
تلفظ صحیح کلمات در کودکان یکی از مسائل مهمی می باشد که چندین بار توسط والدین یا پرستار کودک از مشاوران موسسه پرستار اول مورد سوال قرار گرفته شده است. اختلال در تلفظ کلمات در کودکان بخصوص تا سنین 4 سالگی طبیعی بوده و ممکن است کودکان در تلفظ صحیح کلمات به مشکل بخورند. البته باید ذکر گردد که اگر این مسایل و مشکلات بعد از 4 سالگی نیز ادامه داشته باشد این مشکل دیگر طبیعی و وابسته به رشد کودک نخواهد بود. بلکه این مسئله باید مورد توجه والدین و روانشناس کودک قرار بگیرد. در این مقاله موسسه پرستار اول با استفاده از تجارب پرستاران و مشاورنش درصدد این است تا به تمامی سوالات والدین و پرستاران کودک در زمینه تلفظ صحیح کلمات در کودکان بپردازد. امیدواریم این مطلب برای خوانندگان مفید واقع شود.
سوالاتی که از موسسه پرستار اول در مورد اختلال در تلفظ کودکان پرسیده شده است؟
- تلفظ صحیح کلمات در کودکان از چه سنی شروع می شود؟
- آیا اختلال در تلفظ صحیح کلمات در کودکان در سنین پایین طبیعی می باشد؟
- اگر اختلال در تلفظ کلمات کودکان حل نشود چه راه حل هایی را پیشنهاد می کنید؟
- با کودکانی که نمی توانند کلمات را درست تلفظ کنند چگونه باید برخورد کرد؟
- آیا اختلال در تلفظ ربطی به شنوایی کودکان دارد؟
- …
تلفظ صحیح کلمات در کورکان
همزمان با رشد نوزاد، گفتار و شنوایی کودک نیز رشد می یابد. گاهی تلفظ و یادگیری برخی حروف، برای کودکان کمتر از 4 سال بسیار راحت تر از سایر حروف است، بنابراین بعضا کودکان حروف راحت را جایگزین حروف سخت می کنند که به این حالت «اختلال بیان آوایی» گفته میشود. در چنین حالتی ممکن است به دلیل ناآگاهی والدین و مراقب کودک فرد مورد تمسخر اطرافیان و دوستانش قرار بگیرد. در این شرایط والدین یا پرستار کودک باید با ملایمت با کودک برخورد کرده و در طی زمان تلفظ صحیح کلمات را به نوزاد یاد بدهند. بیشتر کودکان مبتلا به اختلال بیان آوایی در جمعهای دوستان و خانواده، کمتر لب به سخن میگشایند و مهارتهای کلامی را دیرتر میآموزند. مورد تسمخر قرار گرفتن کودک بهوسیله همسن و سالان هم باعث ترس او از بازی با آنها میشود. در چنین شرایطی باید از فرزندتان بخواهید در جمع صحبت کند و در قبال پاسخ دادن او را تشویق کنید. اگر متوجه شدید کودکی او را به دلیل نوع گفتارش تمسخر میکند، مانع این کار شوید. در زیر به مسائل مربوط به تلفظ صحیح کلمات در کودکان و روش های حل مشکل اختلالت تلفظ در کودکان به بحث پرداخته ایم.
دلیل اختلال در تلفظ صحیح کلمات در کودکان
در بسیاری مواقع تنها علت ایجاد اختلال تلفظ، یادگیری نادرست است. یعنی بدون وجود ناتوانی یا مشکل جسمی و فیزیکی خاص، کودک فقط به دلیل نداشتن الگوی صحیح، قادر به تولید درست صداهای گفتاری نیست، اما گاهی نیز علت ایجاد اختلالات تلفظ، وجود بیماریهایی نظیر اوتیسم، سندرمهای ژنتیکی مثل سندرم داون، اختلالات عصبی مثل فلج مغزی، مشکلات شنوایی یا عفونت مکرر گوش، مشکلات عضوی مانند شکاف کام و وجود دندانهای غیر طبیعی میباشند. در برخی خانوادهها دیده میشود خود والدین باعث تشویق اختلال تولید میشوند! این موضوع زمانی رخ میدهد که کودک کلمهای را اشتباه بیان کند و اطرافیان این اشتباه را جالب و خوشایند بدانند و با تقلید کردن از کودک و تشویق او به تکرار کلمه باعث باقی ماندن اختلال شوند. پس یکی از مسائلی مهمی که در تلفظ صحیح کلمات در کودکان مطرح می باشد آموزش صحیح کلمات و تکرار نکردن واژگان نادرست توسط والدین و پرستار کودک می باشد.
تلفظ صحیح کلمات در کورکان
– تلفظ صحیح کلمات در کودکان از چه سنی شروع می شود؟
همانطوری که در بالا اشاره کردیم به خاطر راحتی بعضی حروف، کودکان دوست دارند حروف راحت را جایگزین حروف سخت بکنند. پس در سن کودکی کاملا طبیعی به نظر می رسد که بعضی کلمات را اشتباه تلفظ کنند. اما تحقیقات نشان می دهد که اختلال تلفظ در کودکان تا سنین 4-5 سالگی طبیعی بوده و بعد از این سن، یک نوع اختلال حساب می شود و باید درمان شود.
-با کودکانی که نمی توانند کلمات را درست تلفظ کنند چگونه باید برخورد کرد؟
تلفظ صحیح کلمات در کودکان یک مسئله جدی است که باید توسط والدین و یا پرستار کودک مورد توجه قرار بگیرد. اگر کودکی اختلال در تلفظ صحیح کلمات را دارد باید با آن کودک برخورد نشود و تنها راه مقابله با این مشکل، رفتار مناسب و مسالمت آمیز با کودک می باشد. پس برخورد شدید والدین نه تنها مشکل را حل نکرده بلکه کودکان ممکن است استرس گرفته و کلمات دیگر را نیز اشتباه تلفظ کند
-آیا اختلال در تلفظ ربطی به شنوایی کودکان دارد؟
اگر کودکتان در تلفظ کلمات مشکلی دارد و این مشکل بیش از حد طبیعی می باشد و باعث نگرانی والدین می شود حتما به یک متخصص مراجعه نموده و این مسئله را پیگیر باشد. چون در برخی موارد مشاهده شده است که اختلالات تلفظ از شنوایی بد کودک متاثر بوده است
راه های آموزش تلفظ صحیح کلمات در کودکان
1- کتاب های آموزشی
یکی از راه های حل مشکل اختلال در تلفظ کودکان، استفاده از کتاب های آموزشی می باشد که حروف را با صدا تکرار می کنند. معمولا برای کودکان این نوع کتابهای آموزشی در بازاز زیاد می باشد. بهترین کتاب ها برای کودکان همان کتاب هایی هستند که تصاویر کارتونی دارد و کودکان بیشتر با این کتاب ها انس می گیرند.
2- تکرار حروف و کلمات
یکی دیگر از موثرترین راه حل مشکل اختلال در تلفظ، تکرار حروف و کلمات توسط والدین یا پرستار کودک می باشد. همیشه تکرار یک چیزی برای آموزش موثر بوده و تا به امروز نیز نتیجه مثبتی داشته است. تکرار مکرر حروف توسط والدین به گونه ای که نوزاد یا کودک خسته نشود موثرترین روش در تلفظ صحیح کلمات در کودکان می باشد.
3- تماشای تلویزیون و انیمیشن
معمولا کودکان در سنین 2-5 سالگی دوست دارند انیمیشن تماشا کنند. نشان دادن انیمیشن هایی که حروف را تلفظ می کنند و کلمات و واژگان درست را برای کودکان یاد می دهند خیلی تاثیر گذار خواهد بود.
تلفظ صحیح کلمات در کورکان
تفاوت لکنت زبان و اختلال در تلفظ
اغلب اختلالهای گفتاری محدود به لکنت زبان نیست اما عموم مردم تمام اختلالات گفتاری را با عنوان لکنت میشناسند در حالیکه لکنت زبان یکی از اختلالات گفتاری است. از جمله مشخصات لکنت زبان این است که گفتار شخصی که قبلا به خوبی صحبت میکرده، براثر ترس یا شوک دچار اختلال بیانی شود. در این موارد برخی از کودکان «ک» را «ت» تلفظ میکنند که در این حالت گفته میشود فرد دچار اختلال تلفظ است و با مراجعه به مراکز گفتار درمانی و تمرینهای ارائه شده در این مراکز اختلال گفتاری او برطرف میشود. علت وجود برخی اختلالات گفتاری از صدمات ایجاد شده در تارهای صوتی می باشد و عللی چون جراحی و یا جیغ کشیدن که موجب گرفتگی صوت میشود، از دیگر مواردی است که مراجعان را به سمت گفتار درمانی می کشاند.
موسسه پرستار اول با سابقه چندین ساله در زمینه پرستاری از کودک و پرستاری از سالمند آمده ارائه مشاوره رایگان برای خوانندگان عزیز می باشد. جهت مشاوره رایگان با این موسسه تماس حاصل بفرمایید.
چنانچه نیاز به مشاوره و راهنمایی در مورد خدمات پرستاری؛ دارید کارشناسان ما به صورت شبانهروزی آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند.
کودک ۴ساله من حرف ز،س،ش،درست تلفظ نمیکنه وبجای آنها میگه د چکارکنم؟