تاریخ انتشار: نوامبر 30, 2021نویسنده: دسته بندی: بیماری, عمومی, مقالات
تومور غدد بزاقی: علل،علایم،روش های پیشگیری و درمان

تومور غدد بزاقی Salivary gland tumors  رشد غیر طبیعی سلول ها است که از غدد بزاقی شروع می شود. خوشبختانه تومورهای غدد بزاقی نادر هستند.

غدد بزاقی غدد تولید کننده بزاق هستند که به بلع و هضم غذا کمک می کند و از دندان های شما در برابر باکتری ها محافظت می کند. سه غدد بزاقی اصلی وجود دارد: غدد پاروتید در جلوی گوش در گونه ها. غدد زیر فکی زیر چانه. غدد زیر زبانی

علل تومور غدد بزاقی

غدد بزاقی بزاق تولید می کنند و دهان را مرطوب نگه می دارد. بسیاری از غدد بزاقی ریز دیگر در لب‌ها، داخل گونه‌ها و در سرتاسر دهان و گلو قرار دارند.

تومورهای غدد بزاقی می توانند در هر یک از غدد بزاقی  شروع شوند. بیشتر آنها غیر سرطانی (خوش خیم) هستند، اما گاهی اوقات می توانند سرطانی باشند. بیشتر تومورهای غدد بزاقی در غدد پاروتید ایجاد می شوند.

درمان تومورهای غدد بزاقی معمولاً با جراحی برای برداشتن تومور انجام می شود. افراد مبتلا به سرطان غدد بزاقی ممکن است به درمان های دیگری نیاز داشته باشند.

علائم تومور غدد بزاقی

علائم و نشانه های تومور غدد بزاقی ممکن است شامل موارد زیر باشد:

یک توده یا تورم روی یا نزدیک فک یا در گردن یا دهان
بی حسی در بخشی از صورت
ضعف عضلانی در یک طرف صورت
درد مداوم در ناحیه غده بزاقی
مشکل در بلع
مشکل در باز کردن گسترده دهان

تشخیص تومور غدد بزاقی

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد

در صورت مشاهده هر گونه علائم و نشانه های مداوم که نگران کننده باشد باید به پزشک مراجعه گردد. داشتن یک توده یا ناحیه ای متورم در نزدیکی غده بزاقی شایع ترین علامت تومور غدد بزاقی است، اما به این معنی نیست که فر سرطان دارد.

بیشتر تومورهای غدد بزاقی غیر سرطانی و (خوش خیم) هستند. بسیاری از بیماری های غیرسرطانی دیگر ممکن است منجر به تورم غده بزاقی شوند، از جمله عفونت یا سنگ در مجرای غدد بزاقی.

علل تومور غدد بزاقی

تومورهای غدد بزاقی نادر هستند. علت بروز آنها مشخص نیست. تومورهای غدد بزاقی زمانی شروع می شوند که برخی سلول ها در غده بزاقی تغییراتی (جهش) در DNA خود ایجاد کنند. DNA سلول حاوی دستورالعمل هایی است که به سلول می گوید چه کاری انجام دهد.

تغییرات به سلول ها دستور می دهد که به سرعت رشد کرده و تقسیم شوند. سلول های غیر طبیعی زمانی به زندگی خود ادامه می دهند که سلول های سالم می میرند. سلول های تجمع یافته یک تومور را تشکیل می دهند.

اگر تغییرات اضافی در DNA اتفاق بیفتد، سلول های غیر طبیعی ممکن است سرطانی شوند. سلول های سرطانی می توانند به بافت های مجاور حمله کرده و آنها را از بین ببرند. آنها همچنین می توانند از تومور جدا شده و به نواحی دیگر بدن گسترش یابند (متاستاز).

انواع تومورهای غدد بزاقی

انواع مختلفی از تومورهای غدد بزاقی وجود دارد. پزشکان تومورهای غدد بزاقی را بر اساس نوع سلول های درگیر در تومورها طبقه بندی می کنند. شناختن نوع تومور غدد بزاقی به پزشک کمک می کند تا بهترین گزینه های درمانی را برای بیمار تعیین کند.

انواع تومورهای غیر سرطانی (خوش خیم) غدد بزاقی عبارتند از:

آدنوم پلئومورفیک
آدنوم سلول بازال
آدنوم کانالی
انکوسیتوم
تومور وارتین

انواع تومورهای سرطانی (بدخیم) غدد بزاقی عبارتند از:

کارسینوم سلول اسینیک
آدنوکارسینوما
کارسینوم کیستیک آدنوئید
کارسینوم سلول شفاف
تومور مختلط بدخیم
کارسینوم موکواپیدرموئید
سرطان انکوسیتیک
آدنوکارسینوم چند شکلی با درجه پایین
کارسینوم مجرای بزاقی
سرطان سلول سنگفرشی

عوارض تومور غدد بزاقی

درمان:

درمان تومورهای غدد بزاقی معمولاً با جراحی برای برداشتن تومور است. افراد مبتلا به سرطان غدد بزاقی ممکن است به درمان های اضافی مانند پرتودرمانی و شیمی درمانی نیاز داشته باشند.

عمل جراحي
جراحی برای تومورهای غدد بزاقی ممکن است شامل موارد زیر باشد:

برداشتن بخشی از غده بزاقی آسیب دیده.
برداشتن کل غده بزاقی.
برداشتن غدد لنفاوی گردن
جراحی ترمیمی.

پرتو درمانی
اگر سرطان غدد بزاقی در فردی تشخیص داده شود، پزشک ممکن است پرتودرمانی را توصیه کند. پرتودرمانی از پرتوهای انرژی پرقدرت مانند اشعه ایکس و پروتون برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می کند.

در طول پرتودرمانی، بیمار روی یک تخت مخصوص دراز می‌کشد در حالی که یک دستگاه در اطراف او حرکت می‌کند و پرتوهای پرقدرت را به نقاط خاصی از بدن بیمار هدایت می‌کند.

شیمی درمانی
شیمی درمانی یک درمان دارویی است که از داروها برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می کند. شیمی درمانی در حال حاضر به عنوان یک درمان استاندارد برای سرطان غدد بزاقی استفاده نمی شود، اما محققان در حال بررسی استفاده از آن هستند.

مراقبت حمایتی (تسکین دهنده).
مراقبت تسکینی یک مراقبت پزشکی تخصصی است که بر تسکین درد و سایر علائم یک بیماری جدی تمرکز دارد.

متخصصان مراقبت های تسکینی با بیمار، خانواده و سایر پزشکان همکاری می کنند تا به بیمار حمایتی را ارائه دهند که مکمل مراقبت های مداوم  باشد. مراقبت تسکینی را می توان در حین انجام سایر درمان های تهاجمی مانند جراحی، شیمی درمانی یا پرتودرمانی استفاده کرد.

جراحی تومور غده بزاقی

عوامل خطرساز تومور غدد بزاقی

عواملی که ممکن است خطر ابتلا به تومورهای غدد بزاقی را افزایش دهند عبارتند از:

  • سن بالاتر. اگرچه تومورهای غدد بزاقی می توانند در هر سنی ایجاد شوند، اما بیشتر در افراد مسن رخ می دهند.
  • قرارگیری در معرض تشعشع. پرتو درمانی برای سرطان، مانند پرتوهای مورد استفاده برای درمان سرطان سر و گردن، ممکن است خطر ابتلا به تومورهای غدد بزاقی را افزایش دهد.
  • قرار گرفتن در محل کار با برخی مواد-  افرادی که با مواد خاصی کار می کنند ممکن است خطر ابتلا به تومورهای غدد بزاقی در آنها افزایش  یابد . مشاغل مرتبط با تومورهای غدد بزاقی شامل مشاغلی است که در تولید لاستیک، استخراج آزبست و لوله کشی نقش دارند.

شرکت پرستاری پرستار اول  با داشتن سال ها تجربه ارزشمند در ارائه خدمات مراقبت و پرستاری در منزل آمادگی دارد به صورت شبانه روزی به همشهریان گرامی ارائه خدمت نماید.

کادر متخصص و آموزش دیده این مرکز در قالب پرستار کودک ، پرستار سالمند و پرستار بیمار با اندوختن تجارب ارزشمند در طی سال ها خدمت رسانی همواره آماده حضور در کنار شما عزیزان می باشد.

هشدار! این مطلب صرفا جنبه آموزشی دارد و برای استفاده از آن لازم است با پزشک یا متخصص مربوطه مشورت کنید.
لطفا به این مقاله امتیار دهید.

چنانچه نیاز به مشاوره و راهنمایی در مورد خدمات پرستاری؛ دارید کارشناسان ما به‌ صورت شبانه‌روزی آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند.