
آموزش ادب به کودکان Teach your child good manners یکی از مسئولیت های اساسی والدین در حین تربیت فرزندان است. محققان دریافتند که بچه ها با تعداد زیادی از توانایی های ذاتی به دنیا می آیند، اما رفتار مودبانه جزو هیچ کدومشان نیست. و مدل سازی رفتاری بهترین راه برای اموزش ادب به کودک هست.

راهکارهایی جهت آموزش ادب به کودکان
آموزش ادب به کودک از طریق احترام گذاشتن
باور کنید یا نکنید، شما از زمان تولد کودکتان شروع به یاد دادن ادب به کودکتان می کنید، اما این اموزش به صورت تکلمی و بیان کردن نیست. بلکه رفتار های شما هستند که حکم آموزش ادب به کودکان را دارد.
حرمت و احترام یک شخص به ارزش کارهای خوب او بر می گردد و ریشه آموزش احترام به درجه حساسیت کودک نسبت به کارهایتان بر میگردد.
حساسیت یکی از با ارزش ترین خصوصیاتی است که به کودک می توانید القا کنید. پس قبل از اینکه بخواهید شروع به آموزش ادب به کودکتان نمایید، بهتر است نسبت به کارهای خودتان کمی فکر کنید و ببینید که کارهایتان واقعا چقدر مودبانه هست؟
آموزش احترام گذاشتن با توجه به سن کودک :
اگر صاحب کودک سه ساله هستید، باید بدانید که کودک شما قادر است غذا را با قاشق و چنگال بخورد و بلند شود و روی میز به مدت ۱۵ الی ۲۰ بنشییند و بعد از اتمام غذا، اطراف دهانش را با یک دستمال پاک کند.
در طی زمانی که کودک شما هنوز نوپا است، پیشنهاد می کنیم که بچه تان غذایش را بر روی یک بشقاب کوچک و ساده بخورد و او را به استفاده از ظروف غذا خوری تشویق کنید،
با گفتن جمله ” ما غذا را بر روی زمین نمی اندازیم ” کودکتان را از پرتاب غذا منصرف کنید. هر زمان که چیزی را به کودکتان پیشنهاد می دهید اما کودکتان به آن نیاز ندارد، به او یاد بدهید که در پاسخ به پیشنهاد شما بگوید ” نه متشکرم”.
آموزش ادب به کودکان به واسطه یاد دادن دو عبارت ” لطفا ” و ” از شما متشکرم ” .
یک کودک ممکن است قادر باشد که واژگان ” لطفا ” و ” از شما متشکرم ” را بیان کند اما الزامی نیست که معنی صحیح شان را درک کرده باشد. پس از گذشت مدتی این کودک قادر خواهد بود که واژگان و مفهومشان را به هم مرتبط کند.
اگر کودک شما عادت به گفتن عبارات ” لطفا ” و ” از شما متشکرم ” نمی کند، به طور ملایم و بی درنگ به او بگویید؛ ” اگر کسی به ما یک هدیه بدهد در جواب این هدیه به او چی می گوییم؟ ” یا ” وقتی از کسی بخواهیم که کاری برایمان انجام بده، حرفمان را با چی شروع می کنیم؟ “.
آموزش ادب به کودک به واسطه اشتراک گذاری
کودک شما در حال یادگیری مفاهیم اشتراک گذاری و گرفتن اشیا هست، اگر چه رغبت داشتن برای انجام چنین کاری الزامی نیست.
کودک تان را تشویق کنید تا در هنگام بازی با دوستانش اسباب بازی هایشان را با یکدیگر به اشتراک بگذارند، دوتا از اسباب بازی مشابه را به کودکتان بدهید و به او کمک کنید تا یکی را بتواند به دوستش پیشنهاد بدهد تا او هم با آن وسیله، بازی کند.
آموزش ادب به کودکان از طریق یاد گرفتن معذرت خواهی کردن
اگر چه کودکان در ابتدای درک مفاهیم همدلی هستند، اما با این وجود هنوز نمی توانند درک کنند که چرا باید معذرت خواهی کنند. پس از گذشت زمانی کودکان قادر هستند تا این مفاهیم را درک کند. اما همچمنین ممکن است کودکی بیش از حد درگیر امور اجتماعی خودش باشد و در ابتدا برایش سخت باشد تا بتواند این کار را به تنهایی خودش انجام بدهد.
به عنوان مثال در هنگامی که کودک رفتارهای نادرستی مانند کتک زدن دوستان یا برداشتن وسایل دیگران دارد از این روش استفاده نمایید.
” ما هیچ کس را کتک نمی زنیم، چون کتک به کودک آسیب می رساند ” . زمانی که کودک شما یک اسباب بازی از هم بازیش می دزد، او را از این رفتارها منع کنید. سپس، بی درنگ از او بخواهید تا معذرت خواهی کند، و به او این گونه بگویید که؛ زمانی که ما به کسی آسیبی می رسانیم، ما به او می گوییم ” من متاسفم” .

آموزش ادب به کودک از طریق مکالمه:
اکنون با قوانین پایه یک مکالمه مودبانه آشنا شوید؛
– به کسی که با شما صحبت می کند یا شما با او صحبت می کنید، نگاه کنید. از ک.دک یپرسید که رنگ چشم افراد مخاطبش چه رنگی است.
– به طور ملایم کودکتان را ترغیب به صحبت کردن بکنید. به او اجازه بدهید تا بداند که گاهی اوقات خوب است که بگویید ” من نمی دانم ” .
– در هنگام صحبت دو نفر لازم است صبر نمایید تا صحبت انها تمام شود .
– در هنگام آغاز صحبت کودک را به صبر کردن تشویق کنید بدین وسیله که به کودکتان بگویید که قبل از اینکه بخواهد صحبت کند تا ۵ بشمارد.
-به کودکتان یاد بدهید، زمانی که در حال صحبت کردن هست صحبت او را قطع نکند مگر اینکه وضعیت حیاتی باشد به عنوان مثال؛ یک نفر بیمار هست، یا یک نفر نیاز به دستشویی دارد. در این صورت با یک عذرخواهی می تواند صحبت را قطع کند.
آموزش ادب به کودکان از طریق انجام بازی های سنتی
بازی های سنتی یک فرصت عالی برای اموزش ادب به کودک هستند ( بازی سنتی مثل: سنگ کاغذ قیچی، گل یا پوچ، اسم و فامیلی، شطرنج، منچ، قایم و موشک، …). در این باز ی ها کودک یاد می گیرد که به حقوق دیکران احترام گذاشته و به عنوان مثال نوبت را رعایت نماید.
آموزش ادب به کودک از طریق منصرف کردن او از به کاربردن رفتار های شرم آور:
در اینج به عنوان نمونه به سوال یک مادر نگران در مورد بی ادبی کودکش پاسخ می دهیم.
لطفا کمکم کنید؛ کودکی دارم که دائم دست توی بینی خود می کند و در حال به کاربردن الفاظ شرم آوری چون مدفوع و فحش هست، و همه ی دوستانش از این رفتارها آزرده شده اند و می گویند که کودک شما یک کودک بی ادب است؟
پاسخ: برای اینکه دست در بینی خود نکند، سعی کنید هر صبح که صورتش را می شورد او را ترغیب کنید که چند بار از طریق بینی، فین کند و یک دستمال به او بدهید تا هر وقت که نیاز داشت از آن استفاده کند.
برای به کار نبردن الفاظ شرم آور برای او داستان هایی راجع به کودکان با ادب بخوانید و او را به نیکو سخن کردن تشویق کنید. گاهی اوقات این رفتار ها می توانند نشان دهنده یک نوع نارضایتی در درون کودکتان باشد. که بهتر است زمانی را برای سخن گفتن راجع به این نارضایتی ها با او درنظر بگیرید و یا از یک مشاور کمک بگیرید. از همه ی ان ها بگذریم، در واقع رفتار کودک شما منعکس کننده رفتار شماست.
آموزش ادب به کودکان از طریق مجبور نکردن به مودب بودن
آیا تا به حال فکر کرده اید که چرا بعضی از کودکان اینقدر مودب هستند، دلیل اصلی این است که آنها در محیطی پرورش می یابند که از این کودکان انتظار اخلاق خوب می رود، و هیچ نگرانی بابت بد اخلاقی کودک وجود ندارد و به همین دلیل آنها را مجبور به مودب بودن نمی کنند و این خود کودکان هستند که تحت تربیت صحیح راه مودب بودن را در پیش می گیرند.
آموزش ادب به کودکان از طریق یاد دهی مناسبات اجتماعی:
به کودکانتان اجازه حضور در مراسمات اجتماعی را گرفته تا با حظور در میان افراد بزدگتر واژگان ” لطفا ” ، متشکرم ” ، ” خواهش می کنم قابلی ندارد ” و ” من را ببخشید ” را بشنود و در صورت لزوم به کارببرد.
موسسه پرستاری پرستار اول با کادر مجرب و متخصص در زمینه ارائه خدمات پرستاری و مراقبتی در منزل امادگی دارد به صورت شبانه روزی به ارائه خدمات به هشمهریان گرامی بپردازد. با کارشناسان ما در ارتباط باشید.
نظرتان را در فرم زیر بنویسید و برایمان ارسال کنید
( بدون نظر )