تاریخ انتشار: سپتامبر 21, 2020نویسنده: دسته بندی: بیماری, سالمند, عمومی, مقالات
فشار خون بالا در سالمندان و وظایف پرستار سالمند در کنترل این بیماری

فشار خون بالا در سالمندان Hypertension in Senior یکی از شایع ترین بیماری ها در افراد سالمند است.  تحقیقات نشان داده است که رگهای خونی با افزایش سن به طور طبیعی “سخت” می شوند و خاصیت ارتجاعی خود را از دست می دهند. این شرایط می تواند دلیل این باشد  که چرا افراد مسن بیشتر در معرض ابتلا به فشار خون هستند.

فشار خون بالا که به آن فشار خون نیز گفته می شود ، برخلاف فشار خون پایین است که به ندرت علائم قابل توجهی دارد. با این حال ، در صورت عدم شناسایی ، اغلب باعث مشکلات جسمی طولانی  مدت می شود.

دلایل فشار خون بالا در سالمندان

فشار خون بالا چقدر شایع است؟

فشار خون هرگز به یک الگوی منظم تبدیل نمی شود. اغلب در طول زندگی به صورت کمی نوسان می کند. اما وقتی  شروع به افزایش خطرناک می کند ، باید درمان شود. بر اساس گزارش محققان ، بیش از 75 میلیون آمریکایی فشار خون بالا دارند اما فقط 54٪ از این افراد (از جمله سالمندان) آن را تحت کنترل دارند.

با این حال ، تعداد افراد بالای 60 سال که از وضعیت خود مطلع هستند ، از سال 1999 افزایش یافته است. بسیاری از بیماریها با فشار خون بالا همراه است که از جمله آنها بیماری قلبی و سکته مغزی می باشد.

 

عوامل موثر در بروز فشار خون بالا در افراد سالمند:

 

چاقی:

مطالعات نشان می دهد که افزایش شاخص توده بدن و همچنین افزایش سن با افزایش فشار خون ارتباط دارد و می تواند منجر به فشار خون بالا شود.

آمارهای ژورنال پزشکی آمریکایی نشان می دهد ، در سال 2017 ، 37٪ از آمریکایی های بالای 60 سال در گروه چاقی طبقه بندی می شوند.

جدا از فشار خون بالا ، چاقی با بسیاری از مسائل بهداشتی دیگر مانند کلسترول بالا ، بیماری های قلبی و سکته مغزی در ارتباط است ، که همه اینها با فشار خون بالا ارتباط دارند.

 

دیابت:

دیابت اغلب با چاقی در ارتباط است و همچنین در ایجاد فشار خون بالا در افراد مسن نقش دارد . رژیم غذایی ضعیف و مصرف زیاد قند می تواند به پیشرفت دیابت کمک کند و با افزایش سن ، در میان افراد سالمند آمریکایی بروز بیماری افزایش می یابد.

دیابت می تواند منجر به مشکلات ثانویه مانند بیماری قلبی شود. بررسی 2007 در مجله پزشکی تحصیلات تکمیلی نشان می دهد که افراد سالمند مبتلا به فشار خون سیستولیک بیشتر در معرض خطر مرگ و میر ناشی از بیماری قلبی هستند .

 

بیماری کلیوی

آمارهای بنیاد ملی کلیه نشان می دهد که بیماری کلیه ، علت اصلی فشار خون بالا ، بعد از دیابت است. در مورد اینکه آیا فشار خون بالا باعث بیماری کلیه میشود یا برعکس برخی گمانه زنی ها وجود دارد.

فشار خون بالا منجر به تنگ شدن ، ضعیف شدن و تصلب شرایین می شود که نمی تواند خون را به طور موثر به کلیه ها برساند .

از طرف دیگر ، بیماری کلیه می تواند به رگ های خونی کلیه آسیب برساند که پس از آن  کلیه نمی تواند مواد سمی را به طور مناسب دفع کند.

این  موضوع می تواند منجر به فشار بر عروق و ایجاد فشار خون بالا شود یا مشکلات جدی تری بوجود آورد. حفظ رژیم غذایی متعادل  و اصلاح سبک زندگی خطر ابتلا به فشار خون بالا را در افراد مسن کاهش می دهد.

 

با افزایش سن ، افزایش چشمگیری در شیوع فشار خون بالا مشاهده می شود ، به طوری که تا 70 سالگی بیشتر افراد دچار فشار خون بالا هستند. این گروه سنی سالخورده با سرعت زیادی در حال رشد و افزایش هستند که نشان دهنده مشکلات جدی در آینده نزدیک در حفظ سلامتی جمعیت سالمندان است.

داده ها و پیش بینی های اداره سرشماری در آمریکا نشان می دهد که زنان مسن تر از 65 سال تا 2030 بیش از 20٪ از جمعیت را تشکیل می دهند. فشار خون بالا بیشتر در میان زنان سیاه پوست مسن شیوع دارد. البته این آمار در کشور ایران نیز در حال رشد و پیشرفت است.

درمان فشار خون بالا درسالمندان

پیامدهای فشار خون بالا در سالمندان

در سالمندان در اثر تغییر در ساختار شریان های خونی  که منجر به افزایش فشار در عروق کرونر و  عروق مغز می گردد  پیامدهای مهمی به دنبال خواهد داشت.

فشار خون بالا یک عامل خطرناک برای بیماری های قلبی عروقی در افراد سالمند  است. بیشتر بیماران مبتلا به انفارکتوس میوکارد ، نارسایی قلبی و سکته مغزی سابقه فشار خون بالا داشته اند.

 

درمورد سالمندان توصیه می گردد که برای کنترل فشار خون بالا در سالمندان بهتر است بیش از درمان های دارویی اقداماتی در خصوص اصلاح سبک زندگی  و استفاده از روش های غیر دارویی  انجام گردد.

با این حال ، اکثر بیماران مبتلا به فشار خون بالا برای کاهش فشار خون به درمان با داروهای ضد فشار خون نیاز دارند.

نیمه عمر بیشتر داروهای ضد فشار خون در بدن افراد سالمند  افزایش می یابد. بنابراین ، استفاده از  کلیه  داروها در افراد مسن باید در کمترین دوز باشد و با افزایش تدریجی تجویز شود.

 

وظایف پرستار سالمند در کنترل فشار خون بالا در سالمندان

  • کمک به کاهش وزن سالمند

هر چه وزن افزایش یابد به همان نسبت فشار خون نیز بالا می رود. اضافه وزن همچنین می تواند باعث اختلال در تنفس هنگام خواب شود (آپنه خواب) ، که فشار خون را بیشتر می کند.

در مردان اگر اندازه  دور کمر بیشتر از 40 اینچ (102 سانتی متر) باشد ، در معرض خطر هستند.

در زنان اگر اندازه  دور کمر بیشتر از 35 اینچ (89 سانتی متر) باشد ، در معرض خطر هستند.

  • همراهی در ورزش روزانه

انجام ورزش روزانه به میزان 30 دقیقه در روز تا حد زیادی سبب کاهش فشار خون می گردد. که همراهی پرستار باس المند سبب تشویق وی به انجام ورزش روزانه می گردد.

اصلاح رژیم غذایی سالمندان

  • کمک به اصلاح رژیم غذایی

استفاده از رژیم غذایی سرشار از سبزیجات و میوه و غلات و امگا 3 سبب بهبود وضعیت فشار خون می گردد

  • کاهش مصرف سدیم در رژیم غذایی

حتی کاهش مقدار اندکی از سدیم در رژیم غذایی سبب بهبود وضعیت فشار خون و سلامت قلب گردد

  • ممنوعیت مصرف الکل

استفاده از الکل نه تنها سبب افزایش فشار خون در بدن می گردد بلکه سبب بروز بیماری های جانبی دیگری نیز می گردد. لازم است پرستار سالمند در این خصوص تمهیدات لازم را پیش بینی نماید.

  • کمک به ترک سیگار

پس از اتمام  هرسیگار ، فشار  خون مقداری  افزایش می یابد . قطع سیگار به بازگشت فشار خون به حالت عادی کمک می کند. پرستار سالمند میتواند نقش بازدارنده مناسبی در جلوگیری از مصرف سیگار داشته باشد و افزایش فشار خون بالا در سالمندان دارد.

  • قطع مصرف کافیین

نقشی که کافئین در فشار خون دارد هنوز مورد بحث است. کافئین در افرادی که بندرت آن را مصرف می کنند می تواند فشار خون را تا 10 میلی متر جیوه افزایش دهد. اما در افرادی که به طور منظم قهوه می نوشند ممکن است نوشیدن آن  تأثیر کمی بر فشار خون داشته باشد یا هیچ تاثیری نداشته باشد. پرستار سالمند با نظارت بر مصرف کافیین می تواند تاثیرات موثری بر کنترل فشار خون سالمند داشته باشد.

  • کاهش سطح استرس

استرس مزمن ممکن است منجر به فشار خون شود. برای تعیین اثرات استرس مزمن بر فشار خون ، تحقیقات بیشتری لازم است. اگر در هنگام استرس به خوردن غذای ناسالم ، نوشیدن الکل یا سیگار رو می آوردید ، استرس می تواند  شدیدا در بالارفتن میزان  فشار خون موثر باشد.

اندازه گیری فشار خون بالا

 

  • اندازه گیری فشار خون بالا در سالمندان  و گزارش وضعیت به پزشک معالج

اندازه گیری فشار خون در منزل می تواند به کنترل و ثابت  نگه داشتن فشار خون کمک کند  دستگاه های اندازه گیری فشار خون به طور گسترده و بدون نسخه پزشک در دسترس هستند. قبل از شروع استفاده از این دستگاه ها  با پزشک در مورد بهترین روش اندازه گیری فشار خون خود مشورت نمایید و مناسب ترین دستگاه را تهیه نمایید.

مرکز پرستاری پرستار اول با داشتن سال هاتجربه در مراقبت از سالمند – کودک و بیمار آماده ارائه خدمات شبانه روزی به هشمهریان گرامی می باشد. کافی است از طریق شماره های درج شده در سایت با کارشناسان این مرکز تماس حاصل فرمایید تا دراسرع وقت نسبت به اعزام نیروهای ماهر و متخصص جهت خدمت گزاری اقدام شود.

چنانچه نیاز به مشاوره و راهنمایی در مورد خدمات پرستاری؛ دارید کارشناسان ما به‌ صورت شبانه‌روزی آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند.