تاریخ انتشار: اکتبر 12, 2020نویسنده: دسته بندی: سالمند, بیماری, مقالات
استرس در سالمندان چه عوارضی دارد و نقش پرستار سالمند در کنترل آن چیست؟

استرس در سالمندان Effects of Stress On Older Adults یکی از شایع ترین مشکلات عصبی است که برای سالمند و اطرافیان او مشکل ساز است.

 هنگامی که بدن احساس خطر می کند ، مغز سیگنال هایی را ارسال می کند که عضلات را سفت میکند و غدد فوق کلیوی را برای ترشح هورمون های استرس هدایت می کند. هورمون های استرس ، مانند آدرنالین و کورتیزول ، شما را وادار می کند تا سریع تر نفس بکشید  ، فشار خون را بالا برده و این تغییرات فیزیولوژیکی سرعت واکنش شما و قدرت شما را افزایش می دهد ، استقامت شما را بهبود می بخشد و تمرکز شما را افزایش می دهد.

از این واکنش به عنوان واکنش استرس یاد می شود و برای زنده ماندن کاملاً طبیعی و ضروری است. هنگامی که مغز شما پذیرفت که در معرض خطر نیستید ، بدن شما به حالت عادی پیش از استرس خود برمی گردد. از طرف دیگر ، استرس مزمن برای سلامتی شما مضر است و به ویژه برای سالمندان خطرناک است.

اثرات استرس در سالمندان

رابطه استرس در سالمندان و تضعیف سیستم ایمنی:

شما به احتمال زیاد در زندگی خود زمانی را تجربه کرده اید که استرس داشته اید و بیمار شدید  وضعیت شما فقط وقتی استرس آورتر می شود که مجبور شدید همه چیزهایی را که به وسیله آنها تحت فشار بوده اید را متوقف کنید تا به خودتان اجازه بهبود یافتن دهید. آنچه ممکن است متوجه نشوید این است که “تحت فشار قرار گرفتن” احتمالاً دلیل بیماری شما ست. استرس به عنوان سرکوب کننده سیستم ایمنی بدن شناخته می شود و شما را مستعد بیماری می کند.

سالمندان سیستم ایمنی ضعیف تری دارند به همین خاطر بیشتر بیمار می شوند و روند بهبودی طولانی تری دارند.

استرس باعث تولید آدرنالین در بدن می شود ، که فشار خون و ضربان قلب شما را افزایش می دهد. اما رابطه بین استرس و بیماری های قلبی بسیار فراتر از عوامل قابل اندازه گیری است. استرس می تواند باعث شود افراد سالمند در فعالیت هایی مانند نوشیدن بیش از حد ، پرخوری و مصرف مواد مخدر به دنبال تسکین باشند. هر یک از این فعالیت ها می تواند به عروق خونی آسیب برساند و خطر ابتلا به بیماری های قلبی را افزایش دهد.

تولید طولانی مدت آدرنالین می تواند رگ های خونی را منقبض کرده و منجر به کاهش شنوایی و بینایی موقت شود. استرس می تواند معده شما را تحت تاثیر قرار دهد تا احساس بیماری کنید. این احساس بیماری هنگامی رخ می دهد که استرس پاسخ “جنگ یا گریز” را در سیستم عصبی مرکزی شما فعال می کند. سیستم عصبی مرکزی می تواند جریان خون را متوقف کند ، باعث انقباض عضلات گوارشی شما و کاهش ترشحات لازم برای هضم غذا می شود. استرس مزمن یا شدید می تواند منجر به مشکلات گوارشی جدی مانند سندرم روده تحریک پذیر شود.

معمولاً با افزایش سن مشکلات مربوط به دندان افزایش می یابد و افراد مسن را مستعد شکستگی و حفره می کند. استرس می تواند در بروز این مشکلات دندانی نقش داشته باشد وقتی که آنها در طول روز با فشار روانی فک خود را جمع کنند و دندان های خود را ناخواسته خرد کنند.

عوامل استرس زا اغلب با افزایش سن تغییر می کنند. در اینجا برخی از رایج ترین عوامل استرس زا که توسط  سالمندان تجربه می شوند آمده است که عبارت است از:

 

  • کاهش سلامتی
  • افزایش وابستگی به دیگران
  • هزینه های بهداشت و درمان
  • کاز دست دادن انرژی:از دست دادن انرژی می تواند برای سالمندان ناامید کننده باشد ، زیرا آنها مجبور به کاهش سرعت زندگی خود می شوند.
  • از دست دادن توانایی انجام کارهای مورد علاقه خود
  • تنهایی و انزوا:

تنهایی و انزوا دو عامل استرس زای بسیار رایج برای بزرگسالان پیر است. در اینجا چند نمونه از دلیل حساسیت سالمندان به خصوص در تنهایی و گوشه گیری آورده شده است.

انزوا و استرس در سالمندان

 

استرس در سالمندان یک عامل مشترک در زندگی  انسان ها است. کودکان استرس را از مدرسه ، موقعیت های جدید اجتماعی تجربه می کنند. بزرگسالان استرس کار ، پرداخت قبض ، تربیت بچه و انجام دادن کارهای خانه را احساس می کنند. سالمندان همچنین احساس استرس می کنند ، حتی اگر برخی بازنشسته شده باشند ، فرزندان خود را بزرگ کرده  باشند استرس بخشی از  از زندگی افراد در هر سنی است.

استرس در سالمندان  طاقت فرسا است. این نوع تنش در سالمندان  دارای عوامل موثری مانند از دست دادن همسر یا دوستان است. زندگی به تنهایی می تواند حس انزوا را افزایش دهد. گاهی اوقات کارهای ساده زندگی روزمره می تواند باعث استرس در کسانی شود که محدودیت های جسمی یا پزشکی را تجربه می کنند. اثرات استرس گاهی اوقات شرایط سلامتی را که برخی از سالمندان از آن رنج می برند ، تشدید می کند و باعث نگرانی بیشتر می شود

استرس می تواند به طرق مختلف خود را نشان دهد.

نشانه های شایع برای تشخیص استرس سالمند:

  • تغییر در عادات غذایی ، مانند پرخوری یا از دست دادن اشتها ، می تواند ناشی از فشار روانی شدید باشد.
  • نوسانات خلقی ناشی از استرس ممکن است در افزایش تحریک پذیری ، غم عمومی یا افسردگی وجود داشته باشد.
  • استرس در سالمندان می تواند باعث مشکلات حافظه شود به صورت  فراموشی نام ها ، مکان ها یا چیزهای دیگری بوجود آید. عدم تمرکز ممکن است به یک مشکل تبدیل شود. استرس در سالمندان ممکن است باعث شود تصمیم گیری در آنها ضعیف شود ، مانند هزینه های بیش از حد ، در حالی که بودجه محدودی دارند.
  • علائم جسمی استرس می تواند شامل بدن درد و یا افزایش دوره های بیماری باشد. تغییر در الگوی خواب مشکل در خوابیدن یا قطع خواب شبانه  می تواند استرس قابل توجهی را نشان دهد.
  • سالمندانی که استرس طاقت فرسایی دارند اغلب خود را از دیگران جدا می کنند و از معاشرت یا مشارکت در فعالیتهایی که قبلاً از آنها لذت می بردند امتناع می ورزند.

مضرات استرس در سالمندان

پرستار سالمند باید از استرس در سالمندان آگاهی داشته باشند و علایم آن را بشناسند

دانستن علائم و تشخیص زودهنگام آنها می تواند به سالمندان کمک کند تا عوامل استرس را بشناسند و برای کاهش تأثیراتی که استرس ایجاد می کند ، گام بردارند. فعالیت هایی مانند یوگا ، پیاده روی و سایر تمرینات بدنی که برای افراد سالمند طراحی شده است ، تسکین دهنده ای عالی است. بسیاری از سالمندان از مزایای کلاس های یوگا متناسب با توانایی های جسمی خود بهره مند می شوند.

برخی از سالمندان قادر به شرکت در فعالیت های بدنی نیستند ، اما روش های دیگری نیز برای کاهش استرس در سالمندان وجود دارد.

داشتن یک رژیم غذایی سالم و متعادل و داشتن یک خواب خوب در شب می تواند استرس را از بین ببرد.

پیوستن به یک فعالیت غیر جسمی گروهی، ایجاد معاشرت و فرصتی برای پاکسازی ذهن از مسئولیت های روزمره است.

راه های کاهش استرس در سالمندان عبارت است از:

اجتناب از مصرف کافئین

از مصرف نیکوتین و هر نوع نوشیدنی حاوی کافئین و الکل خودداری کنند یا حداقل آن را کاهش دهید .کافئین و نیکوتین محرک هستند و به همین دلیل سطح استرس را افزایش می دهد.

کاهش مصرف مواد قندی

این مواد در بسیاری از غذاهای تولید شده (حتی در غذاهای شور مانند سس سالاد و نان) وجود دارد و باعث از بین رفتن انرژی می شود و احساس خستگی و تحریک پذیری می کند. به طور کلی ، سعی کنید یک رژیم غذایی سالم ، متعادل و مغذی داشته باشید.

تنظیم خواب

کمبود خواب دلیل مهم استرس است. و استرس نیز سبب قطع شدن خواب  می شود  زیرا افکار منفی و نرااحت کننده به طور مداوم در ذهن سالمند می چرخند و مانع از آرامش کافی برای خوابیدن می شوند بنابراین در شبانه روز حداقل 8 ساعت خواب راحت داشته باشید.

اطمینان حاصل کنید که اتاق خواب شما ساکت است و هیچ عامل محرکی دوباره باعث از بین رفتن آرامشتان نخواهد شد.

اگر می دانید این امر می تواند منجر به اختلالات خواب شود ، از مصرف کافئین در عصر خودداری کنید و همچنین از مصرف زیاد الکل خودداری کنید.

هرگونه فعالیت ذهنی را برای چندین ساعت قبل از خواب متوقف کنید تا به مغزتان فرصت آرامش دهید. برای آرامش بدن ، تسکین خستگی چشم و کمک به فراموش کردن چیزهایی که شما را آزار می دهد ، چند دقیقه حمام گرم کنید یا یک کتاب بخوانید.

آرامش و استرس در سالمندان

استرس در سالمندان و تکنیک های آرامش را امتحان کنید

هر روز سعی کنید با یک روش کاهش استرس به آرامش خود کمک کنید. روش های مجرب زیادی برای کاهش استرس وجود دارد ، بنابراین چند مورد را امتحان کنید و ببینید چه چیزی برای شما بهتر است به عنوان مثال ، خود هیپنوتیزمی را امتحان کنید که بسیار آسان است و انجام آن در همه جا ، حتی در پشت میز کار یا اتومبیل انجام می شود. یک تکنیک بسیار ساده تمرکز روی کلمه یا عبارتی است که برای شما معنای مثبتی دارد.

کلماتی  مثبت مانند “آرام” “عشق” و “صلح” باعث آرامش میشود ، یا شما می توانید از یک عبارت تاکیدی  مانند “من در زندگی خود سزاوار آرامش هستم” یا “خداوندا به من آرامش بده”.  استفاده نمایید.

اگر متوجه شدید ذهنتان پریشان و سرگردان است یا از افکار ناگهانی منفی در رنج هستید ، کافی است این افکار را نادیده بگیرید و تمرکز خود را به کلمه یا عبارت انتخاب شده برگردانید. اگر بعداً متوجه شدید دوباره دچار تنش شده اید ، به سادگی کلمه یا عبارت خود را در سکوت تکرار کنید.

صحبت کردن با کسی در مورد احساستان می تواند مفید باشد صحبت کردن می تواند با از بین بردن حواس شما از افکار استرس زا یا از بین بردن برخی از تنش های ایجاد شده با بحث در مورد آن کار کند.

مرکز پرستاری پرستار اول با کادری با تجربه و متخصص آماده ارائه خدمات شبانه روزی در زمینه پرستار سلامند ، پرستار کودک و پرستار بیمار است.

چنانچه نیاز به مشاوره و راهنمایی در مورد خدمات پرستاری؛ دارید کارشناسان ما به‌ صورت شبانه‌روزی آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند.