تاریخ انتشار: نوامبر 17, 2020نویسنده: دسته بندی: عمومی
آموزش فرمان پذیری در کودکان اوتیسم از چه راه هایی امکان پذیر است؟

فرمان پذیری در کودکان اوتیسم    follow instructions in autism   از اهمیت زیادی برخوردار است زیرا بر سطوح مختلف زندگی این کودکان تاثیر گذار خواهد بود.

یکی از ارزشمندترین مهارت ها برای کودکان و بزرگسالان مبتلا به اوتیسم ، توانایی پیروی از دستورالعمل ها است. وقتی افراد مبتلا به اوتیسم می توانند دستورالعمل ها را دنبال کنند ، این امر گزینه های بیشتری برای یادگیری ، دوست یابی ، گزینه هایی برای مدرسه و گزینه های زندگی بعد از مدرسه به وجود می آورد.

اگر کودک مبتلا به اوتیسم می تواند تنها می تواند دستورالعمل های یک مرحله ای را فقط با یک یادآوری به انجام برساند ، در اینصورت در پیش دبستانی به حمایت کمتری نیاز دارد.

اگر کودک شما می تواند دستورالعمل های 2 مرحله ای را دنبال کند ، در این صورت احتمال موفقیت در دبستان برای او بیشتر است.
اگر نوجوان شما می تواند در خانه دستورالعمل های روزمره منظم ر را به طور مستقل یا با کمترین کمک انجام دهد ، در این صورت پس از مدرسه فرصت بیشتری برای موفقیت در فرصت های شغلی آینده خواهد داشت.

یکی دیگر از نکات مهم نیز این مطلب است که وقتی کودکان و بزرگسالان مبتلا به اوتیسم ، به بهترین وجه و با کمترین کمک ، دستورالعمل ها را دنبال می کنند ، برای افرادی که از آنها مراقبت می کنند مانند والدین ، پدربزرگ و مادربزرگ ، معلم ، پرستار کودک این کار آسان تر خواهد شد.

چرا فرمان پذیری در کودکان اوتیسم کاری دشوار است؟

پیروی از دستورالعمل ها به مهارت های اساسی زیادی از جمله توانایی موارد زیر احتیاج دارد:

  • کودک به دستورالعمل کلامی توجه کند
  • منظور از دستورالعمل را بفهمد
  • دستورالعمل را بخاطر بسپارد
  • از نظر جسمی توانایی اجرای دستورالعمل را داشته باشد

 

در این مقاله توانایی دنبال کردن دستورالعمل ها را با اختلال در همکاری اشتباه نگیرید. به عنوان مثال کودکی که برای اطاعت از دستور العمل ها مشکل دارد و عمدا نمی خواهد از آنها پیروی نماید با کودکی که توانایی دنبال کردن دستور العمل ها را نداشته باشد متفاوت است.

روشهای آموزش به کودک اوتیسمی

ارزیابی وضعیت فعلی کودک و انتخاب فرمان و دستور العمل مناسب:

شما باید وضعیت فعلی کودک خود را مورد توجه قرار دهید تا بتوانید سطح دستورالعمل های مناسب او را مشخص سازید . به عنوان مثال در ابتدا از دستورات بسیار ساده در منزل شروع نمایید :
مثل “بنشین” “بیا اینجا” “بده”

تغییر دستورالعمل آشنا در محیط خانه

بعد از مرحله اول حالا یک مرحله آموزش جدید در خانه را پیاده سازی کنید . این به این معنی است که یک دستورالعمل آشنا را کمی تغییر دهید تا بدانید که کودک شما به دستورات گوش می دهد و دستورالعمل را درک می کند ، به جای اینکه یک دستورالعمل را حفظ کرده باشد. اگر به کودک خود گفتید بعد از نوشیدنی فنجان خود را روی میز آشپزخانه بگذارد ، با گفتن “فنجان خود را در سینک ظرفشویی بگذارید” دستورالعمل را تغییر دهید .

یک مرحله آموزش جدید در محیط های دیگر

این به معنای استفاده از دستورالعمل های دو مرحله ای در خانه است . به عنوان مثال “کلاه خود را بردار و در کیف خود بگذار”

روال های آشنای دو مرحله ای در سایر محیط ها

این مرحله نیز برای کودک سودمند خواهند بود . کم کم متوجه خواهید شد که مهم است که کودکان با افراد مختلف و در محیط های مختلف دستورالعمل ها را دنبال کنند. از افراد دیگر بپرسید که در هر محیط چه دستورالعمل هایی لازم است انجام شود و اطلاعات مربوط به سایر محیط ها را جمع آوری کنید.

سطح مناسبی را برای آموزش دستورالعمل های کودک خود انتخاب کنید و از آن سطح برای آموزش کودک استفاده نمایید .

آموزش فرمان پذیری در کودکان اوتیسم  4 مرحله دارد:

1-نوع دستورالعملی که کودک باید از ان پیروی نماید را انتخاب کنید.
2-کودک را برای دنبال کردن دستورالعمل تشویق کنید
3-توانایی کودک در پیروی از دستورالعمل ها را برای موقعیت های بیشتر پرورش دهید

4- تکرار عادات

 تصمیم بگیرید که چه دستورالعملی را ارائه می دهید

دستورالعملی را انتخاب کنید که در سطح صحیح باشد. دستورالعمل های خود را روشن و واضح انتخاب نمایید. کلمات غیر ضروری را حذف کنید. به جای “آیا می توانید به اتاق خود بروید و کیفت را بیاوری چون ما باید برای مدرسه آماده شویم” بگویید:

کیفت را بردار (یک مرحله)
“کیفت را ار اتاق بیاور و به من بده” (دو مرحله)

فواید اموزش فرمانپذیری به کودک اوتیسمی

دستورالعمل خود را با سطح ارتباطات فرزند خود مطابقت دهید.

چرا استفاده از سطح مناسب زبان مهم است؟ کودکان مبتلا به اوتیسم مهمترین قسمت آموزش را باید بشنوند. ما می خواهیم وقتی به کودک دستورالعمل می دهیم ، مطمین باشیم که او قادر به انجام این کار است او را برای موفقیت آماده کنیم.
هنگامی که از زبان پیچیده ای استفاده می کنید ، ممکن است کودک شما آنچه را که گفتید درک نکند و این دستورالعمل را نادیده بگیرد.

با بیان مثبت با کودک گفتگو نمایید به عنوان مثال. به جای دستورالعمل “آن را روی زمین نگذارید” ، بگویید “آن را روی میز قرار دهید”.
همچنین در بیان دستورالعمل ها به فرزند خود بگویید که چه کاری باید انجام دهد و او را با سوالات مختلف گیج نکنید .بگویید “حالا به توالت برو” ، نگو “حالا می توانی به توالت بروی؟”. مثال دوم یک سوال است نه یک دستورالعمل.

کودک را برای دنبال کردن دستورالعمل تشویق و کمک کنید
اگر کودک شما از یک دستورالعمل پیروی نمی کند ، کمی راهنمایی یا نشانه های بیشتری به آن اضافه کنید. لازم است تا زمانی که کودک دستورالعمل ها را دنبال نکرده است ، مدام راهنما و نشانه های بیشتری اضافه می کنید.

بیایید برخی از نشانه ها یا پشتیبانی را که می توانید شروع به اضافه کردن کنید ، بررسی کنیم. ما از مثالی استفاده خواهیم کرد که پدر یا مادری می خواهد به او بیاموزد اسباب بازی خود را جمع کند:

معمولا توصیه میشود اولین بار بدون هیچ گونه نشانه یا کمکی به کودک دستورالعمل بدهید، زیرا این هدف نهایی ما است. اگر کودک به حرف شما بی توجه بود موارد زیر را انجام دهید :

نکته 1: به کودک نزدیکتر شوید و دستورالعمل را دوباره با استفاده از صدای آهسته تکرار کنید
نکته 2: بازوی کودک را به آرامی لمس کنید و دستورالعمل را تکرار کنید
نکته 3: دستان خود را بر روی دستان فرزند خود بگذارید و شروع به استفاده از دستان آنها برای جمع آوری لوازم اسباب بازی کنید همانطور که می گویید ، “اسباب بازی ها را جمع کن “.

روش های مختلفی وجود دارد که می توانید با کودکان اوتیسم ککار نموده و  فرمان پذیری در کودکان اوتیسم  را تقویت نمایید. دستورالعمل هایی که استفاده می کنید باید برای کودک شما شخصی باشد.

می دانیم که هر وقت به کودکان اوتیسم کمک زیادی داده شود تا از یک دستورالعمل پیروی کنند ، آنها انتظار دارند هر بار به آنها کمک کنید.
اگر همیشه خیلی به کودک کمک کنید ، کمتر یاد می گیرند که به طور مستقل دستورالعمل ها را دنبال کنند.
اگر برای درک بهتر فرزندتان از دستورالعمل ها به کمک نیاز دارید ، با آسیب شناس یا درمانگر کودک خود صحبت کنید.

اهمیت آموزش به کودکان اوتیسمی

راهکارهایی که می تواند برای فرمان پذیری در کودکان اوتیسم استفاده شود شامل موارد زیر است:

دستورالعمل را به آرامی و با کمی تاکید بیشتر در صدای خود تکرار کنید
هنگام تکرار دستورالعمل ، شانه یا بازوی کودک را لمس کنید
هنگام تکرار دستورالعمل ، از یک اشاره (مثلاً یک نقطه) استفاده کنید

با تکرار دستورالعمل ، از نظر جسمی به کودک کمک کنید تا دستورالعمل را دنبال کند. شما از نظر جسمی به آنها کمک می کنید تا دستورالعمل را دنبال کنند و مشاهده کنید که آیا آنها می توانند به تنهایی این دستورالعمل را به پایان برسانند.
در کودکان اوتیسم وقتی نتیجه فوری ، مثبت و معناداری پس از دنبال کردن یک دستورالعمل به دست می آورند ، بهتر یاد می گیرند.

بهتر است والدین همانطور که کودک را تشویق می کنند لبخند بزنند و از صدای بسیار خوشحال استفاده کنند: 

“هورا”
“توانجامش دادی!”
“عالیه ، کیف خودت را برداشتی”
“من عاشق روشی هستم که کیف خودت را پیدا کردی”

راه دیگر برای تشویق کودک این است که پس از اجرای دستورالعمل فرزندتان که به با موفقیت به انجام رسیده است یکی از کارهای مورد علاقه کودک را به انجام برسانید .
مثلا پس از اینکه کودک با موفقیت اسباب بازی های خود را جمع نمود بگویید “حالا برویم و یک میان وعده بخوریم”.

 

برای آموزش  فرمان پذیری در کودکان اوتیسم ، توانایی پیروی از دستورالعمل ها را برای افراد بیشتر و موقعیت های  مختلف پرورش دهید .

هنگامی که کودک شما می تواند بیشتر اوقات در خانه بدون کمک از دستورالعمل ها پیروی کند ، پس باید مطمئن شویم که او می تواند همان کار را با افراد دیگر و در شرایط دیگر انجام دهد.
ما می دانیم که کودکان اوتیسم همیشه به طور طبیعی مهارت ها را تعمیم نمی دهند. آنها فقط ممکن است دستورالعملهای فردی را که معمولاً به آنها دستور می دهد ، را دنبال کنند.

بررسی کنید که فرزند شما می تواند در شرایط مختلف از دستورالعمل ها پیروی کند:

در خانه اگر دستورالعمل توسط شخص دیگری داده شود چه اتفاقی می افتد؟
اگر فرزند شما می تواند بدون کمک در خانه از یک دستورالعمل پیروی کند ، چه اتفاقی می افتد که همین دستورالعمل را  مادربزرگ به او بدهد؟
اگر کودک شما می تواند بدون کمک در خانه یک دستورالعمل را دنبال کند ، چه اتفاقی می افتد که معلم پیش دبستانی همان دستورالعمل را بدهد؟
قبل از رفتن به سوی  دستورالعمل های پیچیده تر ، اطمینان حاصل کنید که  کودک به اجرای دستورالعمل ها در موقعیت های مختلف به درستی تسلط دارند.

اهمیت تکرار در پرورش فرمان پذیری در کودکان اوتیسم:

فرمان پذیری در کودکان اوتیسم را به عنوان یک عادت یا کار عادی درآورید. انجام عادات برای همه کودکان ، به ویژه برای کودکان اوتیسم آسان تر است. ما می دانیم که آنها وقتی با کارها آشنا هستند ، بهترین عملکرد را دارند.

مرکز پرستاری پرستار اول با کادر مجرب و متخصص آماده ارائه خدمات مراقبت و پرستاری به صورت شبانه روزی می باشد. کافی است با کارشناسان این مرکز تماس حاصل نموده و در اسرع وقت پرستار کودک، پرستار سالمند و پرستار بیمار  جهت ارائه خدمت اعزام خواهد شد.

 

چنانچه نیاز به مشاوره و راهنمایی در مورد خدمات پرستاری؛ دارید کارشناسان ما به‌ صورت شبانه‌روزی آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند.