تاریخ انتشار: نوامبر 16, 2022نویسنده: دسته بندی: عمومی
سرطان مری و هر آنچه برای درمان آن باید بدانید

 

بعضی عوامل باعث بروز سرطان در قسمت هایی از بدن می شود، سرطان در اثر تکثیر بیش  از اندازه  سلول در بدن رخ خواهد داد، این تکثیر  بیش از اندازه ممکن است در هر کدام از قسمتهای بدن به وجود بیاید .

و اگر بیمار به موقع به پزشک مراجعه نکند ممکن است این تکثیر به قسمتهای دیگری از بافت بدن نیزسرایت کند .

سرطان مری از لایه مخاطی که همان لایه پوشاننده داخلی مری است شروع می‌شود و همچنین در لایه های زیر به مرور تکثیر می شود.

وقتی سلول های غیرطبیعی به صورت بی اندازه در مجرای مری به صورت خارج از کنترل رشد و تکثیر شود سرطان مری ایجاد می شود. این سلول ها به مرور زمان تبدیل به تومورهای سرطانی در این قسمت  می شود.

انواع سرطان مری به چه صورت است؟

سرطان مری در دو نوع وجود دارد:

کاریسینوم

اولین نوع سرطان مری را می توان کاریسینوم  سلول های سنگفرشی نامید.

این نوع سرطان مری در اثر تکثیر سلول هایی موسوم به سلول های بافت سنگفرشی آغاز می شود.

این نوع سرطان بافت داخلی مری را درگیر می‌کند و می‌تواند قسمت های تحتانی و فوقانی مری را تحت تاثیر خود قرار دهد .

آدنوکارسینوم

این نوع سرطان در بافت هایی که برای راحت تر کردن عمل بلعیدن غذا و فرو بردن غذا به معده موکوس تولید کرده، ایجاد می شود، سرطان آدنوکارسینوم در قسمت‌های تحتانی مری به وجود می آید .

بر اساس تحقیقات کارشناسان در کشور آمریکا، روند شیوع سلول های کارسینوم سنگفرشی سیر نزولی به خود گرفته است ولی متاسفانه تعداد بیشتری از افراد به سرطان مری از نوع آدنوکاریسنوم مبتلا می شوند.

آدنوکارسینوم

روش های تشخیص سرطان مری

برای تشخیص این بیماری پزشکان معمولاً روش های تخصصی در پیش می گیرند.

روش هایی مانند آندوسکوپی یا بیوسپی یا پرتونگاری باریم انجام می دهند.

مراحل تشخیص سرطان مری

نوع سرطان مانند سرطان های دیگر مراحلی دارد؛

مرحله نخست: در این مرحله، موقع آزمایشات و عکس برداری  پزشک متوجه می شود که، سلول هایی در حد غیر معمولی در حال تکثیر  هستند.

 در مرحله ی دوم: سلول های سرطانی در لایه های بیرونی ظاهر می شوند.

در مرحله سوم: سلول های سرطانی با تکثیر بیش از اندازه به بافت های ماهیچه ای اطراف مری نفوذ، پیدا کرده و حتی ممکن است به یک یا چند غدد لنفاوی که در اطراف مری وجود دارد، نیز سرایت کند.

مرحله چهارم: سرطان با پیشرفت زیادی داشته می توان  گفت به عمق لایه های داخلی ماهیچه یا دیواره های بافت رسیده است . و این سلول ها تقریبا غددهای لنفاوی اطراف را درگیر کرده و به سرعت تکثیر پیدا می کنند .

در مرحله آخر : سرطان، متاسفانه به اندام های اطراف مری و غددهای لنفاوی سرایت کرده و تقریباً اطراف معده را کاملا پوشش داده است.

پیشنهاد مقاله : مراقبت از بیماران شیمی درمانی در منزل

علائم و نشانه های سرطان مری چیست؟

گاهی سرطان ها در بدن با علائم و نشانه های مختلفی  خود را نشان می دهند.

افراد با دیدن این نشانه ها و علائم با مراجعه  بموقع به پزشک و انجام آزمایشات و عکس برداری های مختلف می‌توانند تا حدودی از پیشرفت سرطان جلوگیری کند. سرطان مری مانند دیگر سرطان ها دارای علائم و نشانه هایی است:

  • مشکل در بلعیدن غذا .
  • درد در ناحیه شکم یا پشت جناغ سینه .
  • دردهای استخوانی .
  • خستگی .
  • سرفه های مداوم و سخت .
  • عفونت های همیشگی ریه .

افراد هوشیار با دیدن این علائم در بدن سریعاً به پزشک مراجعه کنند.

روشهای درمان سرطان مری چگونه است؟

برای درمان سرطان مری پزشکان و جراحان با استفاده از جراحی قسمتی از مری را که تحت تاثیر بافتهای  سرطانی قرار گرفته است را حذف و از پیشرفت بیماری جلوگیری می کنند .

حال ممکن است در کنار جراحی به روش های دیگر نیز نیاز باشد، مثلاً پزشکان در کنار جراحی از روش‌های شیمی‌درمانی یا پرتودرمانی  نیز استفاده می کنند .

در شیمی درمانی پزشکان با تزریق مواد شیمیایی به بدن و از بین بردن سلول‌های سرطانی کمک فراوانی به بیمار می کنند .

در پرتو درمانی قبل از جراحی  با اشعه ایکس می توان سلول های سرطانی را تا حد زیادی کوچک و جراح به راحتی و سرعت بیشتری به کار خود بپردازد.

البته باید گفت پرتودرمانی عوارض جانبی زیادی دارند مانند آسیب زدن به دیگر اندام های بدن، سوختگی های شدید بر اثر تابش اشعه ایکس، یا اختلال در بلعیدن غذا.

حال بیمار برای تحمل درد شدید ناشی از سرطان می تواند، با مراجعه به پزشک و مصرف برخی ازداروها و برخی از روش‌های درمانی دیگر تا حد زیادی این درد را کاهش داد.

مثلاً روشهایی مانند ریلکسیشن یا ماساژهای اندام بدن یا طب سوزنی می توان تا حدودی این درد را کاهش دهد.

سخن پایانی

امیدواریم که از این مطلب لذت برده باشید و این مطلب را با دیگران به اشتراک بگذارید، همچنین در صورت نیاز به خدمات پرستاری و درخواست پرستار سالمند و پرستار کودک می توانید از موسسه پرستاری پرستار اول نسبت به این موضوع اقدام کنید.

چنانچه نیاز به مشاوره و راهنمایی در مورد خدمات پرستاری؛ دارید کارشناسان ما به‌ صورت شبانه‌روزی آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند.