تاریخ انتشار: ژانویه 28, 2019نویسنده: دسته بندی: کودک
استفراغ کودکان ؛ چه کار باید کرد؟
استفراغ کودکان چه کار باید کرد؟ شما اگر به عنوان مراقب کودک مشغول به کار هستید و یا مادر کودک هستید به طور یقین بارها و بارها با استفراغ کودکان مواجه شده اید. شاید برای بارهای نخستین که این صحنه را می بینید نمی دانید که باید چه واکنشی را نشان دهید. البته لازم به ذکر است که استفراغ در کودکان یک رویداد کاملا طبیعی می باشد. و اکثر نوزادان به خصوص آن هایی که با شیر مادر تغذیه نمی کنند ممکن است که استفراغ کودکان را تا یک سالگی مشاهده نمایند. اما مادران و پرستار کودک ممکن است که بخواهد بدانید در مواقع استفراغ کودکان چه کاری باید انجام دهد؟ و چه کارهایی را نباید؟ به منظور پاسخ دادن به این سوال  اگر کودک شما دچار استفراغ می شود، بایستی نوع و علت استفراغ به خوبی مشخص شود.
استفراغ کودکان

 انواع و علایم استفراغ نوزادان


معمولا در 48 ساعت نخستی که نوزاد به دنیا آمده است می توانید استفراغ در کودکان تازه متولد شده را مشاهده نمایید.  استفراغ کردن نوزادان تازه متولد شده به دلیل تنگی معده می باشد. البته که از نوزادی به نوزاد دیگر ممکن است متفاوت باشد . یعنی در برخی از نوزادان قابل مشاهده است و در برخی دیگر نه. البته استفراغ در نوزادان همچنین ممکن است یک بیماری مرتبط با سیستم گوارش باشد.
علائم استفراغ، حالت تهوع و سپس خارج شدن شیر از دهان یا همان استفراغ می باشد. . اگر به عنوان مراقب کودک در منزل این علائم را در کودک مشاهده  می کنید، باید بلافاصله با پزشک کودکان مشورت کنید.

استفراغ کودکان  به دلیل رفلاکس معده


در بزرگسالان، به ویژه زمانی که دچار استرس می شوند این رفلاکس معده به وفور دیده می شود. در برخی موارد نیز ممکن است بیماری ریفلاکس در نوزادان دیده شود. در واقع رفلاکس معده به این دلیل در نوزادان دیده می شود که دریچه معده ، که کمک می کند مواد مغذی به معده منتقل شوند و دوباره به دهان بازنگردند به طور کامل توسعه نیافته است. به طور کلی، علائم استفراغ  کودکان در نتیجه تغذیه نوزادان در وضعیت خوابیده رخ می دهد. البته اگر بزرگسال مشکل گوارشی نداشته باشد حتی اگر در وضعیت خوابیده چیزی بخورد دریچه معده از بازگشت مواد غذایی به دهن جلوگیری می کند این درحالی است که همان طور که در بالا نیز ذکر گردید این شرایط در نوزادان ناقص انجام می گردد. به همین دلیل برای رفع این مشکل به مادران توصیه می شود تعداد شیردهی را زیاد و مقدار آن را کم کنند و در حالت خوابیده به نوزادان شیر و یا غذای کمکی ندهند.
در نوزادانی که  تغذیه آنها با شیر مادر انجام می گردد بیماری به ندرت دیده می شود. تغذیه کودک با شیشه شیر کودک  باعث ایجاد این وضعیت می شود. وارد شدن هوا از طریق مری در طول خوردن شیر با یک بطری یا شیشه شیر باعث ناراحتی کودک و در نتیجه استفراغ کودکان و نوزادان می شود. در واقع بیشترین گزارشات از استفراغ کودکان تا 1 سالگی می باشد.
استفراغ کودکان

آیا می توان بعد از استفراغ کودکان دوباره به آنها شیر داد؟


اگر استفراغ کودکان  ناشی از یک بیماری باشد زمانی که دوباره اقدام به شیر دهی کردید در واقع می توانید شاهد استفراع دوباره کودک باشد. البته زمانی که کودکان با شیر تغذیه می شوند حتی اگر هم مشکلی نداشته باشند می توانید از کنار لب های کودک شاهد بیرون آمدن مقدار کمی از شیر باشید. این امر کاملا طبیعی می باشد. به این ترتیب، کودک شیر بیشتری دریافت می کند. با این حال، اگر استفراغ شدید همراه با لرزش بدن باشد، باید فورا از دادن شیر خودداری کنید و کودک را به پزشک ببرید.
در بعضی موارد، ممکن است کودک به دلیل بی قرار بودن تمایل به استفراغ کردن داشته باشد. در این موارد، عجله نکنید و شیر دادن را متوقف کنید. هنگامی که کودک احساس آرامش دوباره کرد، می توانید به شیر دادن ادامه دهید.


استفراغ کودکان بدون داشتن تب


استفراغ نوزادان و استفراغ کودکان  48 ساعت پس از تولد کاملا عادی می باشد. کودک با استفاده از یبند ناف، مواد مغذی را در رحم دریافت می کند. پس از تولد، بند ناف قطع می شود و برخی از مواد که از شکم مادر در بدن کودک باقی مانده بودند با استفراغ خارج می شود. آنچه مادران و پرستار کودک در منزل و یا همراه بیمار باید بداند این است که این وضعیت موقت و گذرا می باشد .
گاهی اوقات به کودک بیش از حد ظرفیت معده اش شیر ​​داده می شود و در این مواقع نوزادان با استفراغ واکنش نشان می دهند. در روزهای اول که نوزادان معمولا تغذیه می شوند، بی تجربه بودن مادران استفراغ کودکان را ایجاد می کند. که اگر مادر مقدار شیر داده شده را تنظیم  کند این مشکل برطرف می گردد.
استفراغ کودکان

استفراغ بیش از حد کودکان

در این مورد، ما می توانیم در مورد تعدادی از اختلالات صحبت کنیم. اول از همه، استفراغ کودکان می تواند یک بیماری شایع در نوزادان باشد. با این حال، ممکن است نشانه یک بیماری مهم نیز باشد. کودک که به دفعات زیاد استفراغ می کند، ممکن است به دلیل حساسیت به شیر مادر باشد زیرا که برخی از نوزادان نمی توانند شیر مادر شان با سیستم گوارشی خود هضم کنند.

یکی از اشتباهات مادران بی تجربه در این گونه موارد این است که مادران و مراقبین کودک از داروهایی که اطرافیان  توصیه می کنند استفاده می نمایند. تا زمانی که پزشک کودک شما این داروها را تایید نکرده است به هیچ عنوان از این داروها استفاده نکنید. یعنی در بسیاری از موارد این داروها نمی توانند مانع استفراغ کودکان گردند.

یکی دیگر از اشتباهات رایجی که مراقبین کودک انجام می دهند این است هنگامی که کودک استفراغ می کند او را به صورت بخوابانیم. این امر می تواند بسیار خطرناک باشد زیرا که این عمل ممکن است به خفگی کودک بیانجامد زیرا برگشت دوباره استفراغ به مری سبب گرفته شدن راه تنفسی کودک می گردد. بهترین و کم خطرترین موقعیت در زمان استفراغ کودک خواباندن او به پهلو و یا به پشت می باشد. که سبب خروج راحت استفراغ می گردد. البته در برخی از موارد سرفه های ممتد در نوزادان نیز ممکن است سبب استفراغ کودکان گردد.

اگر کودک شما خیلی استفراغ می کند، نگران نباشید. ابتدا او را به پزشک بببرید تا علت و زمان استفراغ مشخص شود. پس از این مرحله، می توانید روش درست را در جهت ممانعت از استفراغ نوزادان با انجام دادن توصیه پزشک تعیین کنید.

استفراغ کودکان

راهکرهایی در جهت ممانعت از استفراغ کودکان

  1. تحت هیچ شرایطی از دادن شیر زیاد به کودکان و نوزادان خودداری کنید در بسیاری از موارد مادران و پرستار دکودک در منزل تمایل به تغذیه بیش از حد کودک دارد.
  2. برای تغذیه نوزاد فواصل زمانی مشخصی را در نظر بگیرد. و در خارج از این زمان ها از دادن شیر خودداری نمایید.
  3. بعد از دادن شیر و غذای جامد به کودکان آنها را بلافاصله نخوابانید بلکه در حالت ایستاده قرار دهید.حتی توصیه می گردد که پشت کودک را به آرامی ماساژ دهید تا گازهای اضافه از معده کودک خارج گردد و به اصطلاح عامیانه آروغ بزند.
  4. تغذیه مکرر و به مقدار کم نوزاد
  5. عدم دادن مواد غذایی در حالت بی قراری و گریه نوزادان.
  6. عدام تغذیه کودک در زمانی که خود مادر یا مراقب کودک بی قرار است.

استفراغ نوزادان بیشتر در زمستان دیده می شود. برای این امر دو دلیل وجود دارد. مادران معمولا محیط را بیش از حد گرم می کنند تا بچه ها در زمستان سردشان نشود. نوزادان از یک محیط بسیار گرم به طور منفی تحت تاثیر قرار می گیرند. استفراغ نتیجه این وضعیت است.

دلیل دوم سردی کردن معده نوزادان می باشد. در نتیجه این بی دقتی، نوزادان شروع به استفراغ می کنند البته سردی کردن نوزادان نیز می تواند به دلیل برخی بیماری ها باشد به مانند سرما خوردگی؛ اسهال و … .

لازم به ذکر است که با توجه با توصیه هایی که در بالا آمده است می توانید از استفراغ کودکان ممانعت کنید.

موسسه پرستاری

چنانچه نیاز به مشاوره و راهنمایی در مورد خدمات پرستاری؛ دارید کارشناسان ما به‌ صورت شبانه‌روزی آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند.