تاریخ انتشار: نوامبر 16, 2022نویسنده: دسته بندی: عمومی
عملکرد مری چگونه است؟

عاملی که باعث اتصال دهان به معده شده، مجرایی تو خالی بوده که حالتی ماهیچه ای دارد، به این مجرا مری می گویند. مری از اجزای سیستم گوارش انسان می باشد، که محل قرار گیری آن پشت نای است.

نقش مری در حیات انسان چیست؟

مری مانند دیگر اندام های بدن، نقش مهمی در سلامت و ادامه زندگی افراد دارد، زمانی که مری بیمار شود، فرآیند مهم تغذیه با مشکل روبرو خواهد شد؛ زیرا انتقال غذا، از طریق مجرای مری به معده رسیده و باعث جذب ویتامین های مختلف به بدن انسان می شود.

علاوه بر غذا، مایعات مختلف نیز جهت تامین آب بدن، از راه مری به معده می رسند. بنابرابن می توان گفت که جز حیاتی در بدن انسان بوده که اگر با نقصی همراه شد، فرد بیمار شده و باید پرستار بیمار، از طریق خدمات پرستاری به بهبود شرایط کمک کند.

بررسی مشکلات ایجاد شده در مری

در برخی اوقات، افراد، نسبت به این جز بدن خود، بی اطلاع هستند ؛ و زمانی که با علائم های مختلف نظیر، اخلال در بلع، سوزش سر دل، درد قفسه سینه و تنگی نفش  روبرو می شوند. به پزشک مراجعه و در پی آزمایش ها و بررسی های متعدد، پی به وجود مشکل در مری می برند.

گاهی مشکل، آن قدر پیچیده است که بیمار به پرستار در منزل جهت کمک در امور نیازمند است. در زیر به برخی از این مشکلات اشاره خواهد شد.

اختلال بلع

زمانی که مری دچار دیسفاژی می شود، بعد از قورت دادن هر چیز، حتی آب دهان، سوزش سر دل احساس می شود و ممکن است درد به قفسه سینه نیز سرایت کند. این مشکل به دلیل اختلال در بخش تحتانی مری به نام اسفنکتر به وجود می آید. به این صورت که، ممکن است دچار چسبندگی شده، و در هنگام عبور غذا به درستی باز نشود، هم کودک و هم سالمند می تواند به چنین مشکل دچار شود، و در شرایط سخت تر، ممکن است این دو رده سنی درگیر بیماری، به پرستار کودک و پرستار سالمند نیاز پیدا کند.

رفلاکس

از آن جایی که در اثر خوردن برخی از غذاها معده اسیدی می شود، و هنگامی که اسید معده به مری راه پیدا می کند، قفسه سینه سنگین شده و سر دل سوزش می دهد. به راه یافتن اسید به معده درون مری، رفلاکس می گویند، در برخی شرایط رفلاکس باعث بروز حالت تهوه مداوم می شود.

رفلکس معده

سرطان مری

در جهان سالانه افراد مختلفی درگیر، سرطان مری می شوند، که رفلاکس شدید، می تواند زمینه ساز این نوع سرطان باشد، تا جایی که بیمار قادر به بلعیدن و هضم غذا نیست  و ممکن است در صورت عدم مراقبت و کمک از موسسه پرستاری، روزها میلی به غذا نداشته باشد.

این بیماری علاوه بر سالمندان، مممکن است، دیگر افراد را نیز درگیر کند، بنابراین، موسسه پرستاری در شرایط بحران مری، اقدام به اعزام پرستار در منزل، جهت رسیدگی به امور و کمک به بیمار جهت خوردن غذا می کند.‌ با کمک پرستار سالمند، شرایط برای، فرد مبتلا به سرطان مری تا حدودی راحت تر خواهد شد.

راه های تشخیص مشکلات مری

راه های زیادی برای تشخیص این بیماری وجود دارد، که به مرور زمان و با پیشرفت تکنولوژی روش ها جدید تر و نوین تر شده اند. برخی از راه های تشخیص به شرح زیر است:

  •  آزمایش بلعیدن باریم: برای این که بتوان مشکل به وجود آمده را تشخیص داد، اندکی باریم به بیمار جهت بلعیدن داده می شود، باریم ها خوراکی بوده و بیمار نگرانی نسبت به این مورد نداشته باشد، بعد از خوردن باریم، کل مری پوشانده شده و عکسبرداری از آن آغاز می شود.
  • آندوسکپی: آندوسکپی، لوله ای نازک و دوربین دار بوده که برای گرفتن عکس مری، از دهان به سمت مری ارسال می شود. با استفاده از دستگاه آندوسکوپی، مری برای پزشک قابل مشاهده می شود و اگر پزشک صلاح دید، امکان نمونه برداری از مری به وسیله این دستگاه وجود دارد.
  • آزمایش کنترل ph: در این آزمایش ضروری است که لوله ی نازوگاستریک از طرف بینی درون مری فرستاده شده، تا بتواند سطح اسید موجود در مری را، بررسی کند، لازم است که، این لوله درون مری، تقریبا ۲۴ ساعت جهت بررسی بیشتر بماند، تا مشخص شود که، چند درصد اسید، درون مری وجود دارد.

چنانچه نیاز به مشاوره و راهنمایی در مورد خدمات پرستاری؛ دارید کارشناسان ما به‌ صورت شبانه‌روزی آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند.