تاریخ انتشار: نوامبر 8, 2022نویسنده: دسته بندی: عمومی
پوسیدگی دندان و روش های درمان آن

دندان ها نقش مهمی را در دهان ایفا می کنند. دندان ها وظیفه جویدن و کمک به هضم غذا را دارند. اما نقش دندان ها صرفا در جویدن و کمک به هضم بهتر غذا خلاصه نمی شود.

دندان ها حتی در نحوه گفتار فرد نیز نقش دارند. زیبایی دندان ها، از جمله دیگر ویژگی هایی است که در دندان ها حائز اهمیت است.

پوسیدگی و خرابی دندان مسئله ای است که غالبا همه را دست کم یک بار با آن مواجه می سازد.

انجام مراقبت های لازم از دندان ها ضروری است اما گاها باز با پوسیدگی و خرابی دندان رو به رو می شویم. به ویژه در سالمندان، به موجب مصرف دارو های زیاد، پوسیدگی های مختلفی بروز می دهد. در این مواقع نیاز است که درمان پوسیدگی و خرابی دندان انجام شود.

نحوه پوسیدگی دندان ها

پوسیدگی و خرابی دندان ها بر اثر ذره های باقی مانده روی دندان بروز پیدا می کنند. هنگامی که مواد کربوهیدراتی نظیر نان، شیر، نوشابه و … مصرف می شود، ذرات روی دندان باقی می مانند و نیاز به تمیز شدن دارند.

هنگامی که ذرات روی دندان باقی بمانند، باکتری های موجود در دهان، به هضم آن مواد غذایی پرداخته و سپس اسید تولید می کنند. به این شکل، باکتری ها، اسید، ذرات غذا و بزاق دهان با یک دیگر ترکیب می گردند و در اثر این ترکیب، پلاک دندانی به وجود می آید.

پلاک های دندانی روی دندان چسبیده و اسید های درون این پلاک ها، موجب تجزیه مینای دندان که بافت بیرونی دندان است می گردند. با تجزیه مینای دندان، سوراخ هایی تحت عنوان پوسیدگی و یا کرم خوردگی دندان به وجود خواهد آمد.

برخی عوامل هستند که در پوسیدگی دندان ها تاثیر گذار می باشند. از جمله این عوامل می توان به کمبود فلوراید، عدم تولید مناسب بزاق دهان، نقص های دندانی و عدم مراقبت خوب از دندان ها اشاره داشت.

چه افرادی بیشتر در معرض پوسیده شدن دندان قرار دارند؟

چه افرادی بیشتر در معرض پوسیدگی دندان هستند

پوسیدگی دندان تقریبا برای همه افراد رخ می دهد. اما برخی افراد بیشتر از سایرین در معرض خرابی دندان قرار دارند.

به طور کلی، افزایش سن می تواند پوسیدگی دندان را بیشتر کند. یکی از دلایلی که می تواند زمینه پوسیدگی دندان را بیشتر کند، تحلیل لثه ها می باشد. چرا که با تحلیل لثه، ریشه دندان های فرد بیشتر از قبل در برابر پلاک های دندانی قرار خواهد گرفت.

از جمله افرادی که بیشتر در معرض پوسیده شدن دندان قرار دارند، می توان به افرادی که شکر زیاد مصرف می کنند، اشاره داشت. خانم هایی که باردار هستند که به غذا هایی شکر دار علاقه زیادی ممکن است داشته باشند و این موضوع می تواند موجب پوسیدگی دندان های آن ها شود.

همچنین بروز پوسیدگی در کناره لبه ماده های پرکننده دندان نیز یکی از مشکلات رایج در بزرگسالان می باشد. به خصوص سالمندان عموما دندان های پر کرده زیادی داشته و به همین جهت است که احتمال ضعف و شکستگی این ماده های پر کننده در آنان وجود دارد.

انواع درمان های پوسیدگی و خرابی دندان

زمانی که دندان فرد پوسیده می شود، دندانپزشک با توجه به نوع مشکل و خرابی، درمانی را برای فرد در نظر می گیرد. ترمیم و یا همان پر کردن دندان، از جمله روش های درمانی برای رفع پوسیدگی و خرابی دندان می باشد.

این روش برای دندان هایی کاربرد دارند که میزان پوسیدگی گسترده ای نداشته باشند.در این روش، ابتدا محل پوسیده دندان برداشته می شود و پس از آن به کمک یک ماده ترمیمی، آن جای خالی، پر خواهد شد.

روکش دیگر درمان پوسیدگی دندان است. در این روش هم همانند روش ترمیم یا پر کردن، ابتدا محل پوسیدگی برداشته خواهد شد. این روش مناسب پوسیدگی های گسترده دندانی می باشد. پس از برداشتن محل پوسیدگی در این روش، یک روکش روی دندان قرار خواهد گرفت.

عصب کشی دیگر روش درمانی دندان ها می باشد. این روش زمانی استفاده می شود که مغز دندان و یا عصب آن، در اثر پوسیدگی از رفته باشد.

در عصب کشی، اعصاب، رگ های خونی و بافت های مرکزی دندان برداشته شده و سپس دندان مورد نظر پر خواهد شد. در بسیاری از عصب کشی ها دندانپزشک، توصیه به گذاشتن روکش بعد از انجام عصب کشی می کند.

دیگر روش درمانی نیز کشیدن دندان است که این روش تنها در صورتی استفاده می شود که روش های دیگر برای دندان پوسیده پاسخگو نباشد.

سخن پایانی

شما عزیزان می توانید در صورت نیاز به خدمات پرستاری می توانید درخواست خود را با برقراری ارتباط با موسسه پرستاری پرستار اول درخواست اعزام پرستار را برای عزیزانتان ثبت کنید.

چنانچه نیاز به مشاوره و راهنمایی در مورد خدمات پرستاری؛ دارید کارشناسان ما به‌ صورت شبانه‌روزی آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند.