
ناخن جویدن کودکان به چه صورت می باشد؟
ناخن و هم فیزیولوژیکی داشته باشد. لازم به ذکر است که معمولا ناخن جوییدن در کودکان از سنین سه سالگی به عنوان یک تیک عصبی یا عادت شروع می شود. و شما به عنوان مراقب کودک و یا پرستار کودک می توانید آن را در موقعیت های مختلفی ببینید.با توجه به نظر روانشناس کودک و مطالعات انجام شده ناخن جویدن کودکان در دخترها به نسبت پسر ها بیشتر مشاهده می شود. یعنی تفاوت های جنسیتی بنا بر نظر متخصصان روانشناسی کودک می تواند در نقش محرک ناخن جویدن کودکان عمل نماید.
عادت ناخن جوییدن کودکان می تواند با عادت های دیگری شبیه مکیدن انگشت، گذاشتن همه اشیاء در دهان به صورت ناخودآگاه و دندان قروچه همراه باشد. باید بدانید که ناخن جویدن کودکان یه عامل کاهش دهنده اضطراب و استرس در کودکان می باشد. فشار بیش از حد آوردن به کودکان برای ترک ناخن جویدن کودکان سبب تشدید این عادت می گردد. و از شدت آن کاسته نمی شود. خانواده ها ممکن است با رفتارهای نامناسب و انجام کارهای ناشایست سبب رنجیده خاطر شدن کودکان گردند. به عنوان پرستار کودک در منزل بهترین راهکار این می باشد که روی ناخن جویدن کودک به هیچ عنوان تمرکز نکنید.
ناخن جوییدن بزرگسالان
ناخن جوییدن کودکان می تواند تا بزرگسالی نیز ادامه پیدا کند یعنی به صورت، جوییدن گوشت ناخن و جویدن پوست ناخن و … در بزرگسالان نیز مشاهده گردد. مثلا در برخی از بزرگسالان مشاهده می گردد که بفه جای ناخن جویدن گوشت اطراف ناخن خود را می کنند. این علایم بیشتر ناشی از استرس، نگرانی و هیجان می تواند باشد. در برخی از موارد بزرگسالی که اقدام به ناخن جویدن می نماید حتی متوجهاین قضیه هم نمی شود. هیچ گونه محدودیت سنی هم برای ناخن جوییدن وجود ندارد و ممکن است در همه سنین مشاهده شود.
افرادی که ناخن خود را می خورند معمولا به خاطر این که انگشتشان از فرم اولیه خارج شده و بد شکل گردیده، ممکن است انگشتشان را از دید اطرافیان مخفی نگه دارند، به این دلیل که ناخن جویدن بزرگسالان هم به مانند ناخن جویدن کودکان در جامعه به هیچ عنوان پذیزفته نمی گردد. حتی سرزنش افرادی که ناخن خود را می جوند و بزرگسال هستند از کودکان بسیار بیشتر می باشد.
ناخن جوییدن کودکان
ناخن جوییدن در کودکان عوامل متعددی دارد که یکی از آن عوامل بی تحرکی کودک می باشد. در کودکانی که بیشتر وقت خود را با تلویزیون و یا با لوازم الکتریکی مثل گوشی و تبلت می گذرانند ناخن جوییدن بسیار بیشتر از کودکانی که در حال بازی و گردش و … هستند دیده می شود. در کودکانی که بیشتر مورد توجه قرار می گیرند و با اعضای خانواده ارتباط مناسب تر و صمیمی تری دارند با اعضای خانواده بیشتر در حال بازی کردن هستند ناخن جوییدن به نسبت کمتری دیده می شود. کودکانی که همیشه تحت رفتار نامناسب و یا تنبیه بدنی پدر و مادر و یا مراقب کودک هستند و همیشه یک حالت نگرانی دارند ناخن جوییدن به نسبت بسیار زیادی مشاهده می شود. نداشتن آرامش روانی در خانه، حس پوچی و کم ارزش بودن در خانه نیز یکی دیگر از عوامل تاثیر گذار در ناخن جوییدن کودکان می باشد.
راه کارهای موثر برای جلوگیری از ناخن جویدن کودکان
برای جلوگیری از عادت شدن ناخن جویدن کودکان، نقش خانواده و حتی اطرافیان بسیار مهم و حیاتی می باشد. دعوا کردن کودکان، داد زدن به سر کودک، کتک زدن، سرزنش کردن، مجازات کردن و … هیچ کدام راه کار مناسبی برای ترک دادن این عادت نیست. این نوع فشارها ممکن است حتی نتیجه عکس نشان داده و استرس کودک را افزایش داده و سبب جوییدن ناخن مکرر و متعدد کودک شود. در برخی موارد شاهد هستیم خانواده ها برای این که ناخن جویدن کودکان خودشان را متوقف نمایند به آنها بی توجهی کرده و یا واکنش های منفی از خود در مقابل کودک نشان می دهند. این حرکت در همه کودکان نتیجه مثبتی ندارد و ممکن است در بعضی از کودکان نتیجه عکس و در بعضی ها نتیجه مثبتی داشته باشد. معمولا چون دخترها روابط احساسی قوی تری دارند این نوع عملکرد بر روی آن ها تاثیر بیشتری دارد.
تهدید های سازنده از جمله اگر ناخن خود را بخوری به این مکان نمیبرمت و … نیز نمی تواند راهکار مناسبی برای ترک عادت ناخن جویدن کودکان باشد به طور کلی رفتار مسالمت آمیز برای ترک ناخن جویدن کودکان نتیجه مثبت تری دارد. گاها برای ترک این کار به ناخن های کودکان فلفل زده و باعث می شود که کودکان این عمل را ترک کنند. این عمل با اینکه خوشایند نیست ولی در طول چندین دهه والدین و مراقب کودک به این اقدام دست زده بودند.
راهکارهای عملی ترک ناخن جویدن کودکان
به عنوان پرستار کودک در منزل و یا مراقب کودک به هیچ عنوان شخصیت کودک را با ناخن جویدن نباید زیر سوال ببرید. یا اعلام کنید که کار خیلی زشتی را انجام می دهند. در مورد نادرست بودن ناخن جویدن کودکان به او گوشزد کنید و نه زشت بودن آن.
بهترین راهکار این می باشد که دست های کودک را مرتب مشغول نمایید. مثلا به عنوان مثال می توان نقاشی کشیدن را توصیه کرد. چون در این عمل دست کودک به طور مکرر مشغول است و کوک تمام توجه خود را به نقاشی کشیدن جلب می کند که همین مشغول بودن دست های کودک از میزان ناخن جویدن کودکان می کاهد. البته لازم به ذکر است که اولین وظیفه خانواده کودک صبور بودن است. چون ترک هر عادتی زمان بر بوده و باید با روش های مناسب انجام گردد. فعالیت دیگر برای کودکان هدیه دادن در قبال ترک این عمل می باشد. می توانید اسباب بازی هایی که موزیک می نوازند برای کودکان خود هدیه دهید تا علاوه بر تشویق برای ترک ناخن جویدن کودکان آنها مشغول نواختن موسیقی شده و تحرک زیادی داشته باشند.
اگر کودکتان به مهد می رود حتما به مدیر و معلم مهد این عادت را تذکر دهید و از آنها بخواهید که حواس کودک را در زمان ناخن جویدن پرت کنند و یا کودک را مشغول کنند.
بازی با خمیر بازی یا رنگ و خاک در طول روز نیز برای ترک ناخن جویدن کودکان توصیه می گردد. چون همیشه دستان کودکان گلی یا رنگی شده است نمی تواند دست ها و انگشتان خود را به دهان خود ببرد و در طول مدت باعث ترک عادت می شود.
فعالیت های مشترک با کودکانتان را افزایش دهید. این فعالیت ها می تواند شامل : دوچرخه سواری، بازی فوتبال، والیبال، پیک نیک رفتن و … باشد. چون فعالیت های مشترک بین کودکان و خانواده باعث مشغول شدن کودک و از یاد رفتن این عادت می شود.
برای خانواده هایی که هر دوی والدین مشغول کار هستند و در بیرون از خانه حضور دارند برای نگهداری از کودکانشان، از موسسه پرستاری اقدام به استخدام پرستار کودک کرده اند توصیه می کنیم تمامی موارد ذکر شده و تمام مواردی که لازم است برای پرستار خود بازگو کنند را گوشزد کرده تا مراقب کودک دقت بیشتری در زمینه ناخن جویدن کودکان داشته باشد.
نظرتان را در فرم زیر بنویسید و برایمان ارسال کنید
( بدون نظر )