تاریخ انتشار: آگوست 26, 2020نویسنده: دسته بندی: عمومی, کودک
غذای جامد کودک :هر آنچه والدین باید در مورد شروع تغذیه نوزاد با غذاهای جامد بدانند

شروع  غذای جامد کودک baby’s solid food و آغاز این نوع فرایند تغذیه رسانی به کودک، می تواند برای او جالب و عجیب باشد. برای برخی از والدین و پرستاران، این موضوع که چه زمانی می توان غذای کمکی جامد را شروع کرد، شاید کمی گیج کننده باشد. آن ها می خواهند بدانند از چه زمانی می توان شروع کرد، چه مقدار غذا برای نوزادشان مناسب است و یا چه غذاهایی را باید در رژیم غذایی کودک خود بگنجانند. شروع این روند کار چندان پیچیده ای نیست! در این مقاله به بررسی نکات لازم پیرامون این مباحث خواهیم پرداخت:

آغاز غذای جامد کودک

 بهترین زمان برای شروع کردن غذای جامد کودک چه زمانی است؟

زمان شروع استفاده از غذاهای کمکی در کنار شیر مادر یا شیر خشک، آغاز مرحله جدیدی در زندگی کودک و مسیر رشد اوست و این امکان را به کودک می دهد که مزه ها و طعم های جدیدی را تجربه کند. شیر مادر به عنوان اولین منبع تغذیه نوزاد، می تواند انرژی و مواد مغذی مورد نیاز را به خوبی فراهم کرده و از نوزاد در برابر بیماری و عفونت محافظت کند.

شروع غذای کمکی پیش از 6 ماهگی به دلیل این که دستگاه گوارش نوزاد شیرخوار آمادگی و ظرفیت لازم برای پذیرش غذا هایی غیر از شیر را ندارد، شیوه درستی نیست و این شروع زود هنگام ممکن است باعث کاهش تمایل نوزاد به مهم ترین منبع غذایی یعنی شیر مادر و اختلال در فرآیند رشد شود. از عواملی که سبب می شود کودک الگوی مناسب و متعادلی برای تغذیه داشته باشد، این است که در دوره نوزادی و در زمان آغاز برخورداری از غذای کمکی، برنامه درستی برای تغذیه خود داشته باشد.

معمولا تنها غذای کودک در شش ماه ابتدایی تولدش، شیر مادر یا شیر خشک می باشد

و پس از آن لازم است به طور تدریجی با انواع غذاهای کمکی آشنا شود. در پایان سال اول تولد حدود 70 درصد از انرژی مورد نیاز کودک از شیر و 30 درصد دیگر از منابعی که در دسته غذاهای کمکی و جامد برای نوزاد قرار می گیرند و شامل انواع پوره ها، غلات و برنج اضافه شده به شیر هستند، تامین می شود. اما این روند در سال دوم تولد کودک برعکس خواهد شد تا با قطع شیردهی، کودک بتواند به تدریج 100 درصد انرژی مورد نیاز خود را از غذاهای مختلف کسب کند.

 

ویژگی نوزادانی که آمادگی خوردن غذاهای جامد را دارند چیست؟

نوزادانی که شرایط خوردن غذاهای جامد را دارند، دارای مشخصه های زیر هستند:

  • می توانند در حالت نشسته بمانند و سر خود را ثابت نگه دارند
  • می توانند حرکات چشم، دست و دهان خود را با هم هماهنگ کنند، غذا را  از ظرف بردارند و آن را در دهان خود بگذارند
  • توانایی بلعیدن غذا را دارند (به جای اینکه آن را تف کنند و بیرون بیندازند)
  • افزایش وزن قابل توجهی دارند
  • نسبت به غذای جامد کنجکاو هستند
  • معرفی غذای کودک جامد برای اولین باز

برخی والدین با مشاهده رفتارهایی در کودک نظیر مکیدن دست ها، به دفعات بیدار شدن از خواب در طول شب و اشتهای زیاد برای خوردن شیر، به اشتباه تصور می کنند زمان تغذیه کردن کودک با غذاهای جامد فرا رسیده است. در حالی که این ها  رفتارهای نرمال در میان نوزادان است و الزاما به معنای گرسنگی یا داشتن آمادگی برای خوردن غذای جامد نیست. ضمن اینکه تغذیه کودک با غذاهای جامد سبب افزایش ساعت خواب او نمی شود.

 

چگونه تغذیه کودک با غذای جامد کودک را شروع کنیم؟

با وجود اینکه کودکان در این سن نیازهایشان شبیه به هم به نظر می رسد اما واقعیت این است که برای شروع غذای جامد، هر کودک با کودک دیگر متفاوت است. البته اغلب نوزادان می توانند خوردن غذای کمکی جامد را با انواع پوره های متشکل از یک نوع ماده اولیه فاقد نمک و شکر شروع کنند. کودک را روی یک صندلی پایه بلند بنشانید و سعی کنید از ظروف مناسب برای غذا دادن به او استفاده کنید. به عنوان مثال قاشق های غذاخوری برای غذا خوردن یک نوزاد چندماهه، بسیار بزرگ و نامناسب است.

به علاوه اینکه گودی آن به حدی است که کودک نمی تواند تمام محتویات غذا را در دهانش جا دهد. باید بدانید که نوزاد تنها به مقدار کمی از غذای جامد پیش از تغذیه با شیر مادر احتیاج دارد. نگران مقدار غذای مصرفی توسط کودک نباشید چرا که مهم ترین مسئله این است که او به بافت غذا عادت کند و یاد بگیرد چگونه غذای جامد را در دهان خود حرکت دهد و نحوه بلعیدن آن را یاد بگیرد. نوزاد در این مرحله هم چنان بیشتر انرژی و مواد مغذی خود را از شیر مادر دریافت می کند.

همواره به خاطر داشته باشید شکر یا نمک را به غذای کودک خود اضافه نکنید.

نوزادان نباید قند و غذاهای شور بخورند زیرا برای کلیه آن ها خطر ساز است. هم چنین خوردن قند می تواند باعث پوسیدگی دندان ها شود.

اجازه دهید کودک شما از لمس و نگه داشتن غذا لذت ببرد و با آن بازی کند. در طول وعده های غذایی، عواملی که سبب حواس پرتی کودک می شود را از او دور کنید و از غذا دادن به کودک مقابل تلویزیون خودداری کنید و تا حد امکان سعی کنید در زمان صرف وعده های غذایی و در حضور سایر اعضای خانواده به او غذا بدهید.

نخستین غذای جامد کودک

غذای جامد نوزادان باید بر پایه چه موادی باشد؟

بهتر است با غذاهایی شروع کنید که نرم، پوره مانند و با مزه ای مشابه مزه شیر مادر باشد تا کودک بتواند آن را به راحتی هضم کند و مشکلات معده و روده برایش ایجاد نشود. برای شروع بهتر است از غذاهایی بر پایه غلات شروع کنید اما به علت طعم و مزه آن، ممکن است چندان برای کودک دلچسب نباشد. باید تلاش کنید کودک را با انواع غذاها آشنا کنید اما توجه داشته باشد که هرگز دو غذای جدید را به طور همزمان وارد برنامه غذایی او نکنید.

موارد مناسبی که می توانند به عنوان غذای جامد نوزاد مورد استفاده قرار بگیرد شامل موارد زیر می باشند:

  • حریره بادام
  • فرنی آرد برنج
  • فرنی بادام
  • شیر برنج
  • پوره سیب زمینی
  • پوره هویج
  • آش گندم

آیا شیر دادن به کودک در زمان شروع غذای کمکی جامد هم چنان ضرورت دارد؟

تا پایان یک سالگی شیر مادر یا شیر خشک غذای اصلی کودک شماست که انرژی، ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز او را تامین می کند. در این مرحله غذای جامد نمی تواند جایگزین مواد مغذی موجود در شیر باشد.

شروع غذای جامد کودک

غذای جامد نوزاد باید چند وعده در روز باشد؟

برای شروع، یک وعده در روز کافی است. باید سعی کنید کودک را کم کم به این شرایط عادت دهید. در حدود شش تا هفت ماهگی، می توانید تعداد وعده های غذای جامد نوزاد را به روزی سه بار برسانید. بهتر است زمانی را برای وعده غذای جامد در نظر بگیرید که کودک شما گرسنه باشد. در غیر این صورت از آن صرف نظر کنید. زیرا اگر زمان صرف غذای جامد نوزاد چند ساعت بعد از شیر خوردن او باشد، کودک تان آن را به راحتی قبول می کند.

علائم حساسیت های غذایی در شیر خواران شامل چه مواردی است؟

اگر کودک شما نسبت به غذای خاصی حساسیت نشان دهد، علائم این حساسیت چند دقیقه یا چند ساعت بعد از خوردن غذا شروع می شود. این علائم شامل تهوع، استفراغ و اسهال است. اما اگر کودک دچار خس خس یا تنگی نفس شده و یا این که صورتش شروع به متورم شدن کرد، فورا با اورژانس تماس بگیرید.

موسسه پرستاری پرستار اول در تمام مراحل پرورش کودک دلبند شما در کنارتان خواهد بود. این مرکز با استفاده از پرستاران کودک با تجربه و آگاه آماده ارائه خدمات شبانه روزی به کودکان و خانواده های آن عزیزان می باشد.

چنانچه نیاز به مشاوره و راهنمایی در مورد خدمات پرستاری؛ دارید کارشناسان ما به‌ صورت شبانه‌روزی آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند.