تاریخ انتشار: اکتبر 29, 2022نویسنده: دسته بندی: عمومی
تب مالت(بروسلوزیس)چیست؟ علائم و عوارض تب مالت

بیماریهای متفاوتی وجود دارد که سلامتی انسان را به مخاطره می اندازد، در تقسیم بندی بیماریها یک گروه از بیماریها وجود دارند که مشترک بین انسان و دام هستند، که یکی از آنها تب مالت یا بروسلوزیس است.

بیماری تب مالت چیست؟

این بیماری سالانه انسانها و حیوانات فراونی را مبتلا میکند و شاید رایج ترین بیماری مشترک بین انسان و دام باشد. این بیماری در مکانهای مختلف نامهای متفاوتی مثل تب دیوانه، تب مواج و تب مدیترانه ای دارد.

هر چند بیماری تب مالت آمار مرگ و میر بالایی در انسان را ندارد اما در صورت ابتلا و بخصوص مزمن شدن بیماری جان انسان  و همچنین حیوانات را به مخاطره می اندازد. پس در صورت مشاهده علائم این بیماری باید سریعاً نسبت به خدمات پرستاری فرد مبتلا چاره ای بیاندیشید.

تب مالت که بیماری مشترک بین پستاندارن است از طریق  نوعی باکتری بنام بروسلا در تمام فصول سال بخصوص در بهار و پاییز و بیشتر بوسیله مصرف فراورده های لبنی حیوانات اهلی مثل شیر و ماست و… که بصورت غیر بهداشتی تهیه و مصرف شوند به انسان انتقال می یابد

البته این بیماری علاوه بر حیوانات اهلی که از فراورده آنها استفاده مکنیم، حیوانات اهلی و وحشی دیگری مانند سگ، گراز، گوزن و… را مبتلا میکند و باعث عوارض و خساراتی  در دامها مانند کاهش شیر، عقیم و نازا شدن دامها، سقط جنین و مرگ و میر و تلف شدن دام میشود.

و مهمتر از همه امکان ابتلای بماری تب مالت به انسان است.

راه های انتقال بیماری تب مالت

تب مالت از طرق مختلفی به انسان انتقال می یابد که همانطور اشاره گردید مصرف لبنیات پاستوریزه نشده عامل اصلی آن است اما عوامل دیگری مثل استفاده از گوشت نیم پخت شده دام، شکار و استفاده از گوشت حیوانات وحشی،مصرف فراورده های فرعی لبنی غیر بهداشتی، از طریق تنفس و ورود باکتری به بدن کار کنان و افرادی که با دام و حیوانات در ارتباطند موجب آن می شود.

اما صرفاً تماس با حیوان و لمس آنها باعث ابتلا نمیگردد. مگر اینکه بدن فرد زخمی باشد و از طریقی با خون حیوان آلوده تماس پیداکند و باکتری وارد جریان خون فرد شود.

تب مالت خیلی کمتر از شخصی به شخص دیگر انتقال پیدا میکند مگر در مواردی که از طریق انتقال خون اشخاص به یکدیگر و یا از طریق مادر به جنین و مادر به فرزند شیر خوار و یا تماس جنسی که انتقال در این موارد ذکر شده خیلی کم اتفاق می افتد و نادر می باشد، پس جای نگرانی برای اطرفیان یا پرستار بیمار نیست.

دوره نقاهت تب مالت طولانیست بطوری که برای مثال ممکن است علائم آن برای یک ماه دیده نشود اما پس از آن علائم بیماری دوباره خود را نشان دهد و این امر بسته به سیستم ایمنی بیمار ممکن است  تا چند سال ادامه پیدا کند.

علائم بیماری تب مالت چیست؟

علائم بیماری تب مالت چیست؟

علائم بیماری شامل تب و لرز، درد مفاصل، سردرد و خستگی و تعریق بدن میباشد و در صورت طولانی شدن بیماری باعث ورم در ناحیه ستون فقرات بیمار میگردد.البته تب مالت ممکن است عوارض دیگری هم داشته باشد و میتواند بر هر قسمتی از  بدن اثرات زیان باری داشته باشد  این عوارض و بیماریها عبارتند از:

  • 1-اندوکاردیت که یک نوع عفونت قلبی است که باعث مشکلاتی در دریچه قلب گردد و حتی باعث مرگ بیمار شود
  • 2-آرتریت یا عفونت در تمام مفاصل بدن مثل زانو و کمر ، لگن و سایر مفاصل گردد که  حتی در برخی موارد جبران ناپذیر باشد.
  • 3-عفونت طحال و کبد  و افزایش اندازه آنها نسبت به سایز نرمال.
  • 4-تب مالت میتواند سبب عفونت ،ورم  و درد بیضه ها گردد.
  • 5-مننژیت و انسفالیت، که مننژیت بیماریست که باعث  التهاب پرده ایست که مغز و نخاع رو میپوشاند و انسفالیت بیماری التهاب بافت مغز است.

زمانیکه بیماری طولانی میشود و ما را مجبور میکند که  به پزشک مراجعه کنیم چون علائم آن شبیه آنفولانراست ، پزشک برای تشخیص قطعی  آزمایشات اولیه و ثانویه ای از قبیل آزمایش خون و عکسبرداری رادیولوژی برای مشاهده مفاصل،سی تی اسکن  در زمان درگیری مغز ودر صورت لزوم آزمایشات تخصصی متعدد دیگر از قلب و سایر اعضا تجویز میکند.

برای درمان بیماری تب مالت معمولا پزشکان برای چند ماه آنتی بیوتیک تجویز میکنند. و چونکه ممکن است بعد از مدتی بیماری عود نماید باید درصورت مشاهده دوباره علائم به پزشک مراجعه نمود.

سخن پایانی

با توجه به توضیحات داده شده و میزان عوارض و خسارات جبران ناپذیر باید گفت همیشه پیشگیری بهتر از درمان بوده و هست، پس بهتر است برای جلوگیری از خطر ابتلا مواردی مثل واکسیناسیون اصولی و به موقع دام و همچنین رعایت نکاتی که باعث جلوگیری از راههای انتقال شده، ازجمله مصرف فراورده های بهداشتی و تماس ایمن با حیوانات و دام اهلی و… را رعایت کنیم.

چنانچه نیاز به مشاوره و راهنمایی در مورد خدمات پرستاری؛ دارید کارشناسان ما به‌ صورت شبانه‌روزی آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند.