بیماری کاوازاکی kawasaki-disease که بیش تر در کودکان دیده می شود باعث ملتهب شدن دیواره عروق خونی می گردد. این بیماری یکی از دلایل عمده بیماری های قلبی در کودکان است. اما پزشکان در صورت تشخیص زود هنگام می توانند آن را درمان کنند. بیش تر کودکان بدون بروز هیچ مشکلی بهبود می یابند.
بیماری کاوازاکی دلیل اصلی بیماری قلبی در نوزادان و کودکان خردسال در ایالات متحده است. بیش از ۴۲۰۰ کودک آمریکایی سالانه به بیماری کاوازاکی مبتلا می شوند.
این بیماری باعث ایجاد التهاب در رگ های خونی می شود و علائم آن می تواند شدید باشد. علاوه بر تب چند روزه ، در کودکان مبتلا به بیماری کاوازاکی ممکن است علائمی مانند خارش ، تورم غدد گردن ، تورم دست و پا و قرمزی چشم و لب وتوت فرنگی شدن زبان داشته باشد.
در ابتدای ظهور علائم ، بیماری کاوازاکی می تواند عملکرد عضله ی قلب یا دریچه های قلبی را تحت تأثیر قرار دهد که اگر زود تشخیص داده شود و درمان گردد. کودک می تواند طی چند روز با ریسک کم تر ابتلا به مشکلات قلبی مزمن بهبود سریع تری داشته باشد.
۸۰ تا ۹۰ درصد موارد بیماری کاوازاکی در کودکان زیر ۵ سال و بالاتر از ۶ ماه اتفاق می افتد. ابتلا به این بیماری در کودکان مسن و بزرگسال کمتر است. بیماری کاوازاکی مسری نیست. این در میان اعضای خانواده یا کودکان در مراکز مراقبت از کودکان شیوع ندارد.
بیماری کاوازاکی بیشتر در کودکان آسیایی اتفاق می افتد. با این حال ، می تواند افراد را در تمام گروه های نژادی و قومی تحت تأثیر قرار دهد.
علت بیماری کاوازاکی مشخص نیست ، اما تصور می شود واکنش سیستم ایمنی بدن باشد.
علائم و نشانه ها:
بیماری کاوازاکی با تب بالاتر از ۱۰۲ درجه فارنهایت شروع می شود که حداقل برای پنج روز ادامه دارد. سایر علائم و نشانه ها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
ممکن است در هر جای بدن کودک بثورات پوستی ببینید اما معمولا این علائم در ناحیه پوشک شدیدتر است.
چشم های قرمز و خونی بدون چرک ، پوسته ریزی.
تورم و حساسیت غده (غدد لنفاوی) در یک طرف گردن.
دست ها و پاهای متورم همراه با قرمزی در کف دست ها و کف پا.
لب هایی بسیار قرمز ، متورم و ترک خورده. زبانی توت فرنگی مانند با لکه های قرمز و خشن.
تحریک پذیری و کلافگی زیاد
پوسته ریزی انگشتان دست و پا (که به طور معمول ۲ تا ۳ هفته پس از شروع تب اولیه اتفاق می افتد).
علائم زیر ممکن است هم زمان وجود نداشته باشند .از علائم نادر دیگرمی توان به استفراغ، اسهال ، معده درد ، سرفه ، آبریزش بینی ، سردرد و تورم مفاصل اشاره کرد.
چه موقع باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر کودک شما به مدت ۴ تا ۵ روز با هر یک از علائم و نشانه های اصلی بالا تب دارد ، از پزشک خود بپرسید آیا می تواند به بیماری کاوازاکی مبتلا باشد یا خیر. تشخیص آن می تواند کمی مشکل باشد ، بنابراین پزشک گاهی چندین بار کودک را معاینه می کند.
هیچ آزمایش خاص و تایید شده ای برای تشخیص بیماری کاوازاکی وجود ندارد. اگر کودک مشکوک به بیماری کاوازاکی باشد ، پزشک ممکن است آزمایشاتی را برای کنترل عملکرد قلب تجویز کند و ممکن است از خون و ادرار نمونه برداری کند. علاوه بر این ، ممکن است پزشک شما را برای راهنمایی بیشتر در زمینه تشخیص و درمان ، به یک متخصص اطفال در زمینه بیماری های عفونی ، روماتولوژی یا قلب و عروق ارجاع دهد .
عوارض بیماری در صورت عدم درمان و مراقبت از کودک :
اگر بیماری کاوازاکی درمان نشود ، می تواند منجر به عوارض جدی مانند التهاب رگ های خونی شود. این امر به ویژه می تواند خطرناک باشد زیرا می تواند عروق کرونر( رگ های خونی که خون را به عضله قلب می رسانند ) را تحت تأثیر قرار دهد.
خوشبختانه ، درمان طی ۱۰ روز اول بیماری به طور قابل توجهی خطر را کاهش می دهد. به همین دلیل تشخیص زود هنگام و درمان سریع بیماری کاوازاکی بسیار مهم است.
کودکان مبتلا به بیماری کاوازاکی در بیمارستان بستری می شوند. دارویی که برای درمان بیماری کاوازاکی در بیمارستان استفاده می شود ، گاما گلوبولین داخل وریدی است که به صورت تزریقی تجویز می شود. کودکان پس از اتمام دوز حداقل ۲۴ ساعت در بیمارستان می مانند تا اطمینان حاصل کنند که تب برنگشته و علائم دیگر نیز بهبود می یابند.
هم چنین ممکن است برای کاهش خطر ابتلا به مشکلات قلبی به کودکان آسپرین داده شود.
(آسپرین فقط باید تحت نظارت پزشکان به کودکان خردسال داده شود ، زیرا می تواند باعث بیماری کبدی شود). كودك تحت درمان كاوازاكي با دوز كم آسپيرين از بيمارستان به منزل فرستاده مي شود تا آن را به شکل خوراکی به مدت ۶ تا ۸ هفته مصرف كند. وقتی کودک از این بیماری بهبود می یابد ، عجیب نیست که برای چندین هفته خستگی بیش از حد داشته و بسیار بی انرژی باشد.
استراحت در دوره نقاهت بسیار مهم است. هم چنین پوسته ریزی پوست دست و پا نیز دور از انتظار نیست و جایی برای نگرانی وجودندارد.
ولی در صورت بروز تب یا سایر علائم بازگشت بیماری کاوازاکی ، باید بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید. برای تعیین این که آیا کودک باید جهت بستری مجدد به بیمارستان برگردد ، تصمیم پزشک لازم است.
دانشمندان هنوز علت دقیق بیماری کاوازاکی را تشخیص نداده اند. این ممکن است با ژنتیک، ویروس ها ، باکتری ها و سایر موارد مانند مواد شیمیایی مرتبط باشد.
این بیماری مسری نیست ، اما گاهی اوقات به صورت خوشه ای در جامعه اتفاق می افتد. بیش ترموارد ابتلا در زمستان و بهار دیده می شود.
موارد دیگر می توانند خطر ابتلا به بیماری کاوازاکی در کودک را افزایش دهند ، از جمله:
سن: معمولاً کودکانی را که ۵ سال یا کمتر دارند تحت تأثیر قرار می دهد.
جنسیت: پسران یک ونیم برابر بیش تر از دختران مبتلا می شوند.
درمان بیماری کاوازاکی
کودک ممکن است تب ، تورم و مشکلات پوستی و درد زیاد داشته باشد. پزشک ممکن است جهت مراقبت از کودک داروهایی مانند آسپرین و داروهایی که از لخته شدن خون جلوگیری می کنند ، تجویز کند . بدون اینکه ابتدا با پزشک مشورت کنید هیچ دارویی به کودک خود ندهید.
داروهای دیگر تجویزی ممکن است گلوبولین باشد که حاوی پروتئینی به نام آنتی بادی برای کمک به مبارزه با عفونت است.
عوارض بیماری کاوازاکی
از آنجا که این بیماری بیماری قلب کودک را درگیر می کند ، می تواند اثرات جبران ناپذیری داشته باشد، اما اکثر بچه ها کاملا بهبود می یابند و مشکل حادی نخواهند داشت.
در موارد نادر ، این مشکلات برای کودک رخ می دهد:
ریتم غیرمعمول قلب (دیس ریتمی)
عضلات ملتهب قلب ( میوکاردیت )
دریچه های قلب آسیب دیده (نارسایی میترال)
رگ های خونی ملتهب (واسکولیت)
این ها می توانند منجر به مشکلات دیگری از جمله ضعف دیواره شریان شوند. این مورد آنوریسم نامیده می شود که می تواند خطر انسداد شریان قلب کودک را در پی داشته باشد و باعث خونریزی داخلی و حملات قلبی شود .
در موارد شدید ، کودک ممکن است نیاز به جراحی داشته باشد. نوزادان بیش تر در معرض خطر عوارض جدی هستند. در ایالات متحده امریکا ، کمتر از ۱٪ از نوزادان طی علائم اولیه بیماری می میرند. پس از برطرف شدن علائم اولیه ، با پزشک کودک خود مشورت کنید تا مطمئن شوید قلب او بدون مشکل کار می کند.
موسسه پرستاری پرستار اول با داشتن پرستاران با تجربه و آگاه در خصوص بیماری های شایع نظیر کرونا و کاوازاکی آماده ارائه خدمات به کودکان و خانواده ای گرامی می باشد. با کارشناسان ما در تماس باشید.