تاریخ انتشار: دسامبر 18, 2021نویسنده: دسته بندی: کودک
عفونت گوش در کودکان و روش های پیشگیری و درمان آن

عفونت گوش Ear infections در کودکان کوچک بسیار شایع است. اکثر عفونت ها به سرعت بهبود می یابند و معمولا جدی نیستند. دو نوع عفونت گوش که اغلب در کودکان دیده می شود، عفونت گوش میانی (اوتیت میانی) و عفونت گوش خارجی (اوتیت خارجی) است. بیشتر عفونت های گوش در واقع گوش میانی را درگیر می کند.

علل عفونت گوش

 

همچنین بخوانید: پرستار کودک

 

هر بار که عفونت گوش میانی رخ می دهد، مایع در پشت پرده گوش جمع می شود. این مایع معمولاً به آرامی و به صورت خود به خود از بین می رود ،اما در کودکانی که مکررا دچار عفونت می شوند ممکن است مایعات بیشتری در پشت پرده گوش باقی بمانند. به این مشکل گوش چسبنده گفته می شود .

گوش چسبنده ممکن است هفته ها یا ماه ها دوام بیاورد و شنیدن صداها را برای کودک سخت تر کند. گاهی اوقات، گوش چسینده می تواند به طور موقت بر رشد گویش و زبان کودک تأثیر بگذارد.

علت عفونت گوش چیست؟

نوزادان و کودکان خردسال بیشتر از کودکان بزرگتر دچار عفونت گوش میانی می شوند زیرا لوله های کوچکتری دارند (به نام شیپور استاش) که گوش میانی را به گلو متصل می کند.

وقتی کودک سرما می‌خورد، میکروب‌های گلو می‌توانند به گوش میانی بروند و باعث عفونت شوند. عفونت‌ها راحت‌تر در لوله‌های کوچک‌تر ایجاد می‌شوند و این امر غیرمعمول نیست که کودکان کوچک در یک سال به عفونت‌های گوش زیادی مبتلا شوند، گاهی اوقات حتی یک بار در ماه ممکن است این اتفاق بیفتد.

عفونت گوش خارجی معمولاً به دلیل رطوبت بیش از حد در کانال است، به عنوان مثال پس از شنا. این عفونت ها همچنین ممکن است در اثر آسیب به کانال شنوایی ایجاد شوند (مانند خراشیدن یا تمیز کردن با گوش پاک کن).

علایم عفونت گوش

علائم و نشانه های عفونت گوش

نوزادان و کودکان مبتلا به عفونت گوش میانی و بیرونی ، علایمی مانند گوش درد داشته باشند. این درد می تواند باعث تحریک پذیری بیش از حد کودک شود. کودک ممکن است علائم سرماخوردگی را نیز داشته باشد (مانند آبریزش بینی، گلودرد).

عفونت گوش میانی (اوتیت میانی)

از آنجایی که مایع پشت پرده گوش جمع می شود، باعث برآمدگی پرده گوش و در نتیجه درد شدید می شود. گاهی اوقات پرده گوش آنقدر برآمده می شود که پاره می شود (به این حالت پرده گوش ترکیده اطلاق می شود) و مشاهده می شود که ترشحات زرد رنگ غلیظی از گوش خارج می شود.

هنگامی که این اتفاق می افتد، کودکان اغلب به طور ناگهانی احساس بهتری می کنند، زیرا برآمدگی متوقف شده است. ترکیدن پرده گوش به طور معمول بدون درمان بهبود می یابد.

کودکان مبتلا به عفونت گوش میانی اغلب تب دارند – گاهی اوقات تب تنها علامت عفونت گوش میانی است.

عفونت گوش خارجی (اوتیت خارجی)

ممکن است ترشحاتی از گوش خارج شود یا کودک ممکن است از احساس پری گوش خود شکایت کند. گوش ممکن است قرمز و متورم باشد. قرمزی ممکن است فراتر از گوش گسترش یابد.

گوش ممکن است در هنگام لمس و حرکت دردناک باشد.همچنین ممکن است کودک دچار تب و کسالت گردد.

گوش چسبنده :

گوش چسبنده یک مشکل عفونی نیست، بلکه معمولاً به دنبال یک یا چند عفونت گوش میانی رخ می دهد. علائم و نشانه های چسبندگی گوش می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • مشکلات شنوایی – کودکان ممکن است بخواهند چیزهایی را تکرار کنید، با صدای بلند صحبت کنند یا تلویزیون را با صدای بلند نگاه کنند. والدین یا معلمان ممکن است متوجه این موضوع شوند، به خصوص در مکان های پر سر و صدا مانند کلاس های درس.
  • در کودکان کوچکتر، مشکلات شنوایی ممکن است رشد گویش و زبان آنها را به تاخیر بیاندازد یا متوقف کند.
  • احساس مقداری فشار یا درد در گوش
  • تحریک پذیری یا مشکلات خواب
  • مشکلات تعادل

مراجعه به پزشک برای عفونت گوش
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد

اگر فکر می کنید کودک شما ممکن است دچار عفونت گوش شود،لازم است او را نزد پزشک ببرید. عفونت گوش میانی ممکن است به ناحیه سفت و استخوانی پشت گوش سرایت کند. در صورت وجود قرمزی، تورم یا درد در این ناحیه، باید به پزشک یا بخش اورژانس بیمارستان مراجعه کنید.

اگر کودک به صورت مکرر دچار عفونت گوش شود یا به نظر برسد که شنوایی او تحت تأثیر گوش چسبنده قرار گرفته است، باید شنوایی او توسط متخصص شنوایی (شنوایی سنجی ) آزمایش شود. پزشک همچنین ممکن است این کودک را به یک متخصص اطفال یا متخصص گوش، حلق و بینی (ENT) ارجاع دهد.

درمان عفونت گوش

آنتی بیوتیک ها اغلب برای درمان عفونت گوش میانی استفاده نمی شوند، زیرا اغلب توسط یک ویروس ایجاد می شوند. آنتی بیوتیک ها ویروس ها را درمان نمی کنند. در کودکان بسیار خردسال یا بسیار ناراحت، در صورت وجود خطر عفونت باکتریایی، پزشک ممکن است دوره کوتاهی از آنتی بیوتیک ها را تجویز کند.
عفونت گوش خارجی همیشه نیاز به درمان با قطره آنتی بیوتیک دارد.

گوش چسبنده:

اگر چسبندگی گوش کودک را آزار نمی دهد، نیازی به درمان نیست. معمولاً با گذشت زمان خود به خود از بین می رود. گاهی اوقات آنتی بیوتیک برای از بین بردن میکروب های باقی مانده در گوش میانی تجویز می شود و این درمان ممکن است به پاک شدن مایع کمک کند.

اگر گوش چسبنده همچنان پابرجا باشد و شنوایی کودک را در طی ماه‌ها تحت تأثیر قرار دهد، پزشک یا متخصص گوش و حلق و بینی ممکن است جراحی را پیشنهاد کند. این روش یک عمل سریع است که در طی آن لوله های کوچک (به نام گرومت) در گوش کودک قرار می گیرد. این لوله ها به تخلیه مایع از گوش میانی کمک می کنند.

مراقبت در منزل از عفونت گوش

مراقبت در منزل

اگر کودک درد دارد، می توان به او مسکن درد، مانند پاراستامول یا ایبوپروفن بدهید. اگر پزشک برای کودک قطره گوش تجویز کرد، از کودک بخواهید طوری دراز بکشد که گوش آسیب دیده رو به سقف باشد.

قطره ها را داخل گوش بریزید و چند دقیقه کودک را در همان وضعیت نگه دارید تا قطره ها جذب شوند (یا یک گلوله پنبه ای  در گوش قرار دهید تا قطره ها در کانال باقی بماند).

کودکان مبتلا به عفونت گوش خارجی باید به مدت یک هفته از شنا کردن خودداری کنند تا عفونت بهبود یابد. اگر کودک مشکلات شنوایی ای دارد که در هفته‌های بعد از عفونت گوش میانی بهبود نمی‌یابد، یا همچنان تحریک‌پذیر هستند، به پزشک مراجعه کنید زیرا ممکن است کودک دچار چسبندگی گوش شده باشد.

اگر کودک روی دو یا چند بالش قرار گرفته باشد، ممکن است شب ها بهتر بخوابد (فقط در صورتی این کار را انجام دهید که کودک به اندازه کافی بزرگ باشد که از بالش استفاده کند).

اجازه ندهید کسی در خانه یا اطراف فرزندتان سیگار بکشد. مشخص شده است که دود سیگار مانع از خروج مایعات از پرده گوش می شود . بیشتر کودکان دچار مشکلات گوش میانی می شوند که وقتی بزرگ‌تر می‌شوند گوش‌های کامل و سالمی با شنوایی طبیعی دارند.

نکات کلیدی که باید به خاطر بسپارید

معمولاً کودکان کوچک در طول یک سال چندین بار مبتلا به عفونت گوش می‌شوند، حتی ممکن است برخی از کودکان یکبار در ماه دچار این مشکل شوند . آنتی بیوتیک اغلب برای عفونت گوش میانی مورد نیاز نیست، اما عفونت گوش خارجی با قطره گوش آنتی بیوتیک درمان می شود.

درمان عفونت گوش

چسبندگی گوش توسط مایعی که در پشت پرده گوش، در گوش میانی جمع می شود، ایجاد می شود. معمولاً این مشکل بدون درمان و خود به خود از بین می‌رود، اما گاهی اوقات نیاز به جراحی برای قرار دادن گرومت برای تخلیه مایعات دارد.

موسسه پرستاری پرستار اول  ایرانیان با داشتن سال ها تجربه ارزشمند در ارائه خدمات مراقبت و پرستاری در منزل آمادگی دارد به صورت شبانه روزی به همشهریان گرامی ارائه خدمت نماید.

کادر متخصص و آموزش دیده این مرکز در قالب پرستار کودک ، پرستار سالمند و پرستار بیمار با اندوختن تجارب ارزشمند در طی سال ها خدمت رسانی همواره آماده حضور در کنار شما عزیزان می باشد.

هشدار! این مطلب صرفا جنبه آموزشی دارد و برای استفاده از آن لازم است با پزشک یا متخصص مربوطه مشورت کنید.
لطفا به این مقاله امتیار دهید.

چنانچه نیاز به مشاوره و راهنمایی در مورد خدمات پرستاری؛ دارید کارشناسان ما به‌ صورت شبانه‌روزی آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند.