شما در این مطلب با روش های درمانی و مواجهه با درد مچ دست آشنا شدید در صورتیکه نیاز به ارائه خدمات پرستاری دارید می توانید از موسسه پرستاری پرستار اول نسبت به این موضوع اقدام کنید.