عارضه اسهال دارای شرایط و عوارض خاصی است، پس هر تغییر شکل در مدفوع را نمی توان اسهال نامید. شروط خاصی لازم است تا بتوان از اصطلاح اسهال برای یک عارضه گوارشی استفاده کرد.
اسهال می تواند در سنین مختلف از کودکی تا بزرگسالی رخ دهد. اسهال انواع مختلفی دارد که هر کدام عوارض خاص خود را دارند. برای درمان هر یک از انواع بیماری اسهال روش های مختلفی وجود دارد. در ادامه مقاله به روش های خانگی درمان اسهال و عوامل تاثیر گذار بر بهبود بیماری اسهال می پردازیم.
اسهال چیست؟ بررسی اسهال
اسهال معمولاً در شرایطی رخ می دهد که مدفوع از نظر قوام آبکی و نرم باشد. در نظر گرفتن تعداد دفعات اجابت مزاج نیز در تشخیص بروز اسهال از فاکتور های مهم است.
حجم مدفوع نیز از عوامل دیگری می باشد که در تشخیص این بیماری کمک می کند. توجه داشته باشید که لزوماً هنگام بروز هر تغییری در شکل ظاهری مدفوع نمی توان از واژه اسهال استفاده کرد. به عنوان مثال هنگام بروز استرس ممکن است در تعداد نوبت یا حجم مدفوع تغییری ایجاد شود که این لزوما بیماری اسهال نیست.
انواع متداول اسهال کدام است؟
بیماری اسهال به دو صورت مزمن و حاد بروز می دهد. در هر دو نوع اسهال خارش، خونریزی و سوزش مقعد مشاهده می شود. اسهال مزمن در اکثر موارد به علت مشکلات گوارشی به وجود می آید و معمولاً با دل پیچه و بیرون روی همراه است.
این نوع اسهال، اسهال معمولی نیز نام دارد. اسهال معمولی اغلب بیمار را با عوارض زیادی مواجه نمی کند. اسهال معمولی یا مزمن همچنین میتواند به علت زخم روده و یا سندروم روده تحریک پذیر نیز در بیمار بروز دهد.
از عوامل بروز اسهال حاد که نوع دیگری از بیماری اسهال است میتوان عفونت های ویروسی، انگلی و باکتریایی را نام برد. با این وجود بروز یک بار در سال اسهال حاد نیز طبیعی تلقی می شود.
در مجموع میتوان گفت که عوامل زیادی ممکن است باعث بروز اسهال شود. خوردن آب آلوده، حساسیت های خاص غذایی و بیماری های مربوط به روده از عوامل شایع بروز بیماری اسهال محسوب می شوند.
درمان خانگی اسهال
هنگام بروز بیماری اسهال بیماران به دنبال درمان از طریق روش های خانگی هستند، چون معمولاً لازم نیست که به صورت اورژانسی نیاز به مراجعه به پزشک داشته باشند.
البته لازم به ذکر است که راه میانبر و سریع برای درمان بیماری اسهال مصرف قرص اسهال البته با مشورت و تجویز پزشک می باشد. دیفنوکسیلات و مترونیدازول دو نمونه قرص اسهال هستند که باعث می شوند اسهال فوراً بند بیاید.
مراجعه به پزشک برای درمان اسهال زمانی فوریت دارد که حال بیمار بعد از ۴۸ ساعت بعد از بروز اسهال رو به بهبودی نرود. در این شرایط توصیه میشود که از درمان های خودسرانه پرهیز شود. همچنین در صورت بروز تب، اسهال خونی و احساس تشنگی زیاد لازم است به پزشک مراجعه کنید.
روش های درمانی اسهال
برای درمان خانگی هنگام بروز اسهال مزمن می توانید از خوراکی های سفت کننده معده استفاده کنید. BRAT نامی است که به صورت علمی بر روی ترکیب غذاهای سفت کننده مدفوع گذاشتهاند. این خوراکیها دارای خاصیت چسبندگی هستند و به همین دلیل به سفت شدن مدفوع و افزایش قوام آن و در نتیجه بهبود بیماری اسهال کمک می کنند.
نان، سیب، موز و برنج که باید به شکل خاصی ترکیب شوند ترکیبی قوی در درمان اسهال هستند. بهترین شکل خوردن سیب آن است که آن را رنده زده و به مدت چند دقیقه در محیط آزاد قرار دهیم تا رنگ آن تیره شود.
ترکیب موز و سیب رنده شده به همراه نان تست بهترین روش درمان به شمار می رود. هنگام بروز اسهال از خوردن غذا در حجم زیاد خودداری شود.
برنج کته به همراه ماست پروبیوتیک نیز می تواند به رفع اسهال و رفع تشنگی بیمار کمک کند. سیب زمینی و تخم مرغ آب پز به همراه مقداری نعنا خشک نیز ترکیب درمانی اسهال می باشد.
جالب است بدانید که چای یک نوشیدنی یبوست زا است. هرچه چای سیاه تر و غلیظ تر باشد به سفت شدن بیشتر مدفوع کمک می کند. از آنجایی که بدن می تواند مایعات را بهتر جذب کند.
پیشنهاد می کنیم برای درمان این عارضه غذاهای آبکی مانند سوپ میل کنید. عسل طبیعی هم که بر هر درد بی درمان دواست!
کلام آخر
حال که با روش های درمان اسهال آشنا شدید، می توانید این مطلب را با دیگران به اشتراک بگذارید، البته همچنین می توانید در موسسه پرستاری پرستار اول نسبت به درخواست و اعزام پرستار برای عزیزان خود از خدمات پرستاری ما بهره مند شوید.