تاریخ انتشار: نوامبر 22, 2018نویسنده: دسته بندی: سالمند, بیماری
چه نکات مراقبتی باید برای سلامت سالمندان در نظر گرفته شود؟(قسمت اول)

تعداد افراد بالای 65 سال در جهان به سرعت در حال افزایش است. در سال های اخیر، توسعه پزشکی، بهبود زندگی فردی و زندگی اجتماعی؛ گسترش فاکتورهای بهداشتی؛ سبب شده است که طول عمر  افراد افزایش پیدا کند و به راحتی شاهد افرادی باشیم که به سنین سالمندی پا می گذارند. و این خود سبب شده است که توجه به بهداشت سالمندان خود اهمیت بسزایی را در خود داشته باشد.در کشور ما درصد سالخوردگان در کل جامعه بر اساس آمار بهزیستی تقریبا 4.5٪ است، در حالی که در سال 2030 انتظار می رود که به بالای  6٪ برسد. به مانند دوران کودکی ؛ نوجوانی و بزرگسالی؛ سالمندی نیز یک مرحله از زندگی بشر می باشد.

سلامت سالمندان: سالخوردگی به چند دسته تقسیم می شود؟

سالخوردگی را می توان به  سه دسته تقسیم کرد:

  1. سالمندان جوان (65 تا 74 سال)
  2. میانسال (75-84)
  3. سالمندان سن بالا (85 سال و بالاتر)

پیری: اگر بخواهیم پیری و یا سالمندی را توصیف کنیم می توانیم آن را  تغییرات فیزیولوژیکی و جسمی دیده شده در فرد که در نتیجه تغییر و گذشت زمان ایجاد می گردد؛ بنامیم. لازم به ذکر است که بدانید سالخوردگی خیلی زودتر از آن چه که شما تصور می کنید آغاز می گردد. در سن 17-18 سال.  در واقع از سن 35-40 سالگی، مرگ و میر در  یک سری از گروه های سلولی که در بدن هستند شروع می شود. با گذشت زمان، و رسیدن به سن میانسالی این سلول ها در انجام وظایف خود با مشکلاتی روبه رو می گردند و دیگر نمی توانند مثل گذشته کارایی خود را حفظ کنند. با رسیدن به حدود ۸۰ سالگی بیشتر این سلول ها دیگر قادر به ادامه حیات نیستند و به همین دلیل است که مرگ رخ می دهد.

 

سلامت سالمندان: چه تغییراتی در بدن سالمندان به وجود می آید؟

تغییراتی که در فعالیت های بدنی رخ می دهد ناشی از پیری می باشد. به طور کلی، شما می توانید کاهش در بافت عضلات را به راحتی مشاهده کنید در زنان به خصوص پس از یائسگی، کاهش شدید مقدار تراکم استخوان برا که به مشکلات عدیده ای منجر می شود را می توانید مشاهده نمایید. بسته به این نقص ها  شما ممکن است  بسیاری از مشکلات را شاهد باشید به مانند: کوتاه شدن قد، انحراف مهره ها کمر و حتی در برخی موارد شکستگی ها می تواند وجود داشته باشد. که البته باعث به وجود آمدن مشکلاتی در سلامت سالمندان می گردد.

تغییرات روحی و روانی را نیز می توانید در سنین سالخوردگی مشاهده نمایید. از جمله: فراموشی؛ مشکلات در حافظه کوتاه مدت؛ خلاقیت؛ کند شدن تحلیل و … که با افزایش سن به مراتب بیشتر می شود. البته که در این میان کاهش توانایی یادگیری ممکن است با کاهش حرکت همراه باشد. اطلاعات و خاطراتی که قبلا به دست آمده هستند باقی می مانند و اطلاعات جدید به سرعت فراموش می شوند. که در واقع این مواردمی تواند سلامت سالمندان از بعد روانشناختی را تهدید کند.

سلامت سالمندان

سلامت سالمندان: بیماری های دوران سالمندی

دمانس یا زوال عقل

دمانس و یا زوال عقل یک اختلال است که معمولا در سالمندان دیده می شود. اگر چه سالمند و یا پرستار سالمند نسبت به این بیماری آگاه هستند،  و می توانند شاهد کاهش حافظه و برخی توانایی های ذهنی باشند. شخص شروع به از دست دادن علاقه به کسانی که در اطراف او هستند می کند. نسبت به مراقب سالمند بی اعتنا می شود یادگیری اطلاعات جدید و یادآوری آنها، پیدا کردن کلمات مناسب در طول مکالمه، کاهش سرعت برای حل مشکلات زندگی روزمره می تواند در طول زمان آشکار گردد. کاهش حافظه عمدتا خود را در ناتوانی در یادآوری شماره تلفن، نام، رویدادهای روزانه و … می تواند نشان دهد. به راحتی افکارش پراکنده می شود ارتباط با محیط زیست و محیط اجتماعی و اطرافیانش شروع به محدود شدن می کند. همان طور که نارسایی اجتماعی واضح تر می شود، تنهایی عمیق تر می شود. سالمند تبدیل به فرد بی قرار و غمگین می شود.  همه این عوامل می توانند او را  بیشتر شکننده، عصبانی یا شکاک کنند. با گذشت زمان، خاطرات گذشته نیز که کمتر آسیب دیده بود ممکن است شروع به پاک شدن کنند.

سلامت سالمندان

آلزایمر

بیماری آلزایمر یک بیماری پیشرفته مغزی است که با پیری همراه است و منجر به اختلالات روحی و رفتاری مختلف، به ویژه فراموشی می شود. حدود یک نفر در هر 10 نفر بالای 65 سال؛ و اگر بیش از 85 سال سن داشته باشد، در حدود یک تا دو نفر دیده می شود. آلزایمر نیز می تواند با مشکلا عدیده ای در تفکر؛ حافظه و عملکردهای جسمی همراه باشد. به همین دلیل فردی را که به عنوان پرستار سالمند آلزایمر انتخاب می کنید می بایستی فردی متبحر و با تجربه باشد.

سالمندان؛ بیماری های مزمن دیگری را نیز می توانند داشته باشند به مانند فشار خون، آترواسکلروز، دیابت که منجر به کاهش فعالیت های ذهنی می شود.

افسردگی

اافسردگی به طور قطعی سبب می شود که بر عملکرد ذهنی فرد تاثیر منفی داشته باشد. به خصوص در افرادی که فعالیت بدنی کمتری دارند، به زندگی اجتماعی وارد نمی شوند، مصرف سیگار و مصرف الکل دارند که باعث کاهش فعالیت های ذهنی در سالخوردگان می شود. بسیاری از این علایم افسردگی زمانی شدت پیدا می کنند که سالمندان دوستان نزدیک خود را از دست می دهند و همچنین زمانی که سلامت جسمی آنها رو به افت می رود. سالمند گوشه گیرتر می شود. و به همین دلیل است که توجه به سلامت سالمندان از بعد جسمی و روانی اهمیت بسزایی پیدا می کند.

در مواجهه با تغییرات ذهنی همزمان با افزایش سن، ممکن است در شخصیت فرد نیز تغییراتی به وقوع بپیوندد. ممکن است در سازگاری با شرایط جدید و پذیرش ایده های جدید سالمندان با دشوای هایی مواجه باشند. آنها کمتر با محیط اجتماعی روبرو می شوند، بیشتر از حد ممکن به بدن و خودشان توجه نشان می دهند و نمی توانند در روابط عمیق تر وارد شوند و این در حالی است که با توجه به داشتن سالیان زیاد تجربه سالمندان به راحتی می توانند از اندوخته های خود ایده های جدیدی را به وجود آورند.

سلامت سالمندان

اضطراب

اضطراب را هم می توانید در سنین بالا ببینید. که می تواند به دلایل فیزیولوژیکی و یا روانی باشد. با افزایش سن و به وجود آمدن مشکلات عدیده ی جسمی برای سالمندان؛ انها ممکن است که ناتوانایی های جسمی مختلفی را تجربه کنند. به همین دلیل ممکن است که آنها منزوی گردند و به زندگی منزوی و محدود روی آورند. زیرا که سالمندان فکر می کنند که می بایستی یک نفر به کمک آنها بیاید چون که ممکن است در انجام نظافت شخصی نیز با مشکلاتی مواجه باشند. این اضطراب ها  که زندگی روزمره ی سالمند را تحت تأثیر قرار می دهند، کیفیت زندگی اش را  نیز کاهش می دهند. اگر به عنوان فرزندان یک فرد سالمند قادر به همیاری والدین خود نمی باشید به شما پیشنهاد می گردد از خدمات پرستاری موسسه پرستاری استفاده کنید. حال این تصمیم با شماست که اقدام به استخدام پرستار سالمند نمایید یا از دوستان خود کمک بگیرید.

هنگامی که یک جوان جوان است باید پیر زن را آماده کنید! تصلب شرایین خانواده، فشار خون بالا، چاقی و دیابت اگر یک فرد باید سن بسیار زودتر در یک رژیم غذایی سالم ایجاد و آن را باید در سال های آینده ادامه داد. با پیری، احساس بوی و طعم کاهش می یابد. تغییرات استخوان ها و دندان ها نیز عملکرد جویدن را مختل می کند. به این ترتیب

چنانچه نیاز به مشاوره و راهنمایی در مورد خدمات پرستاری؛ دارید کارشناسان ما به‌ صورت شبانه‌روزی آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند.