تاریخ انتشار: آوریل 13, 2019نویسنده: دسته بندی: کودک
روش های تشویق کودکان

روش های تشویق کودکان و حتی در بعضی مواقع تنبیه کودکان در مقابل کارهای نادرستشان، یک نوع روش تربیتی خاصی به حساب می آید. تشویق کودکان به عنوان یک پاداش دهی تلقی می شود. یعنی کودک در قبال کارهایی که انجام می دهد از طرف خانواده برای انجام دوباره همین کارها، مورد تشویق قرا می گیرد. تشویق و تنبیه می بایستی در زمان و در جای مناسب انجام گردد. چه والدین و چه پرستار کودک در منزل می بایستی زمان های مناسب تشویق کودکان را بدانند. زیرا که مراقب کودک آشنا به مباحث روانشناسی کودک به خوبی می تواند از تشویق کودکان برای افزایش یک رفتار استفاده نماید. موسسه پرستار اول با سابقه چندین ساله در زمینه پرستاری از کودک و پرستاری از سامند، در این مقاله سعی داشته است تا روش های تشویق کودکان را با استفاده از تجارب پرستاران و مشاورانش برای شما عزیزان ارائه دهد. امیدواریم این مطلب برای خوانندگان مفید واقع شود.

روشهای تشویق کودکان

رفتارهای کودک باید مورد توجه والدین یا پرستار کودک قرار بگیرد زیرا که رفتارهای مناسب کودکان در هر زمانی بهید سبب تشویق کودکان گردد. به طور طبیعی هر فردی صرف نظر از سنش دوست دارد به خاطر انجام کارهای خوب مورد تشویق قرار بگیرد. ولی چون سن کودکی یک دوره حساسی بوده و شخصیت کودکان در این سن شکل می گیرند، باید در مورد تربیت کودک و تشویق برای انجام کارهای خوب دقت زیادی شود. در واقع شما با تشویق کودکان باعث تثبیت و تقویت رفتارهای کودکان می شوید. تشویق کودکان دارای مزایای زیادی است که در زیر به چند نمونه از این مزایا اشاره می کنیم:

  • افزایش اعتماد به نفس: اگر کودکتان را به خاطر انجام امور درست تشویق کنید شما در اولین مرحله اعتماد به نفس کودکتان را افزایش می دهید. اعتماد به نفس بالا نیز باعث رضایت از زندگی و شادی و … را به دنبال خواهد داشت.
  • افزایش انگیزه برای کارهای بیشتر: تشویق کودکان باعث ایجاد انگیزه برای انجام کارهای خوب بیشتر خواهد شد.
  • افزایش پشتکار: کودکانی که برای کارهای خوبشان مورد تشویق قرار می گیرند پشتکار بهتری نسبت به بقیه کودکان خواهند داشت.

رفتارهای طبیعی هر فردی نسبت به سن آن متفاوت بوده و ممکن است هر شخصی در هر بازه سنی کارهای خوب یا بدی را انجام دهد. ولی در سنین پایین اگر کودکی به خاطر انجام کارهای مثبتش، مورد تشویق والدین و پرستار کودک قرار بگیرد با یک پشتکار مناسبی وارد سنین بعدی خواهد شد. روش های تشویق کودکان متعدد بوده ولی چند نمونه از این روش های را در ادامه آورده ایم و در مورد آن ها توضیح مختصری ارائه داده ایم.

روش های تشویق کودکان

تشویق های کودکان ممکن است به صورت کلامی یا غیرکلامی باشد. سنین خردسالی معمولا برای تشویق های غیرکلامی مناسب تر است. در زمانی که خردسال را تشویق می کنید سعی کنید احساسات و هیجانات خود را نیز نشان دهید تا نوزاد انرژی را از هیجانات شما دریافت کند. تشویق های غیرکلامی هم مانند هدیه دادن، تشکر از طریق حرکات دست و صورت ( مثلا دست بر شانه کودک زدن و چشمک زدن و … ) .

1- در تشویق کودکان خود روراست و صادق باشید

یکی از روش های تشویق کودکان روراست بودن با کودکان است. گاهی مشاهده شده است والدین، کودکان را  صرف برای این که اعتماد به نفس کودک را افزایش دهند کودکان خود را تشویق می کنند حتی اگر کاری را انجام نداده باشد. در واقع این عمل درست نبوده و در برخی موارد مشاهده مشده که انتظار کودکان را افزایش می دهد. باید در مورد رفتارهای کودکان خود روراست باشید. زمانی که کودکتان را سر چیزهای بی مورد تشویق می کنید، در واقع ارزش تشویق کردن را کاهش می دهید و اگر در قبال یک کار پسندیده اش تشویق کنید، در این صورت تشویق شما را عادی جلوه می دهد.

برخی موارد هم مشاهده شده است که تشویق برای گول زدن کودک می باشد. این نوع تشویق هم جز تشویق های ناصادق بوده و باعث می شود کودک نیز این نوع رفتارها را یاد بگیرد و در طول زندگی هم برای گول زدن مردم از تشویق های دروغین استفاده کند. تشویق های دروغین تاثیرات منفی زیادی دارند. برای مثال کودکتان را به خاطر کار خوبی که انجام داده است تشویق کرده اید و قول پارک رفتن را داده اید. اگر به قول خود عمل نکنید در این صورت همیشه در نزد کودکتان تشویق های شما بی ارزش تلقی خواهد شد.

روشهای تشویق کودکان

2- به طور مکرر کودک را مورد تشویق قرار ندهید

تحسین و تشویق یکسره از کودکان، انگیزه کودکان را در انجام دادن کارها از بین می برد. طی تحقیقاتی که در کشور انگلیس برای کودکان در سن 6-9 سال در یک مدرسه انجام شد، نشان داد کودکانی که به طور مکرر در کلاس درس به خاطر کمک به دیگر همکلاسی هایش مورد تشویق معلم خود قرار گرفته است روز به روز انگیزه برا کمک کردن به همکلاسی هایش کاهش پیدا کرده است. به همین نباید تشویق ها به صورت مکرر باشد. تشویق کودکان می بایستی به صورت برنامه ریزی شده از سمت پرستار کودک انجام گیرد.

3- تشویق کودکان می بایستی شامل انجام کار باشد تا تشویق کودک

سعی کنید به جای تشویق کودکتان، انجام کار را تشویق کنید. کودک را برای رسیدن به اهداف مشخص و خوب تشویق کنید و کارهایی که خوب است را در چشم کودک خود بزرگ جلوه دهید و تا تشویق شما باعث بشود کودک برای انجام امور دیگر نیز انگیزه پیدا کند.

4- تشویق تلاش کودکان به جای مهارت

یکی از روش های تشویق کودکان تشویق تلاش های کودکان می باشد. والدین یا پرستار کودک باید تلاش های کودکان را بیشتر از مهارت کودکان تشویق کند. به صورت طبیعی حتی یک انسان بزرگسال هم ممکن است تلاش زیادی انجام دهد ولی به هدفی که خواسته نرسد. تلاش فرد ارزشمند بوده و باید در هر صورت مورد تشویق واقع شود. اگر کودک به خاطر تلاش هایش تشویق شود، انگیزه انجام کارهای بزرگ دیگر نیز به دست خواهد آورد.

این نکته‌ای اساسی است که والدین بتوانند به تشویق‌های خود جنبه مادی ندهند. البته وجود جنبه مادی و بهره‌گیری از اشیایی که مورد علاقه کودک است، اشکالی ندارد به این شرط که کودک را دچار شرطی شدن نکند. اما راهکارهای بهتری هم وجود دارد. مثلا اینکه یکی از رفتارهای خوب و شایسته کودکتان را در حضور خودش و در مجلسی که دیگران هم حضور دارند، مطرح کنید و این می‌تواند عامل خوبی برای تشویق او باشد.

برای مشاوره رایگان در مورد مسایل کودک و سالمند می توانید با موسسه پرستار اول تماس بگیرید.

موسسه پرستاری

 

چنانچه نیاز به مشاوره و راهنمایی در مورد خدمات پرستاری؛ دارید کارشناسان ما به‌ صورت شبانه‌روزی آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند.