تاریخ انتشار: آوریل 14, 2019نویسنده: دسته بندی: سالمند
مزیت های گوش کردن موسیقی در سالمندان

گوش کردن موسیقی در سالمندان چه مزیت هایی می تواند داشته باشد؟ برای پاسخ دادن به این سوال ابتدا باید به آرامش بخش بودن موسیقی برای کلیه سنین اشاره کرد. با افزایش سن به طبع سرگرمی های فرد کمتر شده و این تایم های خالی را باید با انجام فعالیت هایی پر کرد. مزیت های گوش کردن موسیقی در سالمندان بسیار متعدد بوده که موسسه پرستار اول به عنوان یک موسسه با سابقه چندین ساله در زمینه پرستاری از سالمند و پرستاری از کودک با استفاده از تجارب پرستاران و مشاوران موسسه، به این مسئله پرداخته است. امیدواریم این مطلب برای خوانندگان عزیز مفید واقع شود.

گوش کردن موسیقی در سالمندان مانند سایر فعالیت هایی که سالمندان انجام می دهند می تواند دارای مزایا و معایبی باشد. این نوع استفاده سالمند از این گونه فعالیت ها می باشد که مشخص می نماید سالمند می تواند از آن فعالیت استفاده بهینه نماید یا نه.  گوش کردن موسیقی در سالمندان با صدای بلند و به خصوص با هدفون، می تواند سبب گردد که به شنوایی سالمندان آسیب جدی برسد.  ولی گوش کردن موسیقی های کلاسیک و آرام بخش سلامت روان سالمندان را سبب می گردد. در این میان تشویق سالمندان به رفتن به کنسرت ها نیز بسیار برای سالمندان خوشایند خواهد بود. زیرا علاوه بر لذت بردن از خود موسیقی سبب تقویت روابط اجتماعی سالمند نیز می گردد.

پیشنهاد مقاله : گوش درد و تاثیر سمعک در درمان شنوایی

 گوش کردن موسیقی در سالمندان

افراد سالمند اغلب از تنهایی و افسردگی رنج می‌برند، به خصوص زمانی که در نهایت سر از خانه سالمندان درمی‌آورند. موسیقی به افراد مبتلا به آلزایمر برای تمرکز بر واقعیت کمک فراوانی کرده است، البته تمرکز کوتاه مدت. موسیقی هم‌چنین میزان آشفتگی این بیماران را کاهش داده است. محققان پی برده‌اند افرادی که در گذشته یکی از آلات موسیقی را می‌نواخته‌اند نسبت به کسانی که این کار را انجام نداده‌اند از نظر جسمی و احساسی نزدیکی بیشتری با این روش درمانی خواهند داشت و نتایج بهتری به دست خواهند آورد. پس مس توان نتیجه گرفت گوش کردن موسیقی در سالمندان مزایای بسیار زیادی دارد.

گوش کردن موسیقی در سالمندان و مزیت های آن

معمولا سالمندان به علت افول سن و ناتوان بودن در انجام کارهای روزمره، انگیزه ای برای گوش کردن به موسیقی را ندارند. پس وظیفه والدین یا پرستار سالمند این است که سالمند را به فعالیت های آموزشی و تفریحی ترقیب کند تا باعث افزایش روحیه در سالمند شود. در زیر به چند مورد از مزیت های گوش کردن موسیقی در سالمندان  پرداخته شده است:

1- ایجاد هیجان و افزایش فعالیت های بدن

یکی از مزیت های گوش کردن به موسیقی در سالمندان ایجاد هیجان و فعالیت های بدنی به خصوص تاثیر بی نظیر بر قلب می باشد. در یک مطالعه که پرستاران سالمند در یک موسسه سالمندی آمریکا انجام داده اند به این نتیجه رسیده اند ضربان قلب سالمندانی که به موسیقی گوش می کنند نسبت به سالمندانی که به موسیقی گوش نمی کردند طبیعی تر بوده و فشار خون طبیعی داشته اند.

پیشنهاد مقاله : گوش درد چگونه بوجود می آید؟

 2- تسکین درد

شاید باور این مسئله سخت باشد که موسیقی به تسکین درد کمک می کند ولی در مطالعاتی که در دانشگاه ماساچوست انجام دادند به این نتیجه رسیدند که بیمارانی که از یک درد ثابت رنج می برند با گوش دادن به موسیقی به خصوص موسیقی کلاسیک درد آنها کمتر و تسکین یافته است. در برخی موارد مشاهده شده است که موسیقی هایی مانند جاز یا heavy metal باعث اختلال در روان سالمند شده و در نتیجه این نوع موسیقی ها برای سالمندان توصیه نمی شود. پس می توان تتیجه گرفت که گوش کردن موسیقی در سالمندان باید بر اساس سلیقه خاصی صورت بپذیرد.

 گوش کردن موسیقی در سالمندان

3- تقویت ایمنی بدن

انجمن مدرسه موسیقی واقع در دانشگاه ایالتی میشیگان بسیاری از خواص درمانی موسیقی را لیست کرده است. یکی از جالب‌ترین مطالعات انجام شده نشان می‌دهد که چگونه سطوح اینترلوکین- ۱ که تقویت کننده‌ای کلیدی برای سیستم ایمنی بدن ما هستند، می‌توانند با قرار گرفتن در معرض موسیقی بهبود یابند و تقویت شوند. این مطالعه نشان داد که حتی یک ربع ساعت گوش کردن موسیقی در سالمندان نیز مؤثر است. این تأثیر در کتابی با عنوان تولد دوباره موسیقی یا «The Rebirth of Music» نیز ذکر شده است.

4- افزایش یادگیری و حافظه

یکی از مزیت های گوش کردن به موسیقی در سالمندان، افزایش یادگیری و افزایش حافظه است. در طی تحقیقاتی که موسسه پرستار اول با مشاوران و پرستاران سالمند خود انجام داده بود به این نتیجه دست یافتیم که موسیقی می تواند باعث افزایش یادگیری سالمندان و بازیابی حافظه بلند مدت و کوتاه مدت سالمندان شود. سالمندانی که بیماری آلزایمر را داشته اند با گوش دادن به موسیقی کلاسیک و حتی موسیقی هایی که از آنها خاطره داشتند، خاطرات و حافظه آن ها بازیابی شده و دوباره خاطرات را به طور کوتاه مدت هم که شده از مغز خود گذرانده اند. همان طور که می گویند موسیقی غذای روح می باشد و با گوش دادن به موسیقی مغز و روان آدم راحت و ریلکس می شود.

گوش کردن موسیقی سالمند

5- کاهش استرس

گوش کردن موسیقی در سالمندان که از آن نیز لذت ببرند سطح تولید هورمون کورتیزول ( هورمون استرس) را در بدن کاهش می دهد. یک از مهمترین پیشنهاداتی که می توانیم به والدین و یا پرستار سالمند برای کاهش استرس سالمند کنیم همان ترغیب سالمند برای گوش کردن به موسیقی می باشد.

6-کاهش افسردگی

مطالعات نشان می دهد که 350 میلیون نفر در جهان از افسردگی رنج می برند که بیشترین تعداد این افراد را هم سالمندان به خود تخصیص داده اند. اما پژوهش های دیگر نیز مشخص کرده اند که گوش کردن به موسیقی به خصوص موسیقی های با ریتم شاد می تواند به صورت ناخود آگاه در کاهش افسردگی افراد به خصوص سالمندان تاثیر بی نظیری داشته است.پس یکی از مزیت های گوش کردن به موسیقی در سالمندان کاهش افسردگی می باشد. گوش کردن موسیقی در سالمندان به کاهش افسردگی کمک شایانی می نماید.

7-افزایش روابط اجتماعی

موسیقی باعث افزایش درک فرد و سخن گفتن سالمند می گردد. در ضمن موسیقی اعتماد به نفس شخص سالمند را نیز افزایش داده و باعث می شود فرد در هنگام سخن گفتن هیچ مشکل و استرسی نداشته باشد. گوش کردن موسیقی در سالمندان به حفظ و گسترش روابط اجتماعی سالمند کمک شایان توجهی می نماید.

برای مشاوره رایگان در زمینه پرستاری از کودک و سالمند می توانید با موسسه پرستار اول تماس حاصل بفرمایید.

موسسه پرستاری

چنانچه نیاز به مشاوره و راهنمایی در مورد خدمات پرستاری؛ دارید کارشناسان ما به‌ صورت شبانه‌روزی آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند.